Českotřebovský deník 7/2023 (7/1)    
Mladí baskeťáci U 14 přivezli dvě výhry z Hradce Králové

Rok pro celý tým U14 českotřebovského klubu SKB začal velmi dobře. Hraje ve východočeském smíšeném přeboru mladšího žactva společně s týmy z Pardubického kraje, Královéhradeckého kraje a kraje Vysočina. Po zlepšujících se výkonech v podzimní části sezóny si dnes v sobotu 7. ledna dojeli do Hradce Králové pro dvě výhry na palubovce soupeře - týmu Královští sokoli Hradec Králové a získali zde plný počet bodů.  Vyhráli přesvědčivým způsobem  65:49 a 46 : 37 a potvrdili vzrůstající formu.   Celoroční dobrá práce  trenérské dvojice Pavel Peterka Jaroslav Škrabánek se vyplatila, nemocnost v týmu ustoupila, tým také získal slibné posily, tým má dostatečný počet hráčů.Někteří hráči měli možnost trénovat pod vedením profesionálních trenérů BK Pardubice a i to je na hře znát. Je to příslib do dalších bojů v jarní části sezóny leden - duben. Další zápas sehrají na domácí palubovce 29. ledna a budou hostit BK Skuteč.

XII. Výtvarná Svinná bude !!

Na stránce "Facebook události" byla Ladislavem Krmelou publikována informace, že letní festiválek ve Svinné bude opět pokračovat a byl zde sdělení již konkrétní datum této akce. XII. Výtvarná Svinná se uskuteční v sobotu 15. července 2023 od 13 hodin


  • Tranzit kamionů z dálnice přes Lázně Bohdaneč se podstatně zmenšil

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se starostou Lázní Bohdaneč Josefem Štěpanovským a místostarostkou Terezou Novotnou. Hejtman se zajímal především o plány nově zvolené samosprávy, mezi které patří sloučení obou stupňů základní školy do jednoho areálu. Řeč byla také o výrazném uklidnění dopravy v lázeňském městě po převodu silnice I/36 na kraj a zamezení vjezdu kamionů. To by mohlo být ještě podpořené vybudováním kruhového objezdu v Semtíně na křižovatce směr Lázně Bohdaneč a Černá u Bohdanče.
    „Převedení původní silnice I/36 na silnici II. třídy do majetku kraje bylo jedinou možností jak Lázním Bohdaneč ulehčit od tranzitní kamionové dopravy. Ta jednoznačně patří na dálnici a po otevření dvou úseků dálnice D35 až do Ostrova se nyní zátěž posunula více na východ našeho kraje. V Bohdanči tak bylo možné zamezit vjezdu kamionů, avšak bohužel dochází k tomu, že někteří řidiči se snaží zákaz porušovat a volí alternativní trasy přes menší obce v okolí. Nyní proto řešíme možnost vybudování kruhového objezdu v Semtíně na křižovatce směrem na Lázně Bohdaneč a Černou u Bohdanče s tím, že by mohl být zákaz vjezdu kamionů protažen až na tuto úroveň. Samotná křižovatka je nyní velmi nebezpečná a nepřehledná,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Toho starosta Štěpanovský informoval o plánovaných investicích lázeňského města. „Největší investiční akcí, kterou nyní připravujeme a intenzivně řešíme je sloučení obou stupňů naší základní školy do jednoho areálu. Chtěli bychom vybudovat přístavbu pro první stupeň, aby děti nemusely docházet do tělocvičny, na oběd a do družiny a vše bylo na jednom místě. Vítám proto pomoc pana hejtmana s identifikací potenciálních vhodných dotačních titulů, a to jak z národních, tak evropských zdrojů,“ sdělil starosta Štěpanovský.


    Kuželky 

    Lokomotiva Česká Třebová po úspěšných letech v I. lize a Interlize nyní hraje ve Východočeské divizi  a v tabulce soutěže  "přezimovala" přes vánoční pauzu na 5. místě tabulky. Další zápasy jsou naplánovány až v druhé polovině ledna vyjma předehrávky z posledního  jarního, tedy 26. kola s týmem Červeného Kostelce. Tato předehrávka se měla hrát včera v pátek 6. ledna v Červeném Kostelci, zatím nejsou výsledky na webu kuzelky.com vydány.
    Zatímco dříve byly ve Třebové také další týmy žen nebo B družstvo, tak nyní máme pouze jedno jediné družstvo TJ Lokomotiva A a pak ještě dorostenecký tým, který hraje spolu s 6 dalšími týmy Východočeskou divizi dorostu. Po podzimní části je  sedmičlenné tabulce na 5. místě., tabulku vede Jiskra Hylváty. 
    Kuželky se hrají tradičně také v Rybníku, kde pro letošní roční do soutěží postavily dva týmy. A tým hraje ve Východočeském  přeboru dospělých, skupina B a po podzimu je v tabulce na třetím místě a B tým Rybníka hraje ve Východočeské soutěži ve skupině C, kde je na 7. místě osmičlenné tabulky.

    Judisté bojovali o pohár města Beroun
    Naše cesta tímto turnajem začala už o den dřív, jelikož Beroun je trošku z ruky. Po naše svěřence to mělo výhodu vážení už den před turnajem a mohli se tak večer v klidu najíst. V sobotu již přišla na řadu pořádná bitka. Jako první se o ni postaral Honza Krška, který dvakrát zvítězil a jednou prohrál a odvezl si tak nikoliv medaili jako vždy, ale stříbrný pohár.  V mladších žácích předvedli výborný výkon Matěj Ducháček a Sára Nagyová, oba vyhráli všechny své zápasy a ovládli své kategorie, takže 2 zlata pro Třebovou. Radek Krška předvedl velmi pěkný výkon. 3 výhry a 2 prohry však nestačily na postup ze skupiny a Radek tak skončil 5. Stejné umístění bral Víťa Drašnar za 1 výhru a 2 prohry ve skupině.Ve starších žácích vybojoval 3. Místo Míra Šikula. 
    Výborný výkon předvedl Jakub Najman, který ve své kategorii vyhrál 3 zápasy a právem získal zlato. Kuba se pral i jeden zápas mimo soutěž, kde bohužel zaspal jednu soupeřovu techniku a prohrál. Míra Hurt, Matěj Czajkowski a Pepa Drašnar bohužel nezaznamenali vítězný zápas a nasbírali pouze zkušenosti.judoceskatrebova.cz


    Plán výstav v Městském muzeu v roce 2023

    19. ledna (vernisáž) – 19. března 2023  Zábaviště pro sviště
    Neobyčejná herna s ilustracemi Venduly Hegerové nabídne dětem celou řadu aktivit.
     
    6. dubna (vernisáž) – 4. června 2023  Ach, ty ženy
    Výstava o ženách (nejen) pro ženy pořádaná ve spolupráci se Sládečkovým vlastivědným muzeem v Kladně.
     
    15. června (vernisáž) – 3. září 2023  Stopa
    Staňte se detektivem a vyřešte zločin na putovní výstavě Mendelova muzea Masarykovy univerzity!
     
    21. září (vernisáž) – 12. listopadu 2023  Na houby!
    Výstava o houbách, samozřejmě s houbami na mnoho různých způsobů.
     
    3. prosince (vernisáž) – 31. prosince 2023  Tradiční vánoční výstava
    Výstava betlémů z muzejních i soukromých sbírek doplněná dílnami (nejen) pro děti.