Plné hnízdo přinese i příběh z našeho kraje
 
Být pěstounem není žádná hračka, ale rozhodně to stojí za to!  O pěstounech ze všech koutů České republiky bude vyprávět nový čtrnáctidílný cyklus režisérů Lindy Kallistové Jablonské, Ivany Pauerové Miloševič, Martina Páva a Adama Oľhy. Co epizoda, to rodina z jednoho kraje, a s ní i překvapení, která ji na cestě k plnému hnízdu potkala. Vysílání na ČT1 zahájil 1. února 2023 díl z Ústeckého kraje, který se bude ještě několikrát reprízovat. Díl z Pardubického kraje se bude vysílat v premiéře 26. dubna. Všechny epizody bude možné zhlédnout postupně i v i-vysílání.
„Projekt Plné hnízdo je unikátní zaměřením na běžná rodičovská témata. Spousty rodičů se snaží o rodičovství dozvědět víc a v rámci svého pátrání můžou přijít i na to, že by sami mohli být skvělými pěstouny, kterých je u nás kriticky málo,“ říká kreativní producentka Jiřina Budíková a vysvětluje: „Výběr pěstounských rodin byl velmi rozmanitý, aby bořil zažitý mýtus o tom, že existuje určitý prototyp pečovatele. Můžeme tak vidět manželské páry i single rodiče, lidi z měst i vesnic, celoživotní rodiče v domácnosti i ekonomicky aktivní jedince, rodiny z velkých domů i malých bytů, původně bezdětné páry i rodiny s větším počtem biologických dětí. Cílem je rozptýlit obavy potenciálních pěstounů, že z nějakého důvodu nemají pro rozšíření svých řad dostatečné podmínky.“
Na předpremiéře se byli na Kavčích horách podívat i zástupci krajů, které projekt spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí podpořily. „Velmi se mi líbí zvolený formát jednotlivých příběhů. Je zde vidět jak situaci vnímají pěstouni samotní, děti, jak blízcí rodiny a v neposlední řadě, co tomu říkají odborníci. Navíc tvůrci představují skutečný život v rodině, tedy s radostmi i starostmi, které život v náhradní rodině přináší,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči Pavel Šotola.
Spolu s experty a renomovanými odborníky poskytne cyklus Plné hnízdo praktické rady všem, kteří děti mají, plánují je mít, nebo se chtějí pustit do náhradní rodinné péče. Akcentuje i specifika jednotlivých rodin, ať už jde o hendikepované děti, výchovné problémy nebo finance. Autentičnost projektu potrhují i témata, jimiž se pěstouni musí zabývat: Jak mít děti rád a je to vůbec nutné? Co dělat, když na sebe děti žárlí? Kde čerpat sílu, když došla? A jak nezapomenout na sebe?
„Pěstounství je velmi náročné, ale zároveň krásné povolání. Rádi bychom naším cyklem přispěli k náboru pěstounů, kterých je v České republice kritický nedostatek. Do zrušení kojeneckých ústavů totiž zbývá jediný rok a přesně tak dlouho trvá příprava pěstouna ve většině krajů. Podařilo se nám taktéž zřídit telefonickou linku 770 169 155 a webové stránky, které potenciálním pěstounům pomohou prakticky začít:  www.ceskatelevize.cz/plnehnizdo,“ doplňuje kreativní producentka Jiřina Budíková.
Konkrétní informace v Pardubickém kraji najdou zájemci na stránkách https://krajprorodinu.cz/nahradni-rodina/
 
Přehled dílů:
Plné hnízdo v Ústeckém kraji
Jak to, že někdo je na konci svých sil jako rodič jedináčka a někdo zvládne dětí sedm? Kdy člověk přestane děti počítat? A jak pěstouni vycházejí s penězi? Štanclovi z konce světa u německých hranic mají odpovědi!
 
Plné hnízdo v Praze
Apolena Vanišová je divadelní režisérka, tak trochu punkerka a také nesmírně empatická máma a pěstounka. Ukáže, že pěstoun by se měl vždy mít o koho opřít, a prozradí, jak zvládat změny i žárlivost sourozenců.
 
Plné hnízdo v Jihomoravském kraji
Dámský klan Hlaváčkových je důkazem, že neexistuje jeden funkční rodinný model a že parta holek může fungovat jako tým snů. Proč nestačí, aby děti pendlovaly jen mezi školou a domovem, jak vést přirozeně děti k víře a jak se vyrovnat s rakovinou?
 
Plné hnízdo v Plzeňském kraji
Vezměte dva dospělé těsně před důchodem, pubertální slečnu a nevidomou holčičku a umístěte je do třípokojového bytu v paneláku. Výsledek? Spokojená rodina Moučkových má recept na motivování dětí s hendikepem i na ty s odporem k dalšímu vzdělávání po základní škole.
 
Plné hnízdo v Olomouckém kraji
Jak moc nás ovlivní místo, kde jsme prožili dětství? Co v nás opravdu zůstává z výchovy našich rodičů a co dělat, když děti kradou? Marta Lipusová, která vychovala celkem sedm dětí, to ví.
 
Plné hnízdo v Karlovarském kraji
Nikola Hantáková a její Marcelka vás přesvědčí, že pečovat o dítě s mentálním hendikepem nemusí být náročné. Když si vše dobře nastavíte, může být dokonce velká legrace. A jako bonus pro všechny rodiče rozlouskneme záhadu dětských imaginárních kamarádů.
 
Plné hnízdo v Kraji Vysočina
Jsou rodiny, které zastaví první překážka, a pak Dědovi, které jen tak něco nerozhodí. Jejich dvanáct dětí je naučilo, jak se vyrovnat s tím, když musí dítě z rodiny odejít dřív, než dosáhne dospělosti. I jak dlouho je rozumné děti podporovat, když jsou už zletilé, a jak se realizovat i jinde než jen doma u plotny.
 
Plné hnízdo v Královéhradeckém kraji
Jak ze dvou ustrašených brášků vychovat samostatné kluky, předvedou manželé Archlebovi. Ukážou, jak neztráceli ani vteřinu, aby dohnali roky, po které se hochům nikdo nevěnoval. Poradí, jak u dětí objevit skryté talenty, a nabídnou návod, jak potomky naučit samostatnosti krok po kroku.
 
Plné hnízdo v Moravskoslezském kraji
Neuvěřitelně sympatická rodinka Slepčíků nás pozve k sobě domů v době, kdy jí přibude nový člen. Odhalí, jak přijaté děti skvěle fungují ve vícejazyčném prostředí, pokud se v něm cítí bezpečně. A hlavně nám ukážou, co všechno může dokázat diplomatické mistrovství pěstounské rodiny ve vztahu s biologickou rodinou přijatých dětí.
 
Plné hnízdo v Libereckém kraji
Přechodní pěstouni jsou velmi důležitý článek náhradní rodinné péče. A Ester Jiroutová v sobě snoubí umění bezvýhradné lásky k dětem, které má doma jenom na chvíli, nenásilné pomoci adoptivním rodinám, které od ní miminka přebírají, a podpory biologickým rodinám, pokud se k nim děti mohou vrátit. A nezastavila se ani před dvojčaty – i když nepopírá, že to byla výzva!
 
Plné hnízdo ve Středočeském kraji
Andrea a Hana Porschovy ukážou, jak vzniká vztah k dětem, které nejsou vaše. Jak si poradit, když vstupujeme do patchworkové rodiny a děti na nás zrovna nemusí být zvědavé? Jak dosáhnout maximální samostatnosti u dětí, které mají mentální hendikepy? A znamená pěstounství konec kariéry?
 
Plné hnízdo ve Zlínském kraji
Anna Hloušková je pěstounka na přechodnou dobu a také velmi atraktivní žena. Jak zvládnout život single mámy a nerezignovat na svůj osobní život? Jak připravit sebe i dítě na přechod do nové rodiny? Co je to terapeutické rodičovství a může ho využít každý?
 
Plné hnízdo v Pardubickém kraji
Pěstounství je elixírem mládí – alespoň tedy pro Ivanu Kopencovou. Možná i proto, že dobře ví, že na to není sama a vždy se má na koho obrátit. A také nejspíš bude mít rodičovský talent – navštívíme Michala, jenž byl odkázán na život v ústavu. Ale Ivana mu dopomohla k chráněnému bydlení a zaměstnání.
 
Plné hnízdo v Jihočeském kraji
Pokud se ptáte, jak vést sourozence, aby se měli rádi a byli parťáci, Čechovi by pro vás mohli mít pár tipů. Do péče si vzali hned dvě sourozenecké skupiny a ukázalo se, že tento odvážný krok má i své výhody. Co všechno pěstoun v rámci své role zjistí sám o sobě? A jak důležití jsou pro děti otcové? Přineseme důkaz, že své děti můžete mít rádi, i když se o ně nedokážete postarat.