ČD 354/2023    pondělí 18. prosince


Nové video Českotřebovského deníku : Česká mše vánoční 2023

Česká mše vánoční je mimořádná událost, která odstartuje Vánoce. Naštěstí máme u nás v České Třebové hudební tělesa, která si každoroční uspořádání koncertního provedení Rybovy mše vzala za své a každoročně připravují pro Českotřebováky velký svátek.  Bylo tomu tak i v letošním roce. Z letošního provedení Rybovy mše přinášíme video, které dokazuje, že se jedná skutečně o velkou událost a musíme poděkovat všem, kteří se o to zasloužili. Naposledy  jsme  natáčeli video z Rybovy mše před dvěma lety v roce 2021, kdy ještě posluchači museli používat roušky nebo respirátory, život  měl do normálu ještě daleko. Nyní je situace svobodnější. Máme tedy další nové video z provedení 2023.

Problémy a nástrahy při natáčení v českotřebovském kostele

Když se letos v lednu konal po dvouleté covidové absenci další Tříkrálový koncert, bylo také v kostele plno. Vystupoval Bendl a Orchestr bývalých žáku ZUŠ. Nemohl jsem si nechat tuto skutečnost ujít a tak jsem natáčel videozáznam, který byl potom následně s úspěchem prezentován (Video má přes 530 unikátních shlédnutí). Nicméně  jsem si právě zde na tomto krásném koncertu uvědomil, že  natáčení v podmínkách kostela je rušivý element pro posluchače (a nakonec jsem byl na to také jedním z posluchačů i upozorněn - dávám mu za pravdu). Posluchači přišli na koncert a další rušivé vlivy jim kazí dojem. To jsme tam tehdy chodili dva kameramani  pro Českotřebovský deník a OIKTV. Kolega se bránil: "jsem v práci, co mám dělat..."
Tak to ale není. Skutečně je zapotřebí co nejmenší rušení koncertů, především žádné přemísťování. Zvlášť v kostele, kde vede jediná ulička středem. A tak jsem se snažil při natáčení letošní Rybovy mše si najít jedno stanoviště, kde nepřekážím a ze zvýšeného stativu je docela dobrý přehled. A detaily jsem se snažil natočit předem na podvečerní zkoušce, kde diváci nebyli a nebylo možné je rušit. Ovšem nejlepší akustika je bohužel právě ve střední lodi kostela. Snad příště sem někam umístím zavěšený bezdrátový mikrofon a budeme moci posoudit, oč bude kvalita zvuku lepší.
Nicméně OIKTV natáčelo i letošní Rybovku. Bude to jistě opět dvouminutová reportáž s rozhovorem, kde vůbec nejde o pěvecké a hudební mistrovství, na to není dost času.  Díky tomu ovšem došlo k narušení celého koncertu: kameraman se stativem obcházel  muzikanty a chodil dokonce i mezi nimi. (Je přece "v práci"). Nakonec je takto "v akci" bohužel natočen i ve videu z letošní Rybovky. U profesionálního tělesa by si to dovolit nemohl. Ale i zde by to přece být nemělo, to úsilí hudebníků snižuje a ruší dojmy z koncertu.... (mm)

Česká mše vánoční - začátek byl jinak  (pamětníci existují !)

František Čech upřesňuje počátky České mše vánoční v České Třebové. Je to cenná připomínka, přímo od pramene. Až do roku 1993 zpíval basové sóĺo v Rybovce Zdeněk Lang a tenorové sólo jeho brácha (dvojče) Bojda Lang. František Čech pak převzal sólový part od roku 1994.  (Tehdy Zdeněk říkal: "Franto, já to beru sportovně, teď ti to zpívá líp než mně", vzpomíná František Čech.. "Zprvu jsem to zpíval s Pepou Petrákem asi dvakrát, potom s Petrem Pálkou a až potom začal Franta Mikeš. Holt mám velkou spotřebu tenoristů.", připomíná Franta Čech. Ještě dodejme, že spolu s Jane Pokorným zpíval  mužská sóla na Rybovce potřetí. Předtím v roce 2020 Rybovka nebyla a v roce 2019 zpíval tenorové sólo Milan Motl z Litomyšle.
Další zajímavostí jsou také výjezdy Františka Čecha na zpívání do Vídně: "Od sametové revoluce jsem jezdil zpívat sólové basové party na Tři krále do Vídně, kde bráška vedl chrámový sbor v kostele na Rennwegu, protože tady ve Třebové to měli kluci Langovi propachtovaný...."

Letošní Česká mše vánoční byla v České Třebové velkou událostí. 

