Českotřebovský deník 155/2023 (2/6) 

100 let Klubu českých turistů v České Třebové
Oslavte s námi výročí Klubu českých turistů pohybem!
Vyrazte s námi na pěší a cyklo trasy po okolí České Třebové!

Slavíme 100 let od založení odboru Českých turistů v České Třebové a 135 let od založení Klubu českých turistů jako takového
Termín: Sobota 10. června 2023
Místo:
Start turistických tratí SŠTD Gustava Habrmana od 8:00 do 10:00,
Přednáška o historii Klubu český turistů v České Třebové
v Muzeu Česká Třebová od 13:00 a od 15:00.
Cílové místo v parku Javorka - pavilon Antonína Benewitze.
 
Pořadatel:
Klub českých turistů, odbor Česká Třebová

Pár slov o přípravě společensko-sportovní akce „Dvě výročí“
(135 let Klubu českých turistů a 100 let českotřebovského odboru KČT).

Jedná se o jednorázovou akci v České Třebové, která se uskuteční dne 10.06.2023. Koná se pod záštitou hejtmana pardubického kraje Martina Netolického, za finanční podpory města Česká Třebová. Tradičním partnerem akcí klubu je Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana a nově pak Městské muzeum Česká Třebová. Akce je publikována v oblastním i celostátním kalendáři turistických akcí klubu.
Sportovní část akce zahrnuje čtyři pěší trasy (městská, 5, 10 a 15 km) a tři cyklotrasy (33, 44 a 55 km). Část společenská se opírá o přednášku s prezentací o historii klubu a odboru, která se bude v badatelně městského muzea opakovaně konat od 9:00, 11:00 a 15:00 hodin. V čase první přednášky, která je vyhrazena zástupcům odborů klubu turistů z oblasti pardubický kraj a pozvaným hostům, dojde k předání odznaku Vojty Náprstka předsedkyni odboru a k uvedení odboru a člena do síně slávy klubu.
Start všech tras proběhne na SŠTD Gustava Habrmana na Skalce, cíl je pak v parku Javorka. Cílem tras je ukázat jednak poslední počiny v oblasti turistiky v České Třebové (nový úsek cyklostezky do Rybníka a část cesty Aloise Jiráska, která byla v loňském roce upravena z participativního rozpočtu města), jednak krásy města jako takového, a to zejména zpřístupněním rotundy svaté Kateřiny, rozhledny na Kozlovském kopci a malebných hospůdek v Kozlově, Svinné a U Floriána široké (nejen) turistické veřejnosti. Zážitkem má být rovněž možnost projížďky vozítky Velorex, která mají v České Třebové na Parníku jeden ze svých konstrukčních kořenů.
Kontakt: Jiří Smrčka, 605246689, jiri.smrcka@ceska-trebova.cz

Sluníčko vůbec nesvědčí projekcím v badatelně městského muzea
Přichází léto a dny se prodlužují navíc je letní čas a ten nijak nesvědčí podvečerním projekcím. Květen byl slunečný měsíc. Píšu o tom proto, že za této situace je prakticky nemožné za současných podmínek poskytnout pro projekce při přednáškách a seminářích v městském muzeum dostatečně kvalitní shlédnuté promítaných obrázků. Ať se přednášející snaží jak může, tak výsledný dojem není velký a návštěvníci seminářů a přednášek toho mnoho neuvidí. A přitom jsou dnes dostupná a nikoliv drahá technická opatření, které dokážou  zajistit nerušenou projekci i v sálech s velkými okny, což je právě případ badatelny našeho muzea. Vždyť se zde konají i jiné dopolední akce, také jednání městského zastupitelstva a všude tam se promítá, i když výsledný dojem při shlédnutí obrázků je velmi mizerný. Jedenáct let po dokončení by si přednáškový sál muzea (tak se ve skutečnosti používá) zasloužil i odpovídající zatemnění a projekční techniku na výši a také mikrofon, schopný reprodukovat mluvené slovo srozumitelně.
Vím že je snaha o úspory, ale ať se šetří tam, kde to není vidět, tady tady by si draze pořízený a poměrně i draze provozovaný objekt  zasloužil dovybavit. A to právě přes to letní období to je nejvíc potřeba. Mohu nakonec ukázat, jak vypadají promítané fotografie z jinak velmi dobře navštíveného semináře Martina Šebely na téma Lidická + Zámostí, který se konal ve slunečném podvečeru v úterý 31. května. Do té doby, než slunce zašlo za protější domy nebylo vlastně vidět vůbec nic a ani později nejde o kvalitní obrázky. Moji ukázku jsem mohl upravit v počítačovém programu  (photoshopu), ale posluchači v sále takovou možno při přednášce nemají. Byla by chyba, kdyby sami muzejníci ze skromnosti takový požadavek nevznesli, proto  tento námět zvedám jako hlas z veřejnosti a jsem zvědav, jestli to někdo uslyší. Bude to potřebné vylepšení prestižního prostoru města. (mm)
Na (upravených) obrázcích most v Lidické ulici již bez soch (tedy po válce) + Rochova trafika a rotunda, samozřejmě,,,

