Českotřebovský deník 159/2023 (6/6) 
 Nové video Českotřebovského deníku:
 ZUŠ OPEN 2023 (videozáznam odpoledního programu dne 3. 6. 2023)

V sobotu 3. června patřil park Javorka českotřebovské základní umělecké škole, která zde uspořádala velkou propagační akci v rámci celostátního festivalu ZUŠ OPEN . Podobně jako loni a nakonec i v předcházejících předcovidových letech, jen s tím rozdílem, že první ročníky ZUŠ OPEN se konaly na Dopravním terminálu Jana Pernera. V Javorce máme klid, a hudební pavilon Antonína Bennewitze a rozlehlé prostory kolem a když se vydaří počasí, jako v letošním roce tak lepší volba být nemohla. V Javorce se prezentovaly všechny obory školy, ovšem dominantní byl samozřejmě hudební obor, ten základní, která na českotřebovské umělecké škole máme již 78 roků od září 1945. když byla v ten den velká konkurence, konaly se také další atraktivní akce, tak návštěva v Javorce byla velmi solidní, vládla pohodová nálada. Velkou část hudebního programu patřila tanečnímu orchestru školy pod vedením Milana Špičáka, který ve dvou blocích na začátku a na konci programového odpoledne přednesl celkem 16 skladeb. Vystoupili také tanečníci z I. stupně tanečního oboru, posluchači vyslechli též sólová vystoupení na flétny a ukázky sólového zpěvu. Po úpravě uvádíme zkrácené video ZDE

Pro srovnání uvádíme  video z obdobné akce v minulých letech 2022 a 2021

  

Strašidelný dům Portmoneum s rytířem Toulovcem

Vezměte celou rodinu a vydejte se na dobrodružnou výpravu romantickou Litomyšlí! Za doprovodu proslulého rytíře Toulovce  prozkoumáte tajemná sklepení a zapomenutá zákoutí města.  Během prohlídky v sobotu 10. června 2023 navštívíte strašidelný dům Portmoneum , kam vkročí jen ti největší odvážlivci! Od podlahy ke stropu ho Josef Váchal vyzdobil zářivými malbami, ze kterých oči přecházejí, a na půdě i ve chlívku se dějí podivuhodné věci !  Užijte si spojení divadelní hravosti a neformálního vzdělávání. Rytíř Toulovec rád vypráví příběhy skutečné i tradované legendy. Dozvíte se, kde se narodil Bedřich Smetana, uslyšíte staroslověnskou modlitbu i zvuk středověkého nástroje zvaného brumle .
Rozhodně neminete litomyšlské dominanty:
Renesanční zámek, který je zapsaný na seznamu památek UNESCO, Působivou sbírku soch od Olbrama Zoubka, Barokní chrám Nalezení sv. Kříže s vyhlídkou na město, Starobylý dům U Rytířů s podloubím na hlavním Smetanově náměstí, Gotický kostel Povýšení sv. Kříže a Strašidelný dům Portmoneum.....
PROGRAM PROHLÍDKY
V 10:00 se potkáme v Klášterních zahradách. Odtud pokračujeme po prohlídkové trase.
Program končí přibližně ve 14:00. Poté je možné s rytířem Toulovcem pokračovat do vyhlášené krčmy na vydatný oběd.
Součástí jsou přestávky na odpočinek a osvěžení. Prohlídky jsou vhodné pro osoby starší 6 let. Pro osoby s omezenou hybností a rodiče s kočárky účast nedoporučujeme.
Kupte si vstupenku v předprodeji. Nebo nám zavolejte na +420 777 637 888 a domluvte si vlastní termín

 

Kraj nově dotuje úspory na provozování sportovišť

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží ve školách, zdravotnických zařízeních a dalších budovách ve svém vlastnictví o zavádění úsporných opatření. Samospráva chce také pomoci městům při realizaci jejich plánů. Radní proto na svém pondělním jednání zastupitelstvu doporučili ke schválení finanční podporu devíti projektů, které mají radnicím ušetřit náklady na provozování sportovišť.
Letos jsme vůbec poprvé připravili program na snížení energetické náročnosti sportovišť a sportovních zařízení v majetku obcí v Pardubickém kraji. Tuto novinku jsme cílili na města s 5000 a více obyvateli, která jsme chtěli takto motivovat k v dnešní době naprosto nezbytným opatřením. Nakonec se nám sešlo celkem devět žádostí a ty doporučujeme zastupitelstvu ke schválení. Kvůli velkému zájmu samospráv jsme se rozhodli navýšit původní alokaci a mezi devět měst navrhujeme rozdělit celkem 3,8 milionu korun. U všech návrhů je nutná spoluúčast žadatelů,“ uvedl k návrhu rady hejtman Martin Netolický.
Pokud zastupitelé na červnovém zasedání návrh schválí, města budou moci finance použít v souladu s žádostí na výměnu osvětlení či zateplení sportovišť. Maximální výše dotace může dosáhnout 500 tisíc korun a nejvýše 50 % uznatelných nákladů, v případě hospodářsky ohrožených regionů Moravskotřebovska, Českotřebovska, Králicka a Svitavska se příspěvek může vyšplhat až na 600 tisíc korun a 60 % uznatelných nákladů. „Konkrétně navrhujeme podpořit úsporné projekty na sportovištích v České Třebové, Hlinsku, Chocni, Chrudimi, Lanškrouně, Litomyšli, Poličce, Skutči a ve Svitavách. V některých regionech mají nárok na vyšší podporu, protože jsme se rozhodli dlouhodobě a systematicky pracovat na rozvoji hospodářsky a sociálně ohrožených oblastí. Vyšší podpora u dotací je jedním z našich nástrojů uvedených ve Strategii rozvoje Pardubického kraje 2021 - 2027,“ dodal hejtman Netolický.
Kraj nezapomíná ani na menší obce
Hodnotící komise nakonec po důkladném posouzení podpořila všechny došlé projekty. „Původně jsme měli alokované tři miliony korun, nakonec navrhujeme podpořit města téměř čtyřmi miliony. Snažili jsme se v maximální míře vyjít městům vstříc, protože každou ušetřenou korunu mohou smysluplně použít jinde. Jednotlivé návrhy a konkrétní výši podpory jsme posuzovali nejenom na základě popisu záměru, ale také nás zajímal přínos projektu pro rozvoj sportu v Pardubickém kraji,“ sdělil radní Alexandr Krejčíř.
Ten zároveň upozornil na to, že Pardubický kraj pro letošní rok připravil podobný program na spolufinancování i pro další žadatele: „Samozřejmě jsme o tuto možnost neochudili ani menší obce a spolky, které jsou zejména pro sport dětí a mládeže klíčové. I letos jsme měli tradiční dotační titul, díky němuž jsme podpořili celkem 78 žadatelů částkou přesahující 12 milionů korun. Dominantně se jednalo o opravy a obnovy sportovišť.“


Vzniká dokument o stavbě a fungování tvrze Bouda "Přiložte na ohně!"

V letošním roce si připomínáme 85. výročí mobilizace a podpisu Mnichovské dohody. Na výročí událostí, které výrazným způsobem ovlivnily osud naší země, se připravuje také Pardubický kraj a tvrz Bouda na Králicku. O víkendu 3. a 4. června zde pokračovalo natáčení filmu Přiložte na ohně!, který bude mimo jiné sloužit jako úvodní prezentace v rámci jednotlivých prohlídkových tras na tvrzi. Členkou filmového štábu je i pravnučka armádního generála Ludvíka Krejčího, který byl v roce 1933 jmenován náčelníkem hlavního štábu branné moci Československa. Ve filmu, který bude mít premiéru v září letošního roku, se objeví také dcera generála Krejčího Marie Žižková.
Období Mnichovské dohody a odevzdání pohraničí nacistickému Německu předcházelo odhodlání bránit se. Proto bylo rozhodnuto o vybudování komplexního pohraničního opevnění. To mělo daleko menší požadavky na personální obsazení armádou a umožňovalo i použití zbraní daleko větších bojových parametrů v náročném terénu. Výstavbu opevnění mělo na starosti Ředitelství opevňovacích prací a v čase všeobecné mobilizace ještě zdaleka nebyla výstavba dokončena. Některé objekty nebyly dokonce stavebně zahájeny vůbec. Postaveno bylo pět tvrzí a rozestavěny čtyři. Jednou ze stavebně dokončených je tvrz Bouda u Těchonína na Králicku. V květnu 1938, kdy probíhala výstavba tvrze, byla provizorně obsazena vojáky z 19. hraničářského pluku z Těchonína a ti zde setrvali až do postoupení pohraničí v říjnu 1938.
Období výstavby tvrze a přítomnosti posádky mapuje krátkometrážní dokudrama Přiložte na ohně! režiséra Víta Mazánka. “Na tvrzi Bouda jsme natáčeli už začátkem dubna letošního roku a v uplynulém víkendu jsme se vrátili dokončit exteriérové scény, protože se nám okolí tvrze Bouda příjemně zazelenalo. Natočili jsme obraz z května 1938, kdy na tvrz přichází první četa vojáků pod velením poručíka Kameníka,” sdělil režisér filmu Vít Mazánek.
Velkou pečlivost filmaři věnují historické pravdivosti a výpravě. “Musím zde vyzdvihnout velkou pomoc členů jednotlivých klubů vojenské historie, které mají dokonalou výstroj i funkční výzbroj a je radost s nimi spolupracovat. Díky tomu si můžeme dovolit natočit i noční bojové scény a střelby ze skutečných zbraní,” řekl Mazánek s tím, že odborným základem pro vznik scénáře byly informace a prameny ze sbírky muzea Dělostřelecké tvrze Bouda. Každý historický snímek vyžaduje důkladnou odbornou kontrolu, které se ujali Robert Čada společně Liborem Tisovským a dalšími členy Společnosti přátel čs. opevnění, kteří filmařům zásadním způsobem pomohli i ve filmové výpravě.
Dokudrama rámují unikátní osobní vzpomínky dcery armádního generála Ludvíka Krejčího paní Marie Žižkové, která nejenže svým vyprávěním bude provázet diváka filmem, ale v rámci rodiny se na snímku podílí i její vnučka Kristýna Žižková.
Snímek bude mít premiéru v čase 85. výročí všeobecné mobilizace v září letošního roku. “Naší hlavní myšlenkou bylo, aby dokudrama fungovalo jednak jako samostatný edukační snímek, ale ve zkrácené verzi také jako úvod do prohlídkových tras přímo na tvrzi Bouda, Úvodní informace o budování tvrze a historicko-politický kontext v tuto chvíli leží na bedrech průvodcům, kterým tak i tímto způsobem chceme před vedením samotné prohlídky ulehčit. Zároveň jsem přesvědčený, že audiovizuální prezentace opět Boudu zatraktivní pro návštěvníky. Film v plné verzi bychom chtěli nabídnout také školám pro výuku či návštěvníkům tvrze v podobě upomínkového předmětu,” sdělil hejtman Martin Netolický.  TZPK


Obec Orel získá letos novou železniční zastávku 

Správa železnic připravuje vytvoření zastávky Orel na trati Havlíčkův Brod - Pardubice - Rosice nad Labem. Vlaky zde začnou zastavovat nejpozději se změnou jízdních řádů v prosinci letošního roku.
„Nová vlaková zastávka bude umístěná na okraji obce v blízkosti železničního přejezdu a bude vybavená jednostranným nástupištěm o délce 90 metrů. Nástupiště bude bezbariérové s normovou výškou 550 milimetrů nad kolejí a umožní tak pohodlný nástup do moderních vlakových souprav,“ uvedl za Správu železnic ředitel Stavební správy východ Miroslav Bocák.
Vznik zastávky se v obci řešil dlouhou dobu. „U našich občanů obliba železniční dopravy stoupá, což bylo prokázáno i výsledky studie, kterou jsme si nechali vypracovat. Železniční spojení považujeme za velmi cenné zejména pro školní mládež, seniory, cesty do zaměstnání či k lékařům. Dále v naší obci působí několik podnikatelských subjektů s významným počtem zaměstnanců, kdy