Českotřebovský deník 30/2023 (28/1) 
Nové video Českotřebovského deníku: Plavecké závody o třebovskou mašinku

Plavecké závody o třebovskou mašinku pro nejmladší plavecké naděje už v Českotřebovském bazénu zdomácněly. Letos se konaly již po osmé a historii byl vy   nechán jen jediný ročník v covidovém roce 2021.  Také letos měly velkou účast asi 140 závodníků, okolí krytého bazénu bylo doslova zaplněno parkujícími automobily. Závodníci přijeli z široké oblasti zejména východních Čech např. z Pardubic, Svitav, Náchoda, Chrudimi atd.
Pořadatelem je plavecký oddíl TJ Lokomotiva, hlavním organizátorem pak Petr Hurych. Závodů se také samozřejmě zúčastnili i českotřebovští mladí plavci a objevili se také na stupních vítězů. Neplavou se jen závody jednotlivců, ale také štafety 6 x 25 metrů, které dělají závody zajímavější, zvláště v disciplíně „kraulové nohy s deskou“, která byla poprvé zařazena do loňského ročníku. Závody mají pro měření sil mladých závodníků velký, zvykají si závodní atmosféru. Mnozí si zde také vytvořili svoje osobní rekordy. (mm)

VIDEO: Basketbalový víkend v hale Skalka

Basketbalový víkend 28. a 29. ledna v hale Skalka nabídl shlédnout celkem7 zápasů týmů SKB Česká Třebová.
Své soupeře zde vyzvali v sobotu Junioři SKB , tedy tým U19. proti Kohoutům z Brna se jim nedařilo a měli také velkou smůlu. Tak třeba v 1. zápase po 40 minutách hry byl stav nerozhodný 80 : 80. Při pětiminutovém prodloužení však Kohouti své soupeře neohlídali a výsledkem byla nakonec prohra o 2 body.  V druhém zápase se stejným soupeřem nakonec také vítězství nezaznamenali  Výsledek 53:66 pro hosty napovídá, že juniorský tým SKB nebude na tento víkend vzpomínat v dobrém. SKB hraje v nadregionální lize skupině D.
Náladu divákům spravily v sobotu odpoledne juniorky, které hrály proti vzdálenému soupeři BK Děčín. Oba zápasy vyhrály a v prvním zápase padla dokonce i stovka.Tým BK Děčín ovšem nepatří v nadregionální lize k nejsilnějším soupeřům.
Každý tým představíme postupně ve zvláštním videu, kde uvádíme záznam hry z části zápasu, obvykle celou čtvrtinu z každého utkání tak, aby bylo možné představit hru týmu bez velkých přerušení. Není to tedy sestřih nejzajímavějších částí zápasu. V tomto prvním videu je záznam 1. části nedělního zápasu SKB Česká Třebová - Bizoni Náchod v 11. kole Východočeského smíšeného přeboru mladšího žactva. I když je tým mladých basketbalistů SKB dost početný, tak přesto zasáhla do sestavy týmu zranění a také další aktivity hráčů. Trenéři Pavel Peterka a Jaroslav Škrabánek využili zápas k tomu, aby dali šanci zahrát si mistrovský zápas všem hráčům na soupisce. Hrál se dvojzápas, záběry ve videu jsou z první části úvodního duelu, který se hrál v neděli 28.1. dopoledne od 9 hodin. Tým Bizoni se ukázal jako zkušenější, má starší hráče, většina hráčů českotřebovského týmu by patřila do kategorie U13. Tím vznikla i výšková převaha hostů. Celkový výsledek zápasu byl 43:73 pro hostující tým. Domácím se nejvíce povedla druhá čtvrtina zápasu, ve které dokázali stáhnout náskok soupeře. Naopak rozdíl výšek i zkušeností se ukázal ve třetí čtvrtině zápasu, kde Bizoni získali rozhodující náskok. Druhý dopolední zápas pak skončil výsledkem 43 : 65. (mm)

VÝTĚŽEK TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY V ČESKÉ TŘEBOVÉ
PŘESÁHL ČTVRT MILIONU KORUN

Také letos se do ulic našeho města v první polovině ledna vydali koledníci v rámci Tříkrálové sbírky. Ta byla zakončena v sobotu 14. ledna Tříkrálovým koncertem v Kostele sv. Jakuba. Dnes již víme, že celkem se do padesáti kasiček v České Třebové podařilo vybrat 255 977 Kč.