Zaostřeno na školství s radním Josefem Kozlem

Připravenost jednotlivých krajů v souvislosti s přijímacími zkouškami na střední školy je stále předmětem mnoha debat. Kraje jako dominantní zřizovatelé středních škol mají za stabilní chod škol zodpovědnost. Ačkoliv i v Pardubickém kraji řada dětí ještě čeká na rozhodnutí, na které střední školy je přijmou, situace je podle radního pro oblast školství Josefa Kozla stabilní, protože se kraj dlouhodobě demografickým vývojem zabývá. O více informací z oblasti krajského školství se radní podělil v podcastu Pardubického kraje Zaostřeno na…
Celá debata je mediálně velmi podrobně sledovaná, což je samozřejmě v pořádku. Zároveň se v ní však objevuje určitá zkratkovitost, protože situace je zcela odlišná například v Praze a Středočeském kraji. V Pardubickém kraji ji považuji za stabilní, o čemž hovoří i statistiky z jednotlivých okresů, které máme k dispozici. Jsem přesvědčený, že se se školstvím v našem kraji pracuje dlouhodobě systematicky a správně,” uvedl radní Kozel a pokračuje: „Snažíme se hlídat jednotlivé ročníky již od předškolního vzdělávání, přes základní školy až po žáky nastupující do středních škol. Kdybych měl jmenovat i konkrétní čísla, v Pardubickém kraji máme střední školy naplněné ze 73 procent, soukromé školy ze 74 procent.”
Radní Josef Kozel zároveň nezastírá, že se nebojuje o místa na žádaných školách, na kterých se tak může ze strany zájemců tvořit přetlak. „Bohužel je potřeba si umět přiznat, že ne každé dítě na určitý typ školy nebo danou konkrétní školu má, a že je nutné někdy ustoupit touze studovat na vysněné škole, a to jak z pohledu dětí, tak i jejich rodičů. Je to zkrátka konkurenční boj, kdy se na ty nejlepší a nejžádanější školy mohou dostat opravdu jen ti nejlepší,” sdělil Josef Kozel.
Další informace týkající se letošních přijímacích zkoušek, ale i jiných zajímavých témat z krajského školství, se dozvíte v podcastu Pardubického kraje Zaostřeno na…

Ostře sledována je situace zejména na gymnáziích

Konkrétní situace např. na českotřebovském gymnázium byla taková, že se čtyřleté studium podařilo naplnit již v I. kole, byl dostatečný počet přihlášek. To stejné bylo možné napsat také o osmiletém studiu. Zde ovšem zaskočily uchazeče a podmínky zkoušek a tak 21 uchazečů o osmileté studium nesplnilo povinný počet 30 bodů ze zadaných testů z českého jazyka a matematiky. gymnázium, nesplnili podmínky a nemohli být přijati. V druhém kole se přihlásilo 7 uchazečů a 6 z nich přijímačky úspěšně složilo. Na našem gymnáziu se tedy situace vyvíjí normálně.
Zajímavá situace se ovšem stala na gymnáziu v Lanškrouně, kde měli po 1. kole větší počet (12) volných míst. Sem se do druhého kola přihlásilo na 8 desítek uchazečů (!) a to z velké části ze vzdálených měst, tedy i z 200 km vzdálené Prahy také z Brna či Příbrami !  V druhém kole  tedy v Lanškrouně třídu doplnili, ale jistotu, zda uchazeči nastoupí a za jakých podmínek nemají. Vzhledem k tomu, že uchazeči jsou anonymizováni svým kódem, nelze nic konkrétnějšího napsat. Situace si ale všímá  web aktuálně.cz, kde se píše že třetina uchazečů má bydliště v Praze. Podobná situace vznikla na gymnáziu v Žamberku. Je to jistě způsobeno i tím, že v druhém kole mohou rodiče přihlásit uchazeče na libovolný počet škol.  (mm)


VÝSTAVA LÉČIVEK A KAKTUSŮ V Ekocentru Podorlicko  12. až 17. 6.

