ČD 351/2023        pátek 15. prosince


Nová videa Českotřebovského deníku  z Vánočního koncertu ZUŠ

Z Vánočního koncertu ZUŠ budeme postupně publikovat ukázky z vystoupení souborů i sólistů a nakonec i celý koncert.
Dnes uvádíme pět prvních ukázek, jejich délka dohromady tvoří polovinu koncertu... (pátá ukázka přibude během noci)...
Ukázka vystoupení Smyčcového orchestru ZUŠ
Ukázka vystoupení Tanečního souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení bubenického souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení sboru Kajetánek ZUŠ
Ukázka z vystoupení souboru "Pětka z béčka"


Objevil jsem pozvánku na Silvestrovský výstup na Palici 2023.

Je jedno odkud a v kolik hodin. Žádné startovné, ale taky žádné diplomy.
Jen hospody budou při návratu otevřené.
V době, kdy to organizovali pánové Řebíček, Válek, Ing Gulyas, Hondl, Balcařík a spol. se vychazelo z rybnického hřiště mezi 8.- 9. hodinou, účastníci byli registrovaní, dostali lístek na polévku v restauraci Na hrázi a diplom.
Pak přišel kovid a doba postkovidová .Oficiální organizování se vytratilo, ale tradice pokračuje .
Většina zájemců vychází na pochod mezi 8. a 10. hodinou.Na Palici je to v 9 až v cca v 11 hodin jako na Václaváku.
Krásná atmosféra s přípitky, jednohubkami a cukrovím, společná fota..
Pohyb na zdravém vzduchu v přátelské atmosféře je hlavní devizou této spontánní akce.  Vyzkoušejte to. V. Polák

Vánoce na obzoru: v sobotu Rybova Česká mše vánoční.

Začínáme v 19 hodin. Všechno bude jako dříve, tedy jako loni a předloni. Stejní sólisté - máte je na fotografiích. Stejný orchestr se stejným dirigentem a stejný sbor se stejným sbormistrem. Jenom budeme všichni zase o rok starší. Jedna změna tady však přece jen je - nebude tu námi již Miloš Kolovratník, ale jeho místo nebude prázdné, bude tu jeho nástupce otec Adam Grabiec.

Mimořádná Smetanova Litomyšl 2024 získá významnou podporou kraje

Rok 2024 je Rokem české hudby, kdy si připomínáme 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Také proto bude i nadcházející ročník festivalu Smetanova Litomyšl mimořádný a nejobsáhlejší v historii. O přípravách a krajské podpoře hovořili hejtman Martin Netolický a náměstek pro oblast kultury a člen správní rady festivalu Roman Línek s ředitelem Smetanovy Litomyšle Michalem Medkem.
„Příští rok si připomínáme 200 let od narození Bedřicha Smetany, a tak je logické, že i festival Smetanova Litomyšl bude na toto významné výročí reagovat. Proto se také můžeme těšit na 51 pořadů, což je nejvíce v celé historii festivalu. Jsem přesvědčený, že na své si přijdou jak milovníci mistra samotného, protože festival uvede všechny jeho opery, tak posluchači české populární hudby. Vzhledem k mimořádnému roku jsme se shodli na navýšení krajské podpory na 3,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také připomněl, že součástí festivalu bude premiéra celovečerního filmu nejen o životě Bedřicha Smetany s názvem „Neslyším ničeho
Festival Smetanova Litomyšl je dlouholetou součástí Tváře Pardubického kraje, což je dokument obsahující nejvýznamnější kulturní, sportovní či společenské události regionu. „Smetanova Litomyšl je rodinným stříbrem Pardubického kraje, a proto jsme připraveni pomáhat k jejímu dalšímu rozvoji. Mezi připravované aktivity patří také nové zastřešení zámku, do kterého se po rekonstrukci festival vrátí. Návrh nové střechy připravil známý architekt Josef Pleskot, pro kterého by to byla již několikátá realizace nejen v našem kraji, ale přímo v Litomyšli,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast kultury a člen správní rady Smetanovy Litomyšle Roman Línek s tím, že kraj je připraven jednat o podpoře záměru.
Podle ředitele festivalu Michala Medka je cílem organizačního týmu, aby se pod novou střechou konal festival již v roce 2025. „V tuto chvíli oslovujeme potenciální partnery a rádi bychom spustili tak fundraisingovou kampaň na financování nové střechy, která by měla být nejen šetrnější k zámku samotnému, ale také by měla nabídnout lepší divácký komfort s udržením přibližně tisícovky míst,“ řekl Michal Medek, který také ocenil stávající předprodej vstupenek. „Vytvořili jsme šest balíčků obsahujících výhradně opery Bedřicha Smetany a velmi mile nás překvapilo, jaký je o tyto balíčky zájem, a proto jsme do prodeje pustili další vstupenky. Jednotlivé vstupenky na všechny programy pak uvolníme do prodeje od 6. března,“ doplnil Michal Medek.

