Českotřebovský deník 151/2023 (29/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Slavnostní vyřazení absolventů osmiletého studia na našem gymnáziu

Předání maturitní vysvědčení absolventům osmiletého studia, tedy oktávy, bylo slavnostní na zahradě českotřebovského gymnázia. Jak je v posledních mnoha letech obvyklé, tak se předávání aktivně zúčastnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Jako host se slavnosti zúčastnil pan PhDr. Josef Zavřel, českotřebovský rodák žijící od roku 1945 v Praze, bývalý redaktor Československé televize, fotograf a cestovatel, který se rozhodl odměnit nejlepší absolventy finanční odměnou. Pro nejlepší čtyři studenty ve čtyřletém i osmiletém studiu připravil odměnu v celkové výši 1000 USD, stejně jako v loňském roce. Tuto odměnu získali dva žáci z oktávy Dorota Štěpánková a Dominik Horák. Dalším úspěšným absolventům byly za prospěch, účast na soutěžích a reprezentaci školy věnovány další odměny věnované Spolkem gymnázia. Třídní oktávy byla po celou dobu studia Mgr. Dana Zahálková. Podle ohlasů studentů v závěrečném ceremoniálu lze soudit, že byla velmi oblíbená a že se svými žáky také nerada rozloučila. Na vyřazené absolventy byla samá chvála. O tom, že gymnázium přišlo o dobré studenty svědčí i to, že v každé třídě maturovalo 15 absolventů s vyznamenáním. Vzhledem k větrnému počasí, které narušilo kvalitu zvukové stopy vide byly projevy zkráceny. Nikoliv však znamenitý projev třídní učitelky Mgr. Dany Zahrádkové při zakončení slavnosti.

CZ LOKO získalo v Itálii nového zákazníka. 
Nákladnímu dopravci DB Cargo dodá čtyři lokomotivy EffiShunter 1000

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 29. května 2023
Další společností, která si vybrala lokomotivy EffiShunter 1000 české firmy CZ LOKO se stal jeden z evropských lídrů nákladní železniční dopravy DB Cargo Italia. Ta si objednala čtyři nové dieselelektrické lokomotivy v Itálii klasifikováné jako D744. První dva kusy budou dodány v průběhu léta a další dva do konce roku.
„Využívat je budeme především v husté síti jednovozových přeprav, zaručujících vysokou kvalitu a udržitelnost, a na neelektrifikovaných tratích a průmyslových vlečkách. Nové moderní lokomotivy přispějí k větší spolehlivosti a bezpečnosti, sníží dopad na životní prostředí z hlediska hluku a emisí a zvýší komfort našich zaměstnanců," říká Emanuele Vender a Rüdiger Gastell, generální ředitel DB Cargo.
Oceňuje přitom i výhody, které konvenční železniční doprava přináší hlavně zákazníkům, kteří potřebují nízkoobjemovou přepravu s více výchozími či cílovými místy. Podle Michala Schaffera, manažera obchodního oddělení CZ LOKO, premiérový kontrakt s tímto významným dopravcem potvrzuje vedoucí postavení CZ LOKO na evropském trhu s dieselovými lokomotivami.
Zejména lokomotiva EffiShunter 1000 představuje produkt vhodný pro potřeby železničních přepravců v celé Evropě. V Itálii, která je našim nejsilnějším zahraničním trhem, jsme již prodali více než sto lokomotiv. To je mimořádné číslo," dodal Michal Schaffer. Servis a další „after sales“ služby zajišťuje v zemi dceřiná společnost CZ LOKO ITALIA. Společnost CZ LOKO je přitom schopna poskytnout kompletní rozsah služeb ve všech dvou desítkách států, v nichž aktivně působí. 


V Kozlově v sobotu hasiči slavili jubileum

V Kozlově byl v sobotu 27. května prakticky celodenní program. Začalo to dopoledne oslavou hasičského jubilea. Bylo to slavení pracovní spojené s ukázkami zásahu profesionálů nebo také s ukázkou správného postupu při hašení malého domácího požáru, který by si měl každý zlikvidovat sám.  Odpolední program byl pro děti a večer zase v Chaloupce Maxe Švabinského byl program pro zájemce o kulturu hudbu a historii. K hasičskému výročí se vrátíme i pohledem do kroniky, nyní alespoň přidáváme dvě fotografie z inscenovaného zásahu integrovaného záchranného systému, který byl velmi obdivován  veřejností.  Na akci natáčel také Českotřebovský deník a tak Libor Vašina připravuje ve své střižně video z této akční oslavy hasičského jubilea.

Muzejní noc na videu prezentoval Českotřebovský deník v loňském roce 2022 
Připomeňme také Barokní noc kostelů v Dlouhé Třebové 2021


Chválíme nový chodník v uličce "Na Kopečku"
Chodník na této trase je velmi důležitý, je to vlastně nejkratší cesta z centra města přes Chmelnici a Třebovku k rotundě sv. Kateřiny. Bylo to v plánu snad deset let právě v souvislosti s instalaci informačního systému po památkách města, vždy se realizace zamítla pro připravovanou kabelizaci nízkého napětí. ČEZ je však problematický partner. Jak je vidět, tak je nejlepší na nic nečekat a konat.

