Tři góly z přesilových her                   

Hokejisté České Třebové rozhodli o svém prvním vítězství v roce 2023 díky třem využitým přesilovým hrám. Pod pěti ze šesti vstřelených gólů byla podepsána první pětka. Úspěšný návrat do dresu Kohoutů oslavil také útočník Marek Hemský.

Česká Třebová – Chrudim 6:5 (1:2, 2:1, 3:2)

Branky: 14. Augustin (Pavlovský, Jemelka), 31. Jemelka (Sedlák, Augustin), 33. Pavlovský (Sedlák, Ostřanský), 51. Pavlovský (Ostřanský, Augustin), 55. Augustin (Ostřanský, Sedlák), 56. Hemský (Fúzik) – 15. Dobiáš (Linhart, Plch), 18. Novák (Dobiáš, Plch), 35. Langr (Pavlík), 49. Turčáni (V. Felcman, Urban), 57. Pavlík (Linhart, Kostka).
Rozhodčí: Kolář – Topolský, Teplý. Vyloučení: 5:8. Využití: 3:0. Diváků: 253. Nejlepší hráči ČT: Pavlovský, Augustin, Sedlák.
Česká Třebová: Kraus - Sedlák, Jemelka, Pažourek, Schejbal, Daněk, Král, Hradil– Augustin, Pavlovský, Ostřanský – Veverka, Semlorád, Fúzi – Hemský, Filip, Plášek – Vaňo, Čada.
Chrudim: Matoušek – Linhart, Hybeš, Pilař, Hrdlička, Urban, Hejduk, Pejzl, Budínský - Dobiáš, Novák, Plch – Langr, Kostka, Pavlík – Roubal, Hebek, V. Felcman - Cimburek, M. Felcman, Turčáni.
První příležitost ke skórování měl ve 30. vteřině utkání Ostřanský, ale neproměnil ji. Vzápětí byl vyloučen chrudimský útočník Langr, střeleckým pokusům Pavlovského a Augustina úspěšně čelil brankář Matoušek. V 8. minutě hráli Kohouti další přesilovou hru, při níž se neujala ani pohotová teč Pažourka.
Domácí se tlačili do útoku a sladké odměny se dočkali v čase 13:23, kdy krásnou individuální akci přesně zakončil Augustin – 1:0. Radost českotřebovských fanoušků měla velmi krátký život. Hostující Dobiáš až příliš snadno přehrál Schejbala a přesnou trefou pod horní tyčku v čase 14:11 vyrovnal – 1:1.
O necelých pět minut později, po Daňkově zaváhání, se Chrudim dokonce ujala vedení, v čase 17:01 s přehledem skóroval kapitán Novák – 1:2. Po následné bitce před domácí brankou byli vyloučeni Schejbal s Fúzikem a Hebek. Stalo se v čase 18:38, Kohouti se do konce první třetiny v oslabení ubránili.
V úvodu druhé třetiny hráli ještě 39 vteřin ve čtyřech, vzápětí se nadechli k mohutné ofenzívě. Nejprve mířil vedle chrudimské branky Filip, z otočky se netrefil Hemský, poté přestřelil Ostřanský a další Hemského rýnu kryl pozorný Matoušek.
V polovině zápasu doplatili hosté na špatné střídání, za hru v šesti vyfasovali dvě trestné minuty. Kohoutům stačilo k vyrovnání dvacet vteřin přesilové hry, v čase 30:46 se před brankovištěm nejrychleji orientoval obránce Jemelka – 2:2.
V čase 31:35 byl faulován Hemský, přesně po minutě využil další přesilovku Pavlovský, který prostřelil chrudimského gólmana z téměř nulového úhlu – 3:2.
Ve druhém dějství to nebylo všechno, důrazní hosté stihli brzy vyrovnat. Pavlíkovu střelu brankář Kraus neudržel, z bezprostřední blízkosti v čase 34:20 dopravil puk za jeho záda pohotový Langr – 3:3. O tři minuty později českotřebovský brankář své zaváhání napravil, ve 38. minutě zlikvidoval šanci Pavlíka. Ve 39. minutě mohli Kohouti strhnout vedení na svoji stranu. Sedlák poslal přesným pasem do úniku Pavlovského, který šanci neproměnil. Bylo jasné, že rozhodne závěrečné dvacetiminutovka.
V úvodu třetí třetiny zůstal nepotrestán Hybešův faul na Semoráda, vzápětí byl přísně vyloučen Hemský. Kohouti se ubránili, jenže vzápětí se nevyvarovali dalších chyb v obraně a bylo zle. Časomíra ukazovala 48:42, když se nikým neatakován na druhý pokus prosadil Turčáni – 3:4.
Hosté doplatili na fauly a vyloučení. V čase 49:25 usedl na trestnou lavici Pavlík (hrubost), v čase 50:11 byl vyloučen Linhart (sekání).
Před dlouhou přesilovkou pět na tři (74 vteřin) vzali Kohouti oddechový čas. Dvojnásobnou přesilovku využili, v čase 50:30 předvedl Pavlovský další parádní ránu „pod víko“ a bylo vyrovnáno – 4:4. Domácí pokračovali v klasické přesilovce (1:41 min.), ale tentokrát branku soupeře neohrozili.
Kohouti se vzápětí dostali do dvougólového trháku, stačila jim na to necelá jedna minuta. Sedlák s Ostřanským vypracovali skvělou pozici pro Augustina, který v čase 54:44 předvedl ukázkový blafák – 5:4. O malý okamžik později dojel dlouhý puk Fúzik, zpoza branky přihrál najíždějícímu Hemskému, který v čase 55:41 mířil opět do černého – 6:4!!
Závěr zápasu domácí málem nezvládli. Nejprve špatně vystřídali, hosté se dostali do přečíslení tří
na jednoho a co bylo nejhorší, v čase 56:38 vykřesal naději Pavlík – 6:5.
V čase 57:43 odvolali hosté brankáře, nepotrestán zůstal Hybešův faul na Ostřanského. Vyrovnání gól visel ve vzduchu po zbytečné chybě obránce Pažourka, v čase 58:55 zabránil pohromě brankář Kraus.
Oddechový čas brala vzápětí Chrudim, která podruhé vsadila na hru v šesti. Definitivně mohl rozhodnout Ostřanský, který trefil padajícího obránce. V čase 59:59 fauloval Sedlák, Kohouti těsné vítězství uhájili.
 
HLAS PO UTKÁNÍ:


Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů:
„Druhý tým tabulky u nás předvedl výborný výkon. Byl to, jak se říká, zápas nahoru dolů. Nejen herně, ale výsledkově. Myslím, že jsme byli o něco málo lepší, jenže nás srážely individuální chyby v obraně. Bojovností v závěrečné třetině jsme urvali tři důležité body.“
 
PŘÍŠTÍ ZÁPAS: neděle 8. ledna: Nové Město nad Metují – Česká Třebová, od 17.00 hodin.