Českotřebovský deník 35/2023 (3/2)   
Dům čp. 205 s parnickou poštou 03 dostane novou fasádu

Tento objekt bylo snad deset let udržován zcela minimálně, horní podlaží bylo vlastně zcela vybydlené a prázdné, v přízemí byl poštovní úřad, kadeřnictví a dříve tak provozovna proniku FAB, která se přestěhovala do České Třebové. V  roce 2020 zde byla realizována modernizace čtyř bytů v horním podlaží, kolaudace se konala před dvěma lety v lednu 2021.  Byly byly poté nabídnuty zájemcům  a obydleny.  Současně se podařilo vyřešit obsazení přízemí. Pošta se přestěhovala na roh s ulicí Palackého, tyto prostory zcela postačují a v současnosti  se podařilo najít zájemce na využití větších prostor  na druhé straně budovy., kde vznikne teraupetické centrum. Úpravu prostor provádí TEZA, s.r.o.. V loňském roce pak  město uvolnilo finanční prostředky na zateplení a novou fasádu budovy. Tím současně vyřeší zlepšení kvality bydlení, neboť v některých méně větraných prostorách vznikaly plísně a zlepší prostření městské čtvrti Parník. Budova je u hlavní silnice a její dosavadní stav nebyl  ozdobou lokality. Na podzim se začalo, ale dokončení bude podle připraveného projektu barevnosti fasády dokončeno až v letošním roce.  Na horní fotografii  je prozatímní "podzimní stav" zateplené budovy po odstranění lešení a dalším snímku dole je barevné řešení fasády, které bude provedeno v roce letošním.

Kohouti bojovali ze všech sil

HC Kohouti Česká Třebová - HC Hlinsko  6:5  po prodloužení
Branky a nahrávky: 14. Král, 21. Pavlovský (Sedlák, Augustin), 23. Pavlovský (Ostřanský, Augustin) – 3. Chvojka (Beneš, Fink), 35. Karásek, 45. Kišš (Prachař, Nepokoj), 47. Kubal (Beneš, Chvojka), 48. Chvojka (Štěpánek)  Stačilo 26 sekund prodloužení, aby bylo vše jasné. Autor rozhodující branky: J. Fúzik. Takže Kohouti si vybojovali postup do čtvrtfinále po velmi tuhém boji....
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — V. Daněk, J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, D. Král, P. Jemelka — M. Ostřanský, J. Vaňo, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Čada, M. Hemský, J. Semorád, K. Plášek, P. Fiala, V. Veverka, M. Filip
HC Hlinsko: T. Vlk (P. Sodomka) — A. Brázda, T. Hudec, P. Fink, M. Nepokoj, M. Machač, P. Beneš — D. Králíček, J. Bouška, M. Zdražil, R. Chvojka, T. Grygar, O. Karásek, P. Kubal, D. Brožek, J. Hron, M. Kišš, T. Prachař, P. Štěpánek
Rozhodčí: Petr Rulíček, Ondřej Škorpil — Petr Pošvář, Jan Kopecký. Diváci: 513.

Kuželkáři Lokomotivy vyhráli divizní zápas v Dobrušce


Návštěva ministra vnitra 

Na návštěvu Pardubického kraje zavítal v pátek ministr vnitra Vít Rakušan, kterého doprovodili hejtman Martin Netolický a náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. Ministr Rakušan navštívil nejdříve Léčebnu dlouhodobě nemocných v Rybitví a následně Střední průmyslovou školu chemickou v Pardubicích, na které se od roku 2011 vyučuje obor požární ochrana. Zde se proto setkal se zástupci Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a krajskými dobrovolnými hasiči.
„Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích patří mezi největší školy v našem kraji s pestrou oborovou skladbou. Mezi obory patří také vzdělávání v oblasti požární ochrany s tím, že absolventi nachází uplatnění nejen mezi profesionálními hasiči, ale také se zapojují do fungování sborů a jednotek dobrovolných hasičů nejen v našem kraji. Naše krajské sdružení hasičů patří dlouhodobě mezi velmi aktivní, a proto se v našem regionu konají soutěže v hasičském sportu i s celorepublikovou, ale i nadnárodní působností včetně mistrovství světa,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj se dlouhodobě snaží pomáhat se zlepšováním materiálního a technického vybavení. „V rámci několika dotačních titulů pomáháme s pořizováním dopravních automobilů, cisteren, drobného vybavení jako plavoucí a kalová čerpadla či zásahové obleky. Kromě toho se snažíme pomoci také s opravou či výstavbou hasičských zbrojnic, kde svým dílem přispíváme ke státnímu dotačnímu titulu. V souhrnu se krajská podpora pohybuje v rozmezí 40 – 50 milionů korun ročně,“ řekl hejtman Netolický, který také připomněl důležitou roli dobrovolných hasičů při distribuci ochranných prostředků a dezinfekce v době koronavirové pandemie či v rámci distribuce humanitární pomoci pro Ukrajinu.
Ministra Rakušana pozvala  náměstkyně za zdravotnictví Michaela Matoušková do Léčebny dlouhodobě nemocných v Rybitví. Tam se ministr  Rakušan seznámil nejen s fungováním samotného areálu, ale také s plány na další rozvoj, kdy je třeba zvýšit počet lůžek v následné péči. Náměstkyně Matoušková upozornila na problematiku financování následné péče, kdy dotační možnosti pro tento obor v investiční oblasti chybí. „V LDN Rybitví nás nejvíce trápí šestilůžkové pokoje, kdy těžce nemocní pacienti nemají dostatek soukromí a prostoru. Na pokojích dochází jak k fyzioterapii, tak se zde pacienti setkávají se svými příbuznými, což v dnešní době není komfortní, ale ani vhodné například z infekčního hlediska. Obyvatelstvo stárne a dožívá se vyššího věku, nikoliv však ve zdraví, a proto by měla být problematika dlouhodobě nemocných řešena komplexně s ohledem na zvýšení budoucí potřeby. Z akutní péče se snažíme pacienty přesouvat co nejdříve do následné péče, což znamená i pět příjmů denně. Proto jsem velmi ráda, že se pan ministr Rakušan nabídl sjednat mi schůzku k této problematice s panem ministrem Válkem. Právě i propojení zdravotně sociálního pomezí vnímám jako velmi důležité pro další jednání," uvedla náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Michaela Matoušková, která je zodpovědná za oblast zdravotnictví.
 
