ČD 363/2023    čtvrtek 28. prosince



CO S TÍM UDĚLÁME?
Rakušan požádal starosty, aby zrušili silvestrovské ohňostroje

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal starosty a starostky obcí, aby letos nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi. Uvedl to ve středu na síti X.
Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne, která si vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda z Klánovického lesa.
Obě události má podle policie na svědomí stejný pachatel, který nakonec zbraň obrátil proti sobě.
„Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás,“ uvedl Rakušan v dopise, který ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých stránkách.
Obejděme se letos na Silvestra bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. Požádal jsem o to dnes dopisem všechny starosty a starostky, ale obracím se s osobní prosbou i na vás.
Před pár dny jsme zažili dva násilné činy spojené se střelbou. To nejmenší, co můžeme udělat pro ty, koho… — Vít Rakušan (@Vit_Rakusan) December 27, 2023

Smutno na vycházce na Kozlovském kopci

Pěkné počasí dnešního vlastně již všedního dne vylákalo spoustu lidí na odpolední vycházku. Sníh už roztál, zůstal jen v příkopech, změnil se na louže a vodní laguny, zelená tráva ožila. Zkusil jsme malou vyjížďku po okolí. Na kozlovském kopci parkovala řada aut  hned dole u točny autobusu a také nahoře u Chaty Maxe Švabinského. Jenže zavřeno, nikde ani živáčka. Jen lisé venčící zhde své pejsky a projíždějící cyklisté, kterým měkký terén nevadil. A tak úvaha o tom, jak dlouho bude současný stav trvat je na m,ístě. Nabízená  prodejní cena je stále skoro 8 milionů korun, i když se proslýchá, že by se dala koupit laciněji.  K chatě se ovšem nabízí i okolní pozemky a les, což má být výhodou, ale jak pro koho. Majitelem je Michal Kortyš, senátor a radní Pardubického kraje,  který nemá čas a zřejmě ani zájem se o nemovitost starat. Snad jsou zájemci z řad podnikatelů, ale to by z toho byla  vlastně soukromá veřejnosti nepřístupná chata, což bychom si nepřáli. připomeňme současně že před 90 lety byla v roce 1933 otevřena a byla to velká sláva pro region. Nyní to už taková sláva není, Chata jako by byla na obtíž, nikdo neví co s ní bude dál, je to opravdu chata bez budoucnosti ? Nevyužívaná samozřejmě chátrá a už ten dnešní pohled neukazuje chatu zrovna v nejlepším stavu.  Místo je to turisticky známé a je třeba ho využívat, minimálně sezónně. Ale majitel se tímto směrem vydat asi nechce. Fotografie jsou ze středečního odpoledne 27/12/2023. (mm)

V Litomyšli bylo poměrně živo.

Bylo znát, že i na Vánoce přijeli do Litomyšlských hotelů hosté a tak celkový ruch ve městě byl o poznání větší, než v České Třebové Ale i zde byly některé známé restaurace uzavřené a prodej zajišťovali jen soukromníci v malých stáncích. Prodávat ale měli komu. Ještě litomyšlské vánoční stromy. Jsou dva, ale malé, zvlášť ten na náměstí. S tím by Českotřebováci asi spokojeni nebyli. Ten druhý na novém náměstíčku Václava Havla u muzea vypadá zejména při cestě do kopce od pošty lépe. 
Také Klášterní zahrady, které v Litomyšli plní úlohu  naší Javorky byly poměrně dobře navštíveny a na procházku se řada lidí vydala i kolem řeky Loučné a na novou lávku přes silnici I/35 vedoucí k litomyšlskému gymnáziu a dalších přilehlých oblastí. Architektonický skvost roku 2023.
Zde bylo zklamáním, že inzerovaný výtah byl mimo provoz, aniž by to někdo oznámil vývěskou. A schodu dole od řeky je zde poměrně hodně.  Město vypadá i v této době útulně  je jisté, že i další rok bude turisticky atraktivní. Vždyť se bude připomínat 200. výročí narození Bedřicha Smetany, k výročí vzniká i nový hraný film.  Škoda le toho, že i letos nebude letní hudební slavnost Smetanova Litomyšl na zdejším zámku, ale v náhradních prostorách. 
Fotografie. Také u litomyšlské restaurátorské fakulty zapalovali občané svíčky jako úctu k obětem tragédie na fakultě v Praze.


