Českotřebovský deník 158/2023 (5/6)  
CZ LOKO vyrábí a opravuje železniční dvojkolí v novém provozu  

ČESKÁ TŘEBOVÁ, 5. června 2023 
Téměř sto milionů korun investovala společnost CZ LOKO v českotřebovském závodě do stavby nového moderního provozu kolovky, specializovaného na opravy a výrobu železničních dvojkolí.
Firmě, která je největším evropským výrobcem posunovacích a univerzálních dieselelektrických lokomotiv, to umožní především zefektivnit, zrychlit a zkvalitnit poskytované služby a potenciálně až  zdvojnásobit produkci dvojkolí na 80 měsíčně. Z nich se zhruba 60 procent využije CZ LOKO pro vlastní výrobu a zbytek firma nabídne jako volnou kapacitu pro další zakázky.  Nová kolovka vznikla přestavbou původní haly ukončených oprav motorů ČKD. Stavba začala v listopadu 2021, kdy ještě doznívala covidová pandemie. Loni v červenci se zahájila instalace hlavního strojního vybavení, na níž na podzim navázal několikaměsíční zkušební provoz. Ten nyní skončil a přešel na provoz běžný.  Více ZDE

Nové video Českotřebovského deníku: Integrovaný záchranný systém v akci

Video bylo pořízeno při oslavě 115. výročí zhaložení sboru dobrovolných hasičů v Kozlově dne 27. května t.r.  Byla to sláva veliká, prakticky celodenní akce. Z této události připravuje Českotřebovský deník dvě videa - první přinášíme dnes a jde o předváděčku  zásahu Integrovaného záchranného systému při inscenované dopravní nehodě, ke které došlo  nedaleko bývalé kozlovské hájenky. Po nehodě řidič, který nehodu zavinil utekl a nechal na místě zraněného spolujezdce. Nehoda naštěstí neušla pozornosti, byla řádně ohlášena a tak za okamžik na místo přijeli jak profesionální hasiči z Litomyšle i další sbor z Třebovice, také  zdravotnická záchranní služba a se zraněným spolujezdcem si poradili,  z poškozeného havarovaného vozidla jej vyprostili, ošetřili a odvezli k dalšímu vyšetření. Kameraman Libor Vašina vše dobře z dokumentoval a video nyní překládáme, jako ukázku činnosti záchranného systému v praktické ukázce.  Další události z hasičských oslav v Kozlově budou ve zvláštním videu. Hasičům SDH v Kozlově  je třeba udělit velikou oslavu. Dokázali ve spolupráci se svými příznivci, profesionály ze záchranného systému a sponzory v Kozlově udělat opravdu velkou akci, tak trochu možná až partyzánsky, z českotřebovské radnice  se bohužel nikdo nepřišel ani podívat. (mm)

Číslo 205 na Parníku hlásí: HOTOVO

Fotografie sluncem osvětleného opraveného domu je pro mne velkou odměnou za veškeré úsilí, které bylo třeba v minulých cca pěti letech vynaložit, aby se dům se čtyřmi opuštěnými byty a málo využitým přízemím přeměnil. V centru Parníka už nedělá ostudu, ale je ozdobou této městské čtvrti. Škoda té předpokládané budoucnosti zrušení zdejší poštovní pobočky. Jakási velmi malá šance na udržení je, ovšem za předpokladu  velkého podílu města. Do centra Parníka ovšem taková služba patří. Úkolem města ovšem není zajišťovat poštovní služby, ale je-li nějaká šance, trak by se měla využít. Připomeňme že to je letos 75 let od spojení Parníka a České Třebové a také toho že pošta na Parníku byla již v minulém století. Byla spojena s existencí firmy HPS, nyní má svůj úkol sloužit občanů Parníka a Lhotky, aby nemuseli se vším až na hlavní poštu a museli zde stát dlouhou frontu na něco, co by šlo zařídit na Parníku. V druhé části budovy je zavedené kadeřnictví a nově zřizované Teraupetické centrum Parník, tedy soukromá ordinace. Měl jsem možnost si budovu projít  v době kolaudace a myslím, že nový nájemce bude s připravenými prostory spokojen. Na úpravu domu byla v letošním roce využita také investiční dotace Pardubického kraje. Je to nově zřízený dotační titul, který můžeme uplatnit právě u nás v České Třebové. Naše město bylo zařazeno právě mezi regiony, které patří v kraji mezi méně rozvinuté a problematické. (mm)

