Českotřebovský deník 58/2023 (26/2) 
CFS Česká Třebová postavila novou halu

V Průmyslové ulici, vybudované v letech 2013 /2014 po dokončení  logistického terminálu Metrans zde vznikl areál  společnosti CFS  Česká Třebové. Společnost vznikla přeměnou z pražské společnosti WAKESTONE  a funguje zde také celní sklad. Skladové prostory společnosti se už při vzniku plánovaly jako dvouetapová stavba. Právě loni a letos se staví 2. etapa, dostavba skladovací haly, která přesně navazuje na první etapu. Na druhé straně vybudované  komunikace jsou ještě volné pozemky, které byly dříve zakoupené zřejmě  pro spekulaci.  Jsou nevyužité a je to jistě škoda. Druhá škoda je v tom, že tato nově vybudovaná komunikace vedená jako "Průmyslová ulice" nebyla zokruhována a dovedena až do centra Borku na náměstí 17. listopadu. Tato komunikace přitom, stála tehdy přes 5 milionů korun a získala dotaci od Pardubického kraje pro málo rozvinuté regiony. A přitom tam od vjezdu do šedozelenobílé haly CFS není vůbec daleko. Brání tomu soukromé pozemky kolem Topolové ulice. Po stěhování firmy  RYDO z Borku do Podbranské ulice  se však propojení této komunikace s Borkem přimo nabízelo. Bohužel to není ani ve stávajícím územním plánu. Pokud by tato spojnice byla vybudována, tak by podstatně snížila dopravní frekvenci na Semanínské ulici a umožnila by snazší zásobování průmyslové oblasti.

Potřebuje Česká Třebová znovu vstoupit do Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko? (Moje odpověď: nepotřebuje)

