ČD 340/2023 pondělí 4. prosince 2023



zahájení adventu v České Třebové: 
vÁNOČNÍ STROM SVÍTÍ, bylo plné náměstí
VÝSTAVA BETLÉMŮ V MUZEU ZAHÁJENA

FOTOREPORTÁŽ Z PRVNÍ ADVENTNÍ NEDĚLE, RESP. JEJÍHO PODVEČERA PŘINÁŠÍME VE ZVLÁŠTNÍM SOUBORU. POČASÍ SE PO SNĚHOVÉ KALAMITĚ UMOUDŘILO, PŘIŠLY DAVY LIDÍ. PĚVECKÝ PROGRAM ZAJISTILY DĚTSKÉ PĚVECKÉ SBORY KAJETÁNEK A PARNÍČEK. PŘÍLEŽITOST K SETKÁVÁNÍ BYLA NAPLNO VYUŽITA. NA BETLÉMY DO MĚSTSKÉHO MUZEA TOLIK  ZÁJEMCŮ NEPŘIŠLO. MOŽNÁ BY BYL VHODNĚJŠÍ JINÝ TERMÍN. FOTOREPORTÁŽ NAJDETE ZDE. ZÍTRA BUDE TAKÉ VIDEO.

V SOBOTU 2. prosince ZAČAL ADVENT NA lHOTCE
Akci je třeba hodnotit jako vydařenou a s nečekaně velkou účastí okolo 100 návštěvníků. Po mši se ujal slova a přivítal návštěvníky za osadní výbor Vladimír Herník, následně promluvil o adventu farář Adam Grabiec, poté rodina Sýkorova zajistila živé hudební vystoupení vánočnich písní po kterém se přistoupilo k rozsvícení výzdoby na kapličce sv. Barbory. Tento nejen sousedský happening se protáhl do nočních hodin. Po kladných ohlasech návštěvníků máme nakročeno k nové tradici na Staré Lhotce. Více fotografií najdete ZDE

První adventní sportovní neděle

Kuželkáři ukončili podzim prohrou v Bílovci


Bílovec byl na posledním 12. místě III. ligy a tak se dalo očekávat vítězství Lokomotivy, která v sobotu odjela hostovat do tohoto severomoravského města.  Ovšem průměrný počet dosažených bodů pro Bílovec na posledním místě dával tušit, že to nebude jednoduché, pokud se sejde tamní tým v plné sestavě. A zřejmě také sešel, byly dosaženy zajímavé výkony a ani českotřebovští kuželkáři rozhodně nezklamali.  Body zůstaly v Bílovci  a výkony můžeme posoudit z dalších přehledů publikovaných ve výsledkovém servisu na webu kuzelky.cz. 11. kolem byly ukončeny podzimní boje, další utkání jsou naplánována až v roce 2024 . Lokomotiva Česká Třebová začíná již 13. ledna v Rýmařově  a také druhá zápas v 13. kole se hraje 20. ledna v Šumperku.

Basketbalové juniorky hrály v neděli v nadregionální lize dva zápasy


Hrálo se v hale ZŠ Nádražní. Dopoledne od 11 hodin bylo zahájeno první utrkání 5. kola, ve kterém juniorky U19 SKB Česká Třebová hostily basketbalový tým Sokola z Kladna.  Zápas měl zajímavý průběh, oba týmy se vystřídaly ve vedení, ale v druhé polovině zápasu se stále více prosazovaly domácí hráčky a náskok ve skóre se pomalu, ale jistě zvyšoval. Po čtyřiceti minutách boje vše skončilo vítězstvím domácích hráček: SKB Česká Třebová - Sokol Kladno 67: 53
Odpoledne od 15 hodin  byl pak zahájen druhý zápas šestého kola  ve kterém se děvčata SKB Česká Třebová utkala s týmem BK Medvědi Tábor. Tento zápas byl původně plánován  na sobotu. Také tento zápas dovedly českotřebovské juniorky do vítězného konce. Do vedení nastoupily těsně po začátku zápasu a již do konce nepustily. Výsledné skóre je 67 : 54. Díky dvěma výhrám  si juniorky SKB Česká Třebová vylepšily postavení v tabulce nadregionální ligy, jsou na třetím místě. Příští zápas hrají až 13. ledna na domácí palubovce. Budou hostit Kolín.

Kohouti  vers. Nový Bydžov 4 : 1 (0:1, 2:0, 2:0)


Branky a nahrávky: 21. Jelínek (Drtina, Rozlílek), 23. Drtina (Martinec, Rozlílek), 54. Veverka (Plášek), 56. Pavlovský (Ostřanský, Prachař) – 17. Chára (TS)
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, T. Havránek, M. Drtina, Z. Hradil — J. Fúzik, M. Ostřanský, J. Vaňo, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, T. Prachař, J. Stolín, M. Pavlovský
Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (A. Lequin) — V. Dostál, P. Sklenář, L. Bezděk, D. Špinka, J. Matějíček, T. Kulhánek — D. Kopecký, M. Němec, M. Hlaváček, M. Kloz, R. Pilný, T. Láska, S. Eis, M. Procházka, J. Chára
Rozhodčí: Petr Rulíček — Jan Topolský, Adam Najman. Diváci: 238. Návštěvu zřejmě ovlivnilo zahájení adventu na náměstí.