Profesionální hasiči potřebují moderní vůz pro řízení velkých zásahů

Pardubický kraj se snaží dlouhodobě kromě dobrovolných hasičů podporovat také ty profesionální. Stejně tak tomu bude i v letošním roce. Krajští radní na svém posledním jednání schválili poskytnutí daru ve výši dvou milionů korun na pořízení velitelsko - spojovacího automobilu pro řízení velkého počtu jednotek na místě mimořádné události.
„Stejně jako v případě krajského policejního ředitelství se snažíme pomáhat s obnovou techniky také profesionálním hasičům. Jedná se vždy o techniku, kterou by krajští profesionální hasiči pořizovali ze svého rozpočtu velmi složitě. V tomto případě se jedná o pořízení velitelsko - spojovacího automobilu, který je určený pro řízení velkého počtu jednotek požární ochrany a složek IZS přímo na místě mimořádné události, což by mělo mít vliv na rychlost zdolání zásahu velkého rozsahu. Pořizovací cena tohoto typu vozidla činí přibližně deset milionů korun a s krajským ředitelem hasičů jsme se domluvili na spoluúčasti kraje ve výši dvou milionů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vozidlo je vybaveno vlastním zdrojem elektrické energie, osvětlovacím stožárem, komunikační technikou, internetovým připojením, tiskárnou a dalším nezbytným příslušenstvím pro řízení zásahu. Dále bude mít zabudované pracoviště pro práci s dronem a přenosem živého obrazu, jak veliteli zásahu, tak do štábů, aby byl zajištěn rychlejší rozhodovací proces při velení. Bude také vybaveno geolokační službou s možností monitoringu jednotek požární ochrany a dalších složek IZS při společné události,“ doplnil hejtman.
Finanční dar bude Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje poskytnut na základě uzavřené darovací smlouvy až po projednání v zastupitelstvu kraje.

Připomínka společensko-sportovní akce „Dvě výročí“(135 let Klubu českých turistů a 100 let českotřebovského odboru KČT).

Jedná se o jednorázovou akci v České Třebové, která se uskuteční dne 10.06.2023. Koná se pod záštitou hejtmana pardubického kraje Martina Netolického, za finanční podpory města Česká Třebová. Tradičním partnerem akcí klubu je Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana a nově pak Městské muzeum Česká Třebová. Akce je publikována v oblastním i celostátním kalendáři turistických akcí klubu.
Sportovní část akce zahrnuje čtyři pěší trasy (městská, 5, 10 a 15 km) a tři cyklotrasy (33, 44 a 55 km). Část společenská se opírá o přednášku s prezentací o historii klubu a odboru, která se bude v badatelně městského muzea opakovaně konat od 9:00, 11:00 a 15:00 hodin. V čase první přednášky, která je vyhrazena zástupcům odborů klubu turistů z oblasti pardubický kraj a pozvaným hostům, dojde k předání odznaku Vojty Náprstka předsedkyni odboru a k uvedení odboru a člena do síně slávy klubu.
Start všech tras proběhne na SŠTD Gustava Habrmana na Skalce, cíl je pak v parku Javorka. Cílem tras je ukázat jednak poslední počiny v oblasti turistiky v České Třebové (nový úsek cyklostezky do Rybníka a část cesty Aloise Jiráska, která byla v loňském roce upravena z participativního rozpočtu města), jednak krásy města jako takového, a to zejména zpřístupněním rotundy svaté Kateřiny, rozhledny na Kozlovském kopci a malebných hospůdek v Kozlově, Svinné a U Floriána široké (nejen) turistické veřejnosti. Zážitkem má být rovněž možnost projížďky vozítky Velorex, která mají v České Třebové na Parníku jeden ze svých konstrukčních kořenů.