Modernizace silnice v Klášterci nad Orlicí směr Zbudov

Na jednání se starostkou Klášterce nad Orlicí Lenkou Ševčíkovou dorazil ve čtvrtek odpoledne hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Řeč byla především o modernizaci silnice III/31218 v úseku, kde obec realizovala kanalizaci. První část by měla být zahájena letos.
„V letošním roce bychom chtěli zahájit 1. etapu rekonstrukce silnice III/31218 od kraje obce směrem od Žamberka až po křižovatku se silnicí III/3112 u mostu přes Divokou Orlici. I z důvodu nutnosti zachování obslužnosti území byla oprava silnice rozdělena na etapy. Druhou etapu bychom chtěli navázat v dalších letech,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Naším původním záměrem bylo získat finanční prostředky z česko-polského příhraničního operačního programu, což však nebylo možné, a tak budeme opravy realizovat z vlastních zdrojů s využitím prostředků ze zvýšeného inkasa daňových příjmů loňského roku,“ vysvětlil hejtman, který se starostkou Lenkou Ševčíkovou hovořil také o fungování kostela Nejsvětější Trojice z roku 1452.
Klášterec nad Orlicí
První zmínka o Klášterci, původním jménem Orlitz a Orlička, je zaznamenán v bule papeže Bonifáce VIII. z prosince 1295. Jména Orlík a Orlička se vyskytují ještě ve veřejných listinách roku 1395. Přejmenování na Klášterec je patrné ze spisu Bienerberkt. Obec má v současné době téměř 900 obyvatel včetně přidružených částí Zbudov, Jedlina, Lhotka, Čihák.
 
Týništko bude mít novou kanalizaci 

Na silnici I/35 nedaleko Vysokého Mýta se nachází obec Týnišťko. Se starostou Stanislavem Kopeckým jednal v úterý odpoledne hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Řeč byla především o největší investiční akci, kterou je vybudování kanalizace a čističky odpadních vod za 29 milionů korun, ale také o pozitivním vlivu otevření druhého úseku dálnice D35 z Časů do Ostrova na obec.
"Týnišťko čeká velká investiční akce, kterou je vybudování čističky odpadních vod a kanalizace v délce 1,8 kilometru. Celkové náklady činí 29 milionů korun s tím, že 70 procent částky pokryje dotace ze Státního fondu životního prostředí. Na zbývající částku bude obec čerpat úvěr a zároveň žádá také o náš příspěvek v rámci nastavených podmínek," řekl hejtman Martin Netolický.
Toho vedení obce informovalo také o brownfieldu, kterým je havarijní objekt bývalého zemědělského družstva, který vlastní společnost v likvidaci. Pro obec by bylo nejlepší, aby byla tato nezabezpečená budova zbourána. Řeč byla také o pozitivním vlivu otevření druhého úseku dálnice D35, na který se přesunula tranzitní doprava ze silnice I/35, u které se obec nachází. Hejtman vedení obce seznámil s aktuálně vyhlášenými dotačními programy kraje pro rok 2023. V rámci jednoho z nich by obec mohla požádat o opravu či pořízení cisternové automobilové stříkačky.


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY    


Snímky z archivu Martina Šebely reprezentují hříbek v Javorce v několika podobách. Také můžeme sledovat postupné změny parkové úpravy Javorky a také to, jak se během let "proměnila" stará javorecká restaurace ..... Možná stojí za to na tomto místě připomenout, že za zachování javoreckého hříbku bylo třeba na přelomu století hodně bojovat. Bylo to v době, kdy se začala tvořit nová koncepce parku s pomocí brněnských architektů a ti neměli pro naše parkové atrakce pochopení. Jak hříbek, tak dětská atrakce tzv. "selka" měly přijít v zapomnění.  Zde se vyznamenal především tehdejší Okrašlovací spolek. Lze říci, že bez něho bychom v Javorce už hříbek neměli... (mm)