Ve městě horší než na cyklostezce?

Sněhová kalamita není každý den a dovedeme pochopit, když se nepodaří zajistit projetí všech komunikací úplně dle přání, vozidla nemohou být všude najednou. Jde především o chodníky, některé a to i docela frekventované a umístěné podél frekventovaných komunikací jsou dlouhodobě neschůdné. Dostal jsem některé snímky, které zveřejňuji a dávám k zamyšlení. Jde o ukázkově projetou cyklostezku do Rybníka, kudy je radost se procházet a současně také od stejné autorky pochází i fotografie neschůdné cesty podél frekventované Podbranské ulice. Možné některý smluvní partner selhal a jiný funguje zase docela dobře. Jde o to, že nejde-li jít bezpečně po chodníku,. pak chodí chodci (a také maminky s kočárky) po silnici. Někde to možné je, ale jinde to je opravdu hazard....(mm, foto VV)

Nepříjemnost na slavnostním rozsvěcení vánočního stromu

Nerad, ale musím se zmínit o nepříjemnosti, která se stala jedné malé zpěvačce ze spojených pěveckých sborů Kajetánek a Parníček přímo na pódiu pro slavnostní program k zahájení adventu a rozsvícení vánočního stromu. Na pódiu stále mezi dětmi v zadní části sboru. Mohla mít ze slavnosti velmi  pěkný zážitek, ale někdo neznámý jí ho zkazil tak že na zahájení adventu opravdu nezapomene. V dobrém to ale nebude!.
Příčinou je syrové vejce, který někdo z davu hodil mezi děti, Nevěřím, že by cíleně zasáhl právě tuto zpěvačku, ale náhoda to nebyla, byla to schválnost, ukázka co si můžu dovolit. Neuvěřitelné. Zkaženou slavnost mohl mít i někdo jiný, možná takových vajíček létalo v davu více.
Prosím proto rozumné lidi, kteří si něčeho všimli, zda by nemohli pomoci pátrat  po příčině. Byla zde také pořadatelská služba z řad hasičů, škoda, že nebyla poblíž jeviště. Vyzývám také současně pachatele, aby našel sílu se omluvit, třeba i anonymně. Abych si byl jist, že ta událost jej mrzí  a už se nebude opakovat.
Dovedu si představit, že např. školáci  dělají všelijaké lotroviny. Proč ale v případě tak velké sněhové nadílky se hází na jeviště syrová vejce, to mi rozum nebere. A to ještě při zahájení adventu, tedy doby rozjímání, na kterou se těšíme. Byl bych velmi rád, aby se tato událost rozumně vyřešila.
Aby bylo jasné, že si nevymýšlím, přidávám výřez fotografie s nešťastným vajíčkem  (mm)

Pavel Langhas obveseluje advent v Českotřebovském deníku

 _                                   
Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už pár let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", dobře se sžil s tamní komunitou a stále občasným kreslířem, což lze zjistit např. na obálkám tamního Nekořského zpravodaje. Rád přijímám Pavlovu nabídku na publikování jeho obrázků, už jich poslal několik do zásoby. Obrázky se neztratí, budu je postupně doplňovat od jeho oddílu, vlastně  webu "Pavel Langhans", který jsme kdysi začali, ale  nedokončili, nebo neaktualizovali.   Takže současně zde budeme zaslané obrázky  pokud možno přehledně skladovat  Další dva obrázky jsou tady.... (mm)


Výstavu betlémů v Heřmanově Městci zahájil ministr Marek Výborný

Včera se otevírala výstava regionálních betlému v Heřmanově Městci, kterou jste místní lidovci 34 let pořádají. A přestože je Marek Výborný  ministrem, ujal se moderování a jeho děti zpěvu a organizace. A přesně o tom to jsou Vánoce a Advent. O setkání se a udělání si chvilku času. Prostě nezáleží jakou  máš funkci, ale jakým jsi člověkem.

Přijměte prosím srdečné pozvání  do Litomyšle na komentovanou prohlídku výstavou Tajemný kabinet profesora Beneše, která se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince od 17.30 v domě U Rytířů.
Koncept výstavy je založen na dialogu mezi rozsáhlou entomologickou sbírkou profesora Vladimíra Beneše, předního českého neurochirurga a výtvarnými díly ze sbírky pražského Musea Montanelli.
V rámci komentované prohlídky Vám blíže představíme umělecká díla Luboše Plného, Anny Zemánkové, Daniela Pešty, Xénie Hoffmeisterové, Jana Švankmajera, Anke Röhrscheid, Romana Franty a Jakuba Nepraše. O entomologické části výstavy promluví pan Oldřich Pakosta.
Těšíme se na Vás v domě U Rytířů v Litomyšli