Českotřebovský deník 83/2013 (23/3)  
Vydařený zájezd příznivců KPH do Hradce Králové 

Členové a příznivci Kruhu přátel hudby Česká Třebová  na návštěvě firmy Petrof a Filharmonie Hradec Králové
To tu ještě nebylo! První jarní den se uskutečnil zájezd členů a příznivců Kruhu přátel hudby Česká Třebová do Hradce Králové. Dopoledne si zhruba padesátka účastníků prohlédla jednak prostory, kde se vyrábějí klavíry zmíněné světoznámé značky, jednak Muzeum Petrof a Showroom Petrof. Skvělou součástí exkurze byl zasvěcený, často až do nejmenších podrobností jdoucí výklad paní Ivany Petrofové a její kolegyně. To však nebyl zdaleka celý program. Celý článek se spoustou fotografií najdete ZDE

Dubnové pozvánky od ochránců přírody z ČSOP Podorlicko: 

PŘEDNÁŠKA „VÝSADBA DŘEVIN V MĚSTSKÉM PROSTŘEDÍ“  - EKOCENTRUM PODBRANSKÁ
Čtvrtek 13.4. 2023 v 18:00
Přednášející Daniel Qěták Stach (člen rady Města Česká Třebová a firmy Arboristi ČT). Budeme se bavit o výběru prostoru, výběru a kvalitě sadebního materiálu, přípravě místa výsadby, výsadbě stromku a povýsadbové péči.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.
Vstupné dobrovolné.
 
„HLEDÁNÍ JARA NA SMYSLOVĚ NAUČNÉ STEZCE“
NEDĚLE 16. 4. 2023 OD 13,30 v RYBNÍKU
Vycházka jarní přírodou s pozorovací soutěží na trase smyslově naučné stezky „ Údolím Skuhrovského potoka“. Účastníci dostanou průzkumný list a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování a jarní hry.  V cíli budou pro účastníky odměny.
Start je od 13,30 do 15,00 hodin.
Začátek trasy je u prvního zastavení stezky u kurtů v Rybníku. 
Cíl je u restaurace Nad Hrází. Startovné 50 Kč za průzkumný list.  Pořadatel ZO ČSOP Podorlicko
Akce je podpořena Pardubickým krajem, Městem Česká Třebová a Obcí Rybník

ZO ČSOP Zlatá studánka – Ekocentrum  Červenka, Česká Třebová

Sobota 1. 4. 2023:  Ukliďme Česko – ukliďme Studenou Hůru
Přidejte se k celorepublikové akci a ukliďme společně kousek našeho okolí. Chcete-li se přidat k naší organizaci, sraz máme v 8:45 u ekocentra nebo v 9:00 na Studené Hůře na autobusové zastávce u Křížku. S sebou: něco na opečení. Přihlásit k úklidu se můžete na www.uklidmecesko.cz nebo e-mailu: pavlina.vomackova@seznam.cz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Středa 5. 4. 2023 – tvořivá dílna: DRHANÝ PŘÍVĚSEK NA KLÍČE
S sebou si přineste nůžky, krejčovský metr, příp. brýle.
Přihlášky z důvodu omezené kapacity na tel. 605 717 350 (po 15. hodině) nebo e-mailu: pavlina.vomackova@seznam.cz.
Účastnický poplatek 30 Kč.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sobota 22. 4. 2023 – tradiční akce: OTEVÍRÁNÍ ZLATÉ MAŘENČINY STUDÁNKY
Sraz: v 10 hodin u EC Červenka, Podbranská ul., doprava auty, návrat do 16 hodin
S sebou: dobrou náladu, vhodné oblečení a obuv, něco na opečení
Přihlášky NUTNÉ na tel. 605 717350 (P. Vomáčková) po 15. hod. nebo e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz.
V případě souvislého deště se akce nekoná.


Bohatý sportovní pořad o víkendu v České Třebové 

Některé sporty už končí sportovn halovou sezónu, jiné začínají sezónu na venkovních hřištích. Hrají se tedy jak pravidelné sportovní zápasy podle rozlosování, ale jsou tu i další, které obohacujíc sezónu navíc.
Tenisový turnaj starších  žáků kategorie A "O pohár hejtmana Pardubického kraje.

Hraje se v městské tenisové hale  Za Vodou od čtvrtka 24. března do neděle 27. března. Jde o prestižní turnaj, kterého se účastní hráči z celé republiky a o účast v samotném turnaji se nenasazení hráči musí utkat v kvalifikaci. Kvalifikační boje jsou na pořadu ve čtvrtek a v pátek, vlastní turnaj je na programu v sobotu a v neděli. 
Je to turnaj velmi prestižní. Jedná se o jeden ze tří turnajů v rámci celé ČR v halové sezóně 2023. Specifické u "áček" žákovských kategorií je fakt, že se ho účastní opravdu hráčská špička ČR. Motivací usilovat o tento turnaj byl i fakt, že do nejužší špičky ve svém ročníku patří odchovanec TK Česká Třebová Matyáš Maršík, který v loňském roce (mladší žáci) celý turnaj vyhrál. Letos bude jeho pozice mnohem obtížnější jelikož po přechodu do starších žáků se bude utkávat s hráči o rok staršími. Další snahou je i možnost prezentovat naši tenisovou halu v rámci celé ČR, protože všechny zápasy turnaje budou živě přenášeny společností VistaSport TV, která přináší živé přenosy a záznamy sportovních akcí pořízené profesionální technologií kamerového systému VistaEye.
Českotřebovský deník bude jako mediální partner  boje tenistů sledovat a zaznamenávat, věřím, že budeme moci podat stejně dobré zprávy jako v loňském roce. Turnaj stejně jako loni podporují Jan a Hana Lustykovi a také společnost Tenis agency, s.r.o. Záštitu nad turnajem převzal hejtman Pardubickéjho kraje Martin Netolický. Turnajem pomalu končí halová sezóna a kurty Za vodou se připravují na svoje letní využití.
I. ročník Memoriálu Stanislava Fišara

Jedná se o turnaj nejmenších dětí v minihokeji, který se uskuteční v sobotu 25.března od 8 hodin na českotřebovském zimním stadionu  Nad turnajem převzal záštitu starosta města Zdeněk Řehák. Jde o první ročník turnaje, který se svým názvem hlásí k českotřebovské legendě ledního hokeje - Stanislavu Fišerovi 
Hokejový veterán a všestranný sportovec Stanislav Fišar (*25. 4. 1927 + 31. 7 2019) působil aktivně jak v mládí, tak do vysokého věku - zemřel ve svých 92 letech. Byl nejstarším členem hokejového oddílu TJ Lokomotiva Česká Třebová. Do poslední chvíle, pokud mu zdraví dovolilo, pravidelně chodil také sledovat utkání mužů v krajské lize ale i na  tréninky mládeže a i se jich aktivně účastnil na bruslích.
S hokejem začínal na Parníku, kde nastupoval za SK Parník (později Sokol Parník). Ve čtrnácti letech hrál za dorost a B družstvo mužů, v šestnácti letech se zabydlel v prvním týmu. V únoru roku 1954 se účastnil s týmem Jiskra Česká Třebová zájezdu do slovenského Svitu, kde českotřebovští hokejisté obsadili druhé místo. Jako dlouholetý hráč hrával převážně obranu. S aktivní kariérou hráče skončil na přelomu padesátých a šedesátých let a v roce 1961 se postavil jako trenér na lavičku A družstva. Byl držitelem II. trenérské třídy. Do devadesátých let minulého století byl i ve vedení hokejového oddílu. Byl to velice upřímný a rozvážný člověk, kterého všichni uznávali, který se na hřišti nedal nikdy strhnout k záludnostem nebo nečestnému boji. Své bohaté sportovní zkušenosti předával poctivě svým svěřencům a jim také vštěpoval smysl pro fair play, tak jak sám byl zvyklý vystupovat na sportovním kolbišti. Zaslouženě získal v roce 2009 cenu města Kohout (za rok 2008). Připomeňme Stanislava Fišara na fotografiích:  (mm)

Slavnostní zakončení  městské hokejové ligy CHL
V pátek 24. března od 128:30 se na zimním stadionu v rámci vyhodnocení soutěže CHL 2022/23 uskuteční páteční zápas dvou kombinovaných patnáctičlenných týmů  začátek v 18:30. Po ukončení zápasu budou vyhlášeny výsledky. Do exhibičních týmů vedeny  družstvy PROPLAST a ADBA jsou nominováni hráči ostatních družstev podle dohodnutého klíče.   
Organizační pracovník soutěže je vedoucí zimního stadionu Jaroslav Šimek. vede celou soutěž od podzimu, kdy mu byla organizace předána jednatelem EkoBi Zdeňkem Řehákem a vede ji k naprosté spokojenosti. Výsledky a statistiky zápasů jsou pravidelně zpracovávány každou středu. Se stejnou pečlivostí připravuje i závěr soutěže.  
Týmy však nebudou mít možnost použít jiné než rozlišovací dresy , Jeden je bude mít na líc a druhý  obrácený na rubovou stranu.  Hrát se bude podle pravidel CHL tak, jak jste zvyklí a hrací doba 3x14 minut tak, aby se stihlo vyhlášení výsledků soutěže, které se plánuje na cca 19:45. Současně s vyhlášením nejlepších týmů a pořadí týmů budou vyhlášeny dle statistik nejlepší hráči - střelec, nejefektivější hráč, brankář atd.


Krajský fotbalový přebor se rozjíždí: Libišany - FK Česká Třebová 5 : 1 (0:0)

18. kolo KP – 19.3.2023
Sestava: Jeřábek – Vašata (66. Fric), Deml M., Bohunek (71. Klimek), Deml J. – Flídr – Pavlásek (66. Polášek), Müller (81. Herclík), Vaňous (81. Krása), Grepl – Novotný 
Branky:     50.     –     1 : 0     Matějka
                   56.     –     2 : 0     Horyna
                   58.     –     2 : 1     Grepl
                   60.     –     3 : 1     Fidra
                   77.     –     4 : 1     Kraják L.
                   78.     –     5 : 1     Kraják O.
Do historie našeho klubu se zapíše skutečnost, že jsme hráli mistrovský zápas poprvé pod umělým osvětlením (Malšovický stadion v Hradci Králové). Domácí po svitavském výprasku udělali čtyři změny v sestavě a druhé zaváhání si dovolit nemohli. Naše představení lze hodnotit následovně: solidní výkon, katastrofální výsledek. První poločas vyrovnaný s jedinou tutovkou, která byla jakousi výstrahou a předzvěstí druhé půle. Po pravé straně pláchl Kraják a novic v našich barvách Jeřábek zachránil. Gólostroj se rozjel až po změně stran. Nejprve jsme nedokázali uhrát dvě standardky. První po dlouhém autu a druhou z trestňáku. Kontaktní branku zajistil Grepl typickým důrazem a dorážkou přízemního centru. Nadechli jsme se, zvýšili ofenzivní činnost a to se nám stalo osudným. Soupeř třikrát nastartoval tryskové vrtule přes půl hřiště po ideálních přihrávkách vždy po pravé straně a pokaždé trefil zařízení. Nutno říci, že snad jedině Bolt by byl schopen hasit. Tato rychlost a produktivita rozhodla a byla v tomto zápase na straně domácích. Po těžké porážce nás čekají dva mega zápasy o dvanáct bodů. Doma Přelouč a venku Choceň.

DOROST ZAHÁJIL VELMI DOBŘE:
TJ JISKRA LITOMYŠL/DOLNÍ ÚJEZD – FK ČESKÁ TŘEBOVÁ 0:5 (0:3)

22. 3. 2023
Branky: 7.Jelínek, 21.Jelínek, 39.Barbořák, 62.Barbořák, 90.Polášek
Sestava: Brejcha – Šmíd, Horák, Hýbl, Mazura (63.Švanda) – Kovář, Barbořák (70.Hanik), Navrátil – Kubát (63.Grepl), Jelínek (70.Ptáček), Polášek
V sobotu 18. března náš tým zajížděl k prvnímu mistrovskému utkání jara do Litomyšle. Byl to zápas dvou odlišných stylů hry. Soupeř se I díky menším rozměrům umělé trávy snažil vše nakopávat rychle dopředu a tam se přes osobní souboje dostat k šancím. Naopak naši hráči se prezentovali kombinační trpělivou hrou po zemi. Ta nesla úspěch hned v 7. min. utkání, kdy Jelínkova skákavá střela překvapila domácího brankáře – 1:0. Tentýž hráč se prosadil znovu po Poláškově zpětné přihrávce o čtvrt hodiny později – 2:0. V 39. min. jsme předvedli nejhezčí akci zápasu, kombinaci pěti hráčů vyšperkoval Jelínek průnikovou přihrávkou na Barbořáka a ten s přehledem překonal brankáře na zadní tyč – 3:0. V druhé půli už hra neměla takové tempo, více se kouskovala častými fauly, přesto jsme vývoj střetnutí kontrolovali. V 62. min. předvedl aktivní Jelínek další individuální akci, jeho zakončení gólman vyrazil pouze k Barbořákovi a ten už měl snadnou úlohu – 4:0. Poslední čtvrthodina byla z naší strany velmi pasivní a tak mohl přesvědčivé zákroky předvést Brejcha. Závěrečné slovo si vzal střídající Švanda, který se uvolnil po pravé straně a na zlatém podnose předložil do prázdné Poláškovi – 5:0. Za předvedený výkon musíme kluky pochválit, vzhledem k větrným podmínkám a menších rozměrech hřiště si se zápasem poradili velmi dobře a odváží si cenné tři body.

K dopravní situaci ve městě

Často se  hovoří zejména o dopravních problémech v souvislosti s parkováním. Ale ono už se stává problémem přejít přes hlavní komunikaci z jedné strany na druhou. Pomáháme zejména dětem, když jsou  do školy, strážníci a policisté drží krátkodobé služby na frekventovaných přechodech. jenže děti musí jít také ze školy domů a to už nikdo nepomáhá. Celkový výsledek dopravní frekvence na hlavní trase I/14 se měří každých 5 roků, hodnoty sice rostou, ale nárůst dle mého názoru neodpovídá skutečnosti zejména při odpolední dopravní špičce. A vzrostl zejména počet velkých a těžkých nákladních vozidel, návěsů, kamionů. Poslední výsledky nějak nemohu dohledat.jsou na webu ŘSD nedostupné.  Je skutečností, zejména ve všedních dnech je při odpolední dopravní špičce nelze řádně odbočit nebo vyjet z vedlejší ulice a ještě horší je třeba odbočit doleva. Vědí to všichni řidiči vyjíždějící od hypermarketů  Kaufland a Tesco a snad ještě horší situace je při výjezdu  např. ze Skalky při odbočení vlevo do centra. To  musíte raději odbočit doprava a objet celé město přes Truby.  Tento způsob výjezdu  volí v dopravní špičce většina řidičů.  A podobně to je i jinde... Ekologie dostává na frak. Podobně vyjet z Masarykovy ulice u Istanbul kebab baru  na Ústí je velký oříšek.... Semafory budou brzo nutností, ale museli bychom si je zaplatit sami.  Zkusím někdy zdejší odpolední dění natočit na kameru a změřit, kolik minut čekání je potřebné pro odbočení doleva. Tak opuštěná, jako je na snímku z léta 2017 tato křižovatka rozhodně není! (mm)

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

Z historie fotbalu - Začátky Pod Jelenicí. V souvislosti s převzetím  tehdy ještě škvárového hřiště Pod Jelenicí probíhala stavba šaten v letech 1983 - 84 /(tady vlastně před 40 lety) tak, jak je vidět na uvedených fotografiích. Opět to byl brigácniocký způsob práce, tedy "Akce Z", nějaký dodavatelský způsob budování nepřipadal tehdy v úvahu. A to i přesto, že ve výboru byl i tajemník OV KSČ. A tak to byly skromné začátky a pomalejší průběh.... Fotky z archivu Jiřího Páska)

 

Jednali o aktuální situaci České pošty

V rámci konference Život v obcích 2023+, kterou v Pardubicích pořádá Sdružení místních samospráv ČR, se setkali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, europoslancem Stanislavem Polčákem, náměstkem ministra pro místní rozvoj Radimem Sršněm a místopředsedou SMS ČR Tomášem Chmelou. Řeč byla především o aktuální situaci České pošty či nastavení rozpočtového určení daní pro kraje.
„Aktuálně řešená situace České pošty je samozřejmě otázkou, která nyní hýbe všemi regiony napříč republikou a je to téma také pro Sdružení místních samospráv, protože logicky starostové se ptají a chtějí znát odpovědi na své otázky. Osobně považuji za nesmírně důležitou komunikaci nejen k veřejnosti, samosprávám, ale především také dovnitř České pošty směrem k zaměstnancům, což jsou často celoživotní srdcaři, kterým osud podniku není lhostejný a zaslouží si férové jednání. V tuto chvíli očekáváme, že ministerstvo vnitra zveřejní jasný transformační plán, který bude podložený konkrétními daty a opatřeními. Jsem přesvědčen, že veřejnost si zaslouží znát reálnou situaci České pošty a plány státu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je zároveň členem dozorčí rady České pošty. Hejtman také připomněl, že kraj nyní finalizuje přípravu dotačního titulu, který by mohl obcím pomoci s přechodem standardní pošty do režimu Pošta Partner.
V rámci jednání byla akcentována také problematika nastavení rozpočtového určení daní pro kraje, které je pro Pardubický kraj dlouhodobě nevýhodné oproti stejně velkým krajům. „Stávající rozdělení RUD pro kraje znamená, že například kraj Vysočina má příjmy o 1,4 miliardy korun ročně vyšší než náš kraj, což je samozřejmě dlouhodobě neudržitelné a je to znát například na opravách silnic nižších tříd. Pokud by se podařilo změnit RUD tak, jak se nyní jedná, mohli bychom meziročně získat až o 900 milionů korun navíc, což je samozřejmě objem, který by výrazně pomohl v rámci našich investičních akcí mimo jiné právě do silnic nižších tříd,“ vysvětlil hejtman.


CIHELNA 2023 V KRÁLÍKÁCH OPĚT BUDE

Tradiční vojensko-historická akce Cihelna se v letošním roce opět uskuteční. Na plánu akce a zapojení Armády České republiky se dnes shodl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se starostou města Králíky Václavem Kubínem, představiteli Armády České republiky, zástupci organizátorů a Vojenského muzea Králíky.
„Věřím, že zpráva o konání vojensko-historické akce Cihelna v Králíkách potěší všechny fanoušky vojenské historie. Ve spolupráci s organizátory, městem a Armádou České republiky uděláme maximum proto, aby se opět jednalo o akci, na kterou si najdou cestu tisíce návštěvníků tak, jak tomu bylo v předcovidových letech. Armáda je pro pořádání akce klíčová, a to jednak z organizačního hlediska, ale především také z hlediska statických ukázek moderní techniky, která na louce nad vojenským muzeem ani letos nebude chybět,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že kraj je stejně jako v předchozích letech připraven konání akce podpořit.
Cihelna patří každoročně mezi vrcholy letní návštěvnické sezony v Králíkách. „Konání Cihelny je pro nás velkou šancí jak zviditelnit nejen naše město, ale celou pevnostní oblast včetně naší tvrze Hůrka, Vojenského muzea Králíky, ale i krajské tvrze Bouda a dalších menších muzeí. Velmi kvituji vstřícnost a pomoc Armády České republiky, která je naším stabilním partnerem a i přesto, že plní celou řadu dalších důležitých úkolů, tak ve svém programu pamatuje také na naši Cihelnu,“ řekl starosta města Králíky Václav Kubín.
Letošní vojensko-historická akce Cihelna se uskuteční 18. a 19. srpna. Detailní informace o průběhu akce či vystavované technice budou postupně zveřejňovány. V úterý 15. srpna se pak bude konat tradiční tisková konference, na které zástupci jednotlivých složek představí detailní program.

 

Změna zákona umožní městům a obcím rychleji čerpat dotace

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se ve čtvrtek dopoledne zúčastnil krajského setkání Svazu měst a obcí ČR, které se konalo v Pardubicích. Přítomné starosty seznámil především s připravovanou změnou zákonů o obcích, o krajích a o hlavním městě Praze. Ta mimo jiné spočívá ve zrychlení a zjednodušení dotačního vztahu mezi krajem a obcemi.
„V rámci připravované novely zákonů o obcích, o krajích a o hlavním městě Praze bychom chtěli zrychlit a zjednodušit vzájemné dotační vztahy mezi krajem a obcemi. Zatímco u běžných žadatelů o krajskou dotaci je možné až do výše 200 tisíc korun schvalovat poskytnutí dotace pouze v krajské radě, tak v případě obcí se musí i dotace ve výši tisíce korun schvalovat zastupitelstvem, což samozřejmě zpomaluje celý proces poskytnutí dotace. V rámci změny bude možné dotace pro obce až do výše jednoho milionu korun schvalovat pouze krajskou radou, což osobně považuji za rozumné. Pro obce se tak stane vyplacení krajské dotace rychlejším a pohodlnějším,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který starosty seznámil také s aktuálními informacemi, které se týkají avizované transformace České pošty.
Svaz měst a obcí České republiky
Svaz byl založen v roce 1989 jako nepolitická a dobrovolná organizace sdružující města a obce. Svaz je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci a podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Od roku 2004 je SMO ČR povinným připomínkovým místem a od roku 2005 pak pravidelně minimálně jednou ročně jedná s vládou na základě podepsané Dohody o spolupráci. Svaz sdružuje 2 800 obcí, tj. 44,77 procent z celkového počtu obcí v České republice.


PAVEL LANGHANS SE HLÁSÍ Z NEKOŘE

  • Typická Pavlova kresba, která je beze slov a přitom toho tolik říká. Zítra bude zase jedna....