Milion! Návštěvníci Hudba pomáhá darovali rekordní částku

Sedmnáctý ročník sousedské benefice Hudba pomáhá byl zakončen 25. prosince ve Vysokém Mýtě. Poslední večer tak završil koncertní šňůru orchestru po pěti městech Pardubického kraje. Výtěžek, který je letos věnován Klárce Doležalové ze Suché Lhoty, se prozatím vyšplhal k částce 1 174 074 Kč. Klárčini rodiče ho využijí na zakoupení dodávky, která jim usnadní běžné cestování i přesuny na rehabilitace.
Dramaturgii koncertních večerů letos pořadatelé zasadili „do lesů v Horkách a v Budislavi”. A soudě dle výtěžku, který je oproti běžným zvyklostem takřka dvojnásobný, koncept na diváky zapůsobil. „Vybrali jsme hudbu, kterou společně roky hrajeme u táboráků – na táborech na Budislavi a na prázdninách na Horkách… Písně, které se nám postupem času staly svatebními.  Písně, které v sobě nosí každý z nás, někdy ani neví odkud, ale přesto je zná,” řekla hned v úvodu koncertu zpěvačka Veronika Voženílková.
Popisovala tak chvíle, které zažívala nejen s muzikantskými přáteli z orchestru Hudba pomáhá, ale i s Doležalovými – rodiči Klárky. Sousedská benefice totiž letos poprvé pomohla rodině, která s pořadateli festivalu celý život vyrůstá. „S Bárou se známe už od základky. Vždycky jsme si říkaly, že jednou budeme mít stejně staré děti, které budou blbnout na pískovišti, zatímco my budeme vedle pít kafe,” popisuje Voženílková. „A povedlo se. Jen s Klárkou je to pískoviště trochu náročnější,” dodává.
Klárka Doležalová se narodila s vrozenou vývojovou vadou mozku – lisencefalií typu I. Podstatu tohoto vzácného onemocnění nejlépe vystihuje doslovný překlad jeho názvu – „hladký mozek". Nezvrásněná mozková hmota má porušená nervová zakončení, která posílají informace z mozku do těla, což je důvodem silně opožděného motorického vývoje, těžké mentální retardace, centrální poruchy zraku či epilepsie. Pomoc pečujících osob je tak nezbytná prakticky ve všech úkonech, přičemž motorice napomáhají časté rehabilitace a kompenzační pomůcky.
Koncerty letos navštívilo na dva tisíce diváků. Kompletně tak zaplnili sály v Morašicích, Litomyšli, Poličce, Ústí nad Orlicí i ve Vysokém Mýtě. „Je za námi nejosobnější ročník, který jsme zažili,” popisuje ředitel festivalu Karel Telecký. „Získaná částka je pro akci našeho typu opravdu snová a ceníme si jí o to více, když ji můžeme věnovat letitým přátelům. Dovolím si za ni poděkovat nejen všem návštěvníkům, ale i lokálním pořadatelům akcí, kteří svoje výtěžky na konto Hudba pomáhá poslali,” dodává Telecký. Podpořit Klárku můžete až do konce března nového roku, a to přispěním libovolné částky na transparentní účet 2501291415/2010.
Hudba pomáhá je benefiční projekt dobrovolnické skupiny z Pardubického kraje. Na 130 rodičů, dětí, učitelů, kamarádů ze základky i bývalých kolegů z práce každoročně vybere jednu rodinu s handicapovaným dítětem či dětmi ze svého okolí. Se svým orchestrem pak připraví šňůru koncertů a každou korunou ze vstupného zafinancují rodině léčbu či kompenzační pomůcky. Za uplynulých 16 let získali již více než 5 milionů korun a mnohá filantropická ocenění.