ČD 347/2023 PONDĚLÍ 11. prosince


Nové video Českotřebovského deníku FLER JARMARK VYNIKAJÍCÍ

Vánoce, vánoce přicházejí. Už týden si to uvědomujeme naplno, začal advent. Doma otevíráme jednotlivé dny v adventním kalendáři, děti se zde vyberou další a další čokoládu a  dospělým přibývají starosti.
Advent by měl být zklidněním, ale mně to tak nepřipadá, Jedna akce stíhá druhou a k tomu všechno ostatní, žádná z povinností neubývá a navíc je třeba stihnout soustu další předvánoční práce. Radši  to nebudu vypisovat.  Vydařenou adventní akcí byla novinka = fler jarmark. takový velký, opravdový, velká nabídka, spousta stánků a kl tomu spousta lidí. Přicházeli ještě dříve než to vlastně začalo. Počasí nic moc, ale na to byli prodejci připraveni a navíc zde bylo možné vidět i další věci, které k předvánoční době patří.  Opravdu plné náměstí! Děkujeme pořadatelům za nový předvánoční dárek, je to opravdu na jedničku.  Na jarmarku byli Českotřebovský deník a tak máme možnost zachytit dnešní nedělní adventní atmosféru jak na fotografiích, tak i na videu. (mm) Odkaz na video ZDE

Nové video Českotřebovského deníku :
Vernisáž výstavy Nad betlémem vyšla hvězda

Slavnostní zahájení adventu v České Třebové je od roku 2009 spojeno s rozsvícením vánočního stromu dále pokračuje v Městském muzeu. zde je vždy připravena vernisáž vánoční  výstavy betlémů  Ale nejde vždy jen o betlémy, ale postupně jsou představeny také vánočních tradice z našeho regionu.  Bylo tomu tak i v roce letošním. Výstava "Vyšla hvězda nad Betlémem" byla uvedena ředitelkou městského muzea Mgr. Janou Voleskou, a předvánočně laděným hudebním doprovodem Milady Hamplové. Hosty vernisáže byl starosta města Zdeněk Řehák a paní Alena Buklová, nositelka tradic Pardubického kraje (z Lanškrouna) zaměřená na obor košíkářství. Jana Voleská představila vystavené betlémy i techniky, které jsou při tvoření využívány. vše je zaznamenáno na nově zveřejněném videu Českotřebovského deníku.
Protože městské muzeum připravuje  adventní výstavy každoročně vždy s jiným zaměření, tak vůbec neuškodí, když si současně znovu představíme, jaká byla výstava betlémů v předešlých třech letech a navíc také představíme v činnosti také Unzeitigův "chodící betlém", který  je instalován v Kulturním centru a současně si na rozhovorech s pamětníky vysvětlíme, jak tento betlém vznikal. Podle datace má totiž letos 103 roků.... A neuškodí zkusit vánoční roládu Táni Řehákové:

ZE SPORTOVNÍHO VÍKENDU 

Volejbal - II. liga žen

Děvčata Sokola Geodézie Česká Třebová hrála v Praze s týmem ČVUT dva těžké zápasy. Se soupeřem si poradila v prvním zápase v pětisetovém souboji a tak díky výhře 2: 3 na sety přivezla domů dva body. V druhém zápase to už tak dobře nevyšlo,  ČVUT Praha - Sokol Č. Třebová 3 : 1.  Byl to souboj druhého a třetího v tabulce. Na tom nic nezměnil ČVUT Praha zůstává na druhém, Sokol Česká Třebová na třetím místě . V čele tabulky je Sokol Nové Veselí. Do Vánoc se hraje ještě jedno dvojkolo  v sobotu 16. prosince, Sokol Č. Třebová hraje doma, přijede Havlíčkův Brod.

Volejbal - Krajský přebor  M1 mužů

Sokol Česká Třebová II hrál v Kerharticích a žádné body nepřivezl, oba zápasy skončily vítězstvím domácích 3 : 0 . Druhý "českotřebovský tým" je SK Rybník, který hrál v Litomyšli a naopak oba zápasy vyhrál a tak přivezl plný bodový zisk. V tabulce vede Slavia Hradec Králové, 2. Chvaletice, SK Rybník na třetím místě, čtvrté jsou Kerhartice se stejným počtem 26. bodů. Sokol Č. Třebová II. je v tabulce na místě šestém s 12. body.  Těmito zápasy skončily letošní boje pokračování v krajském přeboru je až v lednu 2024.

Kohouti hráli v Opočně a vzali to hned od začátku zostra

HC Opočno - HC Kohouti Česká  Třebová  2:22 (0:8, 1:5, 1:9)