  

Evropská dotace pro modernizaci silnice Mladkov - Jablonné

Pardubický kraj opět zabodoval při získávání dotací. V úterý 12. prosince byl na pravidelném zasedání mezinárodního monitorovacího výboru programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko – Polsko 2021–2027 schválen projekt na modernizaci silnice II/311 mezi Mladkovem a Jablonným nad Orlicí. Na tento záměr poskytne Evropská unie krajské samosprávě podle aktuálního kurzu v přepočtu přes 130 milionů korun. Pardubickému kraji se podařil výjimečný úspěch a uspěl v tvrdé konkurenci ostatních regionů – českých i polských. Z celkem osmi podaných projektů totiž uspěly pouze dva.
Unie se finančním příspěvkem snaží pomoci ke zlepšení přeshraničního dopravního spojení mezi obyvateli Pardubického kraje a polským okresem Kladsko (Powiat Kłodzki). „Je to velice pozitivní zpráva, protože to usnadní lidem cestování do práce, na nákupy či na výlet. Záměr realizujeme s polskými partnery, kteří budou opravovat silnici na své straně hranice. To vše je součástí naší širší strategie, díky které s Polskem propojujeme pohraniční oblasti, zlepšujeme kvalitu cestování a odstraňujeme bariéry mezi našimi národy  a regiony. Toto je další střípek v mozaice naší spolupráce a další budou už brzy následovat. Modernizací úseku silnice II/311 dojde i ke zvýšení bezpečnosti, protože v podobných projektech se zpravidla řeší sjednocení šířky vozovky a další stavební úpravy. Interreg uvolní na český a polský projekt dohromady v přepočtu přes 180 milionů korun a velká část z nich poputuje k nám do Pardubického kraje,“ uvedl radní pro evropské fondy Ladislav Valtr, který zastupuje Pardubický kraj v monitorovacím výboru Interreg.
Termín zahájení prací na české straně zatím není přesně daný. Vše záleží například na tom, jak dopadne výběrové řízení na zhotovitele stavby. Administrativní část projektu se má stihnout v roce 2024, dokončení stavby je naplánované do konce roku 2026. „V současnosti odhadujeme náklady naší části sdíleného projektu na zhruba 170 milionů korun, dotace by podle aktuálního kurzu měla být zhruba 130 milionů. Poskytnutí finanční podpory nás těší a chceme co nejdříve zahájit přípravné práce. Jedná se o téměř desetikilometrový úsek a kromě sanace vozovky jsou v plánu například dělící ostrůvky a vjezdové brány na komunikaci,“ sdělil hejtman Martin Netolický a dodal, že spolupráce s Polskem i díky programu Interreg v posledních letech vzkvétá: „Již v minulosti jsme opravili například silnici III/04314 u Boříkovic a Červené Vody. Jsme úspěšní také v oblasti cestovního ruchu, kdy jsme se věnovali například zlepšení dostupnosti turistických atraktivit u Králického Sněžníku. Nedávno jsme získali dotaci na projekt Poznáváme přeshraniční opevnění, díky kterému dojde za 16 milionů korun k rekonstrukci vstupního objektu Tvrze Bouda a modernizaci tamních expozic. I na něm spolupracujeme s polskými partnery, a proto je nutné investovat i do infrastruktury, která je základem budoucího rozvoje našeho území,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.
Opravy silnic, podpora cestovního ruchu i spolupráce bezpečnostních složek
Již za pár týdnů budou zástupci programu Interreg rozhodovat o dalším přeshraničním projektu, na němž se chce podílet Pardubický kraj. Tím je společná reakce záchranných složek na změny klimatu, které s sebou přináší náhlé a extrémní změny počasí.
Více informací o projektu Poznáváme přeshraniční opevnění najdete v tiskové zprávě - https://deska.pardubickykraj.cz/aktuality/i122502/evropska-unie-prispeje-na-rekonstrukci-tvrze-bouda



Pavel Langhas a jeho seriál Perličky ze soudních síní

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky.