ČD 345/2023 sobota 9. prosince 2023



Nové video Českotřebovského deníku: Parnické Vánoce uvádí sbor Parníček
  Budova 1. stupně ZŠ Ústecká se na čtvrteční odpoledne 7. prosince zcela proměnila. Bylo zde tržiště, kavárna (ve školní družině),. koncertní a divadelní sálek, třídy a místnosti školní družiny byly místem pro hry a zábavu, kreslilo se, vyráběly se lapače snů, rodiče pomáhali, aby se vše dobře podařilo. A také ty lákavé nabídky k prodeji! Budova byla velmi hezky vyzdobena a na celé odpoledne byl naplánován zajímavý program. Měl jsem možnost osobního průzkumu školní budovy a udělala na mne velký dojem. Byl jsem také na koncertu dětského pěveckého sboru Parníček, kde bylo doslova nabito. Za aktivitu školy dávám velkou pochvalu,
Všechny možnosti, které škola má, byly využity. A tak právě pomocí vystoupení dětského pěveckého sboru řízené Dagmar Pavlíčkovou a Martinou Musilovou představujeme na videu většinu aktivit, které byly součástí parnických Vánoc. Všechna vystoupení jsem nestihl, třeba divadlo. Tak až příště... Krásné Vánoce! (mm)
Vyšla nová kniha fotografií z Pardubického kraje

Krásy Pardubického kraje objektivem mezi nebem a zemí představuje nová kniha, kterou připravil Pardubický kraj spolu s fotografem Lukášem Zemanem a jeho ateliérem S úsměvem. Panoramatické záběry z dronu střídají pohledy z lidské perspektivy. Kniha fotografií vychází se stručnými popiskami 42 míst v kraji v češtině a angličtině.
„Pardubický kraj za dobu své existence spolupracoval na vydání několika knih různých vynikajících fotografů z regionu. Dalo by se říci, že všechno už bylo nafoceno a zaznamenáno. Tentokrát jsme se ale soustředili na úhly pohledu, které běžně člověk nemůže vidět a které má k dispozici fotograf díky dronu, ať už v přírodě, ve městě nebo třeba v chrámové lodi. Mimoto jsme ale zjistili, že v mnoha případech nemůžeme použít ani rok, dva staré záběry, protože se náš kraj opravdu dynamicky mění. Mnoho památek je čerstvě opravených, mají novou náplň, v krajině jsou nová stromořadí, roste infrastruktura měst. Kniha tedy zachycuje náš kraj tady a teď. Nemůže postihnout zdaleka vše, ale věřím, že čtenáře a diváky potěší,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Pardubický fotograf Lukáš Zeman ve volném čase fotografuje hlavně divokou přírodu a její zvířata, za kterými se často vydává do zahraničí. Právě s těmito fotografiemi uspěl i na významných fotografických soutěžích. V roce 2018 získal se záběrem z džungle dokonce hlavní cenu Czech Press Photo. Tentokrát ale zaměřil své fotoaparáty na zajímavá místa Pardubického kraje. Po celý rok vyrážel brzo ráno do terénu, aby zachytil památky vystupující z mlžných oparů, východy slunce nad krajinou i historickými městy, hrozící mračna nad tajemným hradem, krásu koní, symetrii poutních míst i zlatavé západy slunce ukryté třeba v gotickém chrliči kostela. „Fotografie jsou jako klíč, který nám odemyká brány. A je už na čtenářích, jestli těmi branami projdou dál a prozkoumají tato místa sami na vlastní kůži. Je pravda, že někdy si budou muset hodně přivstat, aby atmosféru z fotografií také prožili,“ dodal Lukáš Zeman.
Kniha slouží k propagaci Pardubického kraje, ale je také volně prodejná v distribuční síti knihkupectví, cena 750 Kč.


XIX. ročník hudebního festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč přináší opět bohatý program, celkem je v nabídce 11 hudebních pořadů, které se uskuteční do března do května  ve Skutčí  a jsou zařazeny také externí koncerty v Proseči, v Chrasti, na hradě Rychmburk a v Luži.  Uvádím pro začátek tři stěžejní pořady: zahájení a dvě operní inscenace : Zítra se seznámíme v s celým pogramem, který je již připraven a vstupenky přichází do předprodeje tradičně již před Vánoci.
 