Branky a nahrávky: 38. Daňo (Mlateček, Kapucián), 50. Bureš (Sodomka) – 1. Semorád (Rozlílek, Vašíček), 3. Rozlílek (Semorád, Martinec), 7. Ostřanský (Pavlovský, Prachař), 9. Ostřanský (Jemelka, Pavlovský), 15. Semorád (Rozlílek, Vašíček), 17. Fúzik (Jemelka, Leder), 17. Prachař (Ostřanský, Hradil), 19. Martinec (Semorád, Rozlílek), 23. Jelínek (Fúzik, Jemelka), 32. Rozlílek (Semorád, Martinec), 34. Jelínek (Fúzik, Jemelka), 39. Martinec (Rozlílek, Vašíček), 40. Jelínek (Fúzik, Čada), 42. Pavlovský (Ostřanský, Prachař), 45. Prachař (Pavlovský, Ostřanský), 46. Jemelka (Jelínek, Fúzik), 48. Prachař (Pavlovský, Drtina), 49. Fúzik (Jelínek, Čada), 51. Semorád (Martinec, Vašíček), 52. Pavlovský (Drtina, Prachař), 59. Jelínek, 60. Martinec (Rozlílek, Blažej)
HC Opočno: V. Mičian (J. Beránek) — M. Šnajdr, M. Podzimek, M. Sodomka, O. Čtvrtečka, Š. Tomášek, L. Daňo, P. Kubíček — J. Mervart, V. Kapucián, R. Fuks, D. Mlateček, M. Bureš, A. Steklík, Š. Zelený
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Blažej, J. Vašíček, Z. Hradil, V. Leder, T. Havránek — M. Ostřanský, V. Rozlílek, J. Semorád, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, T. Prachař, M. Pavlovský
Rozhodčí: Libor Veinfurter — Jan Řezníček, Filip Šesták Diváci: 70

Klub českých turistů volá: Na nový rok pěšky do Kozlova !

1.1. 2024 pondělí -  Novoroční procházka
Klub českých turistů Česká Třebová vás zve na novoroční  procházku 
s cílem v kozlovské hospůdce  U Sitařů, kde vás překvapí rodinné prostředí
s milou obsluhou. Čekat zde na vás bude od 10 hodin naše členka se  čtyřlístkem pro štěstí.


Adventní koncert ZUŠ v rotundě sv. Kateřiny


Základní dojem - proč je ten prostor v rotundě tak malý?  Druhá adventní neděle byla ozdobena koncertem   ZUŠ v rotundě sv. Kateřiny. V nepříliš vlídném zimním počasí přišla taková spousta lidí, že  koncertní prostor zcela zaplnili a  mnoho posluchačů  poslouchalo ve stoje. Stálo to ale za to, protože vystupující opravdu reprezentovali to nejlepší co má ZUŠ v oboru varhany a příčná flétna k dispozici. Klobouk dolů před výkonem Mgr. Milady Hamplové, která se během koncertu nezastavila.
Za významné považuji  "orámování" flétnového koncertu  skladbami na varhany. V rotundě přece máme rekonstruovaný barokní varhaní nástroj , který dříve býval využit také v rámci mezinárodního varhanního festivalu Ukázku z koncertu  natočil Českotřebovský deník  na video, i když nebyly podmínky pro natáčení v stísněném prostoru zcela optimální, tak jistě přinese svědectví o vydařeném koncertu a skutečně vynikajících výkonech všech účinkujících. Video připravím v nejbližších dnech. prostě se nyní v adventu nezastavím...   (mm) - foto ZUŠ
.


XIX. ročník hudebního festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč přináší opět bohatý program, celkem je v nabídce 11 hudebních pořadů, které se uskuteční do března do května  ve Skutčí  a jsou zařazeny také externí koncerty v Proseči, v Chrasti, na hradě Rychmburk a v Luži.  Uvádím pro začátek tři stěžejní pořady: zahájení a dvě operní inscenace : Zítra se seznámíme v s celým pogramem, který je již připraven a vstupenky přichází do předprodeje tradičně již před Vánoci.
Uvádím programový plakát ZDE. Všimněte si také jaké si zajistili sponzory !:


   Pavel Langhans obohacuje náš českotřebovský advent

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky.


Modernizace Záchranné stanice Pasíčka začíná

Výstavba nových léčebných a rozletových voliér a investice do vybavení i do zvýšení efektivity provozu, to je hlavní část projektu modernizace Záchranné stanice Pasíčka nedaleko Proseče na Chrudimsku, který právě začíná.
Seznam zvířat, kterým pracovníci záchranné stanice pomohli jen v minulém měsíci nebo dokonce zachránili život, je dlouhý - zraněný ledňáček, káně, ježek nebo netopýr a mnohá další. Ve snaze rozšířit a zlepšit kvalitu dosavadní poskytované zdravotní péče pro zvířata se také Pardubický kraj podílí na finanční podpoře projektu modernizace stanice. Záchranná stanice Pasíčka totiž nyní obdržela dotaci na tuto akci od Ministerstva životního prostředí ČR.
Slavnostního poklepání na základní kámen projektu modernizace se zúčastnil kromě jiných i krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil. „Stanice a její zaměstnanci vykonávají dennodenně pro náš region práci, která je potřebná a má velký smysl. Velmi často zde léčí dravce, kteří se zraní při srážce s automobilem nebo se starají o další zvířata, která si ublíží například při kontaktu s elektrickým vedením či nárazem do jiných lidmi vytvořených překážek. Musí zde proto projít nutnou rehabilitací, do volné přírody jsou vypuštěny, až když jsou v plné kondici. Modernizace by tak měla posloužit k posílení kvality poskytované péče. V letošním roce jsme uvolnili 1,5 milionu korun. V příštím roce by měla podpora ze strany Pardubického kraje dosahovat stejné částky. Jsem rád, že se nám podařilo domluvit na podpoře tohoto projektu,“ řekl radní Krčil.
Plánovaná je i rekonstrukce příjezdové cesty ke stanici. Podílet by se na ní měl Pardubický kraj a město Proseč. „Společně jsme se dohodli na opravení příjezdové cesty, která je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Dohoda se týká i konkrétní výše příspěvku na investici ze strany kraje. V této souvislosti děkuji za spolupráci a přístup k řešení panu starostovi Janu Macháčkovi a městu Proseč. Pardubický kraj opravu finančně podpoří 500 tisíci korunami,“ uvedl krajský radní Krčil.