ČD 339/2023 neděle 3. prosince 2023


Peklák tým aktuálně informuje o lyžařských možnostech v České Třebové

Přinášíme první info z letošní úpravy tratí pro běžecké lyžování v okolí České Třebové. Úprava tras 2.12.: Kozlovský kopec okruhy klasický i bruslením.
Velké množství sněhu znemožnilo lepší údržbu. Pokračování zítra.
 
Na Pekláku dnes konečně první mrazivá noc. Kopec je ale hrouda mokrého a teplého bláta, kterou nám ještě izoluje napadlý prašan. Svah bude potřebovat ještě nějakou chvíli na zatažení, jak jen to bude trochu možné a předpověď bude pozitivní rozjedeme zasněžování.
Zaím zasněžovala během soboty velmi intenzivně příroda, sníh je třeba zhutnit. Rolba je připravena. O vývoji budeme informovat.

Mladí basketbalisté  SKB potvrdili vzestup formy a basketbalového kumštu

SKB Česká Třebová má v basketbalových soutěžích 4 mládežnické týmy juniory U19, juniorky U19 starší žáky U15 a nejmladší žactvo U10. První tři jmenované týmy hrají v nadregionální lize.  Zatímco juniorky měly dnes díky dopravní kalamitě volno, nehrálo se, tak  tým U19 sehrál dopoledne doma zápas s Adfors Basket Litomyšl. Úspěšný nebyl, prohrál 50 : 74.  Body odvezl litomyšlský soupeř.  Juniorky  hrají zítra v neděli v tělocvičně ZŠ Nádražní utkání s týmem Kladna.
Další tým U15  odpoledne bojoval v hale Skalka úspěšně s  "Basketbalovým všesportovním klubem Holice". Od druhé čtvrtiny zápasu se chopil iniciativy, dostal se do vedení, které nejen udržel ale také   ještě zvýšil, snad i znásobil. Vítězství o 26 bodů bylo zasloužené, podíleli se na něm všichni hráči na soupisce  Byl to poslední letošní domácí zápas, v dalším kole zajíždí českotřebovský tým na horkou půdu  do Havlíčkova Brodu. Bude to boj o druhé místo v tabulce. Po zápase trenéři hráčům poděkovali na letos snad nejlepší podaný výkon.  
O vítězství se zasloužili tito hráči (na fotografii odleva): Radim Pecháček, Jaroslav Bezdíček, Dominik Škrabánek, Luboš Řehák, Matyáš Peterka, Dominik Rybička, Ondřej Mikolecký, Kristýna Lukešová, Tomáš Mikolecký, Viktorie Šmídová, Jakub Zavřel a Lukáš Kumpošt. Trenéři Pavel Peterka, Jaroslav Škrabánek.  (mm)

Z volejbalových soutěží

V II. lize žen hrály hráčky Sokola Geodézie Česká Třebová doma s Brněnským týmem . První zápas dvojkola domácí vyhrály 3:0, ve druhém se už nedařilo a výsledkem je  pětisetová prohra 2 : 3, za kterou domácí získaly jen jeden bod.  V tabulce Sokol Česká Třebová zůstává na třetím místě. Příští týden hrají Českotřebovačky v Praze s týmem ČVUT o druhé místo. 
V krajském přeboru mužů hrál Sokol Česká Třebová II dvojzápas s Litomyšlí. V prvním zápase prohrál 1:3, ve druhém se vše otočilo a domácí získali vítězství 3 : 0. V tabulce je na 5. místě. Druhý tým, který má domácí prostředí v České Třebové se jmenuje SK Rybník. Ten v tělocvičně ZŠ Habrmanova na Skále hostil Volejbalový tým z Červeného Kostelce a přesvědčivě vyhrál obě utkání 3 : 0 a 3 : 0 . Hosté jsou také zatím na posledním místě tabulky. SK Rybník je na místě třetím

Hokej - Regionální liga dorostu (sobota 2. prosince)
Loko Česká Třebová - Slovan Moravská Třebová 3 : 1

Branky a nahrávky: 19. Palán (Havránek), 26. Jebousek, 51. Jansa – 59. Lytviakov (Parolek)
Lokomotiva Česká Třebová: D. Babka (V. Kukla) — D. Kašpar, T. Sirový, D. Elis, T. Havránek — R. Kadidlo, V. Švub, M. Jansa, Š. Jebousek, M. Palán, J. Zahálka, D. Vrba, M. Fránek, V. Bezděk
HC Slovan Moravská Třebová: Š. Pospíšil — J. Jelínek, M. Stránský, V. Antošovský, L. Lytviakov, M. Klouzal, P. Iwaniec — V. Novák, J. Parolek, J. Parolek, M. Kašický, L. Reichl, M. Oblouk, M. Pokorný, J. Vícha
Rozhodčí: Jan Kopecký — Petr Martinů, David Jirouš  Diváci: 55

Lávka přes vodoteč od pramene Javorka dostane nové zábradlí

Bude kované a na jeho výrobu zajistí umělecké kovářství Párák ze Svitav - Lačnova. Byli jsme zvyklí, že mnoho dalších kovaných věcí v Javorce zajišťoval českotřebovský umělecký kovář František Bečka (připomeňme zábradlí kolem rybníčka, hastrmanovo rybářské náčiní, repliku a tedy nový odlitek práce akademického sochaře Kvasničky na Husově pomníku, který vytvořil František Bečka v roce 2006, a předloni naposled ještě  kohouta s lidskou hlavou na nově řešené dětské atrakci Selka.  František Bečka byl osloven českotřebovskou radnicí na tuto zakázku nového zábradlí, ale bohužel ji nemohl akceptovat, má spoustu práce až do léta a zábradlí má být dokončeno do konce dubna příštího roku. Podle objednávky bude práce stát s daní cca 240 tisíc korun. Kované zábradlí je zde velmi potřeba dosud bylo dřevěné a to nemohlo odolávat  přetížení způsobené některými osobami a bylo jej třeba opakovaně opravovat. Využijme zmínku o Františku Bečkovi a podívejme se na aktuální zasněžené fotky lhotecké kovárny, nacházející se ve lhoteckém "betlému": (mm)

24. listopadu začala II. část městské hokejové ligy CHL 
HC RIETER Ústí nad Orlicí        8 : 6          HPPS Osík                           
HC CALIBRA                           8 : 3           HC ZD Dolní Újezd             
HC KOCOUŘI Skořenice         2 : 8           K VETERANS                     
HC KAČEŘI Kerhartice            2 : 6           HC LDM                           
PROPLAST Ústí nad Orlicí        5 : 1           HC FLYERS Třebovice         
HC SOLIDA Bystřec                 2 : 6           HC TYPOS Česká Třebová   
HC CZLOKO                           2 : 4            HC PaPoS                           
SudNEtřeba                               2 : 5            STARMON                           
ADBA Ústí Nad Orlicí               5 : 2            LOMAX Česká Třebová   
HC RYDO Česká Třebová        3 : 4            HC RIETER Ústí nad Orlicí 
HC LDM                                   3 : 2            HC CZLOKO                       

Atletické tabulky rekordů Atletického klubu Iscarex v pohybu 
V roce 2023 se atletům AK Iscarex Česká Třebová dařilo jak na dráze tak v poli. Několikrát se tam přepisovaly historické tabulky! A ještě více pak v jednotlivých věkových kategoriích...
Absolutní mužské tabulky se letos podařilo přemazat hned desetkrát a výkon na 60m byl vyrovnán. Nejpilnějším „přepisovačem“ byl Dominik Rybička, kterému nyní patří nejdelší horizontální skok a to v hodnotě 5.52 m. Lubomír Řehák zase zářil ve skoku vysokém, kde máme nyní rekord 1.68 m. Nejrychlejším čtvrtkařem se v našem oddíle stal Jakub Očenáš v čase 54.35 s. A největším silákem Kryštof Vetchý, který odhodil kouli vážící 7,26 kg do vzdálenosti 10.57 m.
V ženských tabulkách bylo nových rekordů a poznání méně a to pouze dva. Ve skoku do výšky zazářila Šárka Maříková a její nový osobní rekord má nyní hodnotu 1.54 m. Na čtvrtce v hale drží nejrychlejší čas Johanka Borková, tady ale věříme v nové sezoně, že to půjde ještě dolů.  Tabulku rekordů AK Iscarex najdete na odkazu ZDE


Advent začal již v sobotu podvečer rozsvícením kaple sv. Barbory na Lhotce I zde sněhové nadělení vše poněkud zkomplikovalo.
Neděle 3. prosince - Staré náměstí  od 16:30 hodin - Rozsvícení vánočního stromečku a zahájení adventu
Neděle 3. prosince - Městské muzeum od 17 hodin - Vernisáž vánoční výstavy Vyšla hvězda nad Betlémem
Neděle 3. prosince od 15 hodin: Mikulášská pohádka v Malé scéně - Loutkářský soubor Čtyřlístek
Pondělí 4. prosince v 19 hodin  DP KC velký sál - Divadelní společnost Háta – A. Burrows: Kaktusový květ
Úterý 5. prosince - 30. prosince / Galerie KC Česká Třebová  Naše Česká Třebová - výstava 
Úterý 5. prosince - Park Javorka u Hříbku od 15 - 17 hodin Mikulášská stezka + Mikulášovy čertoviny

Pavel Langhas obveseluje advent v Českotřebovském deníku

 
Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už pár let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", dobře se sžil s tamní komunitou a stále občasným kreslířem, což lze zjistit např. na obálkám tamního Nekořského zpravodaje. Rád přijímám Pavlovu nabídku na publikování jeho obrázků, už jich poslal několik do zásoby. Obrázky se neztratí, budu je postupně doplńovat od jeho oddílu, vlastně  webu "Pavel Langhans", který jsme kdysi začali, ale  nedokončili, nebo neaktualizovali.   Takže současně zde budeme zaslané obrázky  pokud možno přehledně skladovat  Další dva obrázky jsou tady.... (mm)


Jaké bývaly šlechtické Vánoce? Začíná advent na hradech a zámcích –

 otevřeno bude i během vánočních svátků a na Nový rok.  


