ČD 344/2023 pátek 8. prosince 2023



Parnické Vánoce na 1*
Budova 1. stupně ZŠ Ústecká se na čtvrteční odpoledne 7. prosince zcela proměnila. Bylo zde tržiště, kavárna (ve školní družině),. koncertní a divadelní sálek, třídy a místnosti školní družiny  byly místem pro hry a zábavu, kreslilo se, vyráběly se lapače snů, rodiče pomáhali, aby se vše dobře podařilo. A také ty lákavé nabídky k prodeji!  Budova byla velmi hezky vyzdobena a na celé odpoledne  byl naplánován zajímavý program. Měl jsem možnost osobního průzkumu školní budovy a udělala na mne velký dojem. Byl jsem také na koncertu dětského pěveckého sboru Parníček, kde bylo doslova nabito. Za aktivitu školy dávám velkou pochvalu, Všechny možnosti, které škola má, byly využity. Zatím přidám pár fotografií, také krátké video ZDE.... (mm)

Krátké čertovské video: Mikuláš a jeho parta na Starém náměstí
Bylo úterý 5. prosince večer, tma tmoucí, však i proto není na videu vše jen tak málo vidět.
Na Starém náměstí však bylo živo. Bylo tam všechno jak má být, tedy Mikuláš, čerti i andělé.
Jen ty obavy dětí už nejsou jako dřív, aspoň myslím...
Mikuzlášská nadílka je však přece jenom změna a tak se dětem líbí.  Je třeba poděkovat všem, kteří udržují tradici, stále existují trasy za dětmi a mikulášská a čertovská tradice pomáhá. Těch čertů by lo být snad i víc...
Děti dostávají dárečky a budou vzpomínat.
Dříve byly i brambory a uhlí. Brambory jsou dnes drahé a uhlím už  topí asi jen v pekle.

CDO Extraliga discodance Brno s Taneční školou

Charlotte Chupíková a Pávíčková Ema si v kategorii duo děti na soutěži v Chomutově 11.11. vybojovaly postup do extraligy.
Na základě postupu se jim otevřela možnost účasti na extraligové soutěži v Brně 26.11.
Vzhledem k výkonnostnímu přeřazení byl cíl soutěže jasný. Se ctí obstát i kdyby to bylo místo poslední.
Na startu soutěže čekalo na holky 30 soupeřů. Jejich postup ze základního kola do semifinále a celkové 11. místo bylo pro Charlottku, Emu i jejich trenéra Martina Paděru velkým úspěchem.
Gratulujeme a děkujeme rodičům za spolupráci a podporu.
Šárka Prossová,  Taneční škola Česká Třebová

Houslový recitál Daniel Matejča – housle, Daniel Boura – klavírní doprovod
Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 14. prosince 2023 v 19:00 hodin

Pro školní mládež je možné zajistit vstupenky ZDARMA. Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2023/24. Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem. Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.

HC Kohouti v Litomyšli: Po statečném výkonu pouze jeden bod

Vítězná série českotřebovských Kohoutů skončila ve středu večer na litomyšlském ledě. Kohouti předvedli v oslabené sestavě statečný výkon, vytvořili si více šancí, nastřelili čtyři tyčky. Soupeř byl v koncovce efektivnější.
Litomyšl - Česká Třebová 4:3 v pr. (1:0, 1:2, 1:1 – 1:0)
Branky: 4. Jankovský (Stoklasa, Pilař), 28. Vomočil (J. Voříšek), 45. J. Voříšek (A. Půlpán, Vomočil), 64. Bláha (J. Voříšek) – 32. Fúzik (Pavlovský, Jelínek), 34. Semorád (Martinec, Vašíček), 49. Semorád (Martinec, Vašíček).
Rozhodčí: Kratochvíl – Pecina, Mikula. Vyloučení: 4:2 (navíc Bažant 5+20 – Ostřanský 5+20). Využití: 0:1. Diváků: 372. Nejlepší hráči: Voříšek, Stoklasa, Vomočil – Jelínek, Martinec, Semorád, Plášek.
Litomyšl: Horáček – Bláha, Bažant, Jonáš, Zahradník, Škvor, Š. Voříšek – Vomočil, J. Voříšek, A. Půlpán – Pilař, Stoklasa, Jankovský – Dostál, Barkóci, Švec.
Česká Třebová: Vlk - Vašíček, Jelínek, Jemelka, Hradil, Blažej, Leder - Semorád, Martinec, Rozlílek – Ostřanský, Fúzik, Pavlovský - Veverka, Plášek, Čada.

Dvě pardubická gymnázia se mohou těšit na nová venkovní hřiště

Radní Pardubického kraje tento týden schválili rekonstrukci a renovaci venkovních sportovišť u pardubických gymnázií Mozartova a Dašická. V obou případech dojde k významnému zlepšení současného stavu. Investice v celkové předpokládané částce na 23 milionů korun se týká z velké části také atletického oválu a dalších ploch pro tělesnou výchovu.
„Na úpravy venkovních prostor našich škol se chceme více zaměřovat, jelikož se nám v minulosti podařilo investovat do odborných učeben a dalšího zázemí a nyní by měl být prostor právě pro zkvalitnění podmínek pro venkovní výuku tělesné výchovy. V minulosti se jednalo například o venkovní hřiště u přeloučského gymnázia a nyní se dostane také na obě naše gymnázia v Pardubicích, kde předpokládáme investici řádově 23 milionů korun. V případě Gymnázia Dašická se navíc jedná o sportovní areál, který škola sdílí se sousedním sportovním gymnáziem, takže zlepšíme nejen podmínky pro tělesnou výchovu gymnazistů, ale také pro přípravu budoucích vrcholových sportovců,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Na Gymnáziu Pardubice, Mozartova bude venkovní sportoviště přizpůsobeno potřebám školy a studenti se mohou těšit na celou řadu novinek. „Na „Mozarťáku“ plánujeme vybudovat atletický ovál s tartanovým povrchem o délce 250 metrů se čtyřmi běžeckými drahami a travnatou plochou uvnitř. Součástí atletického areálu by se měl stát i vymezený sektor pro skok daleký, vysoký, vrh koulí a prostory k ukládání atletického vybavení a nářadí. Očekáváme, že celkové náklady dosáhnou 10 milionů korun včetně daně,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Na opravu venkovního sportovního areálu se mohou těšit také na Gymnáziu Pardubice, Dašická. „Venkovní areál jedné z největších krajských škol je již morálně zastaralý, a proto chceme přistoupit k jeho úpravám. Budou zde vytvořeny prostory speciálně pro skok daleký, trojskok, skok o tyči a vrhačské sektory. Upravovat nebo vyměňovat se bude i povrch sportovišť uvnitř atletického oválu a povrch multifunkčního hřiště. Areál bude také rozšířen o antukové hřiště. Plánujeme i zastřešení rovinky pro sprintery a vybudování venkovní posilovny. V rámci rekonstrukce bude upravena i běžecká dráha, aby v případě nepřízně počasí lépe odtékala dešťová voda. Odhadovaná cena celkové investice činí 13 milionů korun včetně daně,“ sdělil náměstek hejtmana Roman Línek.

Změna v číslování kolejí na pardubickém hlavním nádraží



Pavel Langhas obveseluje advent v Českotřebovském deníku

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky. Současně k publikování vybraná zásilka vytváří tématický cyklus. Vznikla dle inspirace Ivo Jahelky a Pavel Langhas cyklus pojmenoval "Perličky ze soudních síní"