Českotřebovský deník 34/2023 (2.2.)  
Olympiáda v anglickém jazyce na ZŠ Habrmanova

Ve čtvrtek 1. a v pátek 2. února 2023 se již tradičně konalo školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Z bezmála 50 účastníků se přes písemný test s poslechem do druhé části probojovalo 9 žáků z vyšší kategorie (8. a 9. třídy) a 10 žáků z kategorie nižší (6. a 7. třídy). V ústní části pak před dvoučlennou komisí popisovali obrázky a hovořili na vylosovaná témata.  Všichni soutěžící, někteří přes počáteční obavy a trému, podali velmi dobré výkony a zaslouží si pochvalu.  Do okresního kola však postupují jen ti nejlepší – Nelly Beranová (7.A) v I. kategorii a Radek Siegl (9.B) v II. kategorii. Všem držíme palce!
Vyučující anglického jazyka ZŠ Habrmanova

Gymnaziisté na průzkumu v olomoucké univerzitě 

Fyzikální kaleidoskop
Dne 27. ledna se několik studentů gymnázia s paní profesorkou Zahálkovou a panem profesorem Kohútem vypravilo na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, kde se konal již 20. ročník Fyzikálního kaleidoskopu. Jedná se o jednodenní popularizační akci pro studenty středních škol, dá se říct, že jde vlastně o den otevřených dveří.
Na českotřebovském nádraží jsme se setkali už v 6:45 a bez větších problémů jsme nasedli do vlaku. Z olomouckého nádraží jsme pěšky došli na fakultu.  Na místě pro nás byly vyhrazeny dva přednáškové sály, ve kterých probíhaly různé semináře. Mohli jsme si vybrat z biologicky, fyzikálně i chemicky zaměřených.... Více  najdete ZDE

Setkání vedení  města s českotřebovskými podnikateli 2023 - 2022 - 2020


V Žamberku se uskuteční další ročník masopustního veselí

Městské muzeum Žamberk a Spolek divadelních ochotníků Diviš vás zvou na tradiční masopustní veselí, letos již po jedenácté. Žamberský masopust se bude konat v sobotu 11. února 2023 a zahájení proběhne na Masarykově náměstí u radnice v 10:00 hodin. Masopustní průvod půjde po nové trase, k tanci i zpěvu zahraje Honza Dostál s kapelou a nebude chybět ani vystoupení České besedy Lukavice. Masopust se neobejde ani bez tradiční zabijačky a stánkového prodeje, který bude dostupný od 10:00 do 15:00 hodin na parkovišti u Městského muzea Žamberk.
Z řad veřejnosti vítáme všechny masky, které se k nám chtějí do průvodu připojit.
Celá akce bude zakončena přibližně v 16:30 pochováním basy v Pivnici u Divadla.

Basketbalové body pro Českou Třebovou 

U19 Basketbalistům nestačil pro zápasy ani celý minulý víkend, další utkání se hrála v týdnu. V úterý od 18 hodin  hostily juniorky SKB Česká Třebová v hale Skalka tým BC Slaný v nadregionální basketbalové lize. Zápase se vyvíjel od začátku pro domácí dobře a skončil výsledkem 59:48. Již po 1. čtvrtině domácí tým vedl 19:9, v polovině zápasu  31:190 a do poslední čtvrtiny šla děvčata SKB s náskokem 20 bodů 46:26), který udržela do konce zápasu.  Rozhodčím byl Jan Kovář, ředitel VDA. PO vítězství je českotřebovský tým jubiorek v tabulce N adregionální ligy na prvním místě s tříbodovým náskokem před Lokomotivou Liberec a BC Slaný. Má navíc výhodu jednoho nesehraného zápasu.
U14. S veselou se ve čtvrtek 2. února vrátil z Pardubic početný tým  mladších žáků, který hraje smíšený východočeský přebor pro Pardubický, Královéhradecký kraj a Vysočinu.  Obě utkání dvojzápasu se vydařila a skončila vítězstvím hostů, tedy Českotřebováků 27:48 a 42: 67. Zápas hráli pod vedením trenéra Jardy Škrabánka. Úspěšný tým, který si tak napravil  prohru s náchodským týmem Bizoni, představujeme po zápase na fotografii. Ve Východočeském přeboru bojují o 5. místo v tabulce s BK Skuteč, tabulku vede Havlíčkův Brod.

Z ÚSTÍ NAD ORLICÍ 

ÚSTECKÁ RADNIČNÍ KOALICE VYDALA PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ

Radniční koalice, kterou po zářijových komunálních volbách vytvořily SNK Oušťáci, SNK Ústí Žije, ODS a KDU-ČSL, vydala Programové prohlášení. Dokument obsahuje základní priority, které si koalice určila v následujícím čtyřletém funkčním období a specifikuje cíle, jichž chce dosáhnout. „Cílem programového prohlášení je zodpovědné hospodaření, plnění finančních závazků a přirozený rozvoj města. Ve spolupráci s ostatními členy zastupitelstva budeme usilovat o bezpečné a pozitivně se rozvíjející město včetně všech jeho částí. Naší snahou bude vytvářet příznivé podmínky a podporovat všestranné aktivity, které povedou ke spokojenému životu našich občanů,“ deklarují v Programovém prohlášení koaliční zastupitelé.
Záměry koaličních partnerů jsou zde rozděleny do deseti programových priorit:
1. Hospodaření města
2. Investice
3. Rozvoj města a pracovní příležitosti
4. Bydlení a místní doprava
5. Městem zřízené organizace a společnosti, správa majetku
6. Životní prostředí
7. Památková péče, kultura, sport, volný čas
8. Školství, sociální služby a zdravotnictví
9. Bezpečnost
10. Informovanost a komunikace s občany 

