Českotřebovský deník 18/2023 (18/1) 
Odvolání Kohoutů bylo zamítnuto

Odvolání hokejového klubu HC Kohouti Česká Třebová, který nesouhlasil s rozhodnutím sportovně technické komise krajského hokejového svazu Královéhradeckého kraje ve věci kontumace nesehraného utkání Česká Třebová - Nový Bydžov, bylo krajským výkonným výborem ČLSH Královéhradeckého kraje zamítnuto.
V zamítnutí se mj. píše:
Královéhradecký krajský výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje ve složení: O. Votroubek, J Šťavík, V. Samek, Z. Poul a T. Martinec se na svém mimořádném jednání dne 16. ledna 2023 zabýval odvoláním HC Kohouti Česká Třebová ze dne 13.1. 2023 proti rozhodnutí sportovně technické komise ze dne I2.1. 2023 ve věci nesehraného utkání soutěže krajské ligy mužů HC Kohouti Česká Třebová - Stadion Nový Bydžov (ze dne 21.12.2022) a rozhodla takto: Královéhradecký krajský výkonný výbor ČSLH potvrzuje rozhodnutí sportovně technické komise ze dne 12.1. 2023 a odvolání proti jeho rozhodnutí zamítá.
Odůvodnění: Výše uvedené stanovisko bylo přijato na základě dosavadní rozhodovací praxe ČSLH a s ohledem na jeho přijatá rozhodnutí v obdobných případech jako precedentní.

V prohlášení českotřebovského klubu stojí:
Připomínáme, že jsme nabídli Novému Bydžovu dva náhradní termíny, pátky 6. a 13. ledna. Soupeř se opakovaně vymlouval na zranění brankářů, na nedostatek hráčů do pole atd.. Středeční a nedělní zápasy přitom normálně hrál. V písemném odvolání jsme nabídli další termín na sehrání zápasu (17. ledna), opět zbytečně.
Sportovcům z Nového Bydžova gratulujeme k bodovému zisku, který jim zajistil první příčku v nadstavbové části soutěže. Hokejovému svazu děkujeme za rychlé projednání našeho odvolání a za nápovědu, jak v podobných situacích napříště postupovat.“

V neděli začíná play - off. Kohouti hrají doma s Hlinskem

Hokejisté České Třebové změří v osmifinále play off (kde si zahraje všech šestnáct týmů) síly s ambiciózním Hlinskem. Série se hraje na tři vítězná utkání, v první duelu budou mít tuto neděli výhodu domácího prostředí Kohouti.
PROGRAM:
neděle 22. ledna: Česká Třebová – Hlinsko (17)
středa 25. ledna: Hlinsko - Česká Třebová (18.30)
neděle 29. ledna: Česká Třebová – Hlinsko (17)

Případný čtvrtý zápas:
středa 1. února: Hlinsko – Česká Třebová (18.30)
Případný pátý zápas:
pátek 3. února: Česká Třebová – Hlinsko (18.30)


Další dvojice tvoří:
Nový Bydžov – Opočno, Litomyšl – Polička, Nové Město nad Metují – Náchod, Chrudim – Třebechovice pod Orebem, Nová Paka – Trutnov, Moravská Třebová – Choceň.

Koncert pro PHV

Je to tradiční akce českotřebovské základní umělecké školy, pořádaná v průběhu měsíce ledna. Také v roce letošním. Dříve se takové koncerty konaly v koncertním sálku na Tyršově náměstí, nyní již několik roku v malém sále Kulturního centra. Koncertů se účastní rodiče malých hudebníků, kteří navštěvuji první ročník přípravné hudební výchovy a nyní se během ledna rozhodují, který nástroj si vyberou pro individuální studium. A tak učitelé školy  a jejich žáci někdy z nižších a někdy i vyšších ročníků předvádí, jak je snadné nebo obtížné hrát na nástroje, které se na zdejší zušce vyučují. A je to opravdu velký výběr. Některé jsou vhodné až pro starší děti a některé se vyučují na nástroje přizpůsobené pro malé děti. velkou výhodou pro rodiče je, že škola nástroje pro výuku zapůjčuje a není tak třeba např. pro malé houslisty shánět malé osminkové housle. Podobně to je také u kytary nebo jiných dechových nástrojů.  Nástroje byly předvedeny, některé se mohly dokonce během koncertu pro seznámení  nechat v publiku kolovat.

Výuka PHV se od pololetí mění,. žáci  mají jednak kolektivní společný předmět ale už se také v malém rozsahu seznamují se svým vybraným hudebním nástroje.  Škola se musí poptávce po výuce jednotlivých nástrojů nyní v pololetí přizpůsobit a zajistit výuku podle výběru. Koncert umožnil dobrý kontakt rodičů s učiteli, někteří rodiče zde zůstávali i po koncertě a ještě s ředitelkou školy nebo s učiteli probírali možnosti výuky.I letos to byla vydařená akce. Koncert se konal v pondělí16. ledna podvečer. (mm)

Na silnicích v kraji loni zemřelo 28 lidí.

Vysoká rychlost, špatné předjíždění nebo alkohol. U silnic v Pardubickém kraji přibylo za minulý rok 28 křížků. Policisté řešili téměř čtyři a půl tisíce nehod. Škoda přesáhla 290 milionů korun. Nejtragičtější nehoda roku 2022 se stala v únoru v Litomyšli. Uhořeli při ní tři mladí lidé.  Nedořešená zůstává nejtragičtější nehoda loňského roku, která se stala 12. února v Litomyšli u vlakového nádraží. Po nárazu do stromu tehdy v autě uhořeli tři mladí lidé, sourozenci a jejich sestřenice. Řidič vyvázl s lehkým zraněním. Vyšetřovatel měsíce vyhodnocoval všechny důkazy a znalecké posudky. Osmadvacetiletého řidiče následně obvinil z trestného činu usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu podle policie až deset let ve vězení.
 
Počet nehod:
ÚO Chrudim - 978 nehod (7 úmrtí / 257 zraněných)
ÚO Pardubice - 1 559 nehod (9 úmrtí / 484 zraněných)
ÚO Svitavy - 762 nehod (7 úmrtí/ 256 zraněných)
ÚO Ústí nad Orlicí - 1 127 nehod (5 úmrtí/ 268 zraněných)
 
Příčiny nehod:
nesprávný způsob jízdy - 2 291
nepřiměřená rychlost – 680
nedání přednosti – 462
nesprávné předjíždění – 125
 
Nehody pod vlivem alkoholu:
celkem - 247
usmrceno – 7
těžce zraněno - 21
lehce zraněno – 107
 

JAZZOVÁ KAVÁRNA V KULTURNÍM CENTRU

Milí přátelé, milovníci hudby – a jazzu zvlášť. Po několikaleté pauze obnovujeme abonmá Jazz and Blues on the Rails! To bude od sezóny 2023-2024, těšit se můžete na šest koncertů a jeden bonus. Některé z koncertů jsou již objednány, pár jich pro Vás ještě vybíráme.
Abychom Vás navnadili, připravili jsme na první půlrok 2023 cyklus 4 koncertů – první se bude konat již v lednu 2023. Oproti minulé praxi ovšem nebudou koncerty v Malé scéně, ale budou přímo v Kulturním centru – na malém sále, který se pro jazzové večery promění v kavárnu, kam si budete moci vzít občerstvení z našeho divadelního bufetu, jak budete chtít.
Vstupné jsme stanovili vstřícně na 200 Kč za osobu, vezměte proto své přátele a přijďte si užít příjemné večery.
Obsazení je opět velmi mezinárodní, v lednu nám zahraje izraelský saxofonista, v březnu americké trio, v květnu zazpívá Brit jamajského původu a v červnu Jihoafričanka. Máte se nač těšit! Na první dva koncerty již běží i předprodej
 
22/1 2023 GILAD ATZMON QUARTET (IZ) – jazz

Gilad Atzmon je izraelský saxofonista světové úrovně, dnes rozkročený mezi Londýnem a Aténami, kde žije. Hrál a nahrával mimo jiné s Pink Floyd, Paulem McCartney, Robbie Williamsem a Sinead O’Connor.
 
13/3 2023 – THREE FOR SILVER (USA) – blues

Kapela proměnlivé sestavy Three for Silver pochází z Portlandu v Oregonu, což je stát na západním pobřeží USA. Soubor vedený zpěvákem s hlasem Toma Waitse, kytaristou a basistou Lucasem Watfordem, objevuje evropským posluchačům tradiční americkou hudbu, tzv. americanu. Jde o eklektickou, ale smysluplnou směs folku, blues, country, klezmeru a roots music. Lucasův stylový chraplák připomíná i vokál Leonarda Cohena.
 
11/5 2023 SERGE ROBINSON jr. (UK) –  soul/gospel

Serge Robinson jr. je londýnský gospelový zpěvák, původem z Jamajky. Skladatel, producent, herec, učitel zpěvu, stálý vedoucí gospelového sboru v jižním Londýně a příležitostný vedoucí kostelních sborů po farnostech celé Británie. Zpívá od čtyř let, v sezóně 1994/1995 byl jmenován nejlepším gospelovým zpěvákem Británie, prošel muzikálovými divadly ve West Endu, zpíval dvěma papežům, zpíval i doprovodné vokály na turné Michaela Boltona… Doprovodí jej tři špičkoví čeští jazzoví muzikanti.
 
12/6 2023 – MELANIE SCHOLTZ (JAR) – vocal jazz

Melanie Scholtz je jazzová zpěvačka a skladatelka. Narodila se v jihoafrickém Kapském Městě, kde na univerzitě vystudovala operní zpěv. Nyní žije v New Yorku a zpívat jezdí po celém světě. Znalci ocení, že ji ke spolupráci zvaly a zvou špičky z oboru (Wynton Marsalis, Bobby McFerrin, The Lincoln Jazz Orchestra, Hugh Masakela nebo Al Jarreau). V roce 2015 se v Praze (!) seznámila s elitním americkým hráčem na hammondky Brianem Charettem, kterého si později vzala za manžela. V rámci turné The Great South African Songbook vystupovala v Rakousku, Norsku, Švédsku, Francii, Německu, Slovensku, Holandsku, Maroku, Portugalsku, Španělsku a Jižní Africe. O hudbě říká, že to je její největší přítel. Posluchače uchvacuje originalitou a jedinečným projevem. S velkým orchestrem by zněla jako Barbra Streisand, a pokud dnes někdo připomíná Ellu Fitzgerald, tak je to právě Melanie Scholtz.

O dopravních investicích kraje

V následujících měsících se mohou řidiči těšit na otevření několika modernizovaných silnic II. třídy. Dojde ale také k zahájení dalších oprav silnic nižších tříd. Pardubický kraj pro letošní rok plánuje mimo jiné rekonstrukce důležitých mostů a zároveň pokračuje s přípravou investic pro další roky.
Pro letošní rok plánujeme zprovoznění významných staveb, například obchvatu Kojic za 348 milionů korun, který by měl začít řidičům sloužit na jaře, a napojení silnice II/322 na mimoúrovňovou křižovatku s D35 u Dašic za 720 milionů. Ta by měla být uvedena do předčasného provozu ještě do konce letošního roku. V létě má také dojít k otevření komunikací II/343 Vršov – Seč za 139 milionů, II/315 Hrádek – Ústí nad Orlicí za 87 milionů, II/315 Ústí nad Orlicí – Skuhrov za 112 milionů či II/322 Komárov – napojení na D35 za 32 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Kromě dokončení projektů započatých v minulých letech Pardubický kraj pro rok 2023 plánuje celou řadu nových záměrů. Některé z nich by měl být zahájeny i dokončeny ještě letos, jedná se například o modernizace mostů ve Chvaleticích za 59 milionů, Chocni za 43 milionů či úpravu silnice II/366 v části Pohledy - křižovatka s I/43 za 132 milionů. U všech těchto staveb se ve smlouvě počítá s realizací do konce roku 2023.
Chystají se i další důležité investice v dopravě, u nichž se s fyzickou realizací začne letos, ale dokončení je naplánované až na příští roky. „To je například oprava Wonkova mostu v Pardubicích za 172 milionů, která začne v létě a bude trvat necelý rok. Dále plánujeme například zahájit opravu mostu v Řečanech nad Labem za 269 milionů či modernizovat silnici II/337 v úseku z Třemošnice až po hranici kraje za 178 milionů. Všechno to jsou projekty, které se bohužel nepodaří dokončit ještě v letošním kalendářním roce, a to kvůli koordinaci s ostatními záměry kraje či měst, technologickou náročností či smluvním lhůtám vzešlým z veřejných zakázek. Pevně věřím, že nás veřejnost pochopí, komunikace potřebují opravy a děkuji řidičům i cestujícím za trpělivost při nutných objížďkách, kterým se bohužel nevyhneme,“ dodal náměstek Kortyš.
Současně pokračuje příprava projektů pro další roky. Například modernizace silnic II/324 Staré Hradiště – Hrobice (předpokládaná realizace 2024-2025), II/362 Jedlová – hranice kraje (2024-2025), vybudování obchvatu Sezemic (2025-2026, čeká se na záchranný archeologický výzkum, který bude probíhat v letošním roce před zahájením stavby, termín zahájení je orientační) a pokračují přípravy Dopravního uzlu Pardubice v části západní tangenty spojující silnice I/2 a I/36, který propojí vodní, železniční, silniční a leteckou dopravu.  

Stav příprav dálničních přivaděčů

Prostřednictvím Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) bude také samospráva pokračovat v přípravě výstavby přivaděčů k dálnici D35. „Přivaděč II/358 Litomyšl – Česká Třebová již od roku 2021 slouží veřejnosti. Zahájili jsme výstavbu obchvatu Rokytna, Dašic, modernizaci silnice II/360 z Litomyšle do Ústí nad Orlicí. K realizaci je připravena silnice II/312 z Chocně do Českých Libchav. Ve vysokém stupni přípravy je silnice ze Žamberka do Českých Libchav a Černá za Bory – obchvat Zminného – Dašice. Obchvat Vysokého Mýta, nová trasa silnice II/357 a obchvat Chocně se intenzivně připravují s cílem realizace v letech 2026 až 2030. V rámci projektu přivaděčů vzniknou obchvaty Rokytna, Býště, Dašic, Zminného, Vysokého Mýta, Chocně, Hemží a Běstovic. Na těchto projektech intenzivně pracujeme a ani v roce 2023 nehodláme polevit. Všechny tyto aktivity nejenom zvyšují kvalitu dopravní infrastruktury, ale do regionu přinášejí i státní dotační prostředky a podporují zaměstnanost,“ vysvětluje ředitel SÚS Pk Miroslav Němec.