V objektu bývalé MIKY by mnozí rádi viděli využití pro sport


Objekt, který od roku 1992 měly v pronájmu společnost MIKA   bude sloužit novému využití. Díky tomu, že je ve vlastnictví Pardubického kraje vznikly nové možnosti a vypadají zajímavě. Podle záměru zde vznikne Českotřebovský podnikatelský  inkubátor, na kterém je zajímavé především to, že přitáhne začínající podnikatele z široké oblasti, kteří zde získají pro sebe  domácí podnikatelské prostředí a to může ovlivnit i podnikatelskou strukturu našeho města, které to opravdu potřebuje. Jinak zde totiž převažují vlastně zaměstnanci. Za vznikem českotřebovského inkubátoru je tedy třeba vidět jednoznačně přínos. 
Hala Miky také byla podstavena na začátku devadesátých let pro podnikání. Tehdy vrcholila éra Středního odborného učiliště železničního, které nebylo podřízeno systému školství, v čele nestál ředitel, ale náčelník, byla to součást Československých státních drah. A hala Miky byla koncipována tak, aby zde mohla mimo výuku probíhat také ekonomicky přínosná činnost pro železnici, např. oprava či úprava motorových jednotek. Jenže změny na začátku devadesátých  otřásly systémem a pro halu se hledalo jiné využití pomocí vypsaného výběrového řízení. Mezi přihlášenými projekty byl vyhodnocen jako nejlepší projekt bratří Balharů pro nově vytvořenou se tvořící  akciovku MIKA. Jak by mě jistě potvrdil i tehdejší nově jmenovaný náčelník SOUŽ RNDr,Vlastimil Hýbl, byly to pro učiliště těžké roky, ČSD ztrácely  zájem na spolupráci se školou, propouštěly zaměstnance a bylo třeba najít nový smysl pro zaměření školy. Hala Mika byť tehdy nově vybudovaná, nikdy pro praktickou školní výuku nesloužila. Dokonce byly tehdy problémy i s využití té druhé velké budovy školních dílen, některé prostory byly pronajaty pro podnikání firmám. (Tak se zde např. začala rozvíjet také firma IMS Jiří Drašnar.) Sám jsem byl na slavnostním zahájení činnosti společnosti v roce 1992 přítomen a  někde musím najít i fotografie z tehdejší akce. Tehdy nebyly digitální a o to hůř se to hledá. Mika se dokázala etablovat i na mezinárodním trhu, dodávala své výrobky do systému mezinárodních řetězců...  Konkurence a vývoj nakonec však vedl k organizačním změnám a loni k 31. květnu Mika vlastně oficiálně ukončila výrobu i prodej svých výrobků. Hala se vyprázdnila.
Hala tedy nikdy neměla jiné než průmyslové využití a proto je i další zaměření pro podnikatelskou činnost logické a hlavně může podpořit rozvoj regionu, dle zásad strategického plánu rozvoje oblasti to přesně zapadá mezi to, co nyní město potřebuje.
A teď k těm ohlasům, kteří pochybují o tom, že opravdu nelze prostory haly využít jinak a lépe.
"Hala Mika" (jak ji můžeme zatím říkat) je totiž umístěna v oblasti, kterou  rozvíjíme již dvacet let pro sport, je zde letní i zimní stadion, tělocvična a parkoviště s dobrou kapacitou, ubytovací a stravovací možnosti, je komunikačně dobře přístupná. Je to oblast vhodná pro pořádání i velkých sportovních akcí, táborů, soustředění. V sousední hale Skalka se konají akce, kterých se účastní i stovky účastníků a zde již zázemí haly nestačí. A sousední Mika je nyní k dispozici! Našly by se zde i tréninkové prostory pro vybrané sporty, v menších kolektivech není vždy velká a drahá hala zapotřebí, byly by zde další potřebí šatnové prostory, zázemí pro účastníky turnajů. Znamenalo by to změnu koncepce. Nebylo by třeba přistavovat zázemí pro novou halu Skalka, ale využít sousední objekt Miky, který by pak byl pro sportovní areál  na Skalce logickým obohacením. Vše však patří Pardubickému kraji a zájem na sportovním rozvoji lokality by mělo mít spíše město. A město dnes neví co dřív, priorita to nebude. Kdyby však získalo objekt bezplatně, bylo by možné už začít s úvahami, i když by to byly další a neoblíbené mandatorní výdaje....  Ale na druhé straně - když si tuto příležitost necháme utéct, už to nedoženeme... Pro sport však nebyl tento objekt nikdy určen....
Je to ovšem spíš z oblasti snů, ale připomeňme ještě jeden důvod pro takovou změnu. Jde o cca 15 let starou snahu města vybudovat v lokalitě "Park Benátky". NADACE PROMĚNY manželů Komárkových vybrala Českou Třebovou pro dotaci na výstavbu nového parku  tehdy v hodnotě snad 25 milionů korun, záměr se jim líbil, připravila 4 soutěžní projekty, které měly nevyužitý prostor připravit pro nové využití. Překážkou bylo nesplnění slibu města na odstranění komína kotelny (který zde už není) a ukončení výroby společnosti MIKA. Podmínky tehdy nebyly splněny, nepomohlo ani zaslání obsáhlých vysvětlujících dopisů. Nadace Proměny od poskytnutí dotace v září 2009  ustoupila, projekty nám ale zůstaly (viz obrázky).  Místo českotřebovského parku Benátky potom vzniklo v Litomyšli netradiční dětské hřiště u řeky Loučné v Litomyšli a Smetanova domu....
Park Benátky by propojil sportoviště nahoře na Skalce se sportovišti dole v Benátkách, napojil je na cyklostezku. Byla to vize starosty Jaroslava Zedníka a dodnes ji můžeme připomínat, že  tam smysl nějaký existuje. Záměr by celou oblast zajistil jako ještě přístupnější a propojenou. Je to však o velkých penězích. Nicméně připomeňme, že právě po ukončení výroby v hale Mika jsem k tomu všemu zase o krok blíž a že případné využité této haly pro sportovní účely by nějaký smyl mělo.
Je už ale rozhodnuto, vývoj půjde jiným směrem k Českotřebovskému podnikatelskému inkubátoru. Je však závislý na dotacích, termíny jsou neúprosné a výzvy ještě nejsou ani vyhlášené. Proto si myslím, je dobře připomenout, že zatímco sportovní areál ze Skalky nepřestěhujeme,  tak záměr Českotřebovského inkubátoru je  řešitelný také v jiné lokalitě města.  Hala Mika totiž není jediným prostorem, který sloužil pro podnikání a je volný, podobně na tom jsou např. i velké prostory po firmě Techplast v Benátkách. Nejsou ale v majetku města ani Pardubického kraje.
Znamenalo by to záměr  budoucího  inkubátoru posunout v jeho působišti. Místo aby byl nahoře na Skalce, byl by o pár stovek metrů níž dole v Benátkách. Pomoc pro region by zůstala zachována, dotace se dají jistě sehnat jak pro halu Mika stejně jako pro jinou halu v Benátkách. Takže bychom o českotřebovský inkubátor nemuseli přijít, a současně bychom přemýšleli o tom, jak nejlépe využít haluz Mika pro doplnění sportovního areálu, ve kterém se už vlastně nachází. Domnívám se, že kdyby se takový problém vyskytl v Litomyšli, v Ústí nad Orlicí  nebo ve Svitavách, tak by do toho šli a řešili to i tímto způsobem.   
Mluvil jsem na toto téma s více lidmi, návrh na sport nezatracují. Možná proto, že příliš nerozumí tomu, co bude "podnikatelský inkubátor" vlastně znamenat.  Zda nejde jen o hledání co nejsnadnějšího využití krajského majetku pro účely, které jsou právě nyní aktuální.  Neznám úplně dobře jaká je situace v "mateřském" podnikatelském inkubátoru v Pardubicích po stránce přínosu a prosperity. P-PINK už funguje dost dlouho na to, abychom mohli takovou informaci získat. Podle vystoupení ředitele P-PINK jsem pochopil, že po počátečních problémech se projekt rozjel velmi dobře. V našem případě se jen trochu se bojím, že snaha o soustředění většího počtu projektů právě k nám je podmínkách našeho regionu iluzí.
Nicméně už je rozhodnuto, na Skalce vznikne Českotřebovský podnikatelský inkubátor, projekt se rozjíždí, tým pro jeho rozjezd je připraven a šance na dokončení projektu je veliká. č

Milan Mikolecký

  • O přípravě Českotřebovského podnikatelského inkubátoru se více dozvíte na dále uvedených videích: