Českotřebovský deník 13/2023 (13/1) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Česká Třebová se rozloučila s čestným občanem města a válečným hrdinou


V pátek dne 13. ledna 2023 se v pravé poledne konalo v obřadní síni českotřebovského městského krematoria rozloučení s Vasilem Timkovičem, válečným veteránem II. světové války a čestným občanem města. Vasil Timkovič zemřel 2. ledna ve věku 99 let, stovky by se dožil za dva měsíce. Celý jeho osud je popsán v mnoha encyklopediích i na videu.
Českotřebovský válečný hrdina, plukovník v. v. Vasil Timkovič se zúčastnil se všech bojů na východní frontě počínaje Kyjevem. Během Karpatsko – dukelské operace velel spojovacímu družstvu. Byl to jeden z mála pamětníků, který prošel po boku generála Ludvíka Svobody celou východní frontu až do Olomouce. V roce 1996 se podílel na znovu založení Čs. obce legionářské v našem okrese, které také předsedal a později se stal jejím čestným předsedou. Navíc se zasadil o vznik pomníku a parku Legií v Ústí nad Orlicí a jeho zásluhou byl stejně pojmenován i park před zdravotním střediskem v České Třebové. Rozloučení s válečným hrdinou se neobešlo bez vojenských poct. Na obřadu přednesl smuteční řeč starosta města Zdenek Řehák a zástupce Armády ČR, zazněl chorál Kdož sú Boží bojovníci, salvy čestné stráže a hymna České republiky. Z posledního rozloučení s válečným hrdinou natočil Českotřebovský deník krátké video.
Z fotodokumentace posledního rozloučení, které se konalo s vojenskými poctami: 


Setkání s podnikateli v Ústí nad Orlicí  se konalo v Hernychově vile

Ve středu 11. ledna se konalo další z každoročních setkání vedení města s místními podnikateli, na kterém se diskutovalo o aktuálních tématech a plánech města v novém roce. Starosta Petr Hájek, spolu s místostarosty Jiřím Preclíkem, Pavlem Svatošem a Matoušem Pořickým, pozvali několik desítek představitelů ústeckých firem ke společnému setkání, které umožní vedení města a podnikatelům lépe spolupracovat. Tato neformální setkání jsou důležitým způsobem, jak si vedení města může vyslechnout názory a připomínky od místních podnikatelů. Pro zájemce byla připravena prohlídka aktuálních expozic městského muzea s odborným výkladem.
Podobné tradiční setkání s podnikateli se bude konat také v České Třebové a to v úterý 31. ledna tentokrát ve velkém sále Kulturního centra. V porovnání s Ústím n. O. se tedy zřejmě počítá s podstatně větší účastí.  

Ústí nad Orlicí zveřejnilo občanům návrh městského rozpočtu na r. 2023

V Ústí nad Orlicí se nenechali zlákat vidinou sestavit rozpočet do Vánoc a dali si s přípravou o to větší práci. Výsledek myslím stojí za to. Když to porovnám s tím co bylo k rozpočtu zveřejněno před vánoci v České Třebové  tak to je opravdu velký rozdíl. Jde o zajímavý dokument s přehledným komentářem.Účelnost plánovaných položek však nedokážeme přesně posoudit, jde ale především o ukázku srozumitelného podání návrhu. Návrh je k dispozici na webovém odkazu ZDE


Silnice v Hradci nad Svitavou poškozená stavbou potřebuje nutně opravit

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne Hradec nad Svitavou, kde se starostou Kamilem Pavlišem řešil především rekonstrukci komunikace III/3665 procházející obcí od obecního úřadu směrem na Svitavy. Ta sloužila jako objízdná trasa v rámci budování obchvatu Svitav a byla projíždějící kamionovou dopravou velmi poškozena. Nyní se jedná o způsobu oprav a financování po ukončení vybudování obchvatu.
„Naše krajská silnice III/3665 procházející obcí od obecního úřadu směrem na Svitavy sloužila do konce listopadu jako objízdná trasa při budování obchvatu Svitav. Vzhledem k tomu, že tato silnice nebyla nikdy stavěna na takto intenzivní kamionovou dopravu, takže je na mnoha místech patrné silné poškození, které zcela jednoznačně vzniklo právě vedením objížďky. V letošním roce bude zpracována diagnostika předmětného více jak tři kilometry dlouhého úseku silnice a paralelně s tím budeme jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic o způsobu financování. Samotná oprava by měla přijít na řadu v průběhu roku 2024. Následně bude stávající silnice III/3665 přeřazena do kategorie silnic druhé třídy, a to na II/366,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Toho starosta Kamil Pavliš informoval o připravovaném projektu na vybudování pevných zábran pro migraci obojživelníků v lokalitě, která v rámci kraje patří mezi nejvýznamnější po Přívratu na Českotřebovsku. „Nositelem projektu je v tomto případě obec, která má již připravený projekt s částkou přibližně 1,8 milionu korun, který by měl být uplatněn v rámci Operačního programu Životní prostředí. Jsme v letošním roce připraveni obci finančně pomoc, protože se jedná o významnou lokalitu nejen z hlediska výskytu žab a čolků,“ řekl hejtman Netolický.