Kde udělali soudruzi (z NDR) chybu....?

Citátem z klasického filmu  chci upozornit na nedomyšlená místa pro parkování sdílených kol společnosti NEXT BIKE. Obrázky, které uvádím jsem dostal elektrickou poštou se zaměřily na lokality parkovišť v trávě, která se zde nedá sekat. Na jaře se na to při rychlé přípravě stanovišť nedbalo, dnes je vidět, že se mělo buď více přemýšlet nebo více investovat.  Mám toho víc, zatím dva snímky - jsou od ZŠ Na rovině na Lhotce a z  Ústecké ulice u zastávky autobusů u parnické základní školy.
 

Krajský přebor II. třídy - antuka se chýlí ke konci soutěže
Udrží českotřebovský Sokol vedení?

Sokol Česká Třebová měl během května velmi bohatou soutěžní aktivitu - sehrál 8 zápasů!
Přehled zápasů
6.5. Vysoké Mýto - Sokol Č. Třebová 0 : 3 a 1 : 3
13.5. Sokol Č. Třebová - Svitavy 1 : 3  a 1 : 3
20.5. Sp. Choceň - Sokol Č. Třebová 1 : 5  a 0 : 3
27.5. Sokol Č. Třebová - Sp. Polička 3 : 0  a 3 : 0
V tabulce krajského přeboru je po 18 odehraných zápase Sokol Geodézie Česká Třebová na 1. místě. Se stejným počtem bodů (44) jsou na druhém místě Svitavy, ale mají jen velmi nepatrně horší poměr setů . Příští víkend se hraje poslední dvoukolo soutěže. Sokol Česká Třebová hraje v Letohradě s místním klubem Orel, který je na posledním místě, Svitavy hrají v Chocni s týmem který je předposlední.  Boj o špici tabulky je tedy vyrovnaný. Stačí malé zaváhání a českotřebovský Sokol o vedení v soutěži přijde. (mm)

ÚSTECKÁ 21 OPĚT NA ANDRLOVĚ CHLUMU
 O uplynulém víkendu se na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí konaly oblíbené závody automobilů do vrchu ÚSTECKÁ 21 - Memoriálu Miroslava Urbana. Jednalo se již o 66. a 67. ročník této prestižní akce, která přitahuje motoristické nadšence z celé republiky.
Závody byly rozděleny do několika kategorií, které se jely jako Mistrovství České republiky soudobých automobilů, Mistrovství České republiky historických vozů, Česká trofej ZAV a dále Mistrovství Slovenské republiky soudobých a historických automobilů. Závody letos přilákaly stovku závodních vozů ze tří zemí - Česka, Slovenska a Polska.
Trať měřila 3650 metrů s převýšením 225 metrů a nabízela náročných 21 zatáček, které vyzývaly závodníky k maximálnímu nasazení a dovednostem. Krásné počasí přálo závodům a přilákalo mnoho diváků, kteří lemovali trať a pozorovali závodníky při jejich jízdách.
Ústecká 21 - Memoriál Miroslava Urbana je tradiční událostí v automobilovém světě, a také letos závody přinesly nezapomenutelné zážitky jak pro závodníky, tak pro diváky. Poděkování si zaslouží také pořádající Autoklub Ústí nad Orlicí za výbornou organizaci závodu.  (ustinadorlici.cz)

 

LITOMYŠLSKÁ SPOLEČNOST SAINT-GOBAIN ADFORS CZ PŘIPRAVUJE ZÁMĚR „ZÁLOŽNÍ PALIVOVÝ SYSTÉM"

Jde o opatření pro případ nedostatku plynu pro výrobu
Záměrem je vybudování technologie na výrobu syntetického zemního plynu, spočívající v umístění zásobníků na LPG (zkapalněný ropný plyn) a veškerého potřebného příslušenství. Plynná homogenní směs syntetického zemního plynu bude využívána jako záložní zdroj plynu pro výrobní technologii závodu. Současně dojde k umístění technologie skladování ELTO (extra lehký topný olej), kdy ELTO se bude používat jako druhé záložní palivo pro otop sklářských van.
Počet a kapacita podzemních zásobníků LPG:
 8 x 100 m3  
Počet a kapacita zásobníků syntetického zemního plynu:
1 x 50 m3
Uskladněné množství kapalného LPG: 400 t -  Maximální objem zásobníků: 85 %
Součástí záměru bude prostor pro uložení technologie (výparníky s teplovodním ohřevem pro přeměnu kapalné fáze na plynnou – kapacita výparníku = 1 840 kg/h, příkon plynového kotle = 120 kW; směšovací jednotka na výrobu syntetického zemního plynu LPG/vzduch; čerpadlo kapalné fáze 3 LPG). Tyto jednotky budou vždy zdvojené, tzn. jedna jednotka bude sloužit jako provozní a druhá jednotka bude záložní. Pro stáčení kapalného LPG bude vybudováno jedno stáčecí místo. Budou realizovány také zpevněné manipulační plochy, které budou sloužit jako příjezdová komunikace k prostoru stáčení LPG. Bude vybudována rovněž ochranná stěna vymezující ochranné pásmo zásobníků.
Komunikace a zpevněné plochy, včetně parkoviště Jedná se o vybudování nové komunikace k novému záložnímu palivovému systému, která bude sloužit pro obsluhu budoucích zásobníků. Parkoviště je navrženo o celkové kapacitě 131 parkovacích stání z toho 5 vyhrazených parkovacích stání. Nově vzniklé parkoviště bude sloužit jako navýšení stávajících kapacit parkovacích stání firmy SGA Litomyšl. Parkoviště nevzniká na základě budování nového objektů, který by vyvolal potřebu navýšit parkovací kapacity.  TZ


Nové vymezení ochranného pásma vodního zdroje ve Svinné

Změnu ochranného pásma vodního zdroje I. a II. stupně pro vrt HV-101 v centru obce Svinná  řeší českotřebovský vodoprávní úřad. Zprávu pro revizi ochranného pásma vodního zdroje I. a II. stupně zpracovala v únoru 2023 odborníci ze společnosti FINGEO s.r.o., za účelem revize ochranného pásma vodního zdroje I. a II. stupně. Vlastníkem pozemku parc. č. 84 v kat. území Svinná u České Třebové je Vodárenská společnost Česká Třebová, s.r.o. Znamená to vyřešiot do konce roku stanovená technická opatření:. Ochranné pásmo vodního zdroje I. stupně bude vymezeno stávající oplocenou částí vrtané studny HV-101 přibližně ve tvaru kruhu o poloměru cca 3 m. b) Na vstupní brance  tabulka „Ochranné pásmo vodního zdroje I. stupně. Nepovolaným vstup zakázán“.

 

Víte odkud byl Antonín Chitussi?
Z Ronova nad Doubravou, tedy z Pardubického kraje

Téměř na hranici mezi Pardubickým a Středočeským krajem se nachází Ronov nad Doubravou. Jednou z dominant města je neobarokní kostel sv. Vavřince postavený v polovině 19. století na základech pravděpodobně gotického kostela. Další významnou kulturní památkou je románský kostel sv. Kříže ze druhé poloviny 12. století. Většina ronovských památek, včetně kostela sv. Vavřince se nachází na náměstí, které nese jméno ronovského rodáka, akademického malíře Antonína Chittussiho.
Pardubický kraj zde totiž připravuje modernizaci silnice II/337 z Třemošnice. „V loňském roce jsme za 180 milionů korun dokončili modernizaci úseku silnice II/337 ze Seče do Třemošnice a nyní bychom chtěli pokračovat dál z Třemošnice až do Ronova nad Doubravou. Jedná se o více jak čtyři kilometry dlouhý úsek, který bychom rádi začali modernizovat již na podzim letošního roku. Předpokládané náklady nyní dosahují 180 milionů korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Velkou investicí posledních let bylo pro Ronov nad Doubravou budování kanalizace a čističky odpadních vod. Stavba byla zahájena na konci roku 2018. Náklady dosáhly téměř 160 milionů korun. Téměř 63 procent získalo město z dotace Státního fondu životního prostředí. Momentálně obec řeší dostavbu 300 metrů kanalizace za přibližně deset milionů korun a čeká na vyhlášení vhodného dotačního titulu.

Festival Divadelní svět Brno

Divadelní svět Brno, který patří mezi největší divadelní festivaly v České republice, pravidelně přináší výběr celé řady zahraničních i českých inscenací v oblasti činohry, tanečních produkcí, či site–specific performancí. Letošní taneční svět reprezentovala věhlasná německá choreografka Sasha Waltz se svým souborem Sasha Waltz & Guests. Tento ansámbl náleží v současné době k nejvýraznějším skupinám v oblasti tance, tanečního divadla a vizuálních umění. Po smrti Piny Bausch se stala hlavní a nejdůležitější choreografkou Německa. Někdy bývá také označována za její pokračovatelku. Důležitým ukazatelem její tvorby je silná vazba k prostoru a výtvarná podoba inscenací. Reaguje na dění ve světě a ve společnosti, zpracovává veřejné i intimní otázky.
SYM-PHONIE MMXX pro „tanec, světlo a orchestr“ je jejím posledním dílem, které vzniklo ve spolupráci se Staatsoper Unter den Linden v březnu 2022 v Berlíně. Ve svých posledních dílech se Waltz zaměřuje mimo jiné i na synchronní vývoj choreografie a hudby. To dokumentuje právě toto celovečerní dílo, kdy v době jeho příprav oslovila Waltz jednoho z nejúspěšnějších skladatelů současné hudby, Rakušana Georga Fridricha Haase. Po mnoha operách je to jeho první scénické dílo zkomponované na objednávku pro taneční divadlo. Více na webu Opera plus ZDE