Kohouti si zasloužili výhru - ještě potřebují třetí vítězství !

HC KOHOUTI ČESKÁ TŘEBOVÁ - HC HLINSKO 3 : 1 (0:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 36. Sedlák (Augustin, Pavlovský), 47. Semorád (Fúzik, Pažourek), 57. Filip (Hemský, Ostřanský) – 52. Nepokoj (Karásek, Prachař)
 HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka, V. Pražák — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip, J. Stolín, P. Fiala
HC Hlinsko: T. Vlk (P. Sodomka) — A. Brázda, J. Bouška, T. Hudec, P. Fink, M. Nepokoj, M. Machač, P. Beneš — M. Zdražil, R. Chvojka, T. Grygar, O. Karásek, P. Kubal, D. Brožek, J. Hron, M. Kišš, T. Prachař, J. Jílek, P. Štěpánek
Rozhodčí: Jan Čížek, Petr Rulíček — Dominik Kalina, Martin Kalus
Diváci: 375
Vývoj zápasu mohli příznivci Kohoutů sledovat také na on-line přenosu z webu onlajny.cz. Navíc existuje i další informační on-line kanál a to sledováním webových kamer umístěných na zimním stadionu. Jejich obrázek se každých 5 sekund obnovuje. jedna z kamer je namířena na severní a druhá na jižní část haly, lze tedy sledovat vývoj zápasu bez zdržení. Změna stavu a další ú)daje (vyloučení apod) se na webu onlajny zaznamená  s několikaminutovým zpožděním. To lze právě dobře dokumentovat porovnáním údajů na webu onlajny a na obrázku z webových kamer. Jedna z kamer zabírá současně i ukazatel času, skóre i údaje o vyloučení hráčů domácích i hostů. Obrázek samozřejmě není nijak kvalitní, mohu to ukázat na přiloženém snímku, kde je zaznamenán první gól Kohoutů ve 2. třetině. To co bylo odkázání na onlajny.cz, tak se o dosažení branky dozvěděli asi o 3 minuty později. Obrázek z kamer získáte na odkazu www.zimak.trebova.cz/kamery.

V druhé volejbalové lize víkend úspěšný nebyl

Hráčky T.LJ. Sokol Geodézie Česká Třebová hrály v sobotu 28. ledna v Praze s týmem SVBC a v obou zápasech úspěšné nebyly prohrály ve  třísetovém boji 3:0 a 3:0. V tabulce musely přepustit první místo týmu Sokola Šlapanice, na který ztrácí 3 body. Příští víkend se nehraje,  proto byl na 4. února určen i termín letošního volejbalového plesu v sále na Horách. Další zápas se hraje v sobotu 11. února, .J. Sokol Geodézie hostí družstvo z Červeného  Kostelce, který je na 7. místě. 

Krajský volejbalový přebor mužů

V přeboru hrají dva týmy z blízkého regionu. V čele tabulky zůstává SK Rybník, který porazil v obou zápasech Červený Kostelec 3 : 0 a 3 : 0, vedoucí místo v tabulce krajského přeboru si tedy udržel. Druhý tým - Sokol Česká Třebová II svedl v domácí tělocvičně ZŠ Nádražní souboj o šesté místo v tabulce s Energetikem Chvaletice. Bohužel neuspěl a v obou zápasech prohrál 2:3 a 1 : 3 a tím se propadl v tabulce na předposlední sedmé místo. Poslední je Červený Kostelec s pěti body, na českotřebovský Sokol I ztrácí 10 bodů a tak Sokolu poslední místo v tabulce přeboru nehrozí.