Europoslanci zvolili Zdechovského šéfem parlamentní delegace pro Střední Asii

Brusel - Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se stal v pondělí předsedou delegace Evropského parlamentu pro země Střední Asie. Pro jeho zvolení hlasovali všichni přítomní členové. Zdechovský se v polovině června stal také členem zahraničního výboru (AFET), který vyměnil za křeslo ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT). V něm se soustředí na témata spojená s bezpečností.  „Velmi si vážím podpory kolegů, kteří mě na první schůzi delegace zvolili předsedou. S válkou na Ukrajině došlo k ochlazení vztahů mezi některými zeměmi Střední Asie a jejich důležitým partnerem Ruskem, což otevírá nové možnosti pro EU, která stojí o posilování diplomatických vztahů a větší ekonomickou spolupráci,“ říká Zdechovský, jenž chce příští rok obhajovat svůj mandát do Evropského parlamentu.
Oslabení vlivu Moskvy spatřuje například v nedávné schůzce prezidenta Kazachstánu Kasyma-Žomarta Tokajeva s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Tokajev na ní odmítl Lukašenkovu nabídku, aby Kazachstán vstoupil do svazového soustátí Ruska a Běloruska a získal tak přístup k jaderným zbraním. „Prezident Tokajev dal jasně najevo, že se těchto podlých her nehodlá účastnit, což Kreml určitě nepotěšilo. Není to však jediný případ, kdy se někdo otočil k Rusku zády. Loni se zase postavil Moskvě Uzbekistán, který nechtěl přistoupit na dohodu o vzniku plynové unie s Ruskem,“ uvádí lidovecký europoslanec s tím, že podobných případů může přibývat.
Zdechovský již delší dobu také upozorňuje na rostoucí vliv Číny v regionu. V druhé polovině května pozval vůdce Si Ťing-pching na návštěvu Číny prezidenty všech pěti středoasijských států. Asijská velmoc se zajímá o surovinové zdroje a posílení transportních tras vlastního exportu. „Pokud nebudeme jako EU reagovat dostatečně rychle, může se stát, že místo zaujme Čína, jež v současnosti úspěšně rozšiřuje své pole působnosti,“ dodává otevřeně Zdechovský.
Připomeňme ještě květnovou účast Tomáše Zdechovského an Dni rodin v českotřebovské Javorce. Českotřebovský deník zde měl právě možnost poříditz krátký rozhoivor a zam,ěřtili jsme se i na výše popsanou problematiku. Video s Tomášem Zdechovským najdete ZDE


Slavnostní odhalení nového památníku Ant. Bennewitzovi v Přívratu 

V rodišti Antonína Bennewitze bylo odhalení památníku před 15 lety velkolepým úvodem festivalu (za účasti hejtmana Pardubického kraje Ivo Tomana). Byl to ten ročník, kdy v kostele vystoupila GHabriela Beňačková a velkolepým zakončením bylo provedení opery Rusalka. To bylo tehdy současně příslibem, že i další ročníky nemohou být horší.Úroveň festivalu byla ale vysoká, že se nemusíme bát pozvat i zahraniční umělce a nabídnout lístky v okolních městech, v rozhlase... Myslím, že se tato část předsevzetí z tehdejší doby nevyplnila.
Dopoledne 6.4. 2008 v Přívratu bylo velmi slavnostní. Za velké účasti pozvaných hostů i návštěvníků z širokého okolí byla v Přívratu odhalena nově instalovaná a restaurovaná pamětní deska na novém podstavci v nově vytvořeném parčíku u silnice poblíž jeho rodného domu - myslivny čp. 1, kde se skladatel narodil před 175 lety.  Pořadatelé - Obec Přívrat se svého úkolu zhostila znamenitě a bezchybně, přálo i počasí. Předpověď hlásila deštivou a studenou neděli, ale skutečnost byla lepší než se čekalo. Bylo tak možné realizovat tzv. "suchou variantu", celá slavnost včetně hudebního vystoupení Bennewitzova kvarteta se uskutečnila v nově vytvořeném areálu.  Na slavnosti uvedené místostarostou Přívratu vystoupil starosta Miroslav Veselý, který přednesl vyčerpávající projev zaměřený na osobnost hudebního skladatele a dále ředitel Kulturního centra doc. Mgr. František Preisler, který se zaměřil na význam Antonín Bennewitze pro českou hudební historii a zejména pro pražskou konzervatoř. Krátce vystoupil i hejtman Pardubického kraje Ing. Ivo Toman a starosta České Třebové Jaroslav Zedník. Slavnostní odhalení nového památníku Antonína Bennewitze (vytvořeného formou Odehnal Konice) provedl František Preisler.  Bennewitz quartet pak zahrál na slavnosti polku Bedřicha Smetany, také jako pozvánku na večerní zahajovací koncert festivalu v Malé scéně. Starosta obce Přívrat pak udělil  jménem zastupitelstva obce pamětní listy, které obdrželi členové Bennewitzova kvarteta  a také doc. Mgr. František Preisler, ředitel festivalu Antonína Bennewitze.  Slavnost sledovaly opravdu davy lidí, odměnili výkon hudebníků i projevy řečníků potleskem. Fotografie z odhalení  Milan Mikolecký


MILÁNSKÁ LA SCALA POPRVÉ UVEDE RUSALKU

Italský operní dům La Scala v Miláně uvede příští týden poprvé operu Rusalka od Antonína Dvořáka, po zítřejší premiéře (6. června 2023) bude následovat ještě pět představení. Toto romantické dílo, v němž se mísí pohádkové postavy s postavami reálného světa, nastudovala italská režisérka Emma Dante a dirigovat ho bude Tomáš Hanus. Obsazení Rusalky v Teatro alla Scala bude mezinárodní.
Dvořákova Rusalka měla premiéru v pražském Národním divadle 31. března 1901. Už v roce 1910 ji slyšela Vídeň a americkou premiéru měla v roce 1935 v Chicagu. Na scéně slavné Metropolitní opery v New Yorku se objevila poprvé až v roce 1993, a to s Gabrielou Beňačkovou v titulní roli. Na Apeninském poloostrově měla opera Rusalka premiéru v roce 1958 v benátském divadle La Fenice, a to v podání pražského Národního divadla. Od té doby ji do svého repertoáru zařadily tři italské operní domy v Turíně (2007), v Římě (2008, 2014) a v Neapoli (2013). (Zdroj: Opera plus)

Rusalka byla událostí i v České Třebové, právě před 15 lety v roce 2008 

V této souvislosti snad je dobré uvést, že Dvořákova Rusalka byla provedena v koncertním provedení také na závěr  jubilejního desátého ročníku Bennewitzova festivalu v dubnu 2008  díky spolupráci s Národním divadlem Praha (a výborem Smetanovy Litomyšle). Mezi sólisty byl jako neopomenutelná osobnost Richard Novák  v roli Vodníka.  Sbor "Květiny bílé po cestě" z opery nastudoval  českotřebovský pěvecký sbor Bendl.  S úvodním slovem k představení vystoupil Josef Stříteský z Litomyšle. Uvedení opery se podařilo z iniciativy Doc. Františka Preislera a Vojtěcha Stříteského.  Více ZDE

Druhá "bendlovská" Rusalka byla v Rychnově nad Kněžnou
Toto nastudování využil Bendl potom i podruhé na představení Rusalky dne 30. května 2008  na zámku v Rychnově nad Kněžnou. To bylo jako součást hudebního svátku s názvem "Mezinárodní hudební slavnosti Gabriely Beňačkové, sólistky, která  poprvé představila Rusalku na scéně slavné Metropolitní opery v New Yorku v roce 1993. Zde se jednalo o spolupráci s Filharmonií Hradec Králové a dirigentem Davidem Švecem.   Více ZDE


  • Ladislav Štyrský by v dubnu t.r. oslavil 115 let  
  • 10. dubna 2015 uplynulo 115 let od narození našeho otce, pana Ladislava Štýrského. Protože v České Třebové přes dlouhou dobu od jeho úmrtí žije řada jeho pamětníků, chceme si spolu s nimi připomenout jeho pestrý, zájmy a prací naplněný život. Narodil se v ČT, většinu života zde prožil, mimo domov jej odvedly pouze pracovní důvody. Pracovitost tvořila podstatnou stránku jeho osobnosti a ta byla po zásluze oceňována. V průběhu života se stále vzdělával a to mu umožnilo zastávat ve službách ČSD významné manažerské pozice také v České Lípě, Nymburku a Lounech. Jeho život naplňovalo i mnoho zájmů. V mládí ochotnické divadlo v DS Hýbl, sport v TJ Sokol a hlavně ( po otci zděděná ) láska k myslivosti. Ve vyšším věku se stal odborným školitelem mysliveckých adeptů a soudním znalcem v oboru kulových střelných zbraní. Cestování a zahradničení ho provázelo ve volných chvílích v závěru života. Rozloučili jsme se s ním před 35 lety. (mm)