Byl skutečně zaplněný kostel, tedy "plný dům", a nejen to, zcela naplněné parkoviště na náměstí, Klácelova u Hýblova ulice. A po skončení mše byl takový frmol u stánků na Starém náměstí jako snad na Silvestra. Něco pro zahřátí prostě po mši v nevytopeném kostele bylo zapotřebí.  A na téma Rybova mše se hovořilo také dnes v neděli na Vánočním trhu v Nádražní ulici 

Betlémský průvod

Velké oživení třetí adventní neděle přinesl především betlémský průvod alias Živý betlém, který přivedl se pomalu stává tradiční součástí adventu v České Třebové. Letos se zde ve vedoucí roli představil nový děkan Adam Grabiec. K průvodu, vycházejícímu od fary kolem jedenácté hodiny se stále další lidé postupně přidávali a stali se tak také účastníky pochodu do Betléma, města Davidova (v našem případě na dobře navštívený adventní trh u Kulturního centra v Nádražní ulici.... A kromě oslíka šly v průvodu také dvě ovečky a jeden moc hodný černý pes. A zpívalo se. Bylo letos opravdu velmi krásné vlastně teplé počasí, třetí adventní neděle se vydařila. Českotřebovský deník z akce přinese video aktualitu. Myslím, že byla velmi vydařená. Nyní přidám pouze několik fotografií Martina Šebely (a několik vlastních). A také krátké video z cíle pochodu - vystoupení Adama Grabiece v městě Davidově (na FB Českotřebovského deníku ZDE) . (mm)  Fotoreportáž ZDE

Také poslední víkend před Vánoci byl sportovní

HC Trutnov - HC Kohouti 3 : 6 (1:2, 1:1. 1:3)
Branky a nahrávky: 4. Chaloupka (Mach), 27. Smékal (Křížek, Vondráček), 59. Šlaicher (Jirků, Štembera) – 10. Fúzik (Prachař, Rozlílek), 18. Pavlovský (Prachař, Hradil), 39. Semorád (Rozlílek, Martinec), 44. Jelínek (Rozlílek, Martinec), 54. Rozlílek (Martinec, Jelínek), 55. Pavlovský (Fúzik, Martinec)
 HC Trutnov: O. Holubec (A. Martinec) — Z. Křížek, J. Mostecký, P. Chaloupka, O. Štembera, L. Vácha, T. Křížek, T. Perička, L. Junek — M. Stojkovič, P. Chytráček, A. Jirků, R. Šlaicher, J. Luštinec, R. Janoušek, M. Rada, D. Smékal, R. Vondráček, J. Šimoníček, R. Mach
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, Z. Hradil, V. Leder — M. Pavlovský, V. Veverka, J. Vaňo, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Fúzik, T. Prachař
Rozhodčí: Libor Veinfurter — Jan Řezníček, Zbyněk Volf  Diváci: 195

 II. liga volejbalu žen:  Dvě vítězství nad Havlíčkovým Brodem

Děvčata Sokola Geodézie Česká Třebová hrála doma na Skalce a díky dvěma přesvědčivým vítězstvím 3 : 0 nad Havlíčkovým Brodem mají plný bodový zisk. Tím skončila první podzimní část soutěže. Sokol je v tabulce stále na 3. místě, z 18 utkání má 37 bodů a o tři body zaostává za druhým týmem ČVUT Praha.  Další zápasy se hrají až 12. ledna. Česká Třebová bude hrát opět doma, hostí Střešovice, které jsou nyní po podzimu na posledním místě tabulky.

Basketbal U15

Tým U15 SKB Česká Třebová narazil na těžkého soupeře - Jiskra Havlíčkův Brod, který má v týmu nejen výškovou, ale i váhovou převahu. Body tedy žádné nepřivezli. V nadregionální lize ( 105:59). V tabulce nadregionální ligy jsou na 4. místě.
 
Nová videa Českotřebovského deníku  z Vánočního koncertu ZUŠ

Z Vánočního koncertu ZUŠ budeme postupně publikovat ukázky z vystoupení souborů i sólistů a nakonec i celý koncert.
Uvádíme sedm ukázek z vystoupení školních souborů a orchestrů, postupně zpracujeme také sólová vystoupení a komorní hru.

Ukázka vystoupení Smyčcového orchestru ZUŠ
Ukázka vystoupení Tanečního souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení bubenického souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení sboru Kajetánek ZUŠ
Ukázka z vystoupení souboru "Pětka z béčka"
Ukázka vystoupení Kapely ZUŠ
Ukázka z vystoupení Souboráčku  
Sólová vystoupení na Vánočním koncertu



Pavel Langhas pokračuje v seriálu "Perličky ze soudních síní"

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky....

