Městská knihovna Česká Třebová duben 2023     


Výdejní box knihovny je v provozu
Nabízíme našim čtenářům možnost vyzvedávat rezervace ve výdejním boxu, který se nachází u vchodu do knihovny na adrese Smetanova 173. Tato možnost je vhodná pro všechny, kteří se z různých důvodů nedostanou do knihovny v běžnou otevírací dobu nebo preferují bezkontaktní způsob předání.
Velikosti schránek odpovídají rozměrům všeho, co půjčujeme. Ať už chcete knihy, časopisy, audioknihy, deskové hry nebo zážitkové batůžky, vše se do příslušných schránek vejde.
Vybrané položky si vyberte přes on-line katalog a jakmile budou připravené, vložíme je do boxu a dáme vám vědět. Vy si objednávku vyzvednete buď zadáním PINu z SMS zprávy nebo oskenováním QR kódu z e-mailu. Výdejní box má omezený počet schránek. Objednávka proto čeká na vyzvednutí přesně 3 dny od vložení do boxu. Je to jednoduché a zvládnete to v několika krocích.
Přineste si svou tašku nebo batoh na objednané knihy, časopisy, audioknihy nebo hry. Z ekologických důvodů zásilky do ničeho nebalíme.
Za nevyzvednuté objednávky účtujeme manipulační poplatek 20 Kč/objednávka.
Výdejní box neslouží k vracení výpůjček. K tomu použijte naše biblioboxy.
 
SCÉNICKÉ ČTENÍ PRO DĚTI

LiStOVáNí.cz: Myši patří do nebe (Iva Procházková)
23. 4. 2023, od 16:30 hodin
Velké přátelství myšky Šupito a lišáka Bělobřicha je dramaticky přerušeno, ale oba přátelé se znovu setkají v přívětivé zemi na hranici mezi životem a smrtí, kde prožívají podivuhodná dobrodružství. Známá česká autorka píšící pro děti a mládež, Iva Procházková, se pokusila svým barvitým vyprávěním z přírody setřást bázeň ze smrti, která děti mnohdy obestírá, a naznačit, že nějaký svět existuje dál. V LiStOVáNí je to další z tzv. živých večerníčků pro děti a jejich hravé dospělé. Délka představení: do 40 minut. Vhodné pro děti od 7 let.
Účinkují: Věra Hollá a Pavel Oubram. Vstupné: 40 Kč.
 
SCÉNICKÉ ČTENÍ PRO DOSPĚLÉ

LiStOVáNí.cz: Dobrý proti severáku (Daniel Glattauer)
23. 4. 2023, od 18:30 hodin
Emmi Rothnerová chtěla přes internet zrušit předplatné časopisu Like. Kvůli překlepu ale její e-mail dostane Leo Leike. Protože Emmi mu dál posílá e-maily, upozorní ji Leo na její omyl. Začne tak nezvyklá korespondence, jakou lze vést jen s osobou naprosto neznámou. Na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a nezávaznou intimitou se oba víc a víc sbližují, až si nakonec musí nevyhnutelně položit otázku: snesly by milostné city, které rozkvetly v e-mailech, osobní setkání? A co by se stalo, kdyby ano? Tenhle milostný balet přináší jindy nepochopitelnou kombinaci: je to romantické a vtipné! Kouzelně e-mailové LiStOVáNí!
Účinkují: Věra Hollá a Pavel Oubram. Délka představení: do 60 minut. Vstupné: 80 Kč.
 
 
MLUVKA A TROUBA

Plynoucí večer Jaroslava Duška za zvuku didgeridoo Ondřeje Smeykala
25. 4. 2023, 19:00,
Malá scéna Česká Třebová
 
Srdečně vás zveme na plynoucí, improvizovaný večer Jaroslava Duška za hudebního doprovodu na archaický gong a australské didgeridoo. Pravidelně nepravidelné hostování Ondřeje Smeykala v legendárním představení Jaroslava Duška Vizita vyústilo v solitérní večerní improvizováni Jaroslava s Ondřejem. Po sérii volných večerů vznikl projekt Mluvka a Trouba. Toť gejzír improvizované uvolněnosti na téma zcela libovolné, v doprovodu divoké a hutné i jemné meditativní hudby.
Akci pořádá Ondřej Smejkal, Městská knihovna Česká Třebová, Rosa rodinné centrum a Michal Kadlec. Vstupné: 420 Kč. Předprodej vstupenek v městské knihovně, tel. 603 836 592 a v pokladně Malé scény před začátkem představení. 

AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní
4. 4. 2023 (úterý), 16:00, oddělení pro děti
5. 4. 2023 (středa), 16:00, oddělení pro děti
Čtení příběhů a hraní her. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
26. 4. 2023 (středa), 10:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let.
Kromě tipů na leporela a knížky nechybí nápady na hry a říkanky. Je to také místo pro seznámení se s novými lidmi. Vstupné dobrovolné. Na dětském oddělení je k dispozici přebalovací pult.
 
VYROB SI SLIZ NA PARNÍKU

12. 4. 2023, 14:00–17:00, pobočka Parník – oddělení pro děti
S sebou 20 Kč. Vhodné pro děti od 7 let.
 
AKCE TEENSPACE

Hidden pictures
4. a 5. dubna, 13:00–16:00
 
Kvíz Harry Potter
11. a 12. dubna, 13:00–16:00
 
Kvíz známá loga a značky
17. a 18. dubna, 13:00–16:00
 
Relax s mandalami
24. a 25. dubna, 13:00–16:00
 
Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.
 
VÝSTAVA

ZE ŽIVOTA V USA
Od 1. dubna do 30. června bude v knihovně k vidění výstava fotografií Romany Žáčkové.
Prodejní výstava místní fotografky, která s rodinou strávila necelé 4 roky života v USA. Během této doby navštívili 28 z 50 amerických států. Fotografie zachycují některé známé i méně známé přírodní scenérie a vzpomínky na krásy této země. Pro více informací: romana.zackova@email.cz.

  

Omezení provozu knihovny

Od 7. do 10. dubna bude knihovna uzavřena (velikonoční svátky).
 
Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).