Českotřebovský deník 27/2023 (26/1)  
PERSONÁLNÍ AUDIT NA RADNICI BY MĚL ZAČÍT JIŽ V ÚNORU ?
To je titulek hlavního článku na titulní straně nově vydaného únorového čísla Českotřebovského zpravodaje. 
K TEXTU JSEM SI DOVOLIL PŘIDAT OTAZNÍK, ABYCH ZDŮRAZNIL, ŽE PODLE MÉHO NÁZORU NENÍ S VYHLÁŠENÝM AUDITEM VŠECHNO V POŘÁDKU.
Co mám na mysli: Jde o nemalou zátěž městského rozpočtu na rok 2023 (půl milionu korun),  o které si nemálo lidí myslí, že to je vyhazování peněz oknem. Jde totiž o veřejné peníze nás všech občanů města Česká Třebová a přitom se ani nikdo z vedení, ani rada města nesnažil podělit se o svůj záměr se zastupiteli města. Město sice rychle (možná až zbrkle) schválilo již v prosinci letošní rozpočet, ale o tom, že bude půl milionu určeno na personální audit zde není ani písmenko! Někde se vloudila chybička... Více ZDE

Proč by mohlo jít u personálního auditu o zbytečné vyhazování peněz? 

Provedení personálního auditu má spasit snad všechno, vyléčit všechny neduhy. Přitom se stačí rozhlédnout po okolních městech s pověřeným úřadem a podívat se, jak vypadá ta jejich a ta naše struktura úřadu. Někde zase šetříme my, jinde oni. Proto se také vedení měst setkávají. Personální audit před cca 9 lety provedli  na magistrátu v Pardubicích, stál tehdy 200 tisíc korun a zůstal v šuplíku. Žádné doporučené změny (např. na pardubických obvodech) se nekonaly. A počet zaměstnanců stále narůstá dál. Audit by mohl zlepšit ekonomiku úřadu. To ale můžeme zajistit třeba jen tím, že bychom snížili prostředky na zbytečnou propagaci. Zatímco v Ústí n. O. není místní TV vysílání v rozpočtu vůbec (je to náklad společnosti Kabelová televize), u nás už náklady přerostly jeden milion korun, zbytečně mnoho (1,5 mil. korun) dává město na městský časopis. Zatímco v Ústí nad Orlicí a v Litomyšli stihne redaktorka místního časopisu současně dělat funkci tiskové mluvčí, tak u nás nikoliv, jen proto, že časopis nesmyslně a draho vydává vzdálená městská knihovna. Tak to kdysi nastavil starosta Zedník a jeho rada.  Budeme dělat audit, ale těchto skutečností si vůbec nevšimne, protože zadání se týká jen vlastní radnice. Je-li redakce v knihovně, jde o příspěvkovou organizaci a té se audit netýká. A to jsme začali v této oblasti dokonce dublovat i drahé vysílání OIKTV. Prostě "o peníze jde až v první řadě" proto se audit dělá, i když má jak vidno nedostatky...(mm)


Stavba centrálního příjmu v pardubické nemocnice podle harmonogramu

Radní Pardubického kraje se ve středu odpoledne detailně přímo na stavbě seznámili s postupem prací centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, který je největší stavbou v historii kraje. Ke konci roku bylo na stavbě prostavěno téměř 660 milionů korun včetně daně. Důležitou zprávou je, že smluvní harmonogram stavby je dodavatelem plněn.
„Stavební práce v tuto chvíli pokračují podle vedení nemocnice v souladu se schváleným harmonogramem a velmi brzy by mělo dojít ke kompletnímu uzavření celé budovy. V těchto dnech dochází na stavbě k montáži hliníkové a předsazené fasády, řeší se provádění výjezdové rampy z objektu, vyzdívají se příčky v šestém a sedmém nadzemním podlaží či rozvody, a to až do šestého podlaží. Ke konci ledna tak bylo prostavěno necelých 660 milionů korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Paralelně s výstavbou samotné budovy řeší Nemocnice Pardubického kraje také dodávky zdravotních technologií. „Všechny zdravotní technologie s vlivem na stavbu jsou vysoutěženy. Technické parametry technologií jsou předkládány dodavateli a projektantovi ke kontrole případných dopadů na stavbu. V současnosti se jedná o aktualizované technické požadavky na napojení vysoutěžených sterilizátorů a angiolinek. Rovněž se pracuje na doplnění harmonogramu technologií o harmonogram montáží technologií s návazností na požadavky a rozsah stavební připravenosti dílčích prostorů s uvedením konkrétních termínů,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.
Každá takto rozsáhlá stavba se v průběhu budování neobejde bez změnových listů. „Na posledním jednání krajské rady jsme řešili několik změnových listů, které se týkaly například úprav v systému chlazení, rozšíření systému potrubní pošty o systém o průměru 160 mm či dílčí změny dispozic prostoru šaten. Na takto velké stavbě se rozhodně nejedná o nic neobvyklého,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek, který každé čtvrtletí předkládá krajské radě souhrnnou zprávu o postupu této investice.
Výraznou změnou, která však nemá dopad na samotnou stavbu centrálního příjmu, je vybudování spojovacího krčku. „Jedná se o samostatný projekt, který jsme připravovali v několika variantách a zohledňovali jsme především ekonomickou situaci. Vzhledem k výrazně vyššímu inkasu daní za loňský rok jsme nyní schopni dále rozpracovávat temperovanou variantu spojovacího krčku, což je jednoznačně komfortnější jak pro pacienty, tak pro personál. Zároveň probíhají jednání s nemocnicí a architektem, jejichž cílem je znovu prověřit způsob a místo napojení krčku,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Podle náměstkyně hejtmana je vybudování nadzemního spojovacího koridoru dalším krokem ke zvýšení komfortu. „Již jen vybudování samotného centrálního urgentního příjmu je výrazným způsobem navýšení komfortu jak pro pacienty, tak pro personál. Centrální příjem zkvalitní a zrychlí proces poskytované zdravotní péče, protože vše důležité pro ošetření bude na urgentním příjmu na jednom místě a bude na dosah,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Stavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici je jedním z projektů, na které se podařilo získat prostředky z evropských fondů. „Program REACT EU byl pro nás jednoznačně od počátku velkou výzvou, protože se nám naskytla možnost získat až 500 milionů korun na vybudování tohoto pavilonu a jsem velmi rád, že se to podařilo a dnes se dostáváme do závěrečného roku výstavby této na české poměry unikátní budovy,“ sdělil krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr, který byl v době zadání a přípravy projektu v předchozím funkčním období  v pozici radního právě pro oblast zdravotnictví.


