Pondělí 9. ledna 2023: Bendl může slavit stovku !            

V sobotu 14. ledna  na Tříkrálovém koncertu vstoupí českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl do jubilejní 100. sezóny. Jeho kořeny začínají v roce 1923 a tradice sborového zpěvu ve městě je ještě mnohem delší...  Bendl při svém vzniku r. 1923 navázal na činnost pěveckého kroužku železničářů (sbormistr Karel Horník, později Jindřich Praveček).  Činnost se rozšiřovala a bylo rozhodnuto o přijímání členů bez ohledu na zaměstnání na železnici.
Proto se  dne 9. ledna 1923, tedy právě před 100 lety  se na valné hromadě jednohlasně odhlasovala změna názvu sboru, který dostal jméno podle jednoho z nejplodnějších skladatelů sborových skladeb Karla Bendla. Prvním předsedou spolku Bendl se stal František Podvala, který ve funkci vydržel třicet let do roku 1953. Do funkce "vedoucího dirigenta" byl zvolen Jindřich Praveček, který byl velkým přínosem pro růst spolkové činnosti. Žádný kulturní podnik ve městě v této době se bez vystoupení Bendla neobešel. Za rok bylo v repertoáru Bendla osmdesát skladeb. 
Pomineme-li podrobnosti, nemůžeme vynechat to, že především v třicátých letech Bendl českým zpěvem posiloval národní cítění v pohraničních městech a vesnicích východních Čech, kde žilo české obyvatelstvo v menšině.  Velkou tradiční akcí Bendla byla tzv. "Zlatá hodinka", společenská akce sboru v době plesové sezóny s kulturním programem, která se udržela od založení v roce 1934 až do sedmdesátých let. To již ovšem v poněkud omezené podobě. Místo plesových sálů se  zlaté hodinky konaly např. v kavárně hotelu Padevět (v té době ovšem Moskva). Připomeňme ještě dirigenta (a hudebního skladatele) Viléma Kyrala, později Fr. Preisler st., F.K. Zedínek, Miroslav Lehečka, Miroslav Chudý a Josef Chudý....  (Foto Bendl 40 let 1963)
Je třeba také zmínit Velký podíl Bendla na realizaci Zedínkovy opery Obrázky z Hor a  také mezinárodní družbu s italským sborem Il Rifugio...., kterou však nebylo v době minulého režimu paritně opětovat zájezdem do italského Seregna. Bendl byl od padesátých let společně s Orchestrálním sdružením Smetana součástí českotřebovské Osvětové besedy, která dokázala i v nepříliš příznivých politických podmínkách realizovat poměrně bohatý hudební život našeho města, jeho součástí byla i práce pěveckého sboru Bendl.
Svá předchozí výročí oslavil pěvecký sbor Bendl různým způsobem. Zpravidla velkými koncerty (40 let Bendla) v  r. 1963, k tomu i vydáním almanachu (k 50. a  60. výročí sboru  v letech 1973 a.1983).
O deset let později nebylo co slavit. Bendl vlastně dočasně přerušil svou činnost. Díky péči českotřebovské ZUŠ, ředitele Bohuslava Mimry a nových sbormistrů  Petr Pálky a jeho pozdější ženy Sylvie zase činnost sboru začínala prakticky od nuly. Za deset let v roce 2003 již přišla  slavná "osmdesátka".
Osmdesátka se slavila  7. června 2003 uskutečnil ve velkém sále rekonstruovaného Kulturního centra. Byl to slavnostní koncert na jaký se dlouho vzpomínalo.  Jako host vystoupil pěvecký sbor Ještěd z Liberce pod vedením sbormistra Petra Pálky, který  v devadesátých letech společně s Mgr. Josefem Menšíkem způsobil, že se Bendl po několikaleté přestávce opět začal pravidelně scházet. Petr Pálka tak pomohl renesanci sborového zpěvu v našem městě, položil základ pro další úspěšnou kariéru tohoto amatérského pěveckého sboru. 
Program konferovali členové Bendla Jiří Musílek a Zuzana Vondrová, Vzpomněli jeho slavné historie i jeho "znovuzrození", které jej znovu v polovině devadesátých let přivedlo do světa vokální tvorby a na vystoupení nejen v České Třebové, ale i na zájezdech a po naší vlasti i do ciziny. Bendl také natočil svá první CD  Po samostatném vystoupení, ve kterém Bendl zazpíval průřez svým repertoárem, přišly na řadu gratulace: Oldřich Tomeš, nestor spolupráce "starého" Bendla s italským mužským pěveckým sborem v italském městě Seregno přednesl jednak zdravici italského sboru, kterou mu se Seregna zaslali, jednak vzpomenul vznik a průběh této nezapomenutelné družby.  Dalším gratulantem byla pětičlenná delegace německého (lužickosrbského) pěveckého sboru z města Ralbic (nedaleko Budyšína) v Sasku (Lužici), která přednesla v perfektní češtině zdravici sboru, ale také zazpívala píseň ze svého lužickosrbského repertoáru.  Třetím gratulantem byla místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková, která blahopřála pěveckému sboru jménem vedení města a rady města a předala sbormistrovi kytici květů.

Před deseti lety Bendl oslavil devadesátiny na koncertu v Malé scéně 20. září 2013. Součástí oslav byla tehdy také výstava ve Výstavní síni Kulturního centra, na které byla spousta fotografií zejména Jiřího Kadavého (viz foto).  V té době byla činnost sboru  velmi bohatá, zejména ta zájezdová, doma i v cizině. Bendl trvale zakotvil ve společenství se základní uměleckou školou, zkoušky se konají každý čtvrtek  večer v koncertním sálku ZUŠ na Tyršově náměstí.  Je nádherné, že po devadesáti letech můžeme konstatovat, že tento sbor v České Třebové nejen stále existuje, ale dokonce patří mezi nejlepší v okolí, má vynikajícího dirigenta, pana Mgr. Josefa Menšíka, Sbor spolupracuje s Komorním orchestrem Jaroslava Kociana i s Litomyšlským symfonickým orchestrem  Sbor má bohatý a pestrý repertoár zpívaný i v latině, italštině a dalších jazycích. Velký počet diváků téměř zaplnil Malou scénu ,odměnil krásný výkon sboru  dlouhotrvajícím potleskem a  s úctou a dojetím blahopřál českotřebovskému skladateli panu Františku Kajetánu Zedínkovi nejen k významnému jubileu, ale i k úspěšné premiéře sborové písně, kterou skladatel k této příležitosti složil.

Bendl přežil další dekádu a míří k oslavě 100. Narozenin. Přejme, aby se sboru jubilejní sezóny opravdu vydařila. (mm)