VÁCLAV HUDEČEK a MUSICI BOEMI Čtvero ročních dob a Malá noční hudba na zahájení festivalu
NEDĚLE 17. března, 16 hodin, Kulturní klub Skuteč, vstupné 400 Kč
 
PODSKALÁK Lidová opereta s nejznámějšími písněmi Karla Hašlera
Moravské divadlo Olomouc | Dirigent: Tomáš Hanák
NEDĚLE 24. března, 16 hodin, Kulturní klub Skuteč, vstupné 400 Kč
 
RUSALKA / PRODANÁ NEVĚSTA - Koncertní provedení árií z oper
Tereza Mátlová, Kateřina Jalovcová, Dana Šťastná, Daniel Hůlka, Vladimír Chmelo, Peter Berger, Peter Malý
Ahmad Hedar – klavír, Roxana Hädler – harfa, Aleš Hustoles – klarinet, Karel Dohnal – klarinet
NEDĚLE 12. května, 16 hodin, Kulturní klub Skuteč, vstupné 500 Kč



Pavel Langhas obveseluje advent v Českotřebovském deníku

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky.
Dnes bude výjimka - tématický cyklus  dle inspirace Ivo Jahelky "Perličky ze soudních síní" bude zase pokračovat zítra. Dnes si připomeňme druhý adventní víkend na Nekořském betlému ....


Krajská koalice i po třech letech dobře spolupracuje a dokončuje své plány

Zástupci krajské koalici se ve čtvrtek setkali s novináři, aby zhodnotili tři roky společného fungování a představili vize do čtvrtého roku stávajícího volebního období. Hlavní krajská témata prezentovali hejtman Martin Netolický (3PK – Pro prosperující Pardubický kraj), 1. náměstek Michal Kortyš (ODS a TOP 09), náměstek Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj) a náměstkyně Michaela Matoušková (Starostové a nezávislí).
„Nacházíme se ve třech čtvrtinách volebního období, takže máme možnost rekapitulovat, co se podařilo či nepodařilo. Chceme také ukázat, že koalice na Pardubickém kraji funguje dobře, a to nejenom na úrovni profesionální, ale i osobní. A možná díky tomu se nezabýváme problémy dovnitř, ale společně pracujeme pro náš kraj, který se v oblasti investic v této chvíli může rovnat i velkým krajům, které mají výrazně víc obyvatel a také větší finanční prostředky než my. Myslím si, že každý, kdo se po Pardubickém kraji pohybuje a vnímá veřejné služby, tak vidí, že jsme postavili dva urgentní příjmy, jednu nemocnici následné péče, zároveň připravujeme další projekty ve Svitavské nemocnici či nové výjezdové stanice zdravotnické záchranné služby. A mohli bychom pokračovat přivaděči na dálnici D35, opravami silnic, obchvaty obcí či investicemi v oblasti školství, sociálních služeb. To jsou všechno záležitosti, které se nenarodí samy. Je to o tom, že týmová práce přináší výsledky a nemáme se rozhodně za co stydět,“ uvedl hejtmana Martin Netolický.
První náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš hovořil mimo jiné také o zásadní rekonstrukci Wonkova mostu v centru Pardubic. „Snažíme se koordinovat naše záměry s magistrátem a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, abychom minimalizovali dopravní komplikace v centru města, ale k dílčím omezením bohužel dojít musí. Z hlediska opravy jdeme cestou složitější a dražší, ale z hlediska budoucí údržby mostu jednoznačně nejlepší. Od února příštího roku začneme přípravnými pracemi, které provoz neomezí, a od června budeme pracovat na etapy. Vždy bude průjezdný jeden pruh v každém směru a na ostatních se bude dělat. Stavbu za 183 milionů korun bychom chtěli dokončit na podzim roku 2025.“
Roman Línek, náměstek hejtmana pro investice a kulturu, ocenil fungující tým s viditelnými výsledky. „Náš kraj je jeden z největších investorů v území, přesto nemáme problémy s výběrovými řízeními. V oblasti kultury tady máme tři velké milníky – návrat Pernštejnů na pardubický zámek, obnovu Automatických mlýnů pro Gočárovu galerii a zpřístupnění hradu Rychmburk. V příštím roce budeme mimo jiné pokračovat s obnovou pardubického zámku, ale také třeba s budováním Technického muzea Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě. V sociální oblasti chceme posilovat terénní služby, aby lidé mohli zůstat co nejdéle doma, a také včasnou pomoc ohroženým rodinám.“
Velké změny pocítilo v uplynulých letech také zdravotnictví, největší stavba v podobě urgentního příjmu v Pardubické nemocnici za dvě miliardy korun bude do konce letošního roku stavebně dokončena a do plného provozu bude uvedena ve 2. pololetí příštího roku. „Pro nás je kromě velkých investic, které vytvářejí lepší podmínky pro poskytování akutní péče, důležitá stabilizace personálu, jeho vzdělávání a další aspekty, které formulujeme v projektu Přátelská nemocnice. Velké prostředky směřujeme do digitalizace a elektronizace zdravotnictví, aby nemocnice mohly sdílet informace a personál nebyl zahlcen administrativou, a také do kybernetické bezpečnosti. Důležité je pro nás ve zdravotnictví kromě profesionality také respekt, důstojnost a empatie,“ prohlásila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.