Nejprve je třeba vysvětlit o co se jedná a proč je tato otázka nastolena tak jak je v nadpisu uvedeno. Aby bylo vše srozumitelné, tak je třeba nejdříve napsat co to vlastně v nadpise uvedená destinační společnost  je a jak vznikla.
Jde o zájmové sdružení právnických osob a bylo založeno v roce 2009. Od svého vzniku používá toto sdružení přízvisko destinační společnost k vyjádření záměrů ve své činnosti. Těmito záměry jsou podpora vzrůstu cestovního ruchu v destinaci Orlické hory a Podorlicko (DSOH), iniciace spolupráce mezi podnikatelskou sférou, samosprávou a neziskovými organizacemi, realizace projektů na podporu rozvoje regionu a mnoho dalšího. Sídlo společnosti je v Rychnově nad Kněžnou. Česká Třebová leží  na samém okraji oblasti, která byla pro činnost společnosti vytyčena. Navíc je rajón spravovaný destinační společností rozdělen do dvou krajů. Převahu má oblast začleněná do Královéhradeckého kraje. To vše stěžuje  plánování i komunikaci. Začlenění do destinační  společnosti Orlické hory a Podorlicko nás stojí v rozpočtu města cca 150 tisíc korun. Vlastně stálo, protože Česká Třebová své členství v této společnosti ukončila v minulém volebním období ukončila.  Vše se stalo po zvážení  toho, co nám členství v této "vzdálené" společnosti přináší. Užitek nebyl dlouhodobě nijak patrný, proto bylo v zastupitelstvu města odhlasováno, že město vystoupí. Ušetříme a o nic nepřijdeme.
Na této mapě turistického portálu Pardubického kraje však stále (zdánlivě) patříme do zelené oblasti Destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko. Ta ovšem zabírá dále již neznázorňovaný okres Rychnov nad Kněžnou v sousedním kraji, kde je  nejen sídlo společnosti, ale i těžiště činnosti. To je až na další mapě.
Když dnes prozkoumáme mapu východních Čech, uváděnou např. ve dvakrát ročně vydávaných "Turistických novinách" (viz vedlejší obrázek), tak zjistíme, že celá tato oblast východních Čech  je "rozparcelována" do působnosti jednotlivých turistických destinací a vlastně jediná Česká Třebová po vystoupení v roce 2020 nikam nepatří.a v nových vydáních není v oblasti propagované destinační společností "Orlické hory a Podorlicko (např. v 2x ročně vydávaných Turistických novinách pro východočeskou oblast) znázorňována. 
Ve skutečnosti se vždy konkrétní propagace našeho města na stránku určenou pro prezentaci  "DSOH" nikdy nevešla, o nic jsme tedy nepřišli. Jsou však i jiné možnosti prezentace, zejména na webových stránkách. Dnes si vlastně každý zjišťuje před odjezdem na dovolenou  možnosti vybrané destinace na internetu. A to je již věc, kterou musí řešit ve spolupráci s místními podnikateli naše město samo. Jistě je výhodné, aby patřilo do "společnosti svých sousedů" ale to neznamená, že musíme být  za každou cenu ve společnosti měst v cizí oblasti, kam vlastně nepatříme. 
Píšu o tom proto, že pro Českou Třebovou by bylo daleko výhodnější, kdyby se ucházela o členství v obdobné destinační společnosti "Českomoravské pomezí", kam patří města Litomyšl, Vysoké Mýto, Polička, Svitavy a Moravská Třebová.  Propagace tohoto regionu se mi zdá daleko lépe propracovaná a v daleko bližším vztahu k České Třebové. Je-li zde Moravská Třebová, proč tedy ne Česká Třebová, jde o města, která se společně mohou podporovat a doplňovat. Přesně tuto myšlenku jsem vyslovil (a napsal) již v době, kdy České Třebová rušila členství v destinační společnosti Orlické hory. Nebyl však nikdo, kdo by třeba jen zahájil jednání o možnostech spolupráce, zpočátku třeba jen neformální.
Nyní 20. února na zastupitelstvu města se mělo o "znovupřistoupení" zpět "k Orlickým horám" jednat a také hlasovat. Naštěstí byl tento problém z programu zastupitelstva města stažen. Nevím, kdo o  tento krok nyní usiluje, ale myslím, že to je třeba znovu promyslet! Prozkoumejme i druhou možnost a jednejme i ve Svitavách a Litomyšli, máme sem nejen blíž, ale máme zde i přátele. Jsem přesvědčen, že Česká Třebová zde nebude "na chvostu", jako ve společnosti měst patřícím k Orlickým horám, ale sousední společnost "Českomoravské pomezí" dobře obohatí. Prostě proto, že tam patří. (mm)

Kohoutům se v Novém Bydžově nedaří         

HC Nový Bydžov - HC Kohouti Česká Třebová 5 : 1  (stav semifinále 2:1)
Branky a nahrávky: 11. Bezděk (Němec, Pilný), 35. Eis (Chára, Muška), 38. Chára (Eis), 44. Hlaváček (Procházka, Brotánek), 55. Procházka (Hlaváček, Matějíček) – 8. Augustin (Semorád, Pavlovský)
 Stadion Nový Bydžov: F. Veselý (M. Schovánek) — J. Muška, F. Novák, J. Matějíček, P. Zmítko, T. Brotánek, L. Bezděk, J. Heligr — M. Němec, M. Postolka, J. Chára, M. Procházka, S. Eis, D. Jebavý, M. Černý, M. Hlaváček, J. Pilný, T. Divíšek, D. Bureš
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kraus (F. Ament) — J. Schejbal, Z. Hradil, T. Sedlák, K. Pažourek, P. Jemelka — M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Augustin, J. Fúzik, J. Stolín, J. Čada, J. Semorád, K. Plášek, V. Veverka, M. Filip, J. Vaňo
Rozhodčí: Petr Maštalíř, Tomáš Veselý — Štěpán Boček, Jan Řezníček 314 diváků.


 FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Pohled na město z Roubáku v roce 1910. Na snímku jsou hospodářské i obytné objekty Dvora na Parníku , zástavba podél silnice na Parník a Ústí nad Orlicí, restaurace Javorka a opět udržovaný "městský sad Javorka" s Bosenským pavilonem. Místo původního železničního přejezdu se šraňky u Javorky je již podjezd, vedle je drážní překladiště. Podjezd vede k budově hotelu Andlík. Před kostelem je vidět střechu Vyskočilova mlýna. Chybí ještě budova gymnázia, zato je vidět zřejmě budova městské elektrárny (nyní ekocentrum, Podorlicko), začala vyrábět v roce 1911.

Kuželkáři - dorostenci hrají ve Východočeské divizi  se střídavými úspěchy   

Nad dorosteneckým týmem KK Svitavy se 12. února podařilo těsně zvítězit. Do konce soutěže chybí ještě 3 zápasy. 

Koncertu Kruhu přátel hudby bude předcházet seminář v ZUŠ

Ve čtvrtek  2. března večer od 19 hodin je na programu další koncert českotřebovského Kruhu přátel hudby, na kterém vystoupí "SAX & PIANO DUO", konkrétně potom saxofonista Roman Fojtíček a klavíristka Laura Mikel Vlková. Bude to velká zajímavost, svědčí o tom jak nástrojové obsazení, tak vybraný program. Saxofon totiž není jen jeden jediný, ale  Roman Fojtíček ukáže v programu škálu nástrojů. A co víc o své umění a rady  se podělí před koncertem ve čtvrtek odpoledne na semináři, který připravila zuška pro hráče školního tanečního orchestru v době jejich zkoušky v malém sále Kulturního centra. A tak si zde budou moci zahrát s uznávaným sólistou Romanem Fojtíčkem, také učitelem na Gymnáziu a Hudební škole města Prahy.


ZPRÁVY Z REGIONU


Startovací vouchery podpoří začínající podnikatele

Podnikáte méně než tři roky a máte nápad na nový produkt, službu či jakýkoliv záměr, po kterém by mohla být na trhu poptávka? Pokud ano, můžete na rozjezd svého byznysu využít finanční příspěvek od Pardubického kraje. I letos samospráva nabízí začínajícím podnikatelům a firmám finanční pomoc prostřednictvím Startovacích voucherů. Novinkou pro letošní rok jsou Technologické vouchery určené pro výzkumné a inovační projekty v soukromém sektoru. Žadatelé z Moravskotřebovska, Českotřebovska, Svitavska a Králicka mohou získat zvláštní podporu.
Cílem Startovacích voucherů je podpořit začínající podnikatele, kteří mají dobré nápady, ale chybí jim peníze na rozjezd projektů a uvedení produktů či služeb na trh. Pro tyto účely máme v rozpočtu vyčleněný milion korun, minimální výše podpory je 20 tisíc a maximální 200 tisíc. Podpora podnikání má smysl, protože ekonomicky prospívá celému regionu, ať už se jedná o zvýšení konkurenceschopnosti tuzemských firem, podporu zaměstnanosti či daňové příjmy. Chtěl bych také upozornit, že podnikatelé a firmy z obcí s rozšířenou působností Moravská Třebová, Česká Třebová, Svitavy a Králíky budou v souladu s rozvojovou strategií Pardubického kraje systematicky více podporováni než žadatelé odjinud. Žádat o vouchery mohou právnické osoby i fyzické osoby podnikající,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr.
Pardubický kraj standardně ve výzvě počítá u úspěšných projektů s úhradou uznatelných nákladů ve výši 60 procent. Pokud však má žadatel nebo jeho provozovna sídlo ve vybraných územích Pardubického kraje, může se výše dotace vyšplhat až na 90 procent. „ U projektů realizovaných na území správních obvodů obcí s rozšířenou působností Králíky a Svitavy se bavíme o podpoře až 80 procent způsobilých výdajů. V případě Moravské a České Třebové se pak jedná až o 90 procent. Spoluúčast žadatele je tedy velice nízká a touto pobídkou chceme motivovat podnikatele a subjekty z hospodářsky ohrožených regionů, pomoci jim nastartovat podnikání a pokusit se zlepšit situaci ve zmíněných oblastech i tímto způsobem, kde je podle statistických údajů úroveň podnikatelské aktivity velice nízká,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že přesný seznam obcí z hospodářsky znevýhodněných oblastí je dostupný v příloze dotačního podprogramu Startovací vouchery na webu Pardubického kraje. Lhůta pro podávání žádostí je od 27. března do 30. dubna letošního roku.
Pomáhat inovacím v podnikání má smysl
Novinkou letošního roku v oblasti dotací na regionální rozvoj jsou Technologické vouchery. Jejich cílem je dát možnost podnikatelským subjektům ověřit technickou či technologickou proveditelnost produktu v jakékoliv fázi vývoje a navázat spolupráci mezi soukromým sektorem, vysokými školami a veřejnými výzkumnými institucemi. „Celkem máme na Technologické vouchery alokován půl milion korun. Minimální výše podpory je 50 tisíc, maximální pak 200 tisíc. I v tomto případě mohou žadatelé z hospodářsky ohrožených regionů získat více než 60 procent uznatelných nákladů. Neplatí zde však podmínka, že žadatel musí podnikat jeden až tři roky, výzva je určena všem,“ dodal radní Valtr.
O tom, že podpora podnikání prostřednictvím Startovacích voucherů má smysl, hovoří výsledky z minulých let. V roce 2022 o finanční příspěvek požádalo 14 žadatelů, všichni splnili pravidla a rada kraje mezi ně rozdělila milion korun. Jedním z podpořených záměrů byl projekt „S7Saver“, jehož výstupem je softwarová knihovna pro sběr dat z výrobních linek, které mají PLC automaty od společnosti Siemens. Díky projektu je možné zajistit efektivnější výrobu a lze očekávat velký zájem firem o pořízení tohoto hotového řešení.  TZ