Technohrátky & Zdravohrátky = úspěšné projekty

Již 11. ročník TECHNOhrátek a 6. ročník ZDRAVOhrátek je letos za námi. Poslední zastávkou elektrotechnického, stavebního a gastronomického vzdělávacího workshopu byla Integrovaná střední škola Moravská Třebová. Zdravohrátky ukončily sezónu na Střední zdravotnické škole Pardubice. Celý rok byl o projekt ze strany středních škol i žáků základních škol extrémní zájem. S letošním ročníkem tak panuje především spokojenost.
TECHNOhrátky v roce 2023 pořádaly 15 akcí, kterých se zúčastnilo 1822 žáků. Projekt zaměřený na představení technického a odborného vzdělávání existuje v kraji od roku 2013. Za tu dobu se konalo 136 akcí ve 26 středních odborných školách na území Pardubického kraje. Žáci základních škol si vyzkoušeli, jaké je studovat 69 oborů, mezi které například patří strojírenství, stavebnictví, elektrotechnika, zemědělství nebo gastronomie. Celkem se do TECHNOhrátek zapojilo 17 432 žáků ze 127 základních škol, 113 z Pardubického kraje a sedm z pohraničních polských měst.
Enormní zájem žáků základních škol o zapojení se do projektu vedl ze strany středních škol k překračování organizačních kapacit. „Charakter TECHNOhrátek se za tu řadu let průběžně mění. Projekt už v poslední době neslouží prioritně školákům k doporučení střední odborné školy, jak tomu bylo zpočátku. Každým rokem mají děti větší zájem podílet se. Náš projekt jim umožní skrze nejrůznější zábavné aktivity poznat prostředí školy, její zázemí, vybavení i učitele. Pokaždé se snažíme připravovat, co nejatraktivnější činnosti,“ vysvětluje Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.
Nedílnou součásti projektu je spolupráce se zaměstnaneckými a profesními organizacemi a také podpora předních regionálních zaměstnavatelů. Na projektu se podílí i firmy, které mají možnost prezentovat školákům svůj výrobní program, nabízené benefity a oceňují je i v rámci doprovodných soutěží. „Jako každý rok mě i tentokrát těší obrovský zájem ze strany žáků základních škol, ale i odborných škol o možnost podílet se na 11. ročníku TECHNOhrátek. Troufám si říct, že se jednalo o velmi vydařený ročník, zejména právě kvůli enormnímu zájmu studentů, kdy docházelo k situacím, že se na některé zájemce nedostalo. Za zmínku určitě stojí i výjimečný počin, konání polských TECHNOhrátek na Středním odborném učilišti opravárenském Králíky pouze pro polské žáky. Do Králík zavítalo sto žáků ze sedmi základních škol z polského příhraničí, kde si vyzkoušeli, jaké to je být opravář zemědělských strojů. Měli také příležitost prohlédnout si zázemí nebo vybavení školy a vyslechnout si příležitosti studia na učilišti v Králíkách,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel.
Podobně jako v případě TECHNOhrátek usiluje o představení studijních oborů i projekt ZDRAVOhrátky. Celorepublikově i regionálně nám nechybí pouze strojaři, truhláři, autoopraváři nebo kuchaři, ale i pracovníci v nemocnicích a ambulancích. To se týká zejména zdravotních sester. Proto je cílem projektu zábavnou formou zvýšit zájem o střední zdravotnické školy mezi končícími žáky základních škol. Od roku 2017 představily ZDRAVOhrátky obory praktická sestra, sociální činnost, ošetřovatelka nebo masér ve zdravotnictví na 22 vzdělávacích akcích pro 1571 žákům. Šestý ročník letos zahájily 25. října úvodní akcí v Chrudimi a během listopadu a prosince navštívil další zdravotnické školy v Pardubicích, Svitavách a Ústí nad Orlicí.
Také o zdravotnickou verzi projektu mají žáci velký zájem. „Zdravotnictví a nedostatek lékařských pracovníků je u nás velkým tématem, zejména dnes. Proto v Pardubickém kraji podporujeme propojení středních zdravotnických škol s krajskými nemocnicemi a navázání užší spolupráce, která by umožnila okamžité zapracování čerstvých absolventů i absolventek, a samozřejmě i vytvoření pro ně adekvátních a motivujících podmínek. Těší mě tudíž velký zájem o všechny čtyři letošní pořádané akce. Masivní zájem vedl k preferování žáků devátých tříd, kteří doopravdy zamýšlí studovat na středních zdravotních školách. Celkem se jednalo o 315 žáků, na stovku zájemců se z kapacitních důvodů v tomto roce nedostalo,“ uvedla náměstkyně pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Zprostředkované aktivity mají zájemcům přiblížit praxi zdravotních sester a pracovníků v sociálních službách. Důraz je kladen na práci v malých týmech tak, aby se mezi sebou žáci naučili komunikovat a spolupracovat. „Pokud je to možné, snažíme se vytvořit stanoviště přímo v nemocnicích nebo v prostorách zdravotnické záchranné služby. V lékařském prostředí mají žáci jedinečnou příležitost vidět nejen učitele, ale i zdravotní sestry, lékaře nebo záchranáře naživo a v praxi s moderními přístroji a technikou,“ říká Helena Bártlová, manažerka projektu ZDRAVOhrátky.
Krajský radní pro školství Josef Kozel označil letošní ročník obou projektů za velmi úspěšný. „Manažer projektu TECHNOhrátky Vladimír Zemánek a manažerka projektu ZDRAVOhrátky Helena Bartlová si oba zaslouží obrovské poděkování za organizaci všech akcí, představení středních škol na základě připravených zábavných workshopů pro žáky základních škol, a za to jak se vše parádně vydařilo. Je potřeba, jak na území kraje, tak i státu vychovat technicky schopné a odborně zdatné pracovníky, o které je na trhu práce v současnosti velký zájem a mají tak velikou příležitost se prosadit pokud vydrží a budou ochotni na sobě pracovat,“ dodal radní Josef Kozel.