ČD 361/2023    úterý 26. prosince


Vánoční video Českotřebovského deníku: Českotřebovští skauti o Vánocích

Pro oddíly skautského střediska Javor nejsou Vánoce obdobím odpočinku. Podle několik let vyzkoušeného harmonogramu plní své tradiční úkoly.  Ve středu 20. Prosince jsme zastihli členky 8. Dívčího oddílu ve foyeru Domova pro seniory asistovat při slavnosti zdobení vánočního stromečku.  Podobně jako v jiných letech zde pomohly odstartovat Vánoční svátky.
Cestu do Domova mají dobře vyšlapanou…
Na Štědrý den se zimní počasí změnilo. Pršelo a sněhová vrstva se změnila v břečku. Skauty to ovšem neodradilo, úkol rozdávat Betlémské světlo u vánočního stromu splnili. Využili jako loni pohostinnost blízkého podloubí. Všichni zájemci o světlo to akceptovali s povděkem.  Již v předvečer Štědrého dne také skauti s lucerničkami rozváželi  světlo oldskautům a dalším zájemcům, kteří se přihlásili. I letos zde spolupracoval čtvrtý a 33. oddíl střediska Javor. Odkaz na video ZDE

Fotografie z rozdávání Betlémského světla letos (nahoře) a v roce 2018


Hřbitov na Štědrý den: vyzdobené hroby i těžko schůdný terén

Fotografie naznačují že byla opět velká návštěva a přes sněhovou pokrývku také mnoho světélek a nová vánoční výzdoba.  Hřbitov není na rovině a to pohyb ztěžuje, je třeba s tím počítat. Těžko budeme uklízet zdejší cesty jako chodníky ve městě. Právě tento den se počasí opravdu pomstilo. myslím, že nebylo v silách  udělat terén schůdnější.

Hudba pomáhá - v Litomyšli, v Ustí nad Orlicí i ve Vysokém Mýtě

Sedmnáctým ročníkem benefičního festivalu Hudba pomáhá se organizátoři rozhodli podpořit Klárku Doležalovou ze Suché Lhoty u Litomyšle, která trpí vzácnou vývojovou vadu mozku označovanou jako lisencefalie typu 1.  A právě to je důvod silně opožděného motorického vývoje, těžké mentální retardace, centrální poruchy zraku či epilepsie. Pomoc pečujících osob je nezbytná prakticky ve všech úkonech, motorice napomáhají časté rehabilitace a kompenzační pomůcky.
Přímo na koncertu v Ústí nad Orlicí se podařilo vybrat částku ve výši 130 tisíc korun. Celkem se v rámci 17. ročníku akce prozatím podařilo vybrat rekordní částku 867 tisíc korun. Letošní ročník festivalu byl zakončen 25. prosince koncertem ve Vysokém Mýtě.

Novinky v okolí města Ústí n.O.

Proměnou prošlo turistické zastavení U Zabitého. Odstraněna byla shnilá střecha a původní sezení přemístěno k lipové aleji na letiště, kde nahradilo jiné sezení v horším stavu. K zastavení U Zabitého bylo pořízeno nové kompletní sezení se střechou za zhruba 39 tisíc korun bez DPH. Během příštího měsíce ještě přibydou tabulky s označením. Další novinka se týká přemostění potoka v Hylvátech nad kuželnou. Nákladem necelých 9 tisíc korun bez DPH byla vyměněna původní lávka za novou. 

Zlobí voda, ale na Českotřebovsku problémy nejsou

Zvýšená hladina vody na Třebovce nehrozí záplavami a nejsou sni hlášeny problémy občanů bydlících v okolí vodního roku.

Vánoční přání uvádí letošní třistašedesáté vydání Českotřebovského deníku v tomto roce, které vychází na Štědrý den. Je to Den přání a letos si přejme snad víc než jindy, aby byla splněna. Po tom letošním nešťastnými událostmi zakončeném adventu to je více než zapotřebí.  Rok má ale 365 dnů a tak po krátké vánoční  pauze vyjde 27. prosince a dál do konce roku ještě pět posledních letošních deníků. Budu se snažit problémy hodit za hlavu, byť existují a zabývat se tématy vznešenějšími, zásoba je opravdu velká. Adventní shon skončil, tak bude právě na tyto jinak odkládané záměry více času. "Vánoční prázdniny"  tak budou využity zejména k dohánění všech restů. Všechno co jsem nestihl pak plynule přechází do dalšího roku 2024. A není toho málo. Koncem roku bude také čas na zamyšlení o tom, jaký byl ten rok současný, co se podařilo a co stále před sebou odsouváme.
Dovolte mi, abych všem návštěvníkům webových a facebookových stránek Českotřebovského deníku poděkoval za celoroční přízeň a popřál spokojené a radostné Vánoce v rodinném kruhu. Milan Mikolecký

Vánoční dárek Českotřebovského deníku:

Videozáznam celého Vánočního koncertu z 12. prosince


Nové video Českotřebovského deníku putuje přímo ze střižny Libora Vašiny na obrazovky  právě před uzávěrkou 360., tedy vánočního vydání Českotřebovského deníku. Obsahuje všechna vystoupení se záběry z více kamer a optimalizovaným zvukovým záznamem. Délka videa přesahuje 1,5 hodiny. Při poslechu si uvědomíme, co všechno dokážou předat svým žákům pedagogové hudebního oboru naší zušky.


  Pozvánka na lednovou výstavu do městské knihovny



 Česká mše vánoční - provedení 2023 a 2021. Porovnejte záznamy!




  

  11.1. 2023 ČTVRTEK  od 18:00  ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE
Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Ekocemrum Podorlicko, Podbranská 959 Č. Třebová  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko. Vstupné dobrovolné