Českotřebovský deník 22/2023 (22/1) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Velká cena České Třebové v judu mládeže

Tento víkend se v českotřebovské hale Skalka koná již 11. ročník Velké ceny České Třebové v judu mládeže. Pořadatelem je zdejší spolek JUDO, z.s., obrovská účast 900 sportovců z celé České republiky a také ze Slovenska.  Česká Třebová a zejména areál Skalka se stal judistickým centrem České republiky, byly zde spousty zaparkovaných automobilů, hala Skalka se změnila na mraveniště. Aby vůbec bylo možné i v tak velké hale s dobrým zázemím soutěž této velikosti uspořádat, bylo třeba udělat ze strany pořadatelů neuvěřitelně mnoho práce, zajistit mnoho rozhodčích, techniky, připravit 5 tatami a zázemí zvětšit ještě o montovanou přístavbu. Jen to třeba stálo 70 tisíc korun.  Slavnostního zahájení se zúčastnil  také hejtman Martin Netolický,  který nad turnajem převzal záštitu, také starosta měst Zdeněk Řehák a místostarostka  Zuzana Nejedlá. Hala Skalka byla vyzdobena nejen českou a slovenskou vlajkou, ale také vlajkou prezentující to, že město Česká Třebová bylo v závěru minulého roku oceněno titulem "Evropské město sportu 2023" .
Reportáž z 1. dne Velké ceny  města v judu mládeže přináší Českotřebovský deník na 15timinutovém videu. (mm)


Začalo play - off  Kohouti nevykročili správnou nohou!

Branky a nahrávky: 15. Schejbal (Pavlovský, Pažourek), 15. Fúzik (Semorád, Hemský) – 31. Jílek (Brázda), 37. Štěpánek (Beneš, Chvojka), 55. Chvojka (Beneš)
 HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Pražák, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — O. Slezák, M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, P. Fiala, V. Veverka, M. Filip
HC Hlinsko: T. Vlk (M. Peřina) — A. Brázda, L. Poskočil, T. Hudec, P. Fink, M. Nepokoj, M. Machač, P. Beneš — J. Bouška, M. Zdražil, R. Chvojka, T. Grygar, O. Karásek, P. Kubal, D. Brožek, J. Hron, M. Kišš, T. Prachař, J. Jílek, P. Štěpánek
Rozhodčí: Josef Barek, David Kolář — Patrik Landsmann, Matěj Mikula.  Diváci: 381   Více ZDE


100 let dlouhá historie lyžařského sportu v České Třebové   

Lyžařský sport se v současné době stal velkým fenoménem pro aktivní využití volného času. Lyžují malé děti, celé rodiny, všechny věkové kategorie. Vleky, sjezdovky, lyžařské školy, upravené běžecké tratě se staly téměř samozřejmostí. Ale začátky lyžování a zvláště závodního lyžování v minulém století vyvolávají téměř úsměv na tváři, neboť výbava lyžaře, oblečení by v současné době na sjezdovce vedlo spíše k salvám smíchu a dojmu, že dotyčný se chystá spíše na nějaký lyžařský karneval. A proto tímto článkem bych rád přiblížil mladší generaci historii začátků lyžování v České Třebové a na Parníku.
Lyžovat v České Třebové se začalo v rámci činnosti odboru " Klubu československých turistů", jehož ustavující schůze se konala dne 28. proslnce 1922. Od této doby uplynulo právě 100 let. Následně na výborové schůzi pan Krbec referoval o výhodách, které mohou požívat členové, když se stanou lyžaři. Bylo rozhodnuto ustavit odbor lyžařů a upravit v okolí sáňkovací dráhu. Na výborové schůzi dne 6.10.1923 bylo rozhodnuto - do Prahy na centrum svazu přihlásit 30 členů lyžařského odboru. O rok později pak již vznikl řádný lyžařský odbor..... 
O historii lyžování v České Třebové máme zpracovaný materiál od Oldřicha Stránského, který také před deseti lety zorganizoval - tehdy v Národním domě setkání  k devadesátinám lyžařského sportu.  Deset uběhlo, Oldřich Stránský, ale i další tehdejší účastníci již nejsou mezi námi. Lyžování  se však vyvíjí byť ty zimy už nejsou jaké bývaly a bez technického sněhu by mnoho lyžování nebylo. Zatím jen připomínka - století lyžování v České Třebové se budu věnovat v samostatném příspěvku . (mm)

