Českotřebovský deník 4/2023 (4/1)    
Kohouti porazili Chrudim 6:5

Branky a nahrávky: 14. Augustin (Pavlovský, Jemelka), 31. Jemelka (Sedlák, Augustin), 33. Pavlovský (Sedlák, Ostřanský), 51. Pavlovský (Ostřanský, Augustin), 55. Augustin (Ostřanský, Sedlák), 56. Hemský (Fúzik) – 15. Dobiáš (Linhart, Plch), 18. Novák (Dobiáš, Plch), 35. Langr (Pavlík), 49. Turčáni (Felcman, Urban), 57. Pavlík (Linhart, Kostka) 
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (R. Ehrenberger) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip
HC Chrudim: F. Matoušek (L. Novotný) — T. Linhart, V. Pilař, L. Budínský, T. Hejduk, M. Urban, D. Pejzl, F. Hybeš, D. Hrdlička — U. Dobiáš, V. Felcman, L. Hebek, V. Novák, F. Roubal, J. Turčáni, M. Felcman, Z. Pavlík, M. Kostka, J. Cimburek, J. Plch, N. Langr
Rozhodčí: David Kolář — Jan Topolský, Daniel Teplý  Diváci: 253

PŘESTÁVKA NA OBĚD SE DO PRACOVNÍ DOBY NEPOČÍTÁ

V souvislosti se zrušením polední přestávky v otevírací době městského úřadu pro veřejnost vznikají "fake news", též v komentáři na facebokovém profilu Českotřebovského deníku. Stručně:  "to se ti úředníci mají, když mají placený čas celou 1 hodinu na oběd".
Jsou to neuvěřitelné výmysly, jako by pro ně Zákoník práce neplatil. Ten o přestávkách na jídlo a oddech píše v  § 88 a § 89 předpisu č. 262/2006 Sb. Zákoníku práce jasně hovoří o tom, že zaměstnavatel je zaměstnanci povinen poskytnout přestávku na jídlo a oddych. Zaměstnavatel musí zaměstnanci umožnit vzít si pracovní přestávku nejpozději po 6 hodinách nepřetržitého pracovního provozu. Pokud jde o neplnoletého zaměstnance, přestávka mu musí být poskytnuta nejpozději po 4,5 hodinách nepřetržitého pracovního provozu.Tyto pauzy se musí čerpat během dne – přestávku si nelze vzít na začátku pracovní doby anebo na jejím konci. Musí navíc trvat minimálně 30 minut. Zaměstnavatel ji ale může rozdělit podle provozních možností. P kud by tak učinil, minimálně jedna z pauz musí trvat alespoň 15 minut.
Jak dlouhá musí být pauza na oběd a oddech? Jedna přestávka o minimální délce 30 minut platí pro klasickou osmihodinovou směnu, ale i pro dvanáctky. Do pracovní doby započítávána není a nenáleží za ni tedy mzda, plat ani náhrada mzdy. V práci se zkrátka budete muset zdržet minimálně o půlhodinu déle. Přestávku nelze vynechat, abyste mohli odejít dříve.  Během pauzy se však na pracovišti zdržovat nemusíte. Zaměstnavatel během přestávky na oddych a jídlo nemůže určit zaměstnanci, co má dělat anebo kde se zdržovat. Zakázat opuštění pracoviště lze jen za výjimečných podmínek a navíc na základě zvláštního vnitřního předpisu, popř. kolektivní nebo pracovní smlouvy. Důvodem by však musela být bezpečnost práce nebo ochrana objektu.
Jak to, že tedy byla polední přestávka  na naší radnici jednohodinová?  Bylo to stanoveno tak, že během této hodiny si pracovník podle svého aktuálního vytížení mohl přestávky vybrat. Její délka byla zaznamenána do čtecího zařízení. Mohlo se přece stát, že občan přišel na úřad třeba těsně před jedenáctou. Pak nezbylo, aby příslušný zaměstnanec záležitost vyřídil a na oběd odešel později. Jinde, např. v Litomyšli je polední pauza v některých dnech dokonce dvouhodinová. Od 7. listopadu bude střídání pracovníků města na obědě složitější, uvidíme jak se osvědčí.
CITACE ZÁKONÍKU PRÁCE:  § 88 
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.

