Českotřebovský deník 152/2023 (30/5)
Před 70 lety byla měnová reforma a zrušen lístkový systém

Byl to vlastně státní bankrot, stát připravil své občany o peníze. Do poslední chvíle představitelé státu (hlavně Antonín Zápotocký) lhali o tom, že měnová reforma nebude, aby byla na víkend 30.5. 1953 vyhlášena.  Hotovost byla v poměru 1 : 5 přeměněna jen do výše 300 korun, ostatní v poměru 1: 50000, úspory pak do výše 5000 korun, potom se poměr zhoršoval.  Byly nepokoje, ve velkých městech. Nové peníze se tiskly v Sovětském svazu. Jak příznačné, že...  
Můj otec byl kronikářem a píše o tom, jak byla fronta lidí před spořitelnou, kde se měnily peníze, hlídána  samopaly ozbrojenou stráží. Ve velkých městech, kde byly nepokoje  byly i kulomety. Údajně proto, že chránili lidi s penězi, před nekalými živly. Jenže to bylo obráceně, chránili komunistický systém před nespokojenou veřejností.  Peníze byly k ničemu, starými stokorunami si lidé zapalovali cigarety. Pro toho, kdo měl hotovost nad 300 neměly žádnou cenu.... Měla to být akce proti zbytkům buržoasie.
Při listování v kronikách z padesátých let, které mám doma v opisech k dispozici (můj otec Emil Mikolecký byl městským kronikářem v letech 1948 - 1959) jsem si uvědomil, že bude správné se věnovat citací jednotlivých zde uvedených textů. Protože ono to tou celostátně vyhlášenou měnovou reformou neskončilo, začala velká tažení proti "zbytkům buržoasie", tedy třeba řemeslníkům ve všech městech a obcích, také v České Třebové, lidí na sebe donášeli a a nevinní byli v "lidových soudech"  připraveni o majetek, arestováni (aby pak byli s velkým odstupem času rehabilitováni a některým i vrácen majetek). Samostatnou kapitolou byl hon na samostatně hospodařící zemědělce a boj o vznik JZD. To vše v kronikách je včetně jmen a zajímavých údajů.  Bude dobré, když se to postupně otevře veřejnosti. Kroniky dnes jsou z v archivech a nejsou nyní zpřístupněny, Byly sice digitalizovány, ale před pěti lety zase zneveřejněny - to zařídilo vyhlášené "GDPR".   Nemyslím, že bych se tím měl řídit a jsem připraven znovu padesátá léta odkrýt  a veřejně zpřístupnit. Kroniky totiž byly nejen o úspěších, ale také o problémech a potížích. Kroniky nebyly veřejné, psaly se "do šuplíku", vlastně odevzdávaly, stejně jako dnes.... Ale vraťme se ještě k měnové reformě do roku 1953:
Byl i další problém: současně se ceny potravin proti dosud platícímu přídělovému systému zvýšily o 30 procent, což vedlo k neblahým sociálním důsledkům. Řada důchodců měla životní pojistky nebo vklady ve finančních institucích, kam si ze svých nepříliš vysokých platů střádali na sklonek života To všechno bylo zrušeno. Vzhledem k tomu, že někteří mohli mít jen malé nebo žádné důchody, tak se ocitli zcela bez prostředků, což byl i případ invalidů. Reforma přitom byla na spadnutí.  O tom, že se bude muset udělat něco s lístkovým systémem, který v ČSR od války přetrvával jako v jedné z posledních zemí se mluvilo hodně.  Pořád se psalo o úspěších, o tom, jak se plnily plány těžby uhlí, výroby elektřiny a strojů, ale skutečnost byla jiná....
Koruna, po válce vázaná na dolar a libru  změnila vazbu na rubl, byli jsme vyloučeni z Mezinárodního měnového fondu, koruna nebyla do devadesátých let konvertibilní.  To vše se odehrálo před 70 lety a je dobré si to připomenout právě dnes, kdy vzniká nespokojenost  s růstem cen.  Opatření, která nyní řešíme jsou právě proto, aby nikdy žádná podobná situace nemusela nastat. Máme jinou ekonomika a skutečnou demokracii. (mm)


Na Palici běželo z Rybníka 44 závodníků

Za téměř ideálního počasí se v Rybníku uskutečnil již 5. ročník běžeckého závodu s příznačným názvem “Běh na Palici”, který startuje z fotbalového hřiště v obci Rybník 380 m.n.m. a místy nelehkým lesním terénem vede přes tři vrcholy třebovských stěn: 593 m.n.m. – 597 m.n.m. – až na Palici 613 m.n.m. a okolím skuhrovského potoka zpět do cíle na fotbalové hřiště. Na trase dlouhé bez mála 13 km závodníky prověřilo nejen stoupání, ale také dva ostřejší seběhy (celkové stoupání / klesání 312 m). Zúčastnilo se celkem 44 závodníků v 6. kategoriích z osmi vypsaných. Děkujeme všem účastníkům za parádní výkony a těšíme se zase napřesrok !!!
Nejrychlejší muž Lukáš Kovář 51:09, 2. Marek Fajfr (junior) 59:12, nejrychlejší žena Aneta Čípová 1:02:59

Hokejbalisté vybojovali I. ligu (před 5 lety)
Nyní mají novou šanci. V sobotu se může rozhodnout! 

Jak to bylo v roce 2018: Českotřebovští hokejbalisté hrái II. ligu ve skupině Čechy - východ a vůbec nedělali ostudu. Celou sezónu hráli o špici tabulky. V základní části soutěže skončili v tabulce ne druhém místě a dále velmi úspěšně bojovali ve čtvrtfinále. V soutěži dosáhli také neuvěřitelně vysoké výhry. Tolik branek běžně v zápasech nedávali. V semifinále byl soupeř těžší, ale i ten byl zdolán a nakonec ve finále čekal Chlumec nad Cidlinou, největší soupeř skupiny. Navíc série začínala dvěma zápasy na hřišti soupeře. Skočily vítězstvím Lokomotivy 1 : 2 a 0 : 3, poslední sobotní finále,  také jediný zápas v domácí aréně (6:1). Povzbudit přišla slušná návštěva. Finálová série skončila po třech zápasech. Hurá do I. ligy! 
V letošním roce byla situace podobná (i když ne úplně stejná):  Po základní části soutěže však byla Lokomotiva v druholigové  skupině Čechy - východ na třetím místě, ale v play-off se jí dařilo. Ve čtvrtfinále porazila Chlumec na Cidlinou na zápasy 2 : 1, v semifinále si rychle poradila s týmem Prachovic 3 : 0 na zápasy a nyní hraje finálovou sérii s B týmem Letohradu. Po dvou zápasech na hřišti soupeře vede na zápasy Lokomotiva 2 :_ 0 a čeká se na rozhodující třetí vítězství. To přichází v úvahu v sobotu 3. června, zápas v aréně v Benátkách začíná v 11 hodin dopoledne. Přijďte povzbudit hokejbalisty !

Partnerství VDA a lanškrounské firmy AVX vzniklo před 5 lety

Spolupráci škol a firem se v dnešní době daří. Důkazem může být vzniklé partnerství mezi Střední školou technickou a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové a firmou AVX. Ta škole věnovala finanční dar na nákup učebních pomůcek a hodlá se také podílet na odborném výcviku.
Spolupráci mezi českotřebovskou technickou školou a společností AVX oficiálně odstartovalo slavnostní předání finančního daru. „Firma AVX věnovala naší škole dar ve výši 100 tisíc korun, který využila na nákup učebních pomůcek na výuku IT technologií, jako je například svářečka optických vláken nebo přístroje pro bezolovnaté pájení v elektro dílně,“ uvedl ředitel školy Jan Kovář. „Další spolupráce se bude týkat sdílení zkušeností z praxe. V nejbližší době se uskuteční exkurze našich studentů do firmy AVX a od září bychom rádi společně s AVX zahájili odborný výcvik. Žáci i pedagogové školy se tak zapojí do inovací ve výrobě a vývoji, které firma připravuje,“ přiblížil spolupráci Jan Kovář.

Před 10 lety skončila porodnice v Litomyšli

Poslední děti, které se přesně před deseti lety narodily v porodnici v Litomyšli jsou dnes už žáky čtvrté třídy. Na konci května roku 2013 však oddělení skončilo. Lidé na Svitavsku dodnes tohoto rozhodnutí krajského úřadu litují, maminky i tehdejší zdravotní sestry na porodnici ale nezapomněly. 
Poté dětské oddělení a následně i porodnice v Litomyšlské nemocnici skončily. Důvodem bylo, že nemocnice neměla dostatek atestovaných dětských  lékařů a bez dětského oddělení nemohla fungovat dál ani porodnice.

DEN PARDUBICKÉHO KRAJE 9. ČERVNA

Známé hudební kapely, regionální potraviny a bohatý program. To vše zažijte na jedné z největších kulturních akcí regionu – Den Pardubického kraje 2023, který nabídne zábavu pro každého…
Místo konání: Pernštýnské a Komenského náměstí v Pardubicích
 
Termín: 9. června 2023, 13:00 – 21:00 hod.
 
