ČD 357/2023    čtvrtek 21. prosince



Betlémské světlo mají na starosti skauti

BETLÉMSKÉ SVĚTLO = Plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. Rozvoz světla zajišťují skauti a skautky z celého světa. Do České republiky ho od roku 1990 z Rakouska dovážejí brněnští skauti. 

Harmonogram pro rok 2023
9. 12. 2023 Ceremoniál Betlémského světla v Linci
9. 12. 2023 Příjezd vlaku do Brna ve 20:36
16. 12. 2023 Rozvoz skautskými kurýry vlaky po republice a začátek místních akcí Tento den 16.12. přivezl Betlémské světlo do České Třebové rychlík R 872 z Brna s příjezdem v 8:15 hodin 

Rozdávání světla pod stromečkem
Jako každý rok, i letos budou svitavští skauti rozdávat betlémské světlo na náměstí u vánočního stromečku. Přijít si pro světlo budete moct na Štědrý den 24.12. od 9:30 do 11:30. Na plamének Betlémského světla si vezměte s sebou lucerničku. Těšíme se na setkání přejeme příjemný předvánoční čas.

Tragedie na podjezdu v Litomyšlské ulici nepublikována


V sobotu 16. 12. ráno se podjezd pod železnicí v Litomyšlské ulici stal místem osobní tragédie, zřejmě sebevraždy, o které však nebylo nic publikováno ani dnes ve středu 20.12., tedy pátý den po události. Máme pouze vyjádření svědků, kteří vysvětlují své verze. Nešlo o přejetí člověka ani na silnici, ani "nahoře" na železnici", ale místem činu bylo zřejmě ochranné zábradlí nad podjezdem. Nebudu  popisovat neověřené verze, ale jisté je, že se událost stala a není pro mne pochopitelné, že nebyla nijak publikována. Když přejede vlak člověka, jsou o tom dlouhé  texty uvedené s velkou rychlostí. Jak to bylo v sobotu ráno na podjezdu v Litomyšlské a jaké měla událost příčiny pořádně nic nevíme. (mm)


Hluk kremační linky a chybějící rozptylovou studii řeší i ministerstvo 


Sousedé v oblasti přiléhající k městskému krematorium zastoupení p. Nádvorníkem  podali podnět ve věci dopadů nové kremační linky krematoria v České Třebové, kterým se obrátil na ministra životního prostředí Mgr. Petra Hladíka. Tento podnět byl Ministerstvem životního prostředí v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., (správní řád), postoupen k novému prošetření. Jde o dva problémy, proto přešetření  zajistí dvě složky. V části, týkající se popisované nadměrné hlučnosti kremační linky a tím tak možného porušování zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.bude podnět řešit Krajská hygienická stanice Pardubického kraje, která je k jeho prošetření oprávněná. V druhé části popisovaného problému, která se týká spalin, byl podnět Ministerstvem životního prostředí postoupen České inspekci životního prostředí, která je k prošetření příslušná. Toto vyplývá z odpovědi, kterou  zaslala Vendulka Hugová, referentka sekretariátu ministra životního prostředí  Mgr. Petra Hladíka. (mm)


Českotřebovská klavíristka Martina Plocková koncertovala na Floridě

Martina Plocková je  precisní nadaná a také cílevědomá klavíristka, o tom se mohli přesvědčit Českotřebováci na mnoha koncertech. Je absolventkou českotřebovské zušky a zvládne neuvěřitelné věci a mimo svoje stále ještě studijní povinnosti vystupuje na mnoha koncertech. Tomu bych rád věnoval samostatný text a nejlépe video. Jsou to skutečně velké věci, klobouk dolů!  Mimo jiné již delší dobu spolupracuje s vynikajícím litomyšlským sborem KOS a jeho sbormistrem Milanem Motlem. A díky tomu se v listopadu mohla vypravit do Ameriky, kde na Floridě spolu se sborem KOS a také s Michaelem Šustem a jeho rodinou (The Šust Family Singers) vystupovala na řadě koncertů  Mám i nahrávky a opravdu to jsou velké věci.
Na Floridě byla na pozvání  Pastora Michaela Šusta, který je českým emigrantem, absolventem Pardubické konzervatoře. V Americe opravdu zazářil ! Pastor Michael je zakladatelem a ředitelem Vertical Fellowship, nezávislé křesťanské organizace. Vystudoval zpěv, klavír a skladbu na Národní hudební konzervatoři v České republice v Pardubicích a doktorát z hudebních umění získal na Bostonské univerzitě. Jako první zprávu píšu těchto pár řádků a jistě se k tomu po novém roce ještě vrátím. Z "amerického" videa  jsem vybral mám alespoň jeden obrázek. Věřím, že se k tématu ještě vrátím, určitě stojí za to.  (mm)

 Pozvánka do městské knihovny



Tématem ve zdravotnických organizacích jsou nejen služby, ale také vzdělávání

Situaci ve zdravotnictví, změny v zákoníku práce, ale i své konkrétní potřeby a možnosti, sdíleli ředitelé příspěvkových organizací v oblasti zdravotnictví s náměstkyní hejtmana Pardubického kraje Michaelou Matouškovou. Kromě nemocnic akutní péče, které jsou akciovou společností,  zřizuje Pardubický kraj dalších osm příspěvkových organizace v oblasti zdravotnictví.  Patří mezi ně rehabilitační a léčebné ústavy, nemocnice následné péče, léčebny dlouhodobě nemocných, zdravotnická záchranka a dětská centra. Poslední společná porada v tomto roce se odehrávala ve výjimečných prostorách Automatických mlýnů. Rezonovalo především téma zákoníku práce a jeho dopad na jednotlivé příspěvkové organizace, ale i potřeby v oblasti vzdělávání.  
 „Jsem ráda, za tým lidí, kteří si vzájemně naslouchají, vedou respektující dialog a společně posouvají věci dál. A to i v této nejednoduché době pro naši oblast,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková, která je za zdravotnictví v Pardubickém kraji zodpovědná. Dodala, že rozdělení směn tak, jak ho nyní upravuje novela zákoníku práce, působí v praxi nemalé problémy.
Všichni přítomní se shodli na prioritách vůči pacientům a především, že do zdravotnictví patří nejen lékaři, ale i  všechny spolupracující profese, jako zdravotní sestry, ošetřovatelé, sanitáři a mnozí další,  bez kterých by to dohromady celé nefungovalo.
U nás se nyní podařilo zachovat plný personální stav. Stávka byla podpořena částí lékařů, aby bylo patrné, že mají kolegové naši podporu, ale všichni jsme se vrátili za hodinu k běžnému pracovnímu režimu,“ uvedl například Rudolf Bulíček, ředitel Albertina Žamberk, odborného léčebného ústavu. A dodal, že si váží také spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Univerzity Pardubice, kde využívají akreditaci nového oboru Klinická psychologie v praxi.
Ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického (ZZS) kraje Igor Paar seznámil přítomné s aktuální situací na všech výjezdových základnách. Díky strategickým investicím Pardubického kraje v uplynulých letech, mohou nyní záchranáři plně využívat tři nové a moderní základny, a to ve Vysokém Mýtě, na Seči a Moravské Třebové. „Letos také probíhá již 4. a 5. akreditovaný kurz řidiče vozidla ZZS a děláme maximum, abychom zahájili příští rok akreditovaný kurz pro budoucí záchranáře určený pro všeobecné sestry se specializačním vzděláním v oboru intenzivní péče. Výcvikové středisko ZZS je další v pořadí plánovaných efektivních projektů, díky nimž se naše záchranka právem zařadí mezi nejmodernější v republice. Zde se přípravy nachází ve stádiu zhotovené studie proveditelnosti projektu“, dodal Igor Paar.
Z řad vedení zdravotnických zařízení s následnou péčí zaznívala jednohlasně potřeba vzdělávat a vychovávat si mladou generaci, a to nejen v řadách lékařů, ale také sester a v neposlední řadě všude potřebných fyzioterapeutů. Na toto téma navázal přítomný děkan Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Karel Sládek a seznámil je se stávajícími a současně plánovanými akreditacemi fakulty. „Stávající programy i nově připravované k akreditaci navazují na personální potřeby zdravotnictví současnosti. Vyslechl jsem si zde pozorně kolegy a jejich poznatky z praxe. Na řešení uvedených poznatků z praxe již dlouhodobě a napřímo spolupracuji s náměstkyní hejtmana zodpovědnou za oblast zdravotnictví Michaelou Matouškovou. Oba vnímáme velikou potřebu neustálého vzdělávání zdravotníků nelékařů a zdravotně-sociálních pracovníků, které doprovází nutná kooperace s potenciálními zaměstnavateli našich absolventů. Přál bych si, aby uplatnění našich absolventů z Pardubic mělo dopad na konkurenceschopné zdravotnictví, na vědu a výzkum, jak u nás v Pardubickém kraji, tak i ve světě. Bude se nám také v následujících letech stavět nová budova fakulty, která bude plně moderně vybavena, takže se k nám budoucí studenti mohou opravdu těšit.“



Nová videa Českotřebovského deníku  z Vánočního koncertu ZUŠ

Z Vánočního koncertu ZUŠ budeme postupně publikovat ukázky z vystoupení souborů i sólistů a nakonec i celý koncert.
Uvádíme sedm ukázek z vystoupení školních souborů a orchestrů, postupně zpracujeme také sólová vystoupení a komorní hru.

