ČD 349/2023  středa 13. prosince


Další štace orchestru bývalých žáků ZUŠ = Řetůvka       

Druhý adventní víkend a druhý adventní koncert Orchestru bývalých žáků českotřebovské zušky se konal  v teple, v Kulturním domě v Řetůvce.  Jak je již u tohoto orchestru zvykem, tak se hrálo opět před plným hledištěm, nový adventní program se líbil. Protože jsem ve stejnou dobu v sobotu 9. prosince podvečer natáčel českotřebovský adventní koncert ve sborovém domě Církve adventistů sedmého dne, tak nemám vlastní videoukázku, ale alespoň jsem získal fotografie. Adventní akce jsou nyní vlastně každý den a všechny prostě nejde navštívit.
Přesto se mi podařilo obstarat i videozáznam z ukázky koncertu v Řetůvce! Využívám tuto možnost a tak si ji můžete pustit, odkaz na tříminutové video  je zde:  E. Moricone - Tenkrát na Západě  Odkaz je zde

  


XIX. ročník hudebního festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč přináší opět bohatý program, celkem je v nabídce 11 hudebních pořadů, které se uskuteční do března do května  ve Skutčí  a jsou zařazeny také externí koncerty v Proseči, v Chrasti, na hradě Rychmburk a v Luži.  Uvádím pro začátek tři stěžejní pořady: zahájení a dvě operní inscenace : Zítra se seznámíme v s celým pogramem, který je již připraven a vstupenky přichází do předprodeje tradičně již před Vánoci.
Z programu vybíráme:
VÁCLAV HUDEČEK a MUSICI BOEMI Čtvero ročních dob a Malá noční hudba na zahájení festivalu
PODSKALÁK Lidová opereta s nejznámějšími písněmi Karla Hašlera
RUSALKA / PRODANÁ NEVĚSTA - Koncertní provedení árií z operet,  12. května, 16 hodin, Kulturní klub Skuteč


Elektromobilita zažívá velký boom.

Zamyšlení na uvedené téma jsem našel na webu Garáž.cz. A k tomu, abych se s tímto problémem  zabýval více, mně navedla fotografie, z Moravské ulice, kterou přidávám k článku. Elektrovozítko je napájeno prodlužovačkou z přilehlého objektu. Takový je začátek a dopadnout to může tak, jak je pak na druhém snímku dole....
Lidé, ale hlavně jednotlivé státy, na ni sázejí čím dál tím více. Je to dobře, protože životní prostředí a ovzduší ve městech prostě potřebuje ulevit. Úřady ale často zapomínají na to, že bez dobíjecích stanic nebude elektromobilta nikdy fungovat.Po klasických čerpacích stanicích si ministerstvo dopravy vede evidenci i dobíjecích stanic pro elektromobily. Víme proto, že ke konci června bylo v České republice evidováno 134 veřejných dobíjecích stanic, tedy takových, ke kterým může přijet kdokoliv a nabít si svůj vůz. K tomu ale u nás existuje celá řada soukromých, třeba flotilových firemních stanic. Myslíte si, že je to vcelku vysoké číslo? Pak vás vyvedeme z omylu srovnáním s počtem klasických čerpacích stanic. Těch je u nás totiž aktuálně 7 039, přičemž 3 974 z nich je veřejných.
A právě v těchto číslech je zakopaný pes. Ačkoliv by možná i řidiči sami rádi elektromobily používali, nedostatek dobíjecích stanic jim fakticky brání. Ano, úřady se sice snaží a navíc moc chtějí, abychom se naučili elektromobilitu vnímat pozitivně, bez dobití se ale nikam nedostaneme. Těch pár stanic je navíc z velké části postaveno u obchodních center, kam při cestách z domova na chatu moc nezajíždíme. Zoufale chybí dobíjecí stanice u hlavních silničních tahů nebo třeba na sídlištích.
Na to v poslední době naráží hlavně v severských zemích, kde elektromobilita hraje prim už řadu let. Norské, ale třeba i švédské úřady dokonce v případě koupě elektromobilu řadu let poskytovaly svým obyvatelům různé dotace, daňové úlevy a slevy na pojistném. Jednu dobu mohli majitelé elektromobilů dokonce využívat k jízdě autobusové pruhy. Jenomže tomu je konec, protože například v Norsku se potýkají s takovým množstvím elektromobilů, že neví, kde jim hlava stojí. Proto úřady zakázaly volný vjezd do autobusových pruhů, ale zrušily také pobídky a daňové úlevy.
Což ovšem neznamená, že tamní obyvatelé svá elektrická auta prodají a přejdou zpět na fosilní paliva. To není úplně severský styl, jen i tam řeší stejný problém, jako my zde. Nemají je kde nabíjet. Na to už velmi hlasitě upozorňuje norský autoklub NAF (obdoba našeho ÚAMK) a sice zajímavým, ale smutným reklamním spotem. Na něm se vám představí cyklista, který by se velmi rád dostal z místa A do místa B, ale vzhledem k množství elektromobilů na ulici to není možné. Všechna ta auta si totiž majitelé dobíjí z domácích zásuvek, a tak jsou všude po ulici natažené nabíjecí kabely a prodlužovačky. Je pravdou, že tohle je trochu extrém, ale neustálá stagnace výstavby dobíjecích stanic, a to všude na světě, je prostě problém. Uvědomit by si to měly všechny úřady bez ohledu na zemi působnosti, a to hlavně vzhledem k jejich důrazu na prosazování elektromobility do běžných životů nás všech.

Pavel Langhas a Česká Třebová stále patří k sobě                        

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky. Posuďte  co nakreslil před lety. (původní velikost A3)....

Pro záchranu broumovských kostelů také elektronické dary

Broumovská farnost zavádí možnost elektronických darů na záchranu místních kostelů prostřednictvím QR kódů
Broumov - Broumovská farnost oznámila inovativní krok směrem k získávání finančních prostředků na záchranu svých historických kostelů. Nyní mají návštěvníci a obdivovatelé místních unikátních památek možnost přispět elektronicky prostřednictvím QR kódů.
S cílem zachovat a restaurovat místní kulturní dědictví se farnost rozhodla přijmout moderní technologický přístup. Od prosince mohou návštěvníci formou QR kódu jednoduše a rychle poslat dar ve výši 200 korun přímo na záchranu a obnovu kostelů.
Zvolená částka bude využita k spolufinancování oprav a záchraně historických broumovských kostelů, které jsou nejen architektonickým pokladem, ale také důležitou součástí kulturního dědictví tohoto regionu.
Farář Martin Lanži, který se v minulosti výrazně angažoval ve záchraně těchto nádherných kostelů, vyjádřil nadšení ohledně nového způsobu získávání finanční podpory. "Elektronická možnost darování nám umožní přijímat podporu rychleji a efektivněji. Jsme vděční za každý příspěvek, který nám pomůže zachovat a obnovit naše kulturní poklady pro budoucí generace," uvádí farář Lanži.
„Jsem nesmírně rád, že se nám podařilo QR platby zavést už před vánočními svátky. V době Adventu jsou lidé štědřejší a každá koruna pomáhá. Vnímám to jako velký posun, protože čím dál méně lidí u sebe nosí hotovost, a proto kolikrát nepřispějí, přestože by chtěli,“ říká velký podporovatel obnovy broumovských kostelů, europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).
Broumovská farnost vyzývá všechny, kdo mají zájem podpořit záchranu těchto výjimečných kostelů, aby využili nové možnosti přispívání prostřednictvím QR kódů. Pro další informace a možnost přispět navštivte webové stránky farnosti nebo kontaktujte přímo faráře Martina Lanžiho.