ÚSTECKÁ ZŠ KOMENSKÉHO OTEVŘELA DVEŘE VEŘEJNOSTI

V úterý 21. února se ve všech školních budovách Základní školy Komenského v Ústí nad Orlicí konal tradiční Den otevřených dveří. Návštěvníci si mohli volně projít celou školu a prohlédnout její prostory. Na druhém stupni byl Den otevřených dveří určen hlavně pro žáky, kteří přestupují na druhý stupeň z pátého ročníku. V jednotlivých učebnách byly připraveny různé aktivity se zaměřením na jednotlivé předměty. Průvodci byli stávající žáci, kteří návštěvníky navigovali po škole a pomáhali s plněním úkolů. Nechyběla zde ani školní kavárna s pekařskými výrobky žáků.
Do budovy I. stupně v ulici Na Štěpnici zvala škola budoucí prvňáky a jejich rodiče z ústeckých školek i blízkého okolí. Na děti čekalo zábavné putování školou, při kterém poznávaly nové prostředí a plnily různé úkoly. Na konci cesty je čekala odměna.
Je zřejmé, že akce sloužila především jako informační zdroj pro zájemce o zápis dětí na tuto školu a že je tedy i v Ústí nad orlicí mezi základními školami konkurence.  I zde jsou vytvořeny školské obvody, ale asi to nepomáhá.... 


Příroda vyhlíží jaro

Mezi časně kvetoucí původní rostliny jistě patří sněženka podsněžník a bledule jarní. Volně v přírodě se s nimi můžeme setkat ve vlhkých listnatých lesích a patří mezi chráněné rostliny. Jsou však velmi často pěstovány i v našich zahradách, odkud mohou zplaňovat do okolí. Mnohdy tak nelze spolehlivě zjistit, které lokality jsou přirozené. Velmi brzo, většinou již v průběhu ledna, rozkvétá také talovín zimní. V naší přírodě se však nejedná o původní druh, jeho domovinou je jižní Evropa. Je to však velmi oblíbená a nenáročná rostlina, která se hojně pěstuje a zplaňuje v parcích a zahradách. Krásné porosty talovínů, bledulí i sněženek již můžete pozorovat třeba v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí. A za bledulemi brzo půjdeme na vycházku do Zádolky....