Ukázka vystoupení Smyčcového orchestru ZUŠ
Ukázka vystoupení Tanečního souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení bubenického souboru ZUŠ
Ukázka vystoupení sboru Kajetánek ZUŠ
Ukázka z vystoupení souboru "Pětka z béčka"
Ukázka vystoupení Kapely ZUŠ
Ukázka z vystoupení Souboráčku  
Sólová vystoupení na Vánočním koncertu


Pavel Langhas pokračuje v seriálu "Perličky ze soudních síní"

Pavel Langhans moc zdraví Českotřebováky, už 10 let bydlí v Nekoři  "Na Vejrově", ale stále rád jezdí i do České Třebové . Posílá také svoje obrázky....

Konsolidační balíček vychází ve Sbírce zákonů pod číslem 349/2023 Sb.

Zákon č. 349/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů má během příštích dvou let sníží rozpočtové deficity celkem o 150 mld. Kč. Opatření z celkem 65 novel zákonů začnou platit již od 1. ledna 2024.
Cílem konsolidace veřejných financí je zákonem č. 349/2023 Sb. snížit deficit veřejných financí z letošních 3,6 % HDP až na odhadovaných 2,2 % HDP v roce 2024. Opatření jak na výdajové, tak na příjmové straně státního rozpočtu zredukují v roce 2024 rozpočtový deficit o 97,7 mld. Kč a v roce 2025 o 53 mld. Kč. Sníží se výdaje státu na provoz včetně objemu platů na státní zaměstnance, zredukuje objem národních dotací, ale zachová investiční aktivitu a sociální výdaje. Na příjmové straně poklesne počet sazeb DPH ze tří na dvě, bude zrušeno 22 daňových výjimek nebo např. stoupne zdanění příjmů z právnických osob, daň z nemovitosti či daň z hazardu a návykových látek škodících zdraví.
V nejvyšší míře se úsporná opatření dotknou národních dotačních titulů zejména pro podnikatele, úspor na provozu státu a snížení objemu platů ve veřejné sféře. Na příjmové straně dojde v letech 2024-2025 k celkovým úsporám prostřednictvím růstu spotřebních daní z tabákových výrobků a lihu, daní z hazardních her, zrušení 22 daňových výjimek, opětovného zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 % či zvýšení daně z příjmů právnických osob na 21 %, odvodů OSVČ a daně z nemovitých věcí, jejíž inkaso je nyní pro veřejné finance zcela zanedbatelné a pro státní rozpočet dokonce ztrátové.
Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty, sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Ve snížené 12% sazbě budou hlavně potraviny, ale také vodné a stočné.
Dle přílohy č. 3 k ZDPH bude snížené sazbě daně od 1.1.2024 podléhat i pitná voda, tj. voda dodávaná vodovodem. Pokud dodavatel provede odečet z měřicího zařízení např. 31. 12. 2023, pak se u vyúčtování použije 10 % sazba daně. Pokud ale provede odečet až od 1. 1. 2024, bude již nutné při vypořádání záloh postupovat podle § 37a ZDPH.

Daň z nemovitostí se zvýší v průměru o 1,8násobek. 

Zákon stanovuje koeficienty v sedmi úrovních, a to:
1,0 v obcích do 1000 obyvatel,
1,4 v obcích nad 1000 obyvatel do 6000 obyvatel,
1,6 v obcích nad 6000 obyvatel do 10 000 obyvatel,
2,0 v obcích nad 10 000 obyvatel do 25 000 obyvatel,
2,5 v obcích nad 25 000 obyvatel do 50 000 obyvatel,
3,5 v obcích nad 50 000 obyvatel, ve statutárních městech a
ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech,
4,5 v Praze.
Mimo to si také obce si mohou samy výši koeficientu svou vyhláškou upravit, a to buď pro celou obec, nebo jen některé její území. Pokud obec nestanoví vyhláškou pro jednotlivé části obce jiné koeficienty, pak platí koeficient zákonný.
V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček neobsahuje zdanění tichého vína. Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Většina změn má vstoupit v účinnost od začátku příštího roku.
Materiál také znovu zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta z příjmů. Ruší některé daňové výjimky, například slevu na školkovné nebo na studenta. Omezuje se sleva na manželku či manžela bez vlastních příjmů, a to tak, že bude muset pečovat o dítě do tří let věku. Maximální výše státní podpory stavebního spoření se sníží z 2000 na 1000 korun. Cena roční dálniční známky se od příštího 1. března zvýší z 1500 na 2300 korun a od roku 2025 se bude zvyšovat podle inflace.
Rozsáhlá změna má vládě pomoci konsolidovat veřejné finance a snižovat strukturální schodek státního rozpočtu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se dnes podařilo koalici prosadit jednu z nejdůležitějších věcí v tomto volebním období. Balíček je ve prospěch občanů a firem a umožní také zrychlit klíčové strategické investice, míní Fiala. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) kabinet už další balíček nepřipraví. V dalších letech chce prověřit ministerské agendy, soustředit se na digitalizaci a úspory hledat i v provozních a personálních výdajích a v národních dotacích.