78 let od tragické smrti strážmistra Františka Havla

Na silvestra 2022 jsme měli zcela jiné starosti, než před 78 lety. V ten den se konal jeden z nejslavnějších pohřbů v České Třebové, pohřeb tragicky zemřelého, zastřeleného policejního strážmistra Františka Havla.  Výročí si v pravý čas připomenul i Vladimír Hampl ml. na svém facebookovém profilu Válečná historie.  Uvádím jeho text a současně také odkaz na článek Českotřebovského deníku, který jsme uvedli před třemi lety  při 75. výročí této tragédie.
Prvním znamením blížícího se konce druhé světové války byli prchající němečtí vojáci z východní fronty. Jeden prchající zběh zastřelil 28. prosince 1944 před spodním vchodem do budovy městského úřadu v České Třebové dvěma ranami z pistole oblíbeného mladého policejního strážmistra Františka Havla. Nešťastnou událost připomíná obdélníkový žulový dlažební kámen s vytesaným nápisem „F.H. + 28.XII.1944“, umístěný ve vzdálenější části silnice.
Havlovým vrahem byl německý vojenský zběh Willi Henl (Heindl), SS-Sturmann z Breslau. Byl příslušníkem 18. jednotky SS – Freiwilligen Panzergrenadier Division „Horst Wessel“ (18. dobrovolnická divize tankových granátníků SS „Horst Wessel“).
Pohřeb prý neměl, jak vzpomínali pamětníci, ve Třebové obdoby. Čelo pohřebního průvodu, tvořené třemi policisty s černým praporem, prý procházelo branou hřbitova a jeho poslední účastníci, vykročili teprve ze Starého náměstí do nynější Lidické ulice.
Odkaz na článek Martina Šebely k 75., výročí tragédie ZDE
Přívrat plánuje vytvořit výdejní box pro nákupy v obecním obchodě

Hejtman Martin Netolický navštívil ve středu odpoledne obec Přívrat nedaleko České Třebové. S dlouholetým starostou obce Janem Stránským řešil mimo jiné dotační tituly Pardubického kraje v rámci Programu obnovy venkova, a to včetně dotační podpory na provoz venkovských prodejen. Přívrat patří mezi příklady obcí, kde se v rámci obchodu velmi dobře daří nabízet produkty lokálních výrobců.
„Přívrat se řadí mezi obce, kde je velmi bohatý kulturní a společenský život, a to i směrem do širokého okolí. Mezi tradiční akce s účastí návštěvníků z celého širšího regionu se řadí Gulášfestival nebo vinobraní. Kromě toho v obci, která má 350 obyvatel, velmi dobře funguje Hostinec U Coufalů s kulturním sálem, ale také obecní obchod a Statek U Kubů, který slouží k různým firemním akcím či k rodinné rekreaci,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na provoz obecního obchodu každoročně obec žádá o finanční prostředky z našeho krajského dotačního programu, kde je možné kromě základní dotační podpory získat bonifikaci při rozšířené nabídce regionálních produktů,“ vysvětlil hejtman Netolický, který se starostou Stránským řešil také další krajské dotační tituly, a to nejen v rámci Programu obnovy venkova.
Nabídka fungování obecního obchodu by se měla podle starosty Přívratu Jana Stránského do budoucna rozšířit. „Snažíme se vyjít vstříc našim občanům a zákazníkům obchodu, kteří dojíždějí za prací a domů se vrací v pozdních odpoledních či večerních hodinách mimo provozní dobu obchodu. Abychom nemuseli našim pracovníkům rozšiřovat provozní dobu a tím i náklady na fungování obchodu, rádi bychom vytvořili výdejní boxy, do kterých by bylo možné si objednat nákup a následně jej zaplatit kartou při převzetí. Jedná se o princip podobný známým internetovým obchodům, nicméně důležité je pro nás samozřejmě zachování obchodu ve standardní podobě, jelikož se jedná také o místo setkávání. Výdejní box je pro nás nadstavbou. Vzhledem k debatě s našimi občany mám zpětnou vazbu, že tento krok ocení,“ sdělil starosta obce Jan Stránský.