MĚSTO ÚSTÍ MÁ SCHVÁLENÝ ROZPOČET NA LETOŠNÍ ROK

Město Ústí nad Orlicí má schválený rozpočet na rok 2023. Po diskusi jej na pondělním zasedání schválili zastupitelé. Nastaven je jako schodkový, počítá s příjmy ve výši 429,720 milionu korun, výdaji ve výši 526,606 milionu korun. Schodek činí necelých 97 milionů korun. Hlavním zdrojem financování schodku rozpočtu jsou neutracené finanční prostředky loňského roku. Tato skutečnost je způsobena zejména nedokončením řady investičních akcí, ale také zvýšeným příjmem sdílených daní (zejména z DPH) a příjmem ze získaných dotací. Na konci roku 2022 činil zůstatek na bankovních účtech města 144 milionů korun. „Z těchto prostředků bude v rámci rozpočtu města využito necelých 107 milionů korun, a to především na krytí rozestavěných staveb, na které má město uzavřené příslušné smlouvy s termínem dokončení v letošním roce. Finance ve výši 37 milionů korun se do rozpočtu nezařazují a zůstávají uloženy na spořicích účtech. Schodek rozpočtu tedy neznamená žádné nové zadlužení města. Naopak je rozpočet ve své provozní výdajové části úsporný a reaguje na předvolební sliby a deklarace uvedené v Programovém prohlášení současné koalice,“ uvedl starosta města Petr Hájek.
Největším investičním akcím, které v letošním roce proběhnou, se budeme věnovat v samostatných tiskových zprávách.
Na zastupitelstvu zaznělo také stanovisko rady města k návrhu vypínat v nočních hodinách veřejné osvětlení, který vzešel z minulého jednání zastupitelů. Rada města na tento návrh nepřistoupila, a to na základě stanoviska jednatele společnosti Tepvos a vyjádření Policie ČR. Upřednostnila bezpečnost občanů. Je toho názoru, že uspořené finanční prostředky za sníženou spotřebu elektrické energie nemohou být na úkor snížení kvality života a bezpečí občanů. Při schvalování ceníků společnosti Tepvos na rok 2023 byly nastavené vybrané činnosti společnosti tak, aby dosáhla finančních úspor v celkové výši zhruba 1 milion korun, a to bez dopadu na rozsah prováděných prací a činností.
Zastupitelstvo města na svém zasedání také řešilo některé majetkoprávní úkony nebo udělovalo dotace z rozpočtu města.
Usnesení 3. zasedání zastupitelstva města bude v nejbližších dnech umístěno na našem webu. Další na řadě bude mimořádné zasedání zastupitelstva města, které se sejde 20. února od 15 hodin v Kulturním domě kvůli majetkoprávním úkonům, které jsou nutné v souvislosti se stavbou ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové připravovanou Pardubickým krajem v areálu bývalé Perly 01.

 

Nové chodníky v Morašicích

Radní Pardubického kraje pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil navštívil při svých cestách po regionu mimo jiné i obec Morašice na Chrudimsku. Se starostou Romanem Štěpánkem probírali témata spojená s fungováním venkovských regionů. Diskuze se týkala problematiky zajištění odpovídajících služeb na venkově či chystaných investic nejenom pro letošní rok, ale i pro roky následující.
„Morašice jsou obcí, která má hned několik místních částí. To samo o sobě samozřejmě klade na vedení obce a zastupitelstvo větší nároky například při řešení a koordinaci potřebných investic a vůbec zajištění optimálního rozvoje,“ uvedl radní Miroslav Krčil. Morašice v současné době chystají projektovou dokumentaci na nové chodníky. V místní části Zbyhněvice chtějí opravit komunikace a ve Skupicích je cílem kompletně vybudovat společenské centrum. „Jde o areál na návsi a myslím, že je velmi dobře, že vedení obce při tomto projektu dbá na to, aby stavba nenarušila její ráz, ale naopak, aby jej podtrhla. Pan starosta Štěpánek a jeho tým odvádějí velmi dobrou práci,“ říká radní Miroslav Krčil.
Další debata se týkala zajištění služeb na venkově, konkrétně provozu školy, školní jídelny, obchodu či poštovních služeb. „Morašice jsou zapojeny do projektu Pošta Partner a já jsem panu starostovi velmi pozorně naslouchal, jaké zkušenosti má dosud vedení obce s tímto konceptem. Je to pro mne osobně mimořádně důležitá zpětná vazba přímo z terénu, z reálného fungování. Jako kraj totiž chceme tento koncept podpořit a jde nám o co nejefektivnější nastavení podmínek,“ vysvětlil radní Krčil.   

 



  •