Českotřebovský deník 24/2023 (24/1)  
Nové video Českotřebovského deníku: Zábaviště pro sviště 

Nová výstava v městském muzeu byla otevřena včera 19. ledna. Její název je příznačný " "Zábaviště pro sviště" a jasně sděluje pro koho je tato výstava určena. Aby to bylo ještě zřejmější, tak by se to mělo poznat z  našich zveřejněných fotografií. Proto také byla čtvrteční vernisáž obohatily svým dětským programem děti z mateřské školy U Stadionu.  Výstava bude otevřena přesně dva měsíce tedy do 19. března a věřím, že sem najdou cestu nejen třídy mateřských škol nebo nižších ročníků škol základních, ale také děti se svými rodiči.  Městské muzeum se změnilo v neobyčejnou hernu s ilustracemi Venduly Hegerové a nabízí dětem ke hraní loutkové divadlo, obchůdek, hudební koutek a spoustu dalšího. Vhodné nejen školky, 1. stupeň základních škol i rodiny s dětmi. Výstava byla vytvořena v roce 2021 v Poličce a měla zde veliký úspěch. Věříme, že tom u tak bude také u nás v českotřebovském muzeu Na vernisáži výstavy nechyběl Českotřebovský deník a připravil z této neobyčejné, vlastně kouzelné vernisáže výstavy videoreportáž, kterou si můžete pustit na odkazu ZDE.  (mm)

Jak chystají nový Domov pro seniory v Litomyšli

Prostory stávajícího domova pro seniory a domova se zvláštním režimem na Zámecké ulici v Litomyšli neumožňují další rozvoj a zlepšení podmínek pro klienty i zaměstnance. Z tohoto důvodu má radnice připravený projekt na vybudování zbrusu nového domova pro seniory naproti nemocnici, který by umožnil seniorům zajistit kvalitnější a modernější péči. Počítá se s celkovou kapacitou 80-100 osob ubytovaných pouze v jedno a dvoulůžkových pokojích pro zajištění maximálního pohodlí.
Novostavba bude třípodlažní stavba s horními dvěma obytnými podlažími a přízemím. V přízemí bude umístěna vstupní hala, administrativní a technické zázemí, kuchyně a pronajímatelná jednotka lékařské ordinace. Objekt bude zahrnovat i kuchyň, prádelnu, kapli, administrativní část. Čtvrtina objektu bude fungovat jako domov se zvláštním režimem. 
Umístění na ulici Z. Kopala u nemocnice by klientům navíc výrazně ušetřilo námahu a stres spojený s vyšetřeními, která kvalifikovaný personál nebude moci provést přímo v areálu domova.
Těsný kontakt s městem a s přírodou považuje radnice za klíčový aspekt fungování domu, který tak své obyvatele na sklonku života neuvrhne do izolace, ale naopak jim poskytne co nejpřirozenější prostředí k důstojnému stáří. Možnost být v aktivním kontaktu s okolím, potkávat se a vytvářet či udržovat sousedské vztahy umožní i otevřené, komfortní společenské místnosti.
Architekti se snažili navrhnout dům, který nebude staré lidi šokovat nezvyklostí nebo vizuální agresivitou. V návrhu proto používají archetypy a prvky, které podporují pocit známého, a které rezidenti mohou rozpoznat ze svých dřívějších domovů.
Cena výstavby je v tuto chvíli odhadována na 280 - 300 mil. Kč, město má na speciálním účtu odloženo cca 85 mil. Kč a veškeré pokuty z úsekového měření putují každoročně právě na tento účet. Intenzivně jsou hledány možnosti dotace od státu, ale také prověřovány cesty spolupráce se soukromým sektorem na výstavbu (nikoliv na provoz, který bude i nadále zajišťovat městská organizace).
Autory projektu jsou Ing. arch. MgA Pavel Nasadil, Ing. arch. MgA Jan Horký a Ing. arch. Jan Bárta - FAMARCHITEKTI

