Českotřebovský deník 8/2023 (8/1)     
Nové video Českotřebovského deníku:
Galerie Panská 1 vystavuje v České Třebové


Vernisáž výstavy byla ve čtvrtek 5. ledna velkolepá, opět vlastně happening s bohatým hudebním doprovodem. Název výstavy sliboval Českou sadu byť s anglickými názvy POP ART/ STREET AT/ KOMIKS, což znamenalo rozmanitost a určitě bylo toto očekávání splněno. V tom je kouzlo výstav více autorů. Výstavní síň byla zaplněná tak, jak často opravdu nebývá. Výstava zajímavá, dokonce prodejní, to u nás nebývá zvykem. Ceny ovšem pro českotřebovskou kupní sílu moc vhodné nejsou. Většinou jde o pětimístné částky. A přece se některé obrazy brzy po vernisáži prodaly. Ceník vystavovaných obrazů je k dispozici na fotoreportáži z vernisáže na webu Českotřebovského deníku 7/2023. Výstavu lze hodnotit jako velmi dobrý nástup do nového roku 2023. Výstava by nevznikla bez spolupráce s Galerií Panská 1. kurátorem výstavy byl přímo majitel galerie Miroslav Houška, který ve své vernisážové řeči představil vystavená díla i jejich autory na komentované prohlídce vystavených prací. Tři z autorů byli na vernisáži výstavy osobně přítomni: Zdeněk Šorf, Roman Pečenka a Českotřebovák Josef Rezek (mm) Odkaz na video ZDE

Kohouti hráli ve Dvoře Králové - po výborném začátku zápas nezvládli

HC Nové Město nad Metují  - HC Kohouti Česká Třebová 5 : 4 (2:0, 1:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 29. Pohl, 33. Pohl (Veselý), 38. Pohl, 51. Bucek (Černý, Veselý), 53. Bucek (Černý) – 5. Augustin (Pavlovský), 12. Veverka (Filip, Plášek), 24. Ostřanský (Augustin, Sedlák), 51. Augustin (Pavlovský)
TJ Spartak Nové Město nad Metují: Z. Biegl (J. Čáp) — M. Franc, V. Šrenk, D. Borovec, J. Mert, M. Pohl, Š. Junek — O. Zámečník, D. Reichmann, J. Černý, J. Bucek, T. Veselý, M. Lelka, O. Šťastný, D. Vanát, L. Prouza
HC Kohouti Česká Třebová: F. Ament (M. Kraus) — V. Pražák, V. Daněk, J. Schejbal, T. Sedlák, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, P. Fiala, V. Veverka, M. Filip
Rozhodčí: Jakub Figer — Michael Horák, Ondřej Vodička   Diváci: 105
Na nedělní zápas ve Dvoře Králové nad Labem nebudou Kohouti rádi vzpomínat. Podtrhnout by tato slova mohl obránce Vojtěch Daněk, který byl v polovině utkání převezen do místní nemocnice.
Po tvrdém, ale čistém zákroku protihráče se v čase 29:19 ocitl na ledě. Po dopadu jej brusle obránce Borovce nešťastně zranila na vnitřní straně pravého stehna. Hra byla na téměř patnáct minut přerušena. Krvácející hokejista byl dlouho ošetřování na střídačce, na nosítkách byl poté transportován do sanitky. V nemocnici mu tržnou ránu zašili, po skončení zápasu se objevil na parkovišti u zimního stadionu, odkud jej Jakub Fúzik převezl domů do Svitav. V neděli nakonec všechno dobře dopadlo, ale je jisté, že Vojtu čeká minimálně dvoutýdenní pauza. Držíme palce!!