Nadcházející advent přinese prohlídky objektů provoněných vánočními stromečky a cukrovím – novinkou jsou adventní prohlídky večerní. Návštěvníci se mohou těšit také na koncerty, mše a jarmarky. Projekt Po stopách šlechtických rodů, který v roce 2023 připomínal Harrachy, vyvrcholí Vánočním programem na Hrádku u Nechanic.

Adventní čas již klepe na dveře a nejinak je tomu i na hradech a zámcích, kde nyní finišují úklidy, zdobí se stromečky a aranžuje cukroví, z depozitářů se vytahují dárky, které majitelé panství s rodinou nacházeli pod stromečkem. Kromě tradičních stromků a pečiva provoní interiéry i historická aranžmá z jablíček, koření, ořechů či sušeného ovoce.

Adventní a vánoční prohlídky představí nejenom zámecké či hradní prostory v nejkouzelnějším a nejtajemnějším období v roce, ale návštěvníci se dozví i to, co se v minulosti servírovalo na šlechtické tabule (hlavním pokrmem na Štědrý večer byly ryby na několik způsobů, zvěřina z místní honitby a dezertem byl oblíbený štrůdl), jak je to s barvami svíček na adventním věnci, že dárky se dříve nebalily a hlavně – obvykle býval pod stromečkem pouze jeden. Tyto a další zajímavosti, zvyky a tradice daného sídla se návštěvníci dozví na Sychrově, Zákupech, Slatiňanech, Opočně a na Hrádku u Nechanic; také v Rudrově mlýně v Babiččině údolí. Vánoční koncerty letos proběhnou na Lemberku, Sychrově, v Ratibořicích, Kuksu,  Hrádku u Nechanic a komponovaný program pod názvem Advent na Grabštejně bude na tomto severočeském hradě nabízet poutní mši, kostýmované prohlídky, zážitkovou Adventní stezku pro děti, koncerty a dílničky. Novinkou jsou páteční podvečerní adventní prohlídky a také na stánky bohatší jarmark o druhém adventním víkendu na Opočně. Na Zákupech budou kromě denních prohlídek i prohlídky večerní, které povede sám arcivévoda František Ferdinand d´Este, na Sychrově budou od 27. prosince do 1. ledna prohlídky interiérů volné, bez průvodce, a navíc bude v královském apartmá zřízen fotokoutek u velkého vánočního stromu. Celkový přehled výše uvedených akcí zde, kompletní nabídka adventu na objektech ve správě NPÚ zde.

Celoročně zpřístupněnými objekty jsou na Liberecku zámky Sychrov a Zákupy, na Pardubicku zámek Slatiňany. Sychrov je přístupný denně, kromě 24.–26.12., zámek Zákupy je do 17. prosince otevřen denně úterý až neděle, od 18. prosince se zde konají adventní a večerní prohlídky denně, včetně pondělí, je ale třeba mít zakoupenu on-line vstupenku. Zavřeno bude na Zákupech pouze 24. 12. Adventní prohlídky na Slatiňanech se konají v termínech 1.-3.12., 7.-10.12.; 14.-17.12., 20.-23.12., 27.-30.12. a 5.-7.1. 2024.

Obsáhlý vánoční program je připraven na zámku Hrádek u Nechanic, který byl vlajkovou lodí letošního ročníku projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů, kdy se celý rok konaly aktivity, které připomínaly odkaz rodu Harrachů. Na Hrádku u Nechanic bude harrachovský rok završen vánočními koncerty a adventními prohlídkami jak přes den, tak za svitu svící. Kompletní program všech akcí konaných v rámci tohoto projektu naleznete zde.