Program:
13:00 Banda di feste
13:00 - 18:00 Zámek Pardubice - vstup zdarma do expozice "Kdy jste je viděli naposledy"
14:15 Slavnostní nástup Armády České republiky
15:30 Maxíci
17:00 enDee
18:00 Slavnostní vyhlášení Regionální potraviny
18:30 Jakub Smolík
20:00 Mňága a Žďorp
 
Celou akcí bude provázet moderátor Vláďa Slezák.
 
Na co se dále můžete těšit: Prohlídky krajského úřadu (od 19 hodin, začátek u recepce budovy A na Komenského náměstí) Ukázky práce a techniky hasičů, policie, záchranné služby Střední školy Pardubického kraje Univerzita Pardubice
Autogramiáda známých sportovců a osobností
Regionální výrobci potravin


Vzpomínka na profesora Boris Wolfa


Před pěti lety zemřel v požehnaném věku nedožitých 95 let profesor orlickoústeckého gymnázia pan Boris Wolf . Byl tehdy jedním z nejstarších absolventů českotřebovského gymnázia a dokonce zde  také nějaký čas vyučoval. V České Třebové měl nejen řadu známých a žáků a také spolužáků. Jedním z nich byl například významný stavař a statik Ing. Jozef Poštulka  žijící v Bratislavě, kterého Boris Wolf při  jeho českotřebovských pobytech pravidelně navštěvoval.  Boris Wolf byl také aktivním členem orlickoústeckého Klubu přátel umění maloval zejména krajinářské motivy a zátiší a na akcích klubu pravidelně vystavoval až do vysokého věku.  Spolu s ním vystavovali další výtvarníci, kteří měli s Borisen Wolfem společné to, že studovali na českotřebovském gymnáziu, Byl to např. Mgr. Josef Coufal z Brandýsa n.Orl , doc. ing. Josef Ripka, CSc. a Josef Malátek (maturitní ročník 1942). 
Boris Wolf byl znalcem výtvarného umění a při návštěvách u svých kolegů nikdy nezapomněl ohodnotit v bytě vystavené obrazy. Borise Wolfa jsem znal jako kolegu, učili jsme léta ve stejné budově absolvovali jsme  někdy opravdu dlouhé diskuze na řadu témat ze života České Třebové i Ústí nad Orlicí.  Dbal na zdravý způsob život a do vysokého věku tomu úměrně sportoval např. jezdil na kole. Byl oblíbeným kolegou pro učitele z několika generací. 
Milan Mikolecký, foto Martin Šebela

 

NĚKTERÁ HISTORICKÁ VÝROČÍ NAŠEHO MĚSTA V ROCE  2023


745 let (1278) od první zmínky o České Třebové jako obydleném místě. Dokladem toho je listina litomyšlského opata Oldřicha olomouckému biskupovi Brunovi ze Schaumburka. Rukopis je uložen ve vatikánské knihovně.

520 let (1503) od pravděpodobně první zmínky o lázních na Horách v souvislosti se sporem měšťana Václava Kudleje s Jakubem, lazebníkem o lázeň pro chudé.

480 let (1543) od první zmínky o místním špitálu.... + dalších 25 významných výročí města  najdete ZDE


 

  • Velká rekonstrukce silnice v Klášterci nad Orlicí směr Zbudov
    Komunikace se rekonstruuje od kraje obce směrem od Žamberka až po křižovatku se silnicí III/3112 u mostu přes Divokou Orlici. „Celková délka opravovaného úseku v této etapě je necelých 1,3 kilometru. Počítá se s kompletní výměnou asfaltových vrstev. V úsecích, kde to bude stávající stav vozovky vyžadovat, bude provedena výměna celé konstrukce,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
    Součástí oprav je nové odvodnění, obnovy se dočkají také stávající opěrné zdi a dojde k vybudování nových opěrných zdí ve vybraných úsecích. Úsek získá nové svislé a vodorovné dopravní značení. „Rekonstrukce vyjde na necelých 30 milionů bez DPH a je rozdělena do dvou fází s ohledem na zajištění obslužnosti obce. První fáze stavby potrvá do 15. srpna, druhá začne 16. srpna a podle smlouvy bude silnice hotová do 29. října letošního roku,“ dodal Kortyš.
    Objízdná trasa mezi Zbudovem a středem obce Klášterec nad Orlicí je vedena přes Líšnici a Pastviny. Omezena je i autobusová doprava, zastávka Zbudov je po dobu stavby uzavřená a platí výlukový jízdní řád. Pardubický kraj počítá s tím, že následovat bude druhá etapa rekonstrukce silnice. „Druhou etapou bychom chtěli navázat v dalších letech. Naším původním záměrem bylo získat finanční prostředky z česko-polského příhraničního operačního programu, což však nebylo možné, a tak budeme rekonstrukce realizovat z vlastních zdrojů s využitím prostředků ze zvýšeného inkasa daňových příjmů loňského roku,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.