Novým městským architektem bude  Ing. arch. Štěpán Eliáš z Brna

 
Město bude mít novou osobnost pro zajištění jeho architektonického rozvoje. Připomeňme že v historii města po roce 1990 byl městským architektem Ing. Jiří Jandera (Ráby u Pardubic), po jeho úmrtí v červnu 2007 Ing. arch. Martin Hájek z Hradce Králové, který letos v této funkci končí a od nového roku nastává dále uvedená změna.
Ing. arch. Štěpán Eliáš bude na základě vyhlášeného výběrového řízení a uzavřené smlouvy od 1. ledna 2024 vykonávat pro naše město architektonické služby ve funkci městského architekta.
Jde především o tyto činnosti:
Spolupráce při pořizován rozvojových dokumentů města (strategicky plán rozvoje města, uzemni plán města),
Kontinuální péče o urbanistické, architektonické, estetické, obytné hodnoty města s maximální snahou o využiti jejich potenciálů, ochrany specifik a charakteristik daného území.
Spolupráce při tvorbě zadáni investičních akcí města či organizacemi města dle aktuální potřeby, spolupráce při realizaci investičních akcí města.
Zajištěni přípravy a zadáni architektonických a urbanistických soutěží města a jejich propagace.
Koordinace koncepce tvorby veřejného prostoru (dlažba, městský mobiliář apod.) a zajištěni dohledu nad jeho realizaci.
Předkládáni návrhů a doporučeni na urbanistické a architektonické úpravy nebo opatřeni ve městě, drobné stavby a detaily (úpravy komunikaci, zábradlí, informační tabule, výsadba apod.),
Účast na jednáních orgánů města, komisí a pracovních skupin, mimořádných jednání, případně besed s občany podle požadavků vedeni města
Bude také vykonávat funkci předsedy Komise městského architekta, spolupracovat na osvětové činnosti  v oblasti architektury a urbanismu s cílem zapojení širší odborné veřejnosti do řešení problémů města, zajišťovat poradenskou a konzultační činnost pro jednotlivé odbory města a poradenskou činnost pro občany města. Na vyžádáni bude zajišťovat expertní součinnost stavebnímu úřadu, spolupracovat s orgány města za účelem zvýšeni efektivnosti vynakládaní veřejných prostředků na rozvoj města.
Ing. arch. Štěpán Eliáš bude práci vykonávat v místě svého bydliště. 6 hodin v každém kalendářním měsíci, pak v prostorách Městského úřadu v České Třebové. Terminy konzultačních dnů na MěÚ budou vždy dohodnuty operativně. Jednou měsíčně budou zajišťovány konzultační hodiny pro veřejnost (max. 9 hodin za čtvrtletí). V závěru listopadu byla s Ing. arch Štěpánem Eliášem uzavřena "smlouva o poskytování architektonických služeb". Podle údajů Hlídače státu má smlouva uvedenou hodnotu 1 210 tis. Kč, což ale neodpovídá  částce v návrhu rozpočtu, který bude nyní v pondělí schvalován. Zde je položka "Služby městského architekta" v obvyklé výši 250 tis. Kč.
Pro nově nastupujícího městského architekta by bylo dobré uvést jeho reference. 
O něco takového jsem se pokusil na webových stránkách Studie Eliáš Brno. Ing. arch. Štěpán Eliáš pracuje v Brně ve Studiu Eliáš, kde pracují celkem 4 architekti "ATELIER ELIAS" je součástí architektonické kanceláře ZOOMDESIGN s.r.o. se sídlem v Brně a tradicí více než 20 let. Studio se zabývá návrhy obytných staveb, občanských, průmyslových objektů a interiérů.
Vůdčí postavou studia je architekt Luboš Eliáš, který od roku 2003 působí také jako odborný asistent na Fakultě stavební, VUT Brno. Dále zde pracuje Ing. arch. Štěpán Eliáš (autorizace ČKA, č. 04885)  Ing. arch. Barbora Jelínková a Ing. arch. Kristýna Lipková. (Zdroj webové stránky firmy).
Na webu najdeme i výběr prezentací Studie Eliáš.
Jde vždy ovšem o kolektivní práce. Část prezentace zveřejňujeme. Protože osoba městského architekta je  důležitá, věřím, že bude možné se po čase znovu  k této otázce vrátit a po "aklimatizaci" na problémy našeho města připravit i nějaký rozhovor a rozebrat situaci města Česká třebová po architektonické stránce. V případě architekta působícího v jiné lokalitě může jít o cenné informace. Může mít nové pohledy na rozvoj a úpravy města, takové, které my co chodíme léta kolem, sami nevidíme. 
Připomínám např. už dnes historickou spolupráci s Ing. Jiřím Janderou z obce Ráby u Pardubic, který byl rodilým Českotřebovákem (a který dokázal řešit problematiku města snad zpaměti), přestože dlouho žil na Pardubicku.  Nyní nastane nová situace. Věřme, že bude úspěšná, že se nám výběr nového městského architekta povedl a že  bude pro naše město přínosem. Do výběrového řízení, vyhlášeného 28. června 2023 se přihlásili dva uchazeči, avšak jeden z nich odstoupil. Může nám pomoci přehled některých realizací prezentovaných na webové stránce  Studia Eliáš Brno: