Benfiční koncert pro zdravotně postiženého Romana Balcara  - fotoreportáž z večera dne 9. prosince 2023

Před měsícem 11.11. 2023 byl po rekonstrukci znovu otevřen sborový dům Církve adventistů s provedenou přístavbou modlitebny. Záměrem zmíněné rekonstrukce a přístavby bylo nejen dát objekt tzv. "do pořádku", ale především z něho učinit důstojné místo pro bohoslužby, ale iprop další setkávání.Prostor je tedy otevřen pro širokou veřejnost.  Jednou z prvních akci v nově upraveném prostoru byl 9.12. Benefiční koncert pro Romana Balcara, na kterém hrála a zpívala skupina Worship, založená před 15 lety. Nyní je pod vedením manželů Lenky a Patrika Farkačových a je otevřena všem, kdo rádi zpívají. Koncert skupiny doprovázel mluveným slovem kazatel Církve adventistů Josef Cepl a starší sboru  David Horák.
Prostorná hala nově upraveného sborového domu včetně balkonu byla zaplněna do posledního místa  a vyslechla výborně komponovaný program. Nejdříve byl na videu  představen postižený Roman Balcar a jeho problémy s rehabilitací, bez které nemůže vést smysluplný život mimořádně. Z videa jsem pořídil nějaké fotografie:
Hudební program koncertu měl mimořádně vysokou úroveň, pro hudební projev sólistů, sboru i hudebního doprovodu  lze použít jen superlativy. Vynikajícím nápadem bylo promítání textů zpívaných písní. 
Během koncertu proběhla také dražba obrazu Hany Soviš, který byl vystaven v předsálí, výtěžek dražby je samozřejmě dalším přínosem pro postiženého Romana Balcara.   Dražba přinesla 6000 korun. Předání obrazu mám na fotografii:

Účelem uspořádaného koncertu bylo získání finančních prostředků na rehabilitaci postiženého Romana Balcara. Roční rehabilitace, která nemůže být hrazena z nemocenskou pojišťovnou, činí cca 30 tisíc korun. To pro srovnání, jaká částka byla zapotřebí na to, aby byl koncert úspěšný. Sbírka byla uspořádán formou dobrovolného vstupného do kasičky umístěné při vstupu do koncertního sálu. Před koncem koncertu byla odpečetěna a obsah přepočítán. Benefiční večer přinesl pro Romana částku bezmála 74 tisíc korun, (částka včetně vydraženého obrazu)  což uhradí určitě dvouletou rehabilitaci. Výsledek potěšil všechny přítomné. Také zástupce města starostu Zdeňka Řeháka a místostarostku Zuzanu Nejedlou, kteří vyjádřili podporu myšlence, pro kterou byl benefiční večer uspořádán. 

Myšlenku pomáhat postiženým je třeba všeobecně pochválit a v našem případě i štědrost posluchačů koncertu, snahu pomoci tomu kdo to potřebuje. Pochválit musím také celý pořadatelský tým, po stránce organizační i hudební. Všechno, opravdu všechno, bylo naprosto dokonalé. Fotoreportáž z Benefičního večera 7. 12. bude ještě doplněna natočeným videem. (mm)