Českotřebovský deník 5/2023 (53/1)     
Nové video Českotřebovského deníku:
Přípravná třída na ZŠ Nádražní  - velká pomoc pro děti s odkladem školní docházky

  • V SOUČASNÉ DOBĚ DO NAŠÍ PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY CHODÍ   15 DĚTÍ, ČÍMŽ JE KAPACITA TŘÍDY ZCELA NAPLNĚNA. VĚTŠINA DĚTÍ MÁ ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY NEBO JDE O DĚTI PĚTILETÉ, KTERÉ SE JIŽ INTENZIVNĚ PŘIPRAVUJÍ NA ZÁPIS DO PRVNÍ TŘÍDY.
    DĚTI SE VZDĚLÁVAJÍ 4 HODINY DENNĚ,TAK ŽE ČÁST DNE PRACUJÍ U STOLEČKU, ČÁST DNE MAJÍ HERNÍ AKTIVITY NA KOBERCI A POSLEDNÍ HODINU ODCHÁZÍME VEN NA PROCHÁZKU NEBO NA ŠKOLNÍ HŘIŠTĚ.
    HLAVNÍ DŮRAZ JE KLADEN PŘEDEVŠÍM NA JAZYK A ŘEČ, PROTOŽE HODNĚ DĚTÍ MÁ V SOUČASNÉ DOBĚ LOGOPEDICKÉ PROBLÉMY A TAKÉ NA SPRÁVNÝ ÚCHOP TUŽKY.
    DĚTI SI KAŽDÝ DEN PROCVIČUJÍ KOMUNIKACI, ORIENTACI V PROSTORU A ČASE, BARVY, MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY, SLABIKOVÁNÍ A ROZŠIŘUJÍ SI VŠEOBECNÉ ZNALOSTI.
    CÍLEM PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY JE PŘIPRAVIT DĚTI NA BEZPROBLÉMOVÝ VSTUP DO 1.TŘÍDY, TAK ABY SE DĚTI CÍTILY SEBEJISTÉ,SAMOSTATNÉ A DO ŠKOLY SE TĚŠILY.
    Práci Přípravné třídy, která je umístěna v budově 1. stupně  na ulici Komenského představujeme ve 12ti minutovém videu, na kterém jsou v hlavní roli samotní žáci nultého ročníku, potom také jejich paní učitelka Hana Fryufová a potřebné informace pro rodiče poskytne  také ředitel školy Mgr. Radim Kolář. Připomeňme, že právě nyní po novém roce je nejlepší čas přemýšlet o tom, zda  požádáte o možnost odkladu školní docházky. V tom případě je třeba kontaktovat pedagogicko-psychlogickou poradnu v Ústí nad Orlicí, kde je třeba počítat s dvou nebo tříměsíční  dobou mezi objednání a vlastním vyšetřením. protože zápisy do 1. tříd bývají v dubnu, je nyní pro úvahu  o možnosti odložit školní docházku  a tedy i pro objednání návštěvy v pedagogicko-psychologické poradně nejvhodnější čas. Přípravná třída nabízí velmi zajímavou náplň, během nultého ročníku  dokáže dokonale připravit děti pro základní školu tak, že v první třídě budou děti určitě působit bez problémů. K tématu připravím ještě další text. (mm)

    Výstava obrazů a grafik z galerie Panská1 v KC otevřena


    Vernisáž byla ve čtvrtek 5. ledna velkolepá, opět vlastně happening. Výstavní síň zaplněná  tak jak často opravdu nebývá. Výstava zajímavá, dokonce prodejní, to u nás nebývá zvykem. Ceny ovšem pro českotřebovskou kupní sílu moc vhodné nejsou. většinou jde o pětimístné částky. Českotřebovský deník natočil videoreportáž, kterou uvedu během víkendu, pokusím se také představit  některé vystavené obrazy ve fotoreportáži. Je to velmi dobrý nástup do nového roku 2023. Výstava vznikla ve spolupráci  s Galerií Panská 1. kurátorem výstavy byl přímo majitel galerie Miroslav Houška, který ve své vernisážové řeči představil vystavená díla i jejich autory.  Tři z autorů byli na vernisáži výstavy osobně přítomni  (mm)


    V Brandýse chtějí zachránit historickou sokolovnu

    Do Brandýsa nad Orlicí přijel ve středu odpoledne hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. S novým starostou Vítem Zabranským řešil především nastavení vzájemné spolupráce mezi krajem a městem, ve kterém se nachází krajský rehabilitační ústav, situaci místní sokolovny, péči o kulturní památky či modernizace krajských silnic.
    „Místní samospráva je pro nás obzvláště v případě, kdy se ve městě nachází krajské zařízení, velmi důležitým partnerem. Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí je navíc pro město jako takové významným zaměstnavatelem, takže jsem přesvědčený, že bychom měli společně komunikovat velmi aktivně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Jednání s vedením města se zúčastnila také krajská zastupitelka a tajemnice Sokolské župy Východočeské-Pippichovy Lenka Pařízková. Místní sokolovna, dokončená v roce 1892 a adaptovaná na sokolovnu v letech 1925 až 1926, je totiž dlouhodobě ve špatném technickém stavu a de facto nemůže sloužit svému účelu. Budova je v majetku místní jednoty, která však na důležité stavební a záchranné práce nemá finanční prostředky. „Místní sokolská jednota se postupně oživuje, narůstá i samotná členská základna, která však musí vzhledem k nevyhovujícímu stavu objektu cvičit v pronajatých prostorách. Problém je jak se střechou, tak s vlhkostí či vytápěním,“ uvedla Lenka Pařízková. „Ve městě není alternativní prostor, kde by bylo možné pořádat kulturní akce jako například plesy či různé komornější koncerty a představení. Proto se budova sokolovny pro tyto účely nabízí. Město ve spolupráci s jednotou by nyní mělo připravit kalkulaci na nezbytné práce a stavební úpravy, o kterých bychom následně mohli jednat,“ řekl Martin Netolický.
    Toho starosta Vít Zabranský informoval o záměru města na regeneraci panelového sídliště nedaleko nádraží. „Jedná se o dva roky starý projekt, který v tehdejších cenách vyšel 36 milionů korun, což je pro rozpočet našeho města bez dotačních prostředků opravdu složité. Nehledě na to, že ceny od té doby výrazně narostly. Proto řešíme jednak etapizaci celého projektu a jednak potenciální dotační možnosti v rámci národních, ale i evropských dotací,“ řekl starosta Zabranský.
    Vedle zámku, který je v soukromých rukách, se v Brandýse nad Orlicí nachází zřícenina hradu ze 13. století. Tato Národní kulturní památka v majetku města postupně prochází rekonstrukčními a sanačními pracemi za účelem zvýšení bezpečnosti a zpřístupnění veřejnosti. „Stejně jako v případě hradu Cimburk u Městečka Trnávka bychom mohli v rámci krajského rozpočtu pomoci městu s dílčími záchrannými pracemi, což v kombinaci se státními dotacemi může být významná pomoc pro oživení této turistické zajímavosti,“ řekl hejtman.


    V digitálním Klíči ke sbírkám je už na 120 tisíc předmětů

    Pardubický kraj postupně se svými organizacemi (Východočeské muzeum v Pardubicích, Regionální muzeum v Chrudimi, Regionální muzeum v Litomyšli, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě a Gočárova galerie) zpřístupňuje odborné i široké veřejnosti digitalizované sbírkové předměty. Najdete je na prezentačním portálu sbírek Pardubického kraje Klíč ke sbírkám (www.klickesbirkam.cz/). V současné době obsahuje na 120 tisíc položek a vyhledávání v něm značně zjednodušil nový systém.

     

    „Portál vznikl už v roce 2015 v rámci evropského projektu. Vloni ale prošel významnou proměnou, která vylepšila jeho uživatelské vlastnosti. Doplněno bylo fulltextové vyhledávání, třídění, časová osa, virtuální výstavy a kolekce předmětů. V současné době je digitalizováno už asi dvacet procent našich sbírek a tento proces plynule pokračuje. Věřím, že portál bude užitečný nejen pro badatele a odborníky, kteří si třeba chtějí zapůjčit některé naše předměty do tematických výstav, ale i pro laiky, kteří chtějí do některých sbírek nahlédnout,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
    Portál je zdarma přístupný a vyhledávání v něm je jednoduché. Zájemci mohou zvolit buď vyhledávání podle zadaných slov (fulltextové), nebo podle kulturní instituce, typu sbírky, materiálu, geografie či datace. V případě výtvarných děl nabízí vyhledávač také řadu kategorií.
    „Kurátoři sbírek z jednotlivých organizací zde mohou vytvářet digitální výstavy s díly z více institucí, což se nám osvědčilo už v době pandemie. Ale i nyní má portál přidanou v hodnotu v tom, že na něm můžeme představit sbírkové předměty, které nemohou být fyzicky vystaveny, jako je například rozebraná skleněná mozaika z nemocnice, případně mohou kurátoři své výstavy doprovodit rozsáhlejšími texty a dalšími doplňky, které není možné ve výstavních síních z prostorových důvodů uvést,“ dodal Roman Línek.
    Foto  uložené rozebrané mozaiky z Pardubické nemocnice
    Jindřich Rejnart: Mozaika Radostné mládí – síla dospělosti – spokojené stáří.