Českotřebovský deník 19/2023 (19/1) 
  V úterý se v přednáškovém sále Městského muzea konal další zajímavý seminář o železnici, jehož téma lektor Pavel Stejskal zaměřil na švýcarské železnice. Opravdu měl co prezentovat. V případě Pavla Stejskala je významné to, že se jako skutečný zájemce o železnice v Evropě také vícekrát do Švýcarska po roce 1989 vypravil a tratě si také osobně projel, má nejen velké znalosti technické, ale i zeměpisné a historické, může se také opřít také o své vlastní dojmy a zážitky. Navíc na semináři představil skvěle vypracované tematicky a místopisně za,měřené snímky. To se v případě přednášek Pavla Stejskala stalo již samozřejmostí. "Téma Švýcarské železnice je opravdu široké, a tak jsem připraven se "do Švýcarska" zase znovu vrátit a věnovat těm nejzajímavějším železničním drahám třeba i celý seminář," řekl Pavel Stejskal.  Příště to ale nebude, ten další únorový seminář má jiné téma. Jmenuje se "Po úzkých kolejích" a je věnován úzkorozchodným tratím nejen v České republice, ale i po celé Evropě.  (mm)
 
Aktuálně z města

Kolostav na náměstí Jana Pernera zmizí. Jsou však potřeba i další úpravy ...

Jde o stavbu (tzv. "KOLOSTAV") , která byla vybudována v souvislosti s výstavbou terminálu u nádraží a slouží k úschově jizdních kol. Jenže tento účel byl využíván pouze výjimečně a  naopak se okolí této stavby bývalo často znečištěno a stalo místem všelijakých nevhodných jevů, které zde nechceme a nepotřebujeme. Proto byl námět na odstranění této stavby schválen. Stavba je smontována z ocelových prvků, které budou demontovány tak, aby mohly být nově využity. Jde o další zásadnější změnu na dopravním terminálu Jana Pernera od jeho dokončení v roce 2010.
První takovou změnou bylo zrušení chodníkového osvětlení před nádražní budovou, které bylo nahrazeno osvětlením na nízkých sloupcích, což bylo myslím (podle zveřejněného rozpočtu) taky zbytečně drahé a díky častému poškozování také není vyhovující. A tak celý systém osvětlení náměstí Jana Pernera čeká na zásadní změnu. Také sloupové osvětlení LED diodami je zastaralé a svítí velmi mizerně. Přestože se zde jedná o lokalitu, kde se soustřeďuje v České Třebové snad nejvíce lidí, tak osvětlení ploch tomu neodpovídá.  V lokalitě se také zdržují živly, které mohou být pro procházející  veřejnost nepříjemné nebo i nebezpečné. Doba udržitelnosti projektu již uplynula a tak jsou změny možné
Jsem rád, že si město všímá stavu dopravního terminálu Jana Pernera. Současně však připomínám, že jsem se po léta snažil zajistit, aby se naopak tento terminál, kde prochází denně spousty lidí, také obohatil. Notoricky zde chybí např. vkusně provedená  plakátnice, která zde samozřejmě před výstavbou terminálu do roku 2009 bývala, vzpomeňte si. Byla umístěná tehdy vedle schodů do Vinohradské ulice. Tehdy ovšem jiné umístění v dřívějším uspořádání prostoru  se nenabízelo. Nyní by to bylo třeba posoudit. připomínám, že když jsou volby, tak volební strany, které na to mají dávají svoje propagační banery právě do tohoto prostoru. Jednal jsem o tom dříve i se Zdeňkem Řehákem ve funkci jednatele Eko Bi v domnění, že jsem na správné adrese, neboť Ekobi má celý terminál  od města pronajatý a současně také zajišťuje plakátovací službu. Podle tehdejšího vyjádření to je však především věc města. Nyní se tedy vše změnilo v Eko Bi i na radnici a tak věřím, že bude řešena i tato otázka, včetně nefunkčního  informačního systému, který je terčem kritiky občanů i návštěvníků města. Je to totiž to první, čeho si návštěvník města všimne. Totiž toho, že tady něco důležitého nefunguje. Myslím, že bychom měli tedy řešit i tyto detaily a buď zajistit opravu, nebo celkovou změnu využití prostoru, který je ovšem umístění informačního kiosku architektonicky přizpůsoben. Věřím proto, že odstranění kolostavu od  budovy nádraží je jen  začátek a že budou následovat na  dopravním terminálu i další změny   (mm)
 
Pro obvod ORP Česká Třebová se připravuje "Integrovaný plán rozvoje"

Zapojení města Česká Třebová do přípravy a realizace Integrovaného plánu rozvoje správního obvodu ORP Česká Třebová bylo schváleno radou města. Pro tento účel byl zřízen řídící výbor jako výkonný orgán Integrovaného plánu rozvoje území do něhož byli nominováni členové vedení města. V loňskému roce bylo z iniciativy Pardubického kraje provedeno hodnocení vývoje všech 15 oblastí ORP v Pardubickém kraji. Z hodnocení nevychází situace ORP Česká Třebová  dobře v řadě ukazatelů. Proto je také Česká Třebová a její oblast zařazena v našem kraji mezi oblasti, které mohou získat vyšší podporu než v jiných částech. Platí to i pro obce v našem okolí. Dobře tuto možnost využívala např. obec Přívrat. Nový Integrovaný plán rozvoje by měl stanovit hlavní ukazatele, které je zapotřebí sledovat a zlepšovat.
 
Personální audit městského úřadu zadán

Zadání auditu bylo schváleno radou města. Zadávací podmínky jsou k dispozici  jako dokument veřejné zakázky. Pro veřejnost jsou však přístupné a lze je otevřít na dále uvedených odkazech. Po předběžném prostudování jsem však v zadání nalezl i nedostatky. Snad budou při zpracování zakázky odstraněny, neboť se nejedná o lacinou záležitost. Cena nabízená ve výběrovém řízení je totiž 500 tisíc korun. Pokud se tedy realizací doporučení v auditu ušetří dva pracovníci, bude to mít aspoň nějaký ekonomický přínos. Na druhé straně to však může současně způsobit problémy v zastupitelnosti úředníků, neboť v průběhu roku se situace může různě proměňovat. Navíc mi není jasné, zda bude personální audit také zohledňovat situaci MěÚ v oblasti využívaných informačních systémů, které totiž personální obsazení úřadu také ovlivňují. A v této oblasti je zatím bohužel k ideálnímu stavu zatím hodně daleko. Věřím, že se audit také zaměří na provázanost městského úřadu a městských příspěvkových organizací a případně i městských obchodních společností, neboť vše tvoří celek a nelze posuzovat pouze městský úřad jako takový pouze samostatně. Zvlášť když už to stojí tak straně moc peněz. Ze zveřejněného zadání  to však nevyplývá. Termín podání nabídky v rámci výběrového řízení je  konec ledna, termín dokončení auditu konec června 2023. 
Specifikace veřejné zakázky personálního auditu - najdete ZDE
Organizační řád Městského úřadu v České Třebové - najdete ZDE
 
Zvýšení cen za ubytování a stravu v domově pro seniory 

Rada města projednala zvýšení úhrad v Sociálních službách Česká Třebová od 1. února 2023. Jde o  zvýšení úhrad za ubytování a stravu v domově pro seniory, zvýšení úhrad za ubytování a stravu v rámci odlehčovací služby, zvýšení úhrad za ubytování a stravu v týdenním stacionáři a zvýšení úhrad za jednotlivé úkony pečovatelské služby včetně zvýšení ceny oběda a jeho dovážky pro klienty pečovatelské služby.
Poslední zvýšení ceny za ubytování a stravu v Domově pro seniory bylo stanoveno k 1. červnu 2022. Vývoj cen většiny komodit je ovšem velmi dynamický, nelze se proto divit. Zatím nebyl nový ceník na webu Sociálních služeb zveřejněn. Zvýšení úhrad za jednotlivé úkony pečovatelské služby bude uvedeno v samostatném přehledu. 
 
Hoch na ZŠ Ústecká zranil spolužáka nožem

Na základní škole v České Třebové zranil jeden žák druhého nožem. Zranění není vážné, chlapec byl po ošetření v nemocnici propuštěn domů. Policisté o události informovali na Twitteru a zjišťují další okolnosti. „Od obou aktérů zjišťujeme okolnosti, které incidentu předcházely,“ sdělila policejní mluvčí Andrea Muzikantová. K incidentu dvou žáků došlo kolem 13. hodiny na základní škole v Ústecké ulici v České Třebové. „Výzva byla přijata jako napadení. Na místo přijeli dvě posádky naší záchranné služby. Ve škole jsme ošetřili žáka na druhém stupni základní školy. Šlo o drobné ranky či spíše škrábance na horní polovině těla. Chlapec tedy nebyl ohrožen na životě. Více zde

Obecně závazné vyhlášky obcí se nyní vyhlašují  ve Sbírce právních předpisů samosprávných celků

Od 1. ledna 2022 mají obce povinnost vyhlašovat své právní předpisy ve Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů (dostupné na https://sbirkapp.gov.cz/). Metodické materiály k novému způsobu vyhlašování právních předpisů lze nalézt na webových stránkách Ministerstva vnitra a taktéž na webových stránkách Sbírky právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů včetně příslušných formulářů a instruktážních videí. Nejpozději do 31. prosince 2024 mají obce povinnost ve Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů zveřejnit i své stávající právní předpisy vyhlášené do konce roku 2021 prostřednictvím úřední desky obecního úřadu.
V roce 2022 Ministerstvo vnitra obdrželo a posoudilo celkem 126 nově vydaných obecně závazných vyhlášek, ve kterých bylo upraveno stanovení školských obvodů základních škol, z čehož byly při posouzení zákonnosti shledány 2 obecně závazné vyhlášky v rozporu se zákonem. Důvodem nezákonnosti u 1 rozporné obecně závazné vyhlášky bylo chybné stanovení školského obvodu i na území jiné obce (každá obec musí školský obvod či část společného školského obvodu stanovit na svém území vlastní obecně závaznou vyhláškou) a u 1 obecně závazné vyhlášky bylo nezákonně stanoveno datum nabytí účinnosti.
V témže roce pak Ministerstvo vnitra obdrželo a posoudilo i 74 nově vydaných obecně závazných vyhlášek, ve kterých bylo upraveno stanovení školských obvodů mateřských škol, z nichž byly při posouzení zákonnosti 2 obecně závazné vyhlášky shledány v rozporu se zákonem. Důvodem nezákonnosti rozporných obecně závazných vyhlášek bylo v obou případech rovněž chybné stanovení školského obvodu na území jiné obce.

Nový fotbalový stadion v Pardubicích – má i nový název

Stavba fotbalového stadionu spěje do finále a spolu s tím město zvažuje také budoucí název areálu. Nově by měl letní stadion nést jméno po významném fotbalovém donátorovi a nadšenci Arnoštu Košťálovi.
Ten ve 40. letech 20. století působil také jako místopředseda fotbalového klubu SK Pardubice. Oficiální název „Stadion Arnošta Košťála“ na svém jednání již odsouhlasili také zastupitelé města.
„Při zvažování pojmenování území stadionu, které je památkově chráněno, a kde západní tribuna navazuje na odkaz své původní podoby ze 30. let, jsme hledali významnou historickou osobnost, která bude úzce spjata s fotbalem a zároveň bude mít výrazný společenský přesah nejenom pardubického, ale i celostátního významu. A takovou osobností je Arnošt Košťál, úspěšný hoteliér, který provozoval Grand a později Veselku, se stal významnou součástí pardubického protinacistického odboje, když se zapojil do sítě organizované npor. Bartošem, velitelem výsadkářské skupiny Silver A vysazené na území protektorátu v prosinci 1941, což se mu nakonec stalo osudným, jelikož byl v roce 1942 spolu s řadou dalších vlastenců popraven v areálu dnešního Památníku Zámeček. Málokdo však ví, že byl velkým donátorem tehdejšího SK Pardubice, v roce 1941 byl navíc zvolen jeho prvním místopředsedou a ustanoven předsedou fotbalového odboru. Jednalo se o velmi úspěšné období pardubického fotbalu, které se odehrávalo právě na tehdejším všesportovním stadionu, kam se fotbal vrací.
Rekonstrukce areálu, který vznikl ve 30. letech 20. století pro účely celostátní výstavy tělesné výchovy a sportu, přitom míří do svého finále. V současné době probíhají dokončovací práce s cílem otevřít stadion na první jarní ligový zápas klubů FK Pardubice a SK Slavia Praha, které se odehraje 4. února 2023. Radnice navíc v tuto chvíli jedná o detailech nájemního vztahu mezi městem a pardubickým fotbalovým klubem. „Historie, která je se stadionem a jménem Arnošta Košťála spojena, si opravdu vážíme a je to za nás velmi hezká a důstojná připomínka této osobnosti, která přispěla k rozvoji pardubického fotbalu. Máme dohodu se zástupci města, že název Stadion Arnošta Košťála, který by toto území mohlo nově získat, nás navíc žádným způsobem neomezí v hledání komerčních partnerů a jejich spojením s názvem stadionu a souvisejícími reklamními plochami, jako se tomu děje i v případě jiných stadionů,“ podotýká za klub FK Pardubice předseda představenstva Vladimír Pitter.
Stadion bude po rekonstrukci splňovat podmínky Fotbalové asociace ČR FAČR pro I. ligu ČMFS a podmínky Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) pro stadiony kategorie 3. Bude mít kapacitu 4600 diváckých míst, z toho 600 na historické západní tribuně. V případě potřeby bude možno v dalších letech přístavbami nových tribun zvýšit kapacitu stadionu na 6,5 tisíce až 8 tisíc míst.

Fotografie pro pamětníky: Učitelské foto staré 55 roků