ČESKÁ TŘEBOVÁ - HISTORIE A OSOBNOSTI

Právě před 15 lety, v prvních dnech roku 2008 vyšel první svazek edice věnované historii a osobnostem města Česká Třebová. Pro tehdy vznikající muzejní spolek Česká Třebová ji vydal Mgr. Milan Mikolecký. Knížka má stejný formát i provedení jako před rokem vydaná knížka “Z Betlémářské tradice České Třebové” autorů Mgr. Jana a Martina Šebelových, na kterou volně navazuje. Autorský kolektiv nové publikace je větší, proto se publikace nezaměřuje monotematicky. Jde o sborník, jehož vydávání mělo být od začátku v roce 2002 smyslem existence tvořícího se Muzejního spolku. Od myšlenky jsme byli na čas odvedeni vydanou Ročenkou městského muzea 2004. Ta však zatím (ke škodě věci) nenašla po prvním svazku další pokračování. Témat, hodných podrobnějšího studia ke zveřejnění, je však dlouhá řada a bylo by škoda od myšlenky ustoupit.
Několik let pečlivě připravoval prof. Josef Slavík monografii o F.K. Zedínkovi a jistě si zaslouží, aby vyšla tiskem. Naše město má však jistě více osobností. I ti si zaslouží publicitu, která může být také oceněním jejich práce. Do prvního svazku nové edice jsme připravili jejich širší či užší prezentaci. jedná se o osobnosti kapelníka Dobromila Keprta, nedávno tragicky zesnulého dirigenta Františka Preislera, “amerického Třebováka” Prof. Karla Holbika a uvádíme i vyznání cestovatelky Marty Pelikánové, zaslané až z Austrálie.
Druhým směrem je zaměření na historii a její zatím v České Třebové nepublikované texty, které by svým rozsahem nebylo možné zveřejnit např. v Českotřebovském zpravodaji. Zde dostala prioritu železnice, která je přece hlavním přívlastkem České Třebové. Ta je nyní nejen “šumná”, ale stále i “železničářská”. Povolaným pisatelem článku na toto téma je Pavel Stejskal, železničář tělem i duší, odborník i fotograf, majitel rozsáhlého fotografického archívu a soukromých železničních sbírek. Dalším článkem Miloslava Renčína navozujeme rok 2008, ve kterém si naše město připomene 730 let od první zmínky o České Třebové jako obydleném místě. Publikace obsahuje černobílé snímky i 10 stran barevných fotografií na křídovém papíře. Obsah byl obohacen o dvě ukázky práce studentů gymnázia v rámci projektu Krajina za školou. I tento příspěvek je tak trochu zaměřen na historii.
Kniha byla vydána nákladem Milana Mikoleckého, který byl vedoucím autorského kolektivu. Náklad knihy byl poměrně rychle rozprodán a dvacet výtisků bylo předáno také do USA synovi Českotřebováka Karla Holbika Thomasovi. Podobně zmizel celý náklady publikace Martina a Jana Šebelových o českotřebovských betlémech. S dvouletým zpožděním vyšel ještě obdobný svazek Česká Třebová - historie a osobnosti 2  o jehož obsahu napíšeme zvlášť.  (mm)

OBSAH  PUBLIKACE

F. K. Zedínek - rozhovor se skladatelem (Josef Slavík)
F. K. Zedínek - život, skladatelská a koncertní činnost (Josef Slavík 2006)
Obrázky z Hor - dokumenty a články
Přehled skladatelské činnosti F. K. Zedínka (Josef Slavík)
Přehled koncertní činnosti F. K. Zedínka (Josef Slavík)
Dobromil Keprt - rozhovor Josefa Slavíka
Dobromil Keprt kapelník a skladatel (Josef Slavík, 2007)
Josef Slavík - představujeme autora příspěvků (Milan Mikolecký, 2007)
Životní suita Františka Preislera (Vojtěch Stříteský, 2007)
Prof. JUDr. Karel Holbik, Třebovák v Americe (Milan Mikolecký, 2007)
O cestovatelské duši Marty Pelikánové (Pelda a přátelé, 2007)
Miloslav Renčín - představujeme autora příspěvku (Milan Mikolecký)
.. Až k řece Třebové a co dál...? (Miloslav Renčín, 2007)
Přehled starostů města Česká Třebová (tabulka)
Pavel Stejskal - představujeme autora příspěvku (Milan Mikolecký, 2007)
Z historie železnice v České Třebové (Pavel Stejskal, 2007)
Ceny města Česká Třebová “Kohout” udělené v letech 1999 - 2007
Čestní občané města Česká Třebová po roce 1990
Krajina za školou - ukázky ze studentského projektu

Basketbalový víkend v České Třebové

Na přiloženém plakátku je přehled víkendových zápasů SKB Česká Třebová, které se budou konat v sobotu a v neděli v hgale Skalka a poslední zápas juniorek ještě navíc v úterý 31. ledna.  Hala Skalka tedy bude patři basketbalu. Nejmladší kategorie U14 sehraje v neděli dopoledne dvojzápas s týmem Bizoni Náchod. Jde o smíšený východočeský oblastní přebor pro kraje Pardubice, Hradec Králové a Vysočina. V tabulce je zatím českotřebovský tým na šestém místě. Další zápasy v sobotu a v neděli budou patřit kategorii U19, tedy juniorům a juniorkám. Jde o zápasy celorepublikové soutěže s dobrou úrovní. Junioři tak např. vedou tabulku nadregionální ligy (skupinu D) a dosahují velmi dobrých výsledků . Juniorky U19 hrají také nadregionální ligu -  pro celou ČR je jen jedna jediná skupina. SKB Česká Třebová je zatím na 4. místě tabulky. Na další výhry se tedy můžeme těšit na Skalce.

  

Kraj vybral firmu na odstranění trafostanice u Automatických mlýnů

Zatímco rekonstrukce budovy Gočárovy galerie v Automatických mlýnech je stavebně hotová, konečná podoba čelní stěny spojená obloukem se silem se po desítkách let „vyloupne“ až po odstranění trafostanice. Radní Pardubického kraje tento týden vybrali dodavatele bouracích a rekonstrukčních prací.
U jižní strany objektu mlýna byl historicky menší domek s původní technologií vodní turbíny sloužící pro pohon mlýna. S postupným rozšiřováním mlýnské výroby byl pohon vodou nahrazen elektrickým pohonem, pro který byla zřízena trafostanice v místě původního domku. Ta byla v šedesátých letech minulého století zásadně rozšířena a přestavěna.
„S ohledem na architektonické záměry a s přihlédnutím k historické hodnotě objektu mlýna je nutné starou trafostanici odstranit.  Pro zásobování objektu mlýnů elektrickou energií už vyrostla nová trafostanice v zadní části areálu. Teď musíme počkat na přepojení od ČEZu. K tomu by mělo dojít koncem března a potom už se vybraná firma může pustit do bourání,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek a pokračoval: „Musí to ovšem udělat velmi citlivě, aby co nejméně poškodila čelní fasádu hlavní budovy. Nikdo přesně neví, v jakém je stavu, a čím méně ji poškodí, tím více si ušetří práci při renovaci. K té bude patřit i oprava dláždění parteru na místě trafostanice, které by mělo navázat na nové vydláždění celého dvora. To zajišťuje Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových mimo jiné s příspěvkem Pardubického kraje.“

 


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY


Riegrova ulice kolem roku 1920, tedy asi před 100 lety. Orientovat se můžeme podle budovy gymnázia v pravé části obrázku. . Zcela vpravo je patrna lepenková střecha chalupy Mikoleckých, která tvořila roh Riegrovy a Litomyšlské ulice (dnes zde stojí nový patrový dům, v němž byla po léta provozována prodejna podniku Klenoty). Hned vedle je zachycen pohřební ústav Antonie Vondrové. Na pravém okraji snímku je část chalupy řezníka Emila Starého, přes jejíž dvůr procházela tzv. "Stará Ulička" (nazvaná podle majitelů stavení), procházející z Riegrovy ulice do Dobrovského ulice a na Kozí plácek na Trávníku.  Dvě dřevěné chalupy uprostřed snímku zakoupil kolem roku 1914 obchodník a tehdejší starosta města, Otto Rybička, následně je nechal zbořit a na jejich místě rozšířit vlastní, tzv. Rybičkovu zahradu s altánem, která se rozprostírala právě  v sousedství chalupy Starých. V místech, kde tyto chalupy stávaly, byla postavena brána, umožňující vjezd na Rybičkův pozemek.