K ohlédnutí za končícím rokem 2023


K dnešnímu vydání Českotřebovského deníku je připraveno ohlédnutí za právě končícím rokem 2023. Snaha je si připomenout ty nejdůležitější události, co se podařilo, z čeho máme radost, ale také události, které nás naplnily zklamáním nebo smutkem. Takový článek se nedá napsat za hodinu nebo za den, proto jsem prošel záznamy z celého roku a nevšímal si příliš akcí, které se každoročně opakují. Aby byl popis názornější, tak obsahuje většinou také fotodokumentaci. O to s tím je více práce.  Mohl bych článek stále zdokonalovat, ke každé události dát odkaz na příslušný článek, kde je vše rozebráno detailněji. Postupně  se o to budu snažit. Ale to už  bude vlastně kronika akcí uplynulého roku. K tomu jen poznámku: texty v Českotřebovském deníku jsou psány zpravidla aktuálně pod určitými dojmy z probíhajícího dění. Jak člověk postupně získává více informací, tak se může pohled na událost postupně měnit. Tento pohled mají kronikáři.  Kronikářem však nejsem, a proto nebudu zveřejněné texty s odstupem znovu měnit a ponechám napsaný text. Odkaz na článek najdete ZDE
Ohlédnutí ta uplynulým rokem  obsahuje nejdříve přehled výročí, přehled vybraných jubilantů roku a potom výběr událostí. Není mou snahou vyjmenovat znovu připomenout všechny akce a události ve městě, které se někdy každoročně opakují.. Všímám si hlavně těch, které znamenaly nějakou změnu na tváři města nebo změnily dosavadní rytmus života.  Pomocí některých obrázků lze otevřít podobnější text, fotoreportáž nebo video, některé obrázky jsou ilustrační. (mm)

Vzpomínka na  paní Annu Vydrovou, narodila se před 110 lety

Anna Vydrová (za svobodna Galacová) se narodila před 110 lety (14.12.1913) na dnešní Zakarpatské Ukrajině (tenkrát v Uhrách) jako nejmladší z osmi dětí. Do České Třebové ji přivedla náhoda, jako dvaadvacetiletá přijela za svou starší sestrou, aby zde potom už zůstala. Začala zde pracovat a také se zde vdala. Byla nejdříve pečovatelkou v městském starobinci, potom pomáhala v restauraci U Vostrčilů, pozdější Modré hvězdě. Pracovat musela vlastně celý den, ale přesto na ta léta ráda vzpomínala.
Paní Vydrová pracovala také v nádražní restauraci, později i jako uklízečka např. na Traťové distanci  a také na internátě. Domů za svou rodinou na Podkarpatskou Rus se podívala ještě třikrát, za starého režimu, kdy bylo třeba získat pro návštěvu tehdejší Zakarpatské oblasti Sovětského svazu pozvání. Přivezla sem i rodinu své dcery. Na oplátku sem pak do tehdy ještě Československa na pozvání rodiny Demelovy a Vydrovy přijeli také někteří její sourozenci, aby zde nakoupili to, co u nich doma prostě vůbec nebylo. Každého sem však nepustili, záleželo na jeho povolání. Povolení dostali jen ti méně významní...... 
Paní Anna Vydrová byla dlouhá léta nejstarší občankou našeho města, žila v péči rodiny své dcery Marty Demelové. Dožila se 105 let a každé z narozenin 100+ dokázala dobře oslavit.  Však kolik z nás dožije 105 let? Co paměť kronik sahá, tak se to dosud žádnému Třebovákovi nepodařilo. Snad nejvíc mi utkvěla v paměti oslava "stovky" v kavárně Esperanto, kde se také dokonce hrálo, zpívalo a za přítomnosti členů DS Hýbl také tancovalo! Gratulantů byla každý rok dlouhá řada, tak že by se by se do jedné řady nevešli. Také poslední 105. narozeniny v roce 2018, kdy již byla Anna Vydrová během roku v péči místního Domova pro seniory byl doma na Nádražní a bylo zde veselo. Právě odtud je také připojená fotografie. Krátce po té, ještě v zimě v únoru však paní Vydrová onemocněla a to přispělo ke konci jejího požehnaného života. (mm)

Vánoční videa Českotřebovského deníku:


Nové video Českotřebovského deníku putuje přímo ze střižny Libora Vašiny na obrazovky  právě před uzávěrkou 360., tedy vánočního vydání Českotřebovského deníku. Obsahuje všechna vystoupení se záběry z více kamer a optimalizovaným zvukovým záznamem. Délka videa přesahuje 1,5 hodiny. Při poslechu si uvědomíme, co všechno dokážou předat svým žákům pedagogové hudebního oboru naší zušky. Druhé video je poděkováním skautům, kteří na Štědrý den rozdávali Betlémské světlo....


Ještě v prosinci  dokončili rekonstrukci silnice na Vysočině

V předstihu oproti původnímu plánu se opravy dočkala silnice III/3438 ve Vortové. Stavební akce skončila na začátku prosince, ještě před tím, než začalo výrazněji sněžit. Více než dva kilometry silnice z Vortové na hranice kraje jsou nyní v perfektním stavu.
„K opravě došlo díky tomu, že se nám podařilo uspořit na zakázkách, které jsme vysoutěžili za nižší cenu, než bylo původně v plánu. Cena za opravu dosáhla 13,5 milionů korun bez DPH,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Opravy probíhaly v několika podzimních týdnech a díky použitým technologiím byla dokončena ještě před koncem stavební sezóny. „Za opravenou silnici jsme hrozně rádi, byly na ní výmoly, ošklivé a léta záplatované úseky. Díky vstřícnosti stavební firmy nebyla doprava v obci výrazněji omezena a děti i dospělí se v pořádku dostali do škol i práce,“ uvedla starostka obce Vortová Markéta Laštůvková. Silnice měla být původně dokončená k 15. prosinci, ale oprava skončila o dva týdny dříve. Více informací o dopravních stavbách Pardubického kraje najdete na webové stránce doprava.pardubickykraj.cz.

  Pozvánka na lednovou výstavu do městské knihovny


 Česká mše vánoční - provedení 2023 a 2021. Porovnejte záznamy!



Živý betlém v Ústí nad Orlicí byl o vánočních svátcích venku před farou

Letos měl tradiční Živý betlém v Ústí nad Orlicí nové pojetí, které přineslo nevšední zážitky pro všechny zúčastněné. Římskokatolická farnost Ústí nad Orlicí uspořádala tuto událost před místní farou namísto tradičního konání v kostele.
V úterý 26. prosince, na druhý svátek vánoční, začal program krátce před kostelem. Následně se účastníci přesunuli před místní faru, kde se odehrávalo hlavní vystoupení, dokreslující betlémskou atmosféru. Místní farníci představili narozeného Ježíška, kterému se přišli všichni přítomní poklonit. Program doplnilo vystoupení žáků tanečního oboru Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.
Tímto novým uspořádáním se vytvořil jedinečný zážitek, který spojil tradici s originálním pojetím, a přinesl tak radost a pohodu všem, kteří se zúčastnili této výjimečné vánoční události.  Zdroj: www.ustinadorlici.cz

  

  11.1. 2023 ČTVRTEK  od 18:00  ZA TUČŇÁKY DO PATAGONIE


Vyprávění Mgr. Hany Entové o měsíční výpravě do Patagonie a Ohňové země. Kromě navštívených jihoamerických památek bylo cílem cesty pozorování a fotografování místní fauny a flóry. Na své si přijdou i milovníci hor a ojedinělých fenoménů zdejší neživé přírody. K vidění bude fotoprezentace a velkoformátové knihy.
Ekocemrum Podorlicko, Podbranská 959 Č. Třebová  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko. Vstupné dobrovolné

České dráhy nakoupily 10 autobusů IVECO pro zajištění náhradní dopravy

Nové autobusy Iveco si převzali v minulém týdnu zástupci společnosti ČD Bus, dceřiné firmy Českých drah. Vozidla už dostala firemní vizuál a hned po Novém roce začnou vozit cestující v rámci náhradní autobusové dopravy. "Autobusy jsou vybaveny klimatizací, mechanickou převodovkou, mají 45 pevných sedaček pro cestující a dvě sklopné, místo pro invalidní vozík, chladničku pro řidiče, držáky na SKI-BOX a WI-FI.
Ergonomický interiér poskytuje cestujícím pohodlný nástup a dostatek místa v částech s nízkou podlahou. Kromě již tradičních standardů jsou autobusy doplněny i o couvací kameru," uvedla mluvčí podniku Katarína Němcová.
Autobus Crossway LE těží z vynikající spolehlivosti, kterou nabízí nejnovější motor Cursor 9 (265kW) vyvinutý společností FPT Industrial. Patentovaná technologie HI-SCR umožňuje vozidlům plnit normy Euro 6 bez použití EGR a zaručuje velmi vysokou účinnost přeměny NOx (více než 95 %).
"Crossway Low Entry je ideálním řešením, jak přivítat na palubě cestujících s maximálním komfortem a bezpečností. Koncepce Low Entry zaručuje vynikající přístupnost pro všechny cestující při nastupování a vystupování z vozidla. Výborně se osvědčuje jak v městském, tak meziměstském provozu," dodává Němcová.
„Máme velkou radost, že se náš vozidlový park tak významně rozrostl. Jedná se o nízkopodlažní autobusy s kapacitou 45 sedadel, pohodlně do nich nastoupí cestující s kočárkem, lidé s omezenou možností pohybu a díky vyklápěcí nájezdové plošině mohou bez problému cestovat i lidé na invalidním vozíku. Samozřejmě nechybí ani klimatizace. Chceme zákazníkům poskytnout maximum, aby když už musejí kvůli výluce přesedat, cestovali pohodlně a bez překážek. Další významné investice proto plánujeme i v příštích letech, kdy pořídíme další desítky nových autobusů,“ říká Adam Svojanovský, předseda představenstva ČD Bus.
„Jsme nesmírně hrdí na to, že společnost ČD Bus vložila důvěru do značky IVECO BUS pro svou dopravu. Jejich volba pro naši značku a modelovou řadu CROSSWAY je potvrzením odborných znalostí IVECO BUS a kvalitní podpory našich zákazníků v segmentu meziměstské dopravy,“uvedl Jan Kimla, obchodní ředitel IVECO BUS pro trhy střední a východní Evropy
Zdroj: Orlicky.net