PRVNÍ MUZEJNÍ NOC V KOZLOVĚ BYLA V ROCE 2008, TEDY PŘED 15 LETY
A byla nejen večerní párty u Chaloupky v Kozlově, ale i něco navíc

 

Městské muzeum připravilo netradiční kulturní zážitek. Zahájení letní turistické sezóny v Kozlově se rozhodně více než vydařilo. V rámci festivalu muzejních nocí  se v Kozlově konala v sobotu 31. 5. mimořádná událost. Po 19. hodině bylo v zaplněném sále hostince U Siťařů promítání   dvou zajímavých filmů se vztahem k Chaloupce Maxe Švabinského, které představily využívání Chaloupky v Kozlově rodinou ve dvou obdobích.. Oba filmy byly velmi poetické, velmi dobře dokumentovaly že Kozlov znamenal pro Vejrychovy a Švabinského skutečně  cenou lokalitu a dovedu si představit, jak těžko se s ní Švabinský v roce 19191 loučil.

Pokorného černobílý amatérský film byl pořízen v roce 1971. Viděli jsme chaloupku takovou jakou si už těžko pamatujeme, škoda že jen černobílou.   Podle toho, co jsem se dozvěděl má ještě tento autor další zajímavou věc a to je nahrávku vyprávění Maxe Švabinského a věřím, že bude příště veřejně předvedena. Chtěl bych také pochválit i druhý barevný film "Můj Kozlov", který pořídila Víta Balcarová a Martin Vašíček (OIKTV) .Patří rozhodně do zlatého fondu videodokumentů o České Třebové a možná že ani nemá v další produkci OIKTV obdobu. Právě veřejné provedení v sále v Kozlově před tolika lidmi  dalo filmu mnoho autentického. Zuzana Švabinská zde promlouvala z plátna ke svým spoluobčanům v Kozlově a vzpomínala, všechno bylo jako na dosah ruky. Jak je vidět, tak již začátek akce v Kozlově byl velmi vydařený.

Pokračování v Chaloupce a u kozlovské Chaloupky ovšem bylo ještě působivější a nenechalo nikoho bez velkého a hlubokého dojmu. Po zahradě byly rozvěšené lampiony, připravená hostina, nápoje s rumem i bez rumu, ohniště pro pozdější opékání buřtů, a k tomu všemu hrála dojímavá hudba v provedení  Mirka Němce (klávesy) a Zdeňka Černého (saxofon, klarinet), která doprovázela návštěvníky po celý večer až do tmy. Také v Chaloupce  byla zajištěna průvodcovská služba, dojímavé večerní osvětlení všech prostor včetně schodiště.  A navíc jsme se při prohlídce stavení mohli setkat v Bílém pokoji   s "Elou Švabinskou na živo" (četla si knížku), nahoře v podkrovní místnosti zvané"Kufr" pak přímo s Mistrem Maxem Švabinským, který jak jinak samozřejmě maloval, ač při špatném osvětlení, a nakonec v další místnosti přímo s filosofem E. Welzem, který si při svíčce - jak jinak - četl knížku.

Všichni, kdo přišli nelitovali, nemuseli spěchat, mohli si v klidu pohovořit, občerstvit, prohlédnout důkladně chaloupku a poslouchat krásné melodie. Pořadatelům akce - městskému muzeu se podařil skutečně mimořádný čin. A nebylo to jen tak zadarmo. Pro zdar akce museli v krátkém termínu udělat spoustu práce a věnovali tomu celé dny, opravdu celé dny. Po zimě bylo třeba chaloupku nejen znovu nastěhovat, ale opravit a upravit, vyzdobit, naaranžovat, přiopravit zahradu.  Jménem všech návštěvníků akce bych chtěl pracovníkům městského muzea poděkovat. Bylo opravdu zajímavý večer a mimořádný zážitek. (mm, 31.8. 2008)