Výstava bude otevřena  od 9,00 do 12,00 a od 13,00 do 17,00
Během výstavy bude zajištěn odborný výklad.
Prodej kaktusů a semenáčků zajištěn.  Vstupné 20 Kč. Žáci 10 Kč
Školy si mohu také na adrese hanka.grundova@gmail.com či na tel +420 702292352 objednat dvouhodinový výukový program „Léčivky kolem nás“. Pořádá Český svaz ochránců přírody ZO Podorlicko Česká Třebová

Poslední rozloučení s Boženou Ivanovou nebude
Podle informací rodiny se  nebude konat žádné veřejné rozloučení se zesnulou paní Boženou Ivanovou, válečnou veteránkou, nositelkou nositelkou státního vyznamenání za statečnost uděleného prezidentem republiky Milošem Zemanem v roce 2019, také ocenění Za zásluhy o Pardubický kraj a čestnou občankou města Česká Třebová.  
Na její památku uvádíme video k nedávnému jubileu

   

Vesnicí roku 2022 se stala Suchá Lhota v okrese Svitavy

Do 27. ročníku soutěže Vesnice roku 2023 v Programu obnovy venkova se v Pardubickém kraji přihlásilo celkem 13 obcí. Vítězem se stala a Zlatou stuhu získala Suchá Lhota, obec s 84 obyvateli, která byla co do počtu obyvatel nejmenší přihlášenou obcí v rámci kraje i celé republiky. Nachází se přibližně 13 kilometrů od Litomyšle v okrese Svitavy.
Každou z přihlášených obcí v termínu mezi 22. a 30. květnem navštívila hodnotitelská komise. V komisi zasedli například zástupci zemědělského intervenčního fondu, sdružení místních samospráv, krajského úřadu nebo starosta Biskupic, krajské Vesnice roku 2022. „Základní informace a podklady pro hodnocení získala krajská hodnotitelská komise z prezentace obce, rozhovorů s jejími zástupci, prohlídky obce a obsahu materiálů doložených jako součást přihlášky do soutěže. Oproti minulému roku se nám mírně navýšil počet přihlášek do soutěže, což vnímám jako pozitivní fakt vzhledem k tomu, že jejich počet každoročně klesal,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil a pokračuje: „Suché Lhotě k zaslouženému vítězství gratuluji. Jak komise v hodnocení kvitovala, obec i přes nízký počet obyvatel dokáže svojí houževnatostí, nadšením a kulturní aktivitou zaujmout i nestranného pozorovatele. Většina občanů je zapojena do místního hasičského sboru a nemalá část z nich zároveň figuruje i v divadelním souboru. Suchá Lhota také úzce spolupracuje s blízkým okolím a zajímavostí je, že se občané pravidelně setkávají s ostatními „Lhotami“, a to nejen v rámci České republiky, ale i s našimi slovenskými sousedy.“
Pardubický kraj v letošním roce navýšil podporu pro soutěž Vesnice roku. „Kromě zkušeností a dobrých příkladů z praxe, které si mezi sebou mohou obce vyměnit, je dalším benefitem také finanční odměna. Pro letošní rok jsme v rámci Programu obnovy venkova vyčlenili na soutěž Vesnice roku celkem 3 miliony korun. Kromě toho mají obce možnost žádat o podporu prostřednictvím různých dotačních titulů, například na pořízení komunálních traktorů nebo na provoz venkovských prodejen,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Kromě Zlaté stuhy uděluje komise i další ocenění. V letošním roce je to:
Modrá stuha – za společenský život – městys Choltice, okr. Pardubice
Bílá stuha – za činnost mládeže – obec Prosetín, okr. Chrudim
Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí – obec Červená Voda, okr. Ústí nad Orlicí
Slavnostní předání stuh se uskuteční v Suché Lhotě 5. srpna 2023.
Suchá Lhota se nachází téměř v samotném geografickém středu Pardubického kraje. Vznik obce nelze určit zcela přesně, avšak první písemná zmínka o obci se váže k roku 1347, kdy se uvádí jako majetek biskupství litomyšlského. Suchá Lhota slavila dílčí úspěchy v soutěži Vesnice roku již v předchozích letech, kdy získala například Bílou stuhu (2018) nebo Cenu naděje pro živý venkov za místní spolkový život a občanskou společnost v obci (2022).  TZ