20. Zimní olympiáda dětí a mládeže bude v Královéhradeckém kraji 

Medaile, o které v Královéhradeckém kraji budou na jubilejní 20. Olympiádě dětí a mládeže bojovat talentovaní sportovci krajských výprav, jsou z dílny hradecké karatistky Radky Tesařové, dlouholeté závodnice a mistryně Evropy i světa.
„Těší mě, že logo olympiády se rozšířilo do dalších grafických prvků, kdy se jeho hlavní motiv – obrys hor a kulich s bambulí staly podkladem pro návrh a výrobu medailí. Vznikly v dílně Radky Tesařové, úspěšné sportovkyně, mistryně Evropy i světa a dlouholeté závodnice a vlajkonošky naší výpravy sportovců na olympiádě v Ústeckém kraji v roce 2016. To všechno je pro olympiádu, kterou v lednu pořádáme v našem kraji, přímo symbolické, “ řekl náměstek Arnošt Štěpánek za gesci sportu.
Návrh a výroba medailí vychází z loga olympiády, které vzešlo ze 101 návrhů soutěže pro středoškoláky, kdy porota složená z profesionálů v oboru grafiky, marketingu a zástupců kraje vyhodnotila jako nejlepší návrh Antonína Schmieda z trutnovského gymnázia. Na jeho základě navrhla medaile, o které budou sportovci bojovat v deseti sportech a jedné paralympijské disciplíně, dlouholetá a úspěšná karatistka klubu SK Karate Spartak Hradec Králové Radka Tesařová.
„Před deseti lety jsem začala tvořit návrhy na originální medaile a stuhy. Z vlastní zkušenosti vím, jak sportovci vnímají hodnotu ocenění a že univerzální diplomy a prefabrikované výlisky nejsou úplně to pravé. Pro mě je hlavním motorem grafická tvorba ke konkrétní sportovní události a velice mě těší, že mohu pro talentované sportovce z celé republiky vytvářet medaile. Všem olympionikům držím palce pro skvělé sportovní výkony a bezvadnou atmosféru ve Špindlerově Mlýně. Přeji si, aby se medaile líbily a oceněným připomínaly bezvadnou atmosféru, kterou určitě na olympiádě zažijí,“ sdělila Radka Tesařová, která i v letošním roce v Nizozemsku vyhrála nejen kategorii kumite žen nad 60 kg, ale uspěla i v souboji medailistek bez rozdílu hmotnosti a získala historicky první titul Grand Champion pro Českou republiku.
Olympiáda se uskuteční v Královéhradeckém kraji od 22. do 26. ledna a jejím centrem se stane Špindlerův Mlýn, do kterého zamíří zhruba 1 700 účastníků. „Přípravy na sportovní svátek dětí a mládeže doslova finišují, a i my také čekáme na přízeň počasí a velkou sněhovou nadílku,“ doplnil náměstek Štěpánek. Orlicky.net

První miminka v novém roce ve východních Čechách

  • První miminko Nemocnic Královéhradeckého kraje se narodilo v trutnovské porodnici. Malý Sebastian se na svět vyloupl 1 hodinu a 14 minut po půlnoci. První holčičkou a zároveň prvním miminkem narozeným v porodnici v Pardubickém kraji je Emmička, která se mamince Kateřině narodila v Pardubicích v 5 hodin a 17 minut.

  • V Náchodě se včera ráno v 5:39 jako první narodil chlapeček Filip. První krajskou holčičkou v hradeckém kraji je Štěpánka, která přišla na svět v jičínské porodnici v 6:38, v rychnovské porodnici přišla v 7:31 na svět také holčička Štěpánka.

  • Prvním chlapečkem v Pardubickém kraji je Milan, který se narodil mamince Lence v porodnici v Ústí n. O. v 7 hodin a 37 minut.






  •