ČD 353/2023    neděle 16. prosince


Česká mše vánoční - i letos tradice pokračuje

Zcela zaplněný kostel sv. Jakuba, KOJK a Bendl opět podaly mimořádné výkony. A bouřlivý dlouhotrvající potlesk, ovace ve stoje. Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby opět odstartovala Vánoce.  Uvedu pár fotografií, přípravím také video.
KOJK a Bendl jsou protagonisté dalšího ročníku provedení Rybovy mše. Ta se od roku 1990 pravidelně uvádí v adventním čase s výjimkou roku 2020, kdy covid takové provedení znemožnil. Poprvé to bylo v Národním domě a spolu s Františkem Čechem zpíval tenorový part tehdy novopečený starosta Ing. Zdeněk Lang. Rybovka byla poté provedena ještě "v teple" v rekonstruovaném Kulturním centru , aby se pak od roku 2008 přestěhovala do kostela sv. Jakuba kam patří a kde je také nejlepší akustika sálu ve městě. Do kostela sv. Jakuba tedy chodíme na Rybovu mši právě 15 let. Také letos stejně jako v předešlých dvou letech se stálila stejná sestava sólistů - Jana Ženková, Magdaléna Zemková, Jan Josef Pokorný a František Čech, který ani v jednom ročníku po sametové revoluci nechyběl (mimor ok 2020. kdy se akce nekonala). Připomeňme si alespoň některé ročníky:
 
Česká mše vánoční bývala součástí vánočního koncertu
Uvedu fotografie z roku 2005, kdy byla Rybovka součástí koncertu v Kulturním centru. V sólových partech vystoupili: Hana Bauerová - soprán, Linda Keprtová - alt, František  Mikeš  - tenor a František Čech - bas. 
Další rok 2006 - Rybova mše opět v Kulturním centru 17.12. 2006
Komorní orchestr Jaroslava Kociana s dechovou sekcí VSO, dirigent Bohuslav Mimra,
pěvecké sbory Bendl Česká Třebová (sbormistr Josef Menšík) a Otakar Vysoké Mýto (sbormistr Pavel Zerzán)
sóla: Jana Ženková - soprán, Pavla Mikolecká (Skopalová)  - alt, František Mikeš - tenor, František Čech - bas
V I. polovině koncertu vystoupil v malém  klavírním recitálu Jiří Kadavý
Česká mše vánoční poprvé zaplnila kostel sv. Jakuba v roce 2008
Co psal Českotřebovský deník: V minulých letech se před vánočními svátky konala pravidelně koncertní provedení České mše vánoční Jana Jakuba Ryby ve velkém sále Kulturního centra. S postupujícími roky sílil hlas volající po tom, aby se tyto koncerty konaly v chrámovém prostoru, pro který byla mše napsána a posluchači tak měli nový komplexní dojem doplněný "prodlouženou" koncertní akustikou. Letos 20. prosince se to podařilo a zaplněný kostel byl svědkem opravdu vynikajícího koncertu. Dirigent Bohuslav Mimra nastudoval Rybovu mši se svým Komorním orchestrem Jaroslava Kociana posíleným o dechovou sekci, se smíšenými pěveckými sbory Otakar z Vysokého Mýta (sbormistryně Věra Milerová) a Bendl Česká Třebová (sbormistr Josef Menšík) a s osvědčenými  sólisty  Janou Ženkovou - soprán, Helenou Nerudovou - alt, Františkem Mikešem - tenor a Františkem Čechem - bas. 

V roce 2020 byla pro výskyt covidu Rybova mše vynechána., při této příležitosti připravil Českotřebovský deník přehled provedení České mše vánoční Jana Jakuba Ryby od roku 2003 do roku 2019. Článek s odkazy najdete ZDE

Nová videa Českotřebovského deníku  z Vánočního koncertu ZUŠ

Z Vánočního koncertu ZUŠ budeme postupně publikovat ukázky z vystoupení souborů i sólistů a nakonec i celý koncert.
Uvádíme sedm ukázek z vystoupení školních souborů a orchestrů, postupně zpracujeme také sólová vystoupení a komorní hru.
Ukázka vystoupení Smyčcového orchestru ZUŠ
Ukázka vystoupení Tanečního souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení bubenického souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení sboru Kajetánek ZUŠ
Ukázka z vystoupení souboru "Pětka z béčka"
Ukázka vystoupení Kapely ZUŠ
Ukázka z vystoupení Souboráčku  
Sólová vystoupení na Vánočním koncertu



 Skončil projekt Technohrátky 2023 

již 11. ročník TECHNOhrátek a 6. ročník ZDRAVOhrátek je letos za námi. Poslední zastávkou elektrotechnického, stavebního a gastronomického vzdělávacího workshopu byla Integrovaná střední škola Moravská Třebová. Zdravohrátky ukončily sezónu na Střední zdravotnické škole Pardubice. Celý rok byl o projekt ze strany středních škol i žáků základních škol extrémní zájem. S letošním ročníkem tak panuje především spokojenost.
TECHNOhrátky v roce 2023 pořádaly 15 akcí, kterých se zúčastnilo 1822 žáků. Projekt zaměřený na představení technického a odborného vzdělávání existuje v kraji od roku 2013. Za tu dobu se konalo 136 akcí ve 26 středních odborných školách na území Pardubického kraje. Žáci základních škol si vyzkoušeli, jaké je studovat 69 oborů, mezi které například patří strojírenství, stavebnictví, elektrotechnika, zemědělství nebo gastronomie. Celkem se do TECHNOhrátek zapojilo 17 432 žáků ze 127 základních škol, 113 z Pardubického kraje a sedm z pohraničních polských měst. Více v samostatném textu zítra.

 

Pavel Langhas pokračuje v seriálu "Perličky ze soudních síní"

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky....