Českotřebovský deník 20/2023 (20.1.)
Zábaviště v městském muzeu otevřeno ! Na dva měsíce !

  Nová výstava v městském muzeu byla otevřena včera 19. ledna. Její název je příznačný " "Zábaviště pro sviště" a jasně sděluje pro koho je tato výstava určena. Aby to bylo ještě zřejmější, tak by se to mělo poznat n našich zveřejněných fotografií. Proto také byla čtvrteční vernisáž obohatily svým dětským programem děti z mateřské školy.  Výstava bude otevřena přesně dva měsíce tedy do 19. března a věřím, že sem najdou cestu nejen třídy mateřských škol nebo nižších ročníků škol základních, ale také děti se svými rodiči.
Městské muzeum se změnilo v neobyčejnou hernu s ilustracemi Venduly Hegerové a nabízí dětem ke hraní loutkové divadlo, obchůdek, hudební koutek a spoustu dalšího. Vhodné nejen školky, 1. stupeň základních škol i rodiny s dětmi. Na vernisáži výstavy nechyběl Českotřebovský deník a připravuje z této neobyčejné, vlastně kouzelné výstavy videoreportáž.

Dočasné uzavření knihovny na Parníku

Z důvodu stavebních prací bude pobočka na Parníku uzavřena od čtvrtka 26. ledna 2023. Předpokládaný termín otevření je 9. února 2023. Knihy z pobočky Parník budou v uvedenou dobu nedostupné.
Vracení knih bude možné do biblioboxu. Pro prodloužení výpůjček a další informace volejte 732 756 827, 605 125 323. Využijte uzavření pobočky na Parníku a zastavte se do „druhé“ knihovny. Čtenářský průkaz platí jak pro pobočku Parník, tak knihovnu na adrese Smetanova 173. Můžete si půjčovat z obou knihoven. Kdykoliv.


Dubánci v městské knihovně

V únoru a březnu bude k vidění výstava Dubánci, která pobaví děti i dospělé. Výstavní soubor fotografií Petra Václavka představí ukázky ze tří dubánčích knížek: Dubánek a tajný vzkaz, Dubánek ve světě lidí a Dubánčí šprýmy. První dvě napsala Klára Smolíková, autorem básniček v knize Dubánčí šprýmy je Martin Kinc.

Chystá se další ročník krajské Stavby roku

Projektanti staveb a technici ve výstavbě tvoří důležitou součást stavební komunity. Bez nich by sebelepší architektonický návrh nedošel ke správné a bezpečné realizaci. Valnou hromadu jejich profesní komory (ČKAIT) v Pardubickém kraji navštívil investiční náměstek  hejtmana Roman Línek.
„Pardubický kraj je v současné době jeden z největších investorů v regionu. Jenom v loňském roce bylo dokončeno 22 staveb kraje v celkové hodnotě přes dvě miliardy korun a nyní se pracuje na dalších 24 stavbách v hodnotě přes tři a půl miliardy korun. Začátkem února pak projednáme nový investiční plán. Při všech těchto akcích bychom se bez projekčních inženýrů a techniků neobešli a patří jim naše poděkování,“ řekl Línek.
Zároveň připomenul další ročník soutěže Stavba roku v Pardubickém kraji, který pořádají společně kraj s ČKAITem a Svazem podnikatelů ve stavebnictví jednou za dva roky. Cílem soutěže je zviditelnit stavební kulturu a výsledky práce v tomto oboru. Hlásit je možné stavby zhotovené, zkolaudované nebo uvedené do provozu na území Pardubického kraje v období od 1. 7. 2021 do 30. 6. 2023. „Porota bude opět udělovat maximálně čtyři ceny Stavba roku bez rozdílu kategorií. Pro tento ročník jsme nově vyhlásili soutěž o Zvláštní cenu poroty za nejlepší úpravu veřejného prostoru a Zvláštní cenu poroty za nejlépe upravenou a udržovanou okružní křižovatku v Pardubickém kraji,“ dodal Roman Línek.
 foto - laureát Stavby roku 2021 – Most Valy – Mělice.


ČEZ pokračuje v přípravách na posílení kapacity energetické sítě na Králicku

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek město Králíky. Zde se nejprve setkal se zástupci společnosti ČEZ Distribuce a starosty obcí v širší oblasti Králicka. Z důvodu posílení kapacity energetické sítě a zajištění vyšší spolehlivosti dodávek elektřiny v regionu plánuje ČEZ Distribuce výstavbu nových vedení vysokého napětí, zcela nové transformovny 110/22 kV Králíky a řadu dalších navazujících energetických staveb. Následně jednal se starostou města Václavem Kubínem o posílení železniční dopravy v letních měsících, budoucnosti vojensko-historické akci Cihelna, rozvoji pevnostní oblasti či investičních záměrech města.
„Stejně jako jsme v minulosti řešili posílení napojení oblasti Poličky a vedení vysokého napětí z Hlinska do Poličky, tak nyní již několik let jednáme se společnosti ČEZ Distribuce a starosty na Králicku o posílení kapacity energetické sítě a zajištění vyšší spolehlivosti dodávek elektřiny v regionu, který je významným centrem cestovního ruchu, ale je v něm také zvýšená potřeba od soukromých spotřebitelů. Stávající síť není z dlouhodobého hlediska dostatečně kapacitní a stabilní, což si uvědomují nejen samosprávy, ale i samotný ČEZ. Ten v regionu připravuje výstavbu nových vedení vysokého napětí, zcela novou transformovnu 110/22 kV v Králíkách a řadu dalších navazujících staveb. Samozřejmě se jedná o složité investiční akce, a to z nejen z hlediska technického, ale také majetkoprávního. V souhrnu se jedná o investice za více než 500 milionů korun, které jsou postupně připravované. Bohužel kromě náročnosti přípravné fázi hraje velkou roli také navýšení cen materiálu a stavebně-montážní činnosti,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten se starostou Václavem Kubínem řešil také posílení železničního spojení z Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v Olomouckém kraji v letních měsících. „Také v letošním roce chceme pokračovat v prázdninových jízdách spěšných vlaků z Ústí nad Orlicí přes Letohrad a Dolní Lipku až do Hanušovic, a to kromě standardních víkendů také v týdnu. Jedná se o rozšíření nabídky pro cestující-turisty na spojení našeho kraje a Jeseníků, které bylo v loňském roce velmi úspěšné. V týdnu se bude jednat o tři páry vlaků, o víkendu pak o čtyři,“ řekl hejtman, kterého starosta Kubín informoval o plánech na vybudování městské sportovní haly. „Stávající budova sokolovny nám již v tuto chvíli z kapacitních důvodů, ale i vzhledem k dispozicím nestačí. Navíc se nám i na příkladu ledové plochy ukázalo, že blízkost Dolní Moravy nám pomáhá s naplněním našich sportovišť. Proto pokračujeme v plánech na vybudování nové městské sportovní haly. V současné době zvažujeme možnosti financování,“ sdělil starosta města Václav Kubín, který s hejtmanem hovořil také o akci Cihelna, opravě příjezdové komunikace ke klášteru na Hedeči či opravě budovy základní umělecké školy.

Jaké byly první 3 měsíce roku 2021


Jak dělají personální inzerci jinde

Hledáte práci a jste ze Dvora Králové nad Labem nebo okolí? Tak zbystřete! 
Město Dvůr Králové nad Labem hledá investičního technika nebo techničku na odbor rozvoje, investic a správy majetku. Jestli vás baví investorsko-inženýrská činnost ve fázi přípravy, realizace a předání přidělených staveb, neváhejte, stojíme právě o vás.
Práce je na dobu určitou, ale s možností dalšího prodloužení, termín nástupu je podle dohody. Pokud vás nabídka zaujala, pošlete svou přihlášku nejpozději do pondělí 13. února 2023, 12:00 hod. Těšíme se na vás ...
Jsem zvědavý, jak s náborem pracovníků ve dvoře Králové dopadli. Pokusím se to zjistit, tiskovou mluvčí na tamní radnici je  dříve Českotřebovačka, paní Ing. Miroslava Kameníková - Jasanská.

Hudební Skuteč už za dva měsíce

Dva měsíce dělí pořadatele festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč od zahájení 18. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Ten v neděli 19. března zahájí komická opera W. A. Mozarta – Così fan tutte.
Nebýt dvou covidových let, kdy se skutečský festival nemohl uskutečnit, byl by letošní ročník už 20. v pořadí. I tak však jedno výročí oslaví. Již deset let je totiž zapsán do seznamu prestižních krajských akcí nazvaného Tvář Pardubického kraje. „Dlouhodobé podpory ze strany Pardubického kraje si samozřejmě ceníme. Vzhledem k tomu, že figurujeme v Tváři, se navíc podpora kraje počínaje 18. ročníkem ještě zvýší. Současně se nám podařilo oslovit nové sponzory z podnikatelské sféry. Věřím tedy v úspěšný průběh,“ říká starosta města Skuteč Jaroslav Hetfleiš.
Přípravy na realizaci připraveného programu, čítajícího deset koncertů a představení nabírají na obrátkách. „Brzy začneme s výlepy plakátů, objeví se reklama na billboardech, světlo světa spatří programové brožury a čtrnáct dní před zahájením bude možné v různých rádiích zaslechnout reklamní spoty. Právě dnes jsme program festivalu mohli stručně představit i v Českém rozhlasu Pardubice, který je naším mediálním partnerem,“ uvedla k přípravám Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
Podrobnosti k žánrově pestrému programu najdou zájemci na webu www.hudebniskutec.cz, vstupenky lze koupit na www.vstupenkyskutec.cz.

JAZZOVÁ KAVÁRNA

Milí přátelé, milovníci hudby – a jazzu zvlášť. Po několikaleté pauze obnovujeme abonmá Jazz and Blues on the Rails! To bude od sezóny 2023-2024, těšit se můžete na šest koncertů a jeden bonus. Některé z koncertů jsou již objednány, pár jich pro Vás ještě vybíráme. Abychom Vás navnadili, připravili jsme na první půlrok 2023 cyklus 4 koncertů – první se bude konat již tuto neděli! Oproti minulé praxi ovšem nebudou koncerty v Malé scéně, ale budou přímo v Kulturním centru – na malém sále, který se pro jazzové večery promění v kavárnu, kam si budete moci vzít občerstvení z našeho divadelního bufetu, jak budete chtít.. Vstupné jsme stanovili vstřícně na 200 Kč za osobu, vezměte proto své přátele a přijďte si užít příjemné večery.