Využití sdílených kol v České Třebové v roce 2023         


Sdílená kola byla letos poprvé s statistika výpůjček ukazuje, že se tato novinka v České Třebové velmi dobře ujala. Zahájilo se od začátku dubna s padesátkou sdílených kol umístěných na 15 stanovištích. Sdílená kola zajišťuje firma NEXTBIKE a jde o službu placenou, město na to pamatovalo v rozpočtu částkou 870 tisíc korun. Naštěstí byl tento výdaj krytý dotací od Nadace zelené energie a od Pardubického kraje, takže ve skutečnosti bylo třeba na zajištění provozu z rozpočtu věnovat asi polovinu této částky.  Dalším městem, kde se letos zaváděla sdílená kola byla Moravská Třebová. Využití této služby vypadá dobře, také v porovnání s Moravskou Třebovou. Pro využívání sdílených kol byla zapotřebí registrace, v dubnu činila  nejdříve  851 klientů, podle sčítání ke konci října tento pak počet vystoupal na 2339.  Během tohoto v období duben - říjen se celkem uskutečnilo 27 189 výpůjček sdílených kol, nejvíce  v červnu (4966). Jinak byl počet výpůjček rozdělený do jednotlivých měsíců poměrně rovnoměrně.

Ze statistik lze vyhodnotit také využití jednotlivých zvolených stanovišť. Jistě nemohla být všechny využita stejně. Nejvíce vytíženým stanovištěm je (podle očekávání) Dopravní terminál Jana Pernera. Údaje jsou v tabulce, Myslím, že ukazují na poměrně dobrou  volbu. Jistě jsou lokality s menším využitím, ale jsou zase dopravně odlehlé a tak se zde stanoviště sdílených určitě také vyplatilo.

Snad ještě trochu matematiky, abychom si uvědomili, jak velkou částkou dotuje městský rozpočet jednotlivé jízdy. Pro výpočet bychom potřebovali znát  délku jednotlivých výpůjček. Hodně jízd realizujete zdarma, vejdete se do limitu. Někdy ale musíte čekat na semaforech a dopravní situace vám neumožní jet rychleji. Pokud by byly jízdy všechny do 15 minut a provozovatel neměl z výpůjček žádné další platby, pak by město dotovalo každou výpůjčku přibližně 16 korunami. Jiné další platby však jistě také existují...

V příštím roce má být podpora bikesharingu od Pardubického kraje opakovaná, o další dotaci se neví. Dobré výsledky dávají předpoklad, že budou sdílená kola pokračovat, doufejme, že společnost NEXT BIKE vytvoří přijatelné podmínky. Zatím to v návrhu rozpočtu na příští rok není uvedeno. (mm)