Českotřebovský deník 102/2023 (11/4)
 BorsodChem si pořídil první EffiShunter 1000 v Maďarsku  

ČESKÁ TŘEBOVÁ / JIHLAVA, 11. dubna 2023
Uzavřením smlouvy s maďarskou společností BorsodChem, která od CZ LOKO nyní převzala čtyřnápravovou posunovací lokomotivu EffiShunter 1000, se počet vyrobených kusů této řady dostal na hranici druhé padesátky. Zároveň se jedná o první vozidlo tohoto typu, které jezdí v Maďarsku.
„EffiShunter 1000 je velmi úspěšný projekt, který se již mnohokrát osvědčil na zahraničních trzích," říká Michal Schaffer, manažer obchodního oddělení CZ LOKO.  Nová lokomotiva byla dodána šest měsíců po podpisu smlouvy. Právě dodací lhůta, cena, provozní náklady a bezpečnost hrály ve výběrovém řízení hlavní roli.
 „Ze soutěže jsme vyšli nejlépe a mohli tím potvrdit dlouhodobou pověst značky s příznivým poměrem ceny a kvality našich lokomotiv," dodal manažer.
Maďarský chemický gigant, který má vlastní vnitropodnikovou železniční dopravu, s EffiShunterem 1000 zahájil plánovanou obnovu svého lokomotivního parku. Bude ho používat na vlečkách v továrním areálu ve městě Kazincbarcika v severovýchodní části země.
Pro CZ LOKO, které v Maďarsku působí od léta 2017, je BorsodChem zcela novým zákazníkem a prvním zdejším typickým uživatelem vlečky. České lokomotivy zde využívají už například dopravci CER Cargo Holding, Magyar Vasúti Áruszállító (MVÁ) nebo Prvá Slovenská železničná (PSŽ).
„Ve zdejším trhu vidíme obrovský potenciál, protože železniční doprava a s tím spojený příhraniční styk zejména s Rumunskem a Ukrajinou má silnou pozici," uzavřel Michal Schaffer.
CZ LOKO dosud ve svých závodech v České Třebové a Jihlavě vyrobilo 1243 lokomotiv a speciálních kolejových vozidel, z nichž 428 jezdí v zahraničí. Lokomotivy řady EffiShunter 1000 se vyrábějí od roku 2018 a v současnosti patří k vlajkovým produktům firmy.

Festival Bennewitz letos již pětadvacetiletý 

Ve dnech 14/4 až 6/5 letošního roku se bude konat již 25. ročník Festivalu Bennewitz, který je letos ve znamení mnoha výročí. Jeho patronem a dramaturgem je i letos houslový virtuóz Jaroslav Svěcený.
V rámci festivalu budou moci milovníci hudby zavítat na 7 koncertů, připravena je po letech opět exkluzivní výstava slavných houslí, poprvé se v rámci festivalu budou konat houslové kurzy pro žáky ZUŠ a studenty konzervatoří.
Více ZDE


České lesy lamentují nad přemnožením zvěře a začínají to řešit

Do obnovy porostů vložily v posledních třech letech Lesy České republiky 4,1 miliardu korun. Na 57 tisících hektarech lesníci vysadili 250 milionů sazenic více než 50 druhů dřevin, a kde je to možné, podporují přirozenou obnovu lesů. Zejména mladé porosty ale vážně poškozuje přemnožená zvěř. Podnik tedy od letošního roku mění v některých svých honitbách myslivecký režim, aby vypěstoval zdravé lesy se zvěří, která je nebude nadměrně poškozovat.
Za oplocenky, nátěry sazenic a kmenů včetně jejich ovazování, tedy ochranu porostů před zvěří, zaplatily Lesy ČR v posledních třech letech bezmála dvě miliardy korun. I tak ale přemnožená zvěř způsobila v tomto období škody ve výši 70 milionů korun, a to především okusem mladých stromků, loupáním a ohryzem kůry.
„I když spravujeme jen 17 procent honiteb v celé zemi, rozhodli jsme se problém řešit a jasně tak říci, že zvěř do lesa patří, ale nesmí ho likvidovat. Dobrý hospodář přece nevloží do obnovy a ochrany lesů tolik prostředků, času i úsilí, aby pak nečinně přihlížel ničení této investice. Vypěstovat zdravý les si žádá i změnu v myslivosti,“ uvedl Dalibor Šafařík, generální ředitel Lesů ČR.V České republice je 5780 honiteb a Lesy ČR spravují 969 z nich na 977 tisících hektarech, na kterých podnik od roku 2021 detailně vyhodnocuje lesnické a myslivecké hospodaření. Většinu dosud pronajímal mysliveckým spolkům, fyzickým a právnickým osobám. „Prostřednictvím nájemního vztahu se ale znatelně nedaří dosáhnout únosných stavů zvěře. Pro úspěšné odrůstání lesa, a tedy i snížení nákladů na ochranu mladých lesních porostů, a naopak zvýšení biodiverzity a přirozené obnovy lesa je tedy nezbytné mít v naší režii alespoň čtvrtinu plochy honiteb a vykonávat v nich podle zákona i právo myslivosti,“ pokračoval Šafařík. V režijních honitbách tak budou plnit plány lovu především zaměstnanci podniku, pro další zájemce jsou připravené roční povolenky.
Lesy ČR podle nové strategie pronajmou 746 honiteb včetně uznaných obor a bažantnic na 717 tisících hektarech a 223 na 260 tisících hektarech si ponechají ve vlastní režii. Dosud pronajímaly 846 honiteb na 808 tisících hektarech a v režii měly 122 honiteb na 168 tisících hektarech. Nejvíce nájemních smluv končí letos, kdy podnik vyhlásí asi 460 výběrových řízení. „První smlouvy jsou už podepsané,“ dodal Šafařík.
Nejvíce lesy poškozuje spárkatá zvěř přemnožená kvůli jejímu nedokonalému sčítání, ale i nesprávnému plánování lovu či malé ochotě uživatelů honiteb zvěř lovit, pokud se jim nově v honitbě vyskytne. To je třeba podle lesníků změnit.


Prázdniny se blíží a možná přemýšlíte o táboru pro své děti, či vnoučata

V ekocentru se budou konat 2 běhy pětidenního příměstského tábora Veselá věda. 21.-25.8 a 28.8 – 1.9. cena 2970 Kč.
V Orlických horách se bude konat  tábor  ZO ČSOP Podorlicko v termínu 3. – 12.8. . Cena pro děti - členy ČSOP 4500, ostatní 4800,- přihlášky do 25.4. u Aleny Šplíchalové.  Více informací najdete na plakátcích.   H. Grundová ZO ČSOP Podorlicko
 

Zvířátka blíž k lidem

Nejde jen o divokou zvěř řádící na Roubáku. Dostal jsem během dvou dnů dva obrázky naší českotřebovské fauny, které dále uvádím. Nejdříve kachničky - patří snad na Třebovku, na rybníček do Javorky apod. Jak je vidět, tak mohou přijít až na dvorek. Další na řadě jsou nutrie, správně nutrie říční žijící snad nyní  i ve Třebovce na Zámostí. Je to nepůvodní druh.
Nutrie (Myocastor coypus, známá též jako vodní krysa, řekomyš americká, řekomyš bonárská, bobr bahenní, bobr jihoamerický, koypu či Mus coypus) je velký hlodavec původem z Jižní Ameriky, ve světě často chovaný na kožešinu (ceněnou zejména ve východní Evropě a střední Asii) a maso. Nepůvodní druh, který se díky masným a kožešinovým chovům, které byly zrušeny nebo nebyly dostatečně hlídány svými majiteli, dostal do volné přírody, kde zdomácněl.. Dospělí jedinci měří až 70 centimetrů. Ocas mají dlouhý necelého půl metru. Váží přes 5 kg, ovšem dominantní samci mohou vážit až 10 kg! Nutrie jsou zdatní tuneláři. Žijí v bažinách a na vlhkých březích potoků, řek i jezer pokrytých neprůchodnou vegetací. Tam si vyhrabávají nory dlouhé až dvacet metrů. Opouštějí je hlavně za šera. Nutrie jsou výborní plavci. Na nohou mají plovací blány a jejich nozdry jsou posunuté dopředu a nahoru, aby fungovaly jako periskop a zároveň dýchací komín podobně jako u ponorky plující těsně pod hladinou. V komplikovaném terén u zarostlých břehů se orientují především pomocí hmatových vousků. První nutrie na chov byly přivezeny z Argentiny do Jablonného nad Orlicí již v roce 1924. Od té doby se jejich chov stále rozšiřoval kvůli jemnému libovému masu a kvalitní husté kožešině. S nutroemi je nyní stále častěji hlášena řada potíží, je zákaz krmení např. v Chrudimi, ale i v Litomyšli....
Na Zámostí mají nyní vhodné podmínky, alespoň do té doby, než zde budou odstraněny nánosy bahna s vegetací. Pokud jsem dnes získal čerstvé zprávy, tak na problému spolupracuje město se státním podnikem Povodí Labe. První akcí bude monitoring naplaveného materiálu, na kterém se finančně částečně podílí i město, odstranění náplavek by pak mělo zajistit Povodí Labe.  Náplavy vznikly v předchozích letech díky investici na protipovodňových úpravách tiku Třebovky v Rybníku a Třebovici.  Před touto investicí nikdy nebyly náplavy v korytě takto velké.

Jaroslav Kulhavý vítězem na Maltě

Při své triatlonové premiéře si hned připsal Jaroslav Kulhavý vítězství. Na podniku nižší série Evropského poháru XTERRA předvedl v cyklistice výkon hodný olympijského šampiona a nedal soupeřům šanci.
XTERRA Malta tradičně otevírá triatlonovou sezónu terénních triatlonistů v Evropě. V letošním roce byl závod zařazen do evropského poháru, absolutní světová špička závod vzhledem k blížícímu se závodu světového poháru na Taiwanu vynechala, přesto se na Maltu upínaly oči triatlonové veřejnosti. Ke své premiéře mezi triatlonovou elitou si jej zvolil legendární biker Jaroslav Kulhavý.
Start z pláže Golden Bay na severní části ostrova vypustil závodníky vstříc mírně zvlněným azurovým vodám středozemního moře. První po 1500 metrech vybíhal do depa Američan James Shalvoy, Kulhavý zaostal čtyři minuty. “Poprvém jsem plaval v ostrém závodě na otevřené vodě, schytal jsem pár kopanců, je co zlepšovat.” Komentoval svou premiéru Kulhavý. Na kole od začátku potom předváděl one man show a díky nejrychlejšímu času disciplíny o 7 minut dorazil do depa s náskokem 4 minut před Francouzem Meunierem. “Jel jako traktor, neměl jsem vůbec  šanci s ním jet, je to legenda.” Komentoval nakonec i v cíli druhý Guillaume Meunier. Běh ve dvou náročných okruzích nabídl drama, ale nakonec rozhodly strmé výběhy do útesů, kde Kulhavý neztrácel a silovým během uhájil vítězství s náskokem jedné a půl minuty před druhým Meunierem a třetím Italem Farsim. “Plavání bylo MMA, na kole jsem do toho dal maximum a vytvořil si náskok. Běh jsem na své poměry zvládl slušně, takže musím být napoprvé spokojený.” Komentoval v cíli Kulhavý, kterého už v červnu čeká konfrontace s kompletní světovou špičkou na XTERRA Belgium. Domácí fanoušci se mohou těšit na podnik světového poháru v Prachaticích mezi 11. a 13. srpnem s účastí světových es včetně Jaroslava Kulhavého.

Kraj nabídne nová odlehčovací lůžka rodinám autistických klientů s náročným chováním

Péče o klienty s náročným chování byla pro pobytová sociální zařízení vždy velmi obtížná. Tito lidé vyžadují každý svého pečujícího pracovníka a speciální prostředí, kde nemohou ublížit sobě ani nikomu dalšímu. Nemohou žít v žádné skupině, jsou citliví na mnoho vnějších podnětů. Přesto už některá zařízení Pardubického kraje tuto službu poskytují. Domov pod hradem Žampach má nově od 1. dubna také tři odlehčovací lůžka pro klienty, o které pečuje rodina. Zájem je hlavně o víkendech a o prázdninách a donedávna vysoce překračoval možnosti.
„Uvolnění nových prostor umožnila transformace služeb,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Pro mnoho klientů ze Žampachu se našel nový domov v pronajatých bytech a domcích, která náš kraj postavil v okolí. Skoro 20 jich bydlí v chráněném bydlení s částečnou podporou a někteří v podporovaném bydlení. Díky tomu mohly v jedné z budov na Žampachu vzniknout sociálně terapeutické dílny a přestěhovala se tam i speciální škola. V původních prostorách jsou teď samostatné pokoje pro klienty s náročným chováním,“ vysvětlil radní.
Nová domácnost pro tři uživatele se společným obývacím pokojem s kuchyňským koutem a třemi ložnicemi je určena pro krátkodobé a opakované pobyty zdravotně postižených dětí a dospělých osob s poruchami autistického spektra ve věku od 7 let výše. Účelem služby je dočasně zastoupit rodiče nebo osobu blízkou v péči o dítě nebo dospělého se zdravotním postižením a vytvořit ji tak čas pro vlastní odpočinek a obnovu sil. Službu s vysokou mírou kvalifikované individuální podpory během celého dne poskytuje zkušený tým zaměstnanců.
„Rekonstrukce těchto prostor byla dokončena v minulém roce nákladem přibližně dva miliony korun.  Jsme rádi, že náš zřizovatel, Pardubický kraj, se rozhodl financovat provoz této odlehčovací služby v navýšené kapacitě tří lůžek. To by v současnosti mělo postačovat pro vyhovění všem žadatelům o krátkodobé odlehčovací pobyty,“ uvedl ředitel Luděk Grätz. Domov pod hradem Žampach má ještě šest dalších míst pro specializovanou celoroční pobytovou službu pro děti a dospělé s náročným chováním na péči.
V souvislosti se stárnutím klientů plánují v domově ve spolupráci s Pardubickým krajem zvýšit počet bezbariérových bytů rekonstrukcí bývalých dílen a postavit ještě jeden dvojdomek pro klienty vyžadující vysokou míru podpory.



Z městské knihovny: Výstava Romany Žáčkové a výdejní box