Smetanova Litomyšl 2023  bude bez hlavní scény - zámeckého nádvoří

Z důvodu generální opravy litomyšlského zámku se letos bude muset festival Smetanova Litomyšl obejít bez své hlavní scény – zámeckého nádvoří. Jako náhradní prostor pořadatelé zvolili multifunkční halu. „Využijeme i okolí haly včetně slavné prvorepublikové plovárny k tomu, abychom vytvořili pro návštěvníky jakýsi areál Světové výstavy, a přiblížili tak i prostor ročníkovému tématu,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna Více v článku ZDE

Digitální mapy v praxi 

díky projektu Digitální technické mapy (DTM) má v roce 2024 nastat revoluce ve sdílení dat v oblasti územního plánování a stavebnictví. V současné době probíhá sběr podkladů nutných pro zveřejnění velice podrobných map ve vysokém rozlišení, ve kterých budou zakresleny všechny silnice, budovy, inženýrské sítě a další důležité informace. Data budou on-line volně přístupná veřejnosti, obcím i stavebníkům. Jelikož se mají na vytvoření a aktualizaci DTM podílet také města a obce, uspořádal Pardubický kraj zaměstnancům samospráv odborné školení.
Seminář se v prostorách krajského úřadu uskutečnil ve středu 25. ledna a zúčastnili se jej pracovníci městských úřadů obcí s rozšířenou působností zabývající se investicemi, informačními technologiemi a stavebním řádem. „Řešili jsme hlavně technické věci, které jsou potřeba k zavedení DTM do praxe. Tedy jaká data mají obce do DTM dodat, jakým způsobem, do kdy a jak se celkově připravit na tuto výzvu. Jsem rád, že si účastníci jsou vědomi nejenom povinností vyplývajících ze zavedení DTM do praxe, ale i výhod, které jim projekt přinese. Obce mohou využít podkladové snímky a data pro tvorbu vlastních pasportů zeleně, parkovacích míst, sečených ploch a dalších agend. Díky podkladovým a vektorovým datům poskytnutým od kraje mohou vyhodnotit vlastní dopravní infrastrukturu i průběh technických sítí. Takže jsme neřešili pouze úkoly, ale také příležitosti a jak s DTM následně pracovat v praxi při rozvoji měst a obcí. V tuto chvíli máme nasnímkované celé území kraje a plánujeme data poskytnout zdejším samosprávám,“ vysvětluje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Zpětná vazba účastníků mířila především k tomu, jaká konkrétní data obce dostanou a na co je mohou použít. Zástupci samospráv se také zajímali o nutné úpravy smluv a další zákonné povinnosti, které jim ze zavedení DTM do praxe vyplynou. Pardubický kraj letos plánuje uspořádat další podobné semináře a metodicky pomáhat obcím v regionu s přípravami na spuštění projektu.
Jak mají digitální mapy pomáhat v praxi?
DTM jsou jedním ze základních kamenů digitalizace stavebního řízení, jejich zavedením dojde k významnému zlepšení a usnadnění využívání podrobných informací o dopravní a technické infrastruktuře a dalších stavebních a technických objektech a zařízeních. Stavebníci se tak například při plánování snadno a rychle dozví detaily o pozemku a přilehlém okolí.  Základní rozlišení veřejně přístupných map bude zhruba třikrát detailnější, ze stávajících 12,5 centimetrů na pixel budou nové datové sady v rozlišení 5 centimetrů na pixel.
Tvorba mapových podkladů byla krajům uložena novelou zákona o zeměměřictví. Projekt je náročný nejenom časově, ale i technicky. Za kompletní dodání podkladů Pardubický kraj smluvním partnerům zaplatí přes 237 milionů korun, 196 milionů si však zajistí z dotace Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost vyhlášeného ministerstvem průmyslu a obchodu.



FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY
Tentokrát  neuvedu jen jednu fotografie, ale celý soubor včetně videa. Vztahuje se k události, od které 20. února uplyne právě 18 let - bourání teplárny Primony, provedené odstřelem. Když nyní projíždíme okolo, tak si na teplárnu a její komín ani nevzpomeneme. Připomeňme si tedy  jak rychle zmizela před 18 lety ze světa..... Celou událost s popisem, sérií fotek padajícího i složeného komínu včetně aktuálního videa Jiřího Tomše si můžeme prohlednou na odkazu ZDE