K NOVÝM CENÁM VODNÉHO A STOČNÉHO V ROCE 2024

 
 
Za 28 let vzrostla cena vodného a stočného v České Třebové téměř osminásobně
 
Rozhodla valná hromada Vodárenské společnosti Česká Třebová, ve které má 99% většinu město Česká Třebová. Dalšími společníky je obec Přívrat a obec Němčice, neboť Zhoř odebírá pitnou vodu právě z našeho systému provozovaného Vodárenskou společností.  Rozhodla vlastně ale také vláda, která zvyšuje DPH vodného z 10 na 12%.  Nové ceny platí nejen pro Českou Třebovou ale také pro Přívrat a Zhoř.
 
Při sdělení pro veřejnost má především cenu údaj o ceně s daní a to je dříve těžko uvěřitelných  48,83 Kč/m3  pro vodné a 46,54 Kč/m3 pro stočné, tedy celkem 95,37 Kč/m3 s daní. To už si musí každý spočítat sám.
 
Vodárenská společnost sama z vlastních potřeb zdražuje v průměru o 3,58 %., více u vodného (o 4%)  a u stočného o 3,1 %,  Konkrétní srovnání nebylo v oficiální zprávě uvedeno, je třeba se spokojit  s údajným republikovým průměrem 130 korun s daní  za vodné a stočné dohromady a naše cena má být o 30% levnější.
 
Když však dobře spočítáte, tak naše cena je levnější pouze o 26,6 %  
Aby to bylo o 30%, musela by být levnější o 39 korun/m3  a měli bychom tedy platit 91Kč/m3. V oficiální zprávě je tedy malá mystifikace. Jde totiž o to, kterou cenu vezmeme jako základ zda tu celostátní průměrnou, nebo tu naši. Pokud to tak uděláme, tak bychom ale museli napsat, že ta průměrná celostátní cena (pokud takto opravdu vychází) je o 36% dražší než ta cena naší vody. 
Konec hry s čísly. 
Podívejme se, jak nám cena vody rostla  v posledních 28 letech:
 
Růst cen vodného a stočného včetně DPH v České Třebové od roku 1996

Pro srovnání se podívejme na extrémy :
Minimum Litomyšl 78,22 (Jak to v té Litomyšli dělají?)
Maximum Blansko 146,98 (jejich vodu kupovat nebudeme)
Připomeňme si také někdy v roce 1988 stál kubík vody 0,80 Kčs   To ovšem byla spíše cena politicky stanovená.