Vánoční závod gymnastek

V pondělí 18. 12. se setkalo 35 gymnastek a 2 gymnasté v tělocvičně ZŠ Felberova ve Svitavách, aby poměřili síly v nacvičených sestavách na akrobacii a v přeskoku. Gymnastky ze svitavského oddílu nás pozvaly v předvánočním čase na tradiční Vánoční závod ve dvojboji. Projevila se nemocnost, a tak za třebovský oddíl závodilo celkem 9 gymnastek z původně 13 přihlášených. Premiéru měly nejmladší gymnastky narozené v roce 2017. Nejvyšší známku za přeskok a druhou nejvyšší známku za akrobacii získala Barunka Jasanská, která závodila úplně poprvé a závod nejmladších vyhrála. Druhé místo obsadila Rozárka Šilarová, která zároveň získala nejvyšší známku za akrobacii. V této kategorii závodilo celkem 12 gymnastek. 7. - 8. místo ve svém prvním závodu obsadila Bětuška Šedivá a na 9. - 10. místě skončila Anička Vavroušková.

I v kategorii dívek narozených v roce 2015-2016 jsme v konkurenci 7 závodnic získaly medailová umístění.  S nejvyšší známkou na akrobacii vybojovala Valerie Chládková celkové 1. místo. Petra Jašňáková obsadila vyrovnaným výkonem na přeskoku i akrobacii 2. místo. Nejvyšší známku za přeskok a 3. místo o pouhou 0,1 bodu za Petrou Jašňákovou získala Alžběta Čejková. Všechny tři závodnice na přeskoku předvedly skrčku, která měla v tomto závodu v této kategorii hodnotu 10 b. Na sedmém místě skončila Sára Pavlíková, pro kterou to byla závodní premiéra a její hodnota přeskoku vycházela z 9 bodů.

V kategorii dívek narozených v roce 2013-2014 závodilo pět gymnastek. Nikol Dosedělová společně se svitavskou závodnicí získala sice nejvyšší známku na akrobacii (9,15 b.), nicméně slabinou se stal přeskok. Závodním skokem na přeskoku v této kategorii je přemet vpřed s hodnotou obtížnosti 10 bodů nebo skrčka s hodnotou 9 bodů. Pro Nikol byl přemet vpřed v závodě premiérou, která skončila bodovým ohodnocením 8,4 bodu a tím i posun v bodovém náskoku na akrobacii a celkové 4. místo.

Od roku 2023 je upraven závodní program a přeskok se zdá být klíčovou disciplínou v závodě. V krajských přeborech, které se konají v dubnu 2024 je nutné předvést přemet na přeskoku už v nejmladší kategorii (pro rok 2024 jsou to osmileté a mladší závodnice), aby se zvýšila šance na postup do republikového finále. S postupem do každé vyšší věkové kategorie dívky musí zvyšovat obtížnost zacvičených prvků, protože v gymnastice se nehodnotí jen kvalita provedení, ale i obtížnost cviků. Proto je důležité začít trénink gymnastiky co nejdříve, ideálně ve věku 5 let.

Pohybově šikovným dívkám narozeným v roce 2018 nabízíme od ledna volná místa v gymnastické přípravce. Přihlášky přijímáme na email gymnastikact@centrum.cz. Všechny ostatní věkové skupiny jsou obsazené a nebudeme do nich vzhledem k věku nabírat další dívky.    Za trenérky SG Martina Dosedělová