 Stručně z městské knihovny
  • Z důvodu stavebních prací bude pobočka na Parníku uzavřena od čtvrtka 26. ledna 2023.
  • Předpokládaný termín otevření je 9. února 2023.
  • Výstava Krajinou příběhů bude v knihovně k vidění až do konce ledna.
  • V únoru a březnu výstava Dubánci.
  • Nicolette Havlová: Poutí k branám Orientu - 8. únor 2023 (středa), 19:00. Cestovatelská přednáška. Vstupné: 100 Kč.
  • Čtenářská výzva pro dospělé i pro děti

    Vzpomínka na Ing. Karla Skřivánka

    Dne 17. ledna uplynulo 30 let, co odešel všestranný muzikant a profesor českotřebovské večerní průmyslovky, stavař Ing. Karel Skřivánek.
    Uměl vždy pomoci i potěšit. Takoví lidé by opravdu neměli umírat.
    Vzpomínám na něho jako na svého oblíbeného kolegu ze školy, ale i jako přítele a kamaráda.
    Na řadě fotografií ho můžeme najít  Karla Skřivánka s harmonikou, se kterou si tak dobře rozuměl, stejně dobrý byl jako hornista v Orchestrálním sdružení Osvětové besedy Česká Třebová.
    Jeho manželka, zdravotní sestra  Ludmila Skřivánková se angažovala v Červeném kříži, to bylo přednášek, které absolvovala.
    Dcera Ing. Ludmila Gulyasová se zase angažovala v českotřebovském Sokole.
    Dnes  je již všechny vespolek bohužel zdravím "tam nahoru" a věřím, že si je Třebováci takto společně připomenou v souvislosti s nadcházejícím lednovým výročím úmrtí Karla Skřivánka jenom v dobrém.   


     

    Martin Glaser ředitelem Národního divadla Brno i v dalším období 

    Kulturní komise Rady města Brna projednala dne 3. ledna 2023 materiál shrnující funkční období ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera a předložila ho Radě města Brna s jednoznačným závěrem a doporučením: ponechat MgA. Martina Glasera ve funkci ředitele na další období.
    Komise zdůraznila, že stávající ředitel Národního divadla Brno vzorně plní vize, s nimiž do funkce nastoupil, a zvládá v obtížných dobách (minulých i současných) pandemie i energetické krize nejen umělecké, ale i krizové a hospodářské řízení této příspěvkové organizace. Současně požívá důvěry umělecké obce, diváků a odborné veřejnosti. Pod jeho vedením umělecky rostou všechny soubory Národního divadla Brno, a divadlo se tak vrátilo mezi uměleckou elitu České republiky.
    „Posledních pět let bylo pro Národní divadlo Brno náročných. Byla dokončena rekonstrukce Janáčkova divadla, následně byl provoz téměř zastaven pandemií nemoci covid-19. Martin Glaser na tyto mimořádné situace reagoval pružně, inovátorsky a povedlo se mu veškeré komplikace ustát. Všechny divadelní soubory se rozvíjí, divadlo pořádá úspěšné festivaly, představení se mnohdy konají na netradičních místech. Z těchto důvodů jsme se rozhodli potvrdit pana Glasera ve funkci ředitele Národního divadla Brno i pro další funkční období,“ shrnula primátorka města Brna Markéta Vaňková.

    Fotografie pro pamětníky   

    Může to být nekonečný cyklus. Zásoba je strašně veliká a než se vyčerpá, tak budou i současné fotky fotkami pamětnickými. Současně slibuji, že pamětnické fotografie budu od února shromažďovat ve zvláštní sekci Českotřebovského deníku a navíc zde budou snímky vytříděny dle lokality tak aby se daly snáze vyhledávat. Fotografie by měly mít základní popisky, které nakonec bude možné dále upřesňovat. Fotografie pro pamětníky již na Českotřebovském deníku byly, potom po nadbytek jiné činnosti zmizely, ovšem jen proto, aby se znovu objevily. No a myslím, že právě teď je k tomu ta nejvhodnější doba ... (mm)
    Od pravé strany je na snímku Gzílův dům čp. 11, Matouškovo stavení čp. 10 (na tomto místě byla provedena v r. 2012 dostavba muzea) a další domy v jejich původní podobě