Mgr. et Bc. Lucie Bidlasová vedoucí kanceláře ředitele, tisková mluvčí Národní památkový ústav, ÚPS na Sychrově (foto zámek Slatiňany)


Přijměte prosím srdečné pozvání  do Litomyšle na komentovanou prohlídku výstavou Tajemný kabinet profesora Beneše, která se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince od 17.30 v domě U Rytířů.
Koncept výstavy je založen na dialogu mezi rozsáhlou entomologickou sbírkou profesora Vladimíra Beneše, předního českého neurochirurga a výtvarnými díly ze sbírky pražského Musea Montanelli.
V rámci komentované prohlídky Vám blíže představíme umělecká díla Luboše Plného, Anny Zemánkové, Daniela Pešty, Xénie Hoffmeisterové, Jana Švankmajera, Anke Röhrscheid, Romana Franty a Jakuba Nepraše. O entomologické části výstavy promluví pan Oldřich Pakosta.
Těšíme se na Vás v domě U Rytířů v Litomyšli

    

Město Chrast chce rozšířit mateřskou školu na 166 milionů

Aktuální investiční záměry města Chrast byly hlavním tématem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se starostou Vojtěchem Krňanským. Tou největší připravovanou investicí je rozšíření mateřské školky v předpokládané hodnotě 166 milionů korun včetně daně, z čehož 90 milionů korun by mohlo město získat z dotace.
„Chrast je s ohledem na svoji velikost městem, které je velice aktivní při hledání zdrojů z evropských, státních, ale i krajských dotací a může být svým způsobem příkladem pro další města této velikosti. Tou největší plánovanou investicí je rozšíření mateřské školky, která má dnes kapacitu 118 dětí a po přestavbě by se měla dostat na 160 dětí v sedmi třídách, což by mělo pokrýt poptávku nejen z Chrasti samotné, ale i ze spádové oblasti okolních obcí. Předpokládané náklady před zahájením výběrového řízení jsou 166 milionů korun včetně daně s tím, že dotace by měla dosáhnout 90 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl, že kraj plánuje modernizaci silnice II/355 z Chrasti do Hrochova Týnce. „Jedná se o téměř osm kilometrů dlouhý úsek vedoucí od kruhového objezdu v Hrochově Týnci přes Přestavlky, Rosice až po kruhový objezd v Chrasti. V této oblasti se jedná o jednu z našich priorit, jelikož je silnice poměrně intenzivně využívána a její stav je v některých místech hraniční. Navíc se jedná o komunikaci, která výrazně utrpěla během navážení stavebního materiálu při stavbě dálnice D35,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
„Za poslední roky se nám podařilo získat z mého pohledu na město naší velikost výrazné množství evropských, národních, ale i krajských dotací. Jen od roku 2019 je to přibližně 100 milionů, a to nepočítáme velkou investiční akci na přestavbu a rozšíření mateřské školky,“ uvedl starosta Chrasti Vojtěch Krňanský, který také připomněl některé velké investiční akce. „Podařilo se nám dokončit rekonstrukci sportovního stadionu, který je dnes místem pro víceúčelové využití. Zároveň jsme výrazně zkvalitnili zázemí pro výuku v naší základní škole vybudováním nových odborných učeben fyziky, chemie, jazyků, ale také dílen. Dokončili jsme několik akcí v místní části Podlažice včetně vodovodu, chodníků, osvětlení, ale také kanalizace,“ vyjmenoval některé investiční akce starosta Krňanský, který hejtmana seznámil s dalšími vizemi na rozvoj města včetně budování multifunkčního kulturního a společenského centra.

Hasičská klubovna ve Svinčanech vstala i díky podpoře kraje z popela

Nedlouho po Vánocích v roce 2018 zapálil žhář budovu hasičského klubu ve Svinčanech na Chrudimsku. Na její obnovu přispěl kraj částkou 500 tisíc korun. V dubnu letošního roku byla dokončena střešní vestavba klubovny, na kterou uvolnil kraj ze svého rozpočtu 300 tisíc korun. S vedením SDH Svinčany se v úterý sešel hejtman Martin Netolický.
Hasičská klubovna ve Svinčanech vstala i díky podpoře kraje z popela„Příběh zapáleného spolkového domu svinčanských hasičů je velmi smutný, avšak s dobrým koncem, kdy byla místo původní dřevěné stavby postavena nová zděná budova sloužící pro setkávání nejen hasičů, ale také pro spolkovou činnost. Celkové náklady dosáhly dvou milionů korun, což je částka, kterou výrazně snížila velmi aktivní brigádnická činnost členů sdružení. V letošním roce byla dokončena střešní vestavba sloužící jako klubovna a herní místnost nejen pro děti. Z celkových nákladů 460 tisíc korun jsme poskytli z rozpočtu kraje 300 tisíc. V případě stavby samotné budovy jsme neprodleně po požáru v prosinci 2018 uvolnili půl milionu korun,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že nyní zbývá dokončení fasády objektu.
První myšlenka na založení hasičského sboru vznikla již v roce 1865, kdy po žních vyhořely čtyři usedlosti v obci. Oficiálně byl sbor založen v prosinci 1885. První hasičská zbrojnice byla vybudována při založení sboru a nynější slouží od roku 1972.