Změny domény ktct.cz 

Společnost Kabelová televize CZ se rozhodla se rozhodla po více než deseti letech ukončit provozování e-mailových služeb v doméně ktct.cz zdarma.  Nová úprava bude platit od 28. února. Lze proto očekávat změny adres některých subjektů v České Třebové včetně soukromých osob., neboť lze získat zdarma jiné e-mailové domény jinde. Jednou z prvních vlaštovek je změna adresy ski.dostal@email.cz, která platí již ode dneška. Jistě budou následovat i další změny. Českotřebovský deník je připraven tyto změny zaznamenat a soustřeďovat tak, aby byly přehledně k dispozici.  
 
Akce v týdnu od 9. ledna

10. leden - městská knihovna - beseda s fotografem Rostilavem Bartoněm od 18:30 hodin
 
Klub trpaslík - Literáti na trati budou až na jaře

Pro onemocnění či zdravotní komplikace protagonisty Davisa Zaka bylo nutné akci zrušit - hledá se nový termín na jaře
 
O cenách vody v Česku

Z 219 sledovaných měst ČR letos došlo v 217 z nich k navýšení ceny vody. A zatímco se občané Plzně a Humpolce radují ze zachování původní ceny, v Jaroměři voda podražila až o 40 %. Informace o zdražení pochází k každoročního přehledu cen vody, které od roku 2016 připravuje skrblík.cz. Voda meziročně zdražila o 16,74 Kč, v Hostivici platí až 153,76 Kč
V roce 2022 se v Česku platilo za 1 000 litrů vody v průměru 97,53 Kč, letos je to již 114,27 Kč. Za nárůstem ceny stojí inflace, která se podepsala na nákladech za energie, lidské zdroje i stavební práce.
Zdražovalo se takřka všude. Zatímco loni se pod magickou hranici 100 Kč za kubík vodného i stočného vešlo 130 měst, v roce 2023 je to jen 38. Paradoxem je výše zmíněná Jaroměř, kde sice došlo ke zdražení vodného a stočného o 40 %, ale s novou cenou 85 Kč za kubík se stále řadí mezi nejlevnější v zemi.
Nelichotivé poslední místo srovnání připadá na středočeskou Hostivici, rekordní je meziroční zdražení o 32,16 Kč i ceny vody 153,76 Kč za tisíc litrů. Dodavatelem jsou místní technické služby.
 
Přehled cen vody 2023 v 219 městech ČR

Nejlevnější a nejdražší město dělí 86,66 Kč
Rozdíly v cenách vody napříč republikou jsou propastné. Nejdražší Hostivici (153,76 Kč) a nejlevnější Krnov (67,10 Kč) dělí 86,66 Kč. V Krnově je přitom dodavatelem vody také místní společnost Krnovské vodovody a kanalizace, s. r. o.
To samé platí o dalších městech z žebříčku nejlevnějších: Žamberk (68,20 Kč), Humpolec (70,79 Kč) a Litomyšl (76,83 Kč).
Mezi nejdražší dodavatele vody naopak patří společnosti VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, v různých městech na Jižní Moravě si nechává za kubík vody platit 142-146 Kč. Výrazně nadprůměrné ceny mají také Vodárny Kladno – Mělník a.s. (hned ve čtyřech městech se platí 139,90 Kč) a Severočeská vodárenská společnost a. s. Ta obsluhuje mimo jiné třicet větších měst v Severních Čechách, kde se za tisíc litrů platí 128,11 Kč.
Kdo neví, tak se může podívat i na Českou Třebovou: Zde je letošní zdražení 11,55 Kč, nová cena 90,42 Kč a loňská cena 78,87 Kč. Patříme tedy zatím stále mezi ty levné vodárenské systémy.
Rozdílné ceny vody ve většině případů způsobují rozdílné podmínky pro provoz, různý stav infrastruktury, lišící se náklady na provoz apod. Na skrblíkovi najdete přehled cen vody zpětně až do roku 2016, stačí si vybrat vaše město. Sledujeme jich celkem 219. Je vysoce pravděpodobné, že v Česku existují obce, kde je cena vody ještě vyšší než u námi monitorovaných.