ČD 355/2023    úterý 19. prosince



Nová videa Českotřebovského deníku:
1) Živý betlém alias "průvod do Betléma" prošel městem

Stejně jako v loňském  a také předloňském roce prošel městem "živý betlém" a způsobil velké oživení třetí adventní neděle Letos jej vypravil od římskokatolické fary nový děkan Adam Grabiec.  A vyzval přihlížející davy, aby se k průvodu přidávali. A dařilo se, průvod byl stále delší. Tradičně byl vedený svatou rodinou  s oslíkem. V  průvodu ale byly také dvě ovečky a jeden moc hodný černý pes. A zpívalo se.  Bylo letos opravdu velmi krásném vlastně teplé počasí. Třetí adventní neděle se tedy vydařila  Českotřebovský deník z akce přinesl včera fotoreportáž  (také na FB stránce) a nyní přidáváme pro všechny, kteří tam nebyli   ještě video aktualitu. Stojí za to si nedělní betlémský průvod připomenout, stejně i jako závěrečné slovo děkana Adama Piotra Grabiece. A dokonce můžeme srovnávat, jaký průvod procházel městem v loňském roce. Video z loňska najdete níže.
Odkazy na videa: Letošní Živý betlém 2023 ZDE       Loňský betlémský průvod 2022 najdete ZDE

2) Adventní výstava zimních obrazů z Českotřebovska v Kulturním centru  
na fotografiích i na krátkém videu

K adventu patří trhy, ale také adventní výstava, která byla nenápadně bez vernisáže otevřena  5. prosince. Je přitom jistě zajímavá, opět se můžeme seznámit s tím, jak vypadá naše město a také krajina kolem na obrazech většinou českotřebovských autorů a většinou  se zimní tématikou  Fotografie z výstavy  nám to dokreslují, poznáváme  známé malíře, nepřehlédnutelný je zejména rukopis Karla Tomše, ale i Miroslava Chudého, Jarky Bittla, ale poznáváme J. Mehla, i Vladimíra Kormouta nebo J. Babákovou (z Kolína),  ale také historický obraz  Fr. Motyčky z počátku 20. století, Pohled na město od Fr.. Bělského ze čtyřicátých let
Jde o obrazy z depozitářů českotřebovského městského muzea. Pro Českotřebováky to je jistě výstava zajímavá. Muzeum má ovšem i další obrazy a obrázky. Nemají ale zimní tématiku. Existuje např. dosud nevystavená početná kolekce snad dvacítky obrazů Vladimíra Hrdiny, které dvacet let čekají na vystavení, čekají na svou příležitost.
V souvislosti s výstavou se zabývám (vlastně opakovaně)  myšlenkou, jak to zařídit, aby alespoň někteří z početných návštěvníků adventních akcí, které se v Kulturním centru konají, měli možnost také navštívit půrávě probíhající výstavu. Výstavní síň, které dnes říkáme Galerie Kulturního centra je večer již zavřená.  Výstavy končí v 17 hodin, kultuzrní pořady jsou později. Nevím, zda by se nějak dalo zařídit  dodatečné otevření výstav např. během přestávky divadla apod. Je to přece v jednom domě určeném púro kulturní vyžití Právě možnost návštěvy další akce by mohla zvýšit návštěvnost výstavních prostor. Aby návštěvníci, kteří sem zavítají náhodou pak již podruhé přišli cíleně sami. Aby byla návštěva výstav co nejsnadnější,  je galerie umístěna přímo v parteru a bezbariérově přístupná z ulice.  Některé výstavy se ale  konají přímo v předsálí, to je samozřejmě ještě lepší příležitost. Taková byla především letošní květnová "swingová výstava."
Další obrázky z výstavy představím v miniaturách, po kliknutí se zvětší do nového okna. Výstavu máme zachycenou také na krátkém videu Libora Vašiny, zde nemusíte pro prohlížení obrázků klikat. Odkaz na video z výstavy najdete ZDE

Českotřebovský "chodící" Unzeitigův betlém je letos mimo provoz

V nabídce Kulturního centra byla prosincová adventní výstava  včetně připomínky, že návštěvníci opět uvidí také Unzeitigův pohyblivý betlém, který měl být znovu  rozhýbán po docela velké  rekonstrukci mechanik a také samotné konstrukce. Pracovalo se na tom již od léta, ale slib se dodržet nepodařilo. A tak máme adventní výstavu obrazů z České Třebové a také většinou českotřebovských autorů, ale betlém na výstavě chybí. Máme zde ale další českotřebovský "3D artefakt" - vozítko Velorex, výstavní exponát, který je  ve velmi dobrém  technickém stavu a může být chloubou expozice a patří také do našeho "rodinného stříbra".
Vraťme se k pohyblivému betlému, který zde skutečně chybí,.pokud nebylo jasné zda se podaří dovést rekonstrukci do úspěšného konce, tak neměl být alespoň inzerován, To by Českotřebováci pochopili. Nebylo ani nikde uvedeno nějaké upozornění, škoda.   Betlém je letos 103 roků starý, byl  řešen pro občasné pohyblivé využití v rodinných podmínkách, nikoliv pro výstavní expozici, kde byl často v provozu poměrně dlouhodobě. To se podepsalo na jeho stavu, který potřeboval rekonstrukci. Jenže je složitější. Betlém máme natočený z loňska a  v roce 2020 , kdy měl právě stoleté jubileum jsme natočili videodokument, kde o betlému a jeho postupném dotváření vypráví členové rodiny - paní Olga Preislerová (Unzeitigová) a také její syn Ing, Zdeněk Preisler.
Film můžeme opět uvést jako připomenutí a na obrázcích ukázat jak vypadal betlém v rozebraném stavu letos v létě, když  se zahájila jeho oprava. Obrázky jsou jako miniatury, po kliknuté se zvětší do nového okna. (mm)
¨

Marodka Kohoutů rozhodla o odložení zápasu v Hlinsku

Souboj prvního s druhým se ve středu 20. prosince neuskuteční. Poslední utkání letošního roku českotřebovští Kohouti v Hlinsku neodehrají. Důvodem je rozsáhlá marodka v našem kádru.
„Řada hráčů má vleklé zdravotní problémy, nedělní vítězný zápas to jen završil. Někteří hráči jsou zcela mimo hru, jiní se léčili za pochodu a také ulehli. Bohužel nemáme takovou možnost jako Trutnov, který si v neděli pomohl několika kvalitními mladíky z Vrchlabí. Jsem rád, že nám Hlinsko vyšlo vstříc, my jsme se stejně zachovali v minulé sezoně. Termín dohrávky hledáme, v úvahu připadá nějaký pátek v lednu příštího roku,“ vysvětluje předseda českotřebovského klubu Vladimír Vaněk.
V průběhu nedělního utkání nešťastně zraněný útočník Jakub Vaňo utrpěl zlomeninu očnice. Z královéhradecké fakultní nemocnice by mohl být propuštěn v úterý, od hokeje si minimálně jeden měsíc odpočine.
Kubo, přejeme klidné Vánoce a rychlý návrat na led! HC Kohouti Česká Třebová

VELKÝ SVITAVSKÝ MECHANICKÝ BETLÉM A ADVENTNÍ HERNA

4.12.2023 AŽ 28.1.2024
Každý betlém vypráví svůj jedinečný příběh a zpřítomňuje Vánoce v různých částech světa. Srdeční záležitostí svitavského muzea je Velký svitavský mechanický betlém, který se veřejnosti znovu představí v rámci muzejní vernisáže 3. 12. 2023 a k vidění bude až do 28. 1. 2024.  Jeden z největších vyřezávaných betlémů v České republice je velmi cennou památkou s dramatickým osudem. Jedná se o soubor několika betlémů, které ve městě zůstaly po odsunu německého obyvatelstva. Nejstarší figurky pocházejí z konce 18. století, nejmladší z roku 1942. Betlém je patnáct metrů dlouhý a je tvořen 692 kusy polychromovaných figur a výpravných budov, pěti malovanými scenériemi (dálinami) a 62 mechanikami.
V letech 2012–2022 prošel betlém komplexní rekonstrukcí, zrestaurovány a doplněny byly pohybové mechanismy a celý soubor byl restaurátorem Kamilem Andresem sestaven do nové kompozice.
V letošním roce také nabídneme informační leták, který návštěvníkům přiblíží příběh Velkého svitavského mechanického betlému. A zejména dětem zpříjemní jeho poznání nově vytvořený pracovní list, který bude zdarma k dispozici všem zájemcům.
Součástí vánočních výstav ve svitavském muzeu a galerii je oblíbená adventní herna pro děti. Zde si děti mohou pohrát  s betlémským divadélkem a prostřednictvím loutek si připomenout příběh narození Ježíška. V dřevěných domečcích mohou nakouknout do okének s vánočními symboly, přivonět si k vůním nebo se nechat vyfotit u fotostěny s andělskými křídly. A dospělí? Ti tu mohou tiše rozjímat a vychutnávat si pokoj a klid, který by k tomu období měl patřit

Hasiči mají nová vozidla. Dobrovolní i profesionální. 

V pátek si v Petrovicích nedaleko Letohradu okresní a krajští dobrovolní hasiči převzali od hejtmana Martina Netolického klíče k pěti novým vozidlům, jejichž nákup Pardubický kraj finančně podpořil celkovou částkou 2,5 milionu korun.
Dobrovolní hasiči ze všech čtyř okresů Pardubického kraje – Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí a Chrudimi se mohou těšit z nových automobilů. Nový vůz mají také krajští dobrovolní hasiči. „Dlouhodobě podporujeme nejen jednotky sborů dobrovolných hasičů, ale také okresní a krajské sdružení. Ve spolupráci s krajským starostou dobrovolných hasičů jsme přemýšleli, jak podpořit činnost okresních a krajského sdružení hasičů. Krize z posledních let nám zcela zřetelně ukázaly, že kvalitní zázemí je pro dobrovolné hasiče extrémně důležité, a to nejen z hlediska požární ochrany. V rámci kulturního a společenského života zastávají také velmi důležitou roli především v menších obcích. Nákup čtyř automobilů pro okresní sdružení a jednoho automobilu pro krajské sdružení opět posune jejich pracovní podmínky a operativnost. Z dlouhodobého hlediska nedává smysl převádění vyřazených krajských vozidel pro sbory a sdružení hasičů, protože se jedná o vozidla, u která je potřeba následně v krátkodobém horizontu opět vyměnit. Předání nových automobilů je tedy dalším odškrtnutým úkolem, který jsme si ve spolupráci s hasiči dali,“ řekl hejtman Martin Netolický.

V Pardubickém kraji bude centrum duševního zdraví v každém okrese.

Důsledkem dnešní náročné a informačně zahlcené doby je stále se zhoršující stav duševního zdraví obyvatel. Psychiatrů je však nedostatek a dětských psychiatrů dokonce extrémní nedostatek. Před pár lety zvolna začala reforma psychiatrické péče, která umožnila vznik mezičlánku mezi ambulancí a psychiatrickou nemocnicí, takzvaných center duševního zdraví (CDZ). Ty od začátku podporuje i Pardubický kraj. V Pardubicích a Chrudimi už centra fungují, v Ústí nad Orlicí a ve Svitavách zahájí činnost v příštím roce. Pardubický a Karlovarský kraj budou jediné v republice, kde budou centra v roce 2024 ve všech okresech.
„Zastupitelé Pardubického kraje schválili na prosincovém zasedání individuální dotace ve výši dvou milionů korun pro obě vznikající CDZ. Mám z toho velkou radost, protože po těch sedmi letech, co se koordinaci služeb v oblasti duševního zdraví na kraji věnujeme, je to dosažení jednoho z velkých cílů, který jsme si dali. V Ústí nad Orlicí bude centrum provozovat stejně jako v Pardubicích a Chrudimi Péče o duševní zdraví a ve Svitavách Oblastní charita Polička,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Služby budou klientům poskytovány multidisciplinárními týmy profesionálů podle standardů ministerstva zdravotnictví. Tým tvoří psychiatr, klinický psycholog, zdravotní sestry, sociální pracovníci a peer konzultant (osoba s vlastní zkušeností s duševním onemocněním). Většina intervencí bude probíhat v přirozeném prostředí klientů. Hlavním cílem center duševního zdraví je prevence hospitalizace, její zkracování a návrat osob se závažným duševním onemocněním do prostředí běžné komunity.
Centrum duševního zdraví ve Svitavách se přesunulo do nových prostor na Wolkerovu alej. „Aktuálně rekonstruujeme prostory pro zdravotní část týmu, zařizujeme ambulance pro lékaře nebo čekárny. Tým sociálních pracovníků je již kompletní a pracuje s klienty v terénu, stejně jako psychiatrické zdravotní sestry a peer konzultant. Od ledna tým doplní dvě klinické psycholožky," přibližuje složení multidisciplinárního týmu CDZ ve Svitavách Petra Zahradníková, ředitelka Oblastní charity Polička, a dodává: „Aktuálně centrum doplňujeme i o psychiatra/ičku a jsme rádi, že oslovení odborníci vítají, že se na Svitavsku plnohodnotné CDZ rozvíjí a že zde je tato podpora pro klienty dostupná.“
Zdravotní část týmu podporuje klienta i jeho rodinu ve zvládání projevů duševního onemocnění, pomáhá s medikací nebo nastavením terapeutického plánu. Sociální pracovníci pomáhají při jednání na úřadech, nácviku péče o vlastní osobu nebo domácnost, s hledáním zaměstnání, a třeba i s aktivním trávením volného času. TZ

Videa Českotřebovského deníku z Vánočního koncertu ZUŠ

Z Vánočního koncertu ZUŠ budeme postupně publikovat ukázky z vystoupení souborů i sólistů a nakonec i celý koncert.
Uvádíme sedm ukázek z vystoupení školních souborů a orchestrů, postupně zpracujeme také sólová vystoupení a komorní hru.

Ukázka vystoupení Smyčcového orchestru ZUŠ
Ukázka vystoupení Tanečního souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení bubenického souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení sboru Kajetánek ZUŠ
Ukázka z vystoupení souboru "Pětka z béčka"
Ukázka vystoupení Kapely ZUŠ
Ukázka z vystoupení Souboráčku  
Sólová vystoupení na Vánočním koncertu



Pavel Langhas pokračuje v seriálu "Perličky ze soudních síní"

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky....