Vernisáž výstavy kurzu malby a kresby 5.3. 2023

Restaurace EVA Na Splavě Česká Třebová

V neděli podvečer byla v restauraci Eva na Splavě malá slavnost - vernisáž  již druhé výstavy kurzu kresby a malby Univerzity třetího věku, který organizuje českotřebovský Dům dětí a mládeže. Vernisáže se zúčastnili hosté - místostarostka Zuzana Nejedlá, předsedkyně   spolku Senioři ČR v České Třebové Miloslava. Kroftová, ředitelka DDM Kamarád Česká Třebová Mgr. Jana Endyšová a lektorka kurzů volného času Hana Jánošíková. Kurzy malby a kresby pořádá Univerzita Třetího věku od svého založení a jejich vedoucí je  Ludmila Rašnerová. Ta také přednesla vernisážovou řeč, kterou otiskujeme v dalším textu.
Restaurace Eva je nyní na více než dva měsíce zcela zaplněna pracemi uvedených kurzů. Zde budou veřejnosti na očích daleko lépe než např. ve výstavní sínu Kulturního centra, kde by byla výstava pouze krátkodobá. V letošním roce se obdobná výstava do programu Kulturního centra ani nevešla, takže  prostory  v Evě na Splavě budou více než důstojnou náhradou. Své práce vystavuje 10 účastníků kurzů:
Vlasta Paříková, Alena Štegnerová, Bohumila Hubená, Anna Málková, Jana Domlátilová,  Zdeňka Renčínová, Božena Báchorová, Ing. Jana Čiklová, Pavel Vorba a Marie  Latová, která se osobně vernisáže nemohla zúčastnit. 
Krátce vystoupila také ředitelka DDM Jana Endyšová a místostarostka Zuzana Nejedlá. Výstava v restauraci Eva má letos již druhý ročník a je opět vydařená, pestrá a zajímavá.  Jako pozvánka na prohlídku výstavy může sloužit i video, které se připravuje. Z vernisáže výstavy pořídil Českotřebovský deník video reportáž, která bude publikována na kanálu youtube Českotřebovského deníku, na facebooku i na webu Českotřebovského deníku  v nejbližších dnech  (mm)

Vernisážová řeč Ludmily Rašnerové:


Příjemný nedělní podvečer, vážení přátelé a milí hosté,

dovoluji si Vás všechny přivítat na druhé samostatné výstavě prací kursů kresby a malby Univerzity třetího věku v České Třebové. I dnes chci podotknout, že za naši existenci vděčíme realizátorovi Univerzity třetího věku -  Domu dětí a mládeže KAMARÁD, v čele s jeho ředitelkou, paní Mgr. Janou Endyšovou, adresně pak také paní Hanou Janošíkovou, které zde obě velmi srdečně vítám.  Děkuji také  iniciátorovi této zajímavé aktivity – Městu Česká Třebová, zastoupenému dnes jeho místostarostkou paní Bc. Zuzanou Nejedlou, DiS., kterou také srdečně vítám a děkuji, že přijala naše pozvání. Velmi si vážíme velkorysé nabídky paní Evy Novákové, která nám k vystavování našich prací opětovně poskytla prostory své rodinné restaurace, a to na celé tři měsíce.   

Dovolte mi krátce pohovořit o kurzu MALBA  a KRESBA a představit Vám jejich členy.

Jsou jimi v kursu malby:  

                   paní Vlasta Paříková

                   paní Alena Štegnerová

                   paní Bohumila Hubená

                   paní Anna Málková

paní Jana Domlátilová

a paní Zdeňka Renčínová

v nově fungujícím kursu kresby pak představuji

paní Boženu Báchorovou

paní Ing. Janu Čiklovou

a pana Pavla Vorbu.

Fiktivně představuji a zároveň také omlouvám paní Marii  Latovou, která se dnešní vernisáže nemůže zúčastnit.   

Naskýtá se otázka po smyslu amatérského výtvarničení ve zlatém seniorském věku. Ne náhodu jsme k dnešní slavnosti přizvali také paní Miloslavu Kroftovou, předsedkyni místní základní organizace Senioři České republiky. (Pauza – vystoupí) Děkuji Vám, že jste přišla.

Všechny absolventy kursu kresba a malba spojuje jedno společné: rádi kreslí a malují, kdysi si mnozí z nás přáli vystudovat  tyto obory na středoškolské i vysokoškolské úrovni a věnovat se jim profesionálně,  avšak  z nejrůznějších důvodů se nám tento sen nepodařilo naplnit. 

Výtvarné vidění světa spojené s touhou ztvárnění krásy kolem nás nejrůznějšími technikami však v nás přesto přežívá, a tak v okamžiku, kdy nám seniorská etapa života poskytla tolik potřebný čas i jistou svobodu a pohodu, jsme se chopili příležitosti, kterou nám v podobě těchto kurzů nabídl Dům dětí a mládeže.

Scházíme se jednou za měsíc, ale hodně malujeme i doma.

Nereprezentujeme zde profesionální umělecký výkon, jde nám o to kreslit či malovat pro radost.  Učíme se vidět svět s obdivem a pokorou k jeho kráse, rozmanitosti tvarů, struktur,  světel, stínů a barevných nuancí a tyto pak zpodobňovat nejrůznějšími  výtvarnými technikami.

Tvoříme s láskou a radostí a navíc je nám pospolu  fajn. Společný zájem i podobný věk přinášejí společná témata, možnost sdílení  a radost, ať už kreslíme či malujeme v kursu samotném, doma či v plenéru, anebo podnikáme výlety na zajímavé výstavy.

Jak jsem již uvedla, vystavujeme tentokrát dílka ze dvou kursů. Restaurace i kavárna jsou velmi útulné, nejsou však nafukovací, nakonec se ale na stěny všechny připravené obrázky umístit daly....

Na stolečku u vstupu je také k dispozici naše návštěvní kniha, kterou si můžete prohlédnout a případně nám do ní něco napsat.

Výstava není prvoplánově prodejní, pokud by Vás však nějaké dílko okouzlilo natolik, že byste ho chtěli mít doma, ráda Vám zprostředkuji kontakt s jeho autorem. 

Děkuji za to, že jste přijali naše pozvání a nyní Vás zvu ke společnému přípitku a prohlídce výstavy.