A jak u nás?
Záměr stavby nového DS v Litomyšli sledujeme - máme obdobnou potřebu

Dalo by se napsat mnoho podobného. Také město Česká Třebová hledá  možnosti dotace od státu, je třeba nahradit starou více než stoletou budovu "B" na pravém břehu Třebovky moderním objektem Generální oprava "Béčka" se nevyplatí. Protože jiné prostory nejsou tak je třeba  zde provádět takovou údržbu, která umožní tento objekt využívat a současně hledat možnosti jak tento objekt nahradit.  Prostor pro stavbu byl zajištěn zakoupením areálu bývalého závodu firmy Böhm plast-technik. Ukazuje se, že první záměr   města představený ve studii arch. Martina Hájka z roku 2021 by byl až zbytečně velmi náročný a drahý, bude třeba připravit jiné zadání, které bude reálnější. Prostě město nemá jen tento jediný úkol budovat nový objekt pro seniory, ale musí plnit ještě mnoho dalších funkcí.  Nicméně záměr na řešení Domova pro seniory nelze odkládat jako nepotřebný, ale vydat se podobnou cestou jako v Litomyšli. A když trochu studuji získané plány (viz výše obrázek a půdorys 1. podlaží), tak přemýšlím o tom, že něco takového by se do prostoru v Bezděkově snadno vešlo a ještě by zbyla spousta místa.např. na další byty nebo dům s pečovatelskou službou. Bez pořádné dotace se to samozřejmě postavit nedá.
Vždyť musíme hodně investovat i do oprav stávajících objektů. Před dvaceti lety byl v r. 2003 dokončen nový blok A a už nyní má mnoho závad, jejichž odstranění bude stát velké peníze. Fotografie ukazují, jak se budova Domova pro seniory proměnila během roku 2003. Dnešní fotografie po 20 letech s opadávající omítkou na balkonech nechci raději ani ukazovat.  (mm)

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti

Až do léta 2022 mohli lidé předkládat na krajský úřad žádosti o poskytnutí kotlíkové dotace. Program byl tentokrát speciálně zacílen na nízkopříjmové domácnosti, které by jinak měly problém s financováním výměny kotle. V pondělí 23. ledna krajská rada schválila přes 700 žádostí o finanční podporu.
V první výzvě o kotlíkovou dotaci určenou pro nízkopříjmové domácnosti jsme rozhodli o schválení 774 žádostí z celkového počtu 832 podaných. Pardubický kraj tak pomůže občanům částkou 115 milionů korun. Všichni úspěšní žadatelé obdrží v následujících dnech dopis s vyrozuměním o schválení dotace a s pokyny k podpisu smlouvy. Po uzavření smlouvy mohou příjemci, kteří již dokončili realizaci, předložit vyúčtování k proplacení dotace,“ informuje krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Důvodem pro odmítnutí více než padesáti žádostí byly administrativní nedostatky a rozpory s pravidly dotačního programu, případně odstoupení od žádosti.
Nízkopříjmové domácnosti mohly požádat o dotaci na výměnu starého kotle na pevná paliva s emisní třídou nižší než 3 za tepelné čerpadlo (maximální výše dotace 180 tisíc korun), kotel na biomasu (až 130 tisíc), nebo kondenzační plynový kotel (až 100 tisíc).
Zájemci o dotaci, kteří nestihli podat žádost do loňské výzvy, nemusí zoufat. Ministerstvo životního prostředí poskytne krajům ve druhém čtvrtletí 2023 další finance na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti. Spoluobčané, kteří nesplňují kritéria nízkopříjmovosti, mohou žádat o kotlíkovou dotaci v průběžné výzvě z programu Nová zelená úsporám u Státního fondu životního prostředí,“ dodává radní Valtr a upozorňuje na fakt, že od září 2024 bude platit zákaz používání kotlů na pevná paliva nižší než 3 emisní třídy. Využití kotlíkové dotace na jejich výměnu je proto ideální příležitostí ke snížení dopadu na rodinný rozpočet.

Velká cena České Třebové na videu:  2020 a 2023

Vlevo video z letošního roku 2023 a vpravo je video z ledna 2020, kdy se poprvé velká cena stěhovala do haly Skalka.

Miliony (desítky milionů) pro střední školy v Chocni

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání projednala výsledky výběrového řízení v rámci dvou investic do Obchodní akademie a Střední odborné školy Choceň. První se týká stavebních úprav areálu školy ve Vysokomýtské ulici, druhá pak rekonstrukce střechy objektu na Tyršově náměstí. Celková výše investic přesahuje částku 41 milionů korun včetně daně.
„Obchodní akademie a střední odborná škola v Chocni sídlí hned v několika areálech ve městě. V rámci budovy na Tyršově náměstí, kde jsou vyučovány obory cestovní ruch a veřejnoprávní činnost, chceme kompletně zrekonstruovat střechu budovy včetně nového střešního pláště a krytiny. Stávající funkční komíny budou opraveny, nefunkční komíny odbourány. Budou opraveny také konstrukce věží včetně pláště a krytiny. Součástí opravy střechy bude i oprava atiky. Celá tato investice, která bude plně kryta z krajského rozpočtu, vyjde na 25,8 milionu korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že předpokládané předání staveniště je v březnu s dokončením prací do konce listopadu letošního roku
Stavebních úprav se dočká také areál ve Vysokomýtské ulici, kde jsou vyučovány obory cukrář, kuchař - číšník a prodavač. „V tomto areálu řešíme stavební úpravy a nástavbu objektů B a D, bourání spojovacího krčku mezi objekty A a B a dostavbu výtahu pro dopravu surovin ze dvora do objektu B. Dále budou provedeny přípojky vodovodu, plynu a nové rozvody splaškové a dešťové kanalizace v prostoru dvorní části. Součástí jsou také terénní úpravy stávajícího dvora areálu školy,“ uvedl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Předpokládaná hodnota této veřejné zakázky dle projektové dokumentace činila 16,3 milionu korun včetně daně. „Do výběrového řízení jsme obdrželi celkem 13 nabídek, z nichž byla jako ekonomicky nejvýhodnější vyhodnocena nabídka ve výši 15,6 milionu korun včetně daně. Na konci března by mělo dojít k předání staveniště dodavatelské firmě s tím, že celá investice je rozdělena do tří etap, z nichž ta poslední bude ukončena do konce března příštího roku,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.


Ad : Fotografie pro pamětníky - upřesnění

Musím poopravit vaše foto pro pamětníky. Ta fotka chalupy Klácelových není z Hýblovy ulice. On se sice narodil v čp. 66 v Hýblově ulici, kde je pamětní deska, ale fotografie tohoto stavení není k dispozici. Ten ruční přípis na fotce  "rodný dům" je bohužel chybný popis. Napsal to tam kdysi někdo neznalý věci.  Na fotce je chalupa v dolním konci Klácelovy ulice, poslední stavení v řadě, která stávala naproti faře, pod bývalým  domem dr. Hübla čp. 2 (tedy druhé stavení dolů od Preislerových), dnes Dolečkovým. Zde žil Klácel spolu s rodiči a sestrou v době svého dětství, tedy po přestěhování  z rodného domu čp.66.

Odhalení pamětní desky F. M. Klácela v Hýblově ulici na domě čp. 66.  Událost  se konala za poměrně velkého zájmu veřejnosti ve čtvrtek 25.9. 2008 od 18 hodin.  Plně zapadla do programu právě pořádaného sympózia k 200. výročí narození F. M. Klácela, které se konalo v Kulturním centru. Nová deska  je umístěna na domě čp. 66 v Hýblově ulici,  podle názoru  občanů nejen že plně vystihuje osobnost a smutný osud našeho rodáka, ale obohacuje   městský interiér Hýblovy ulice, která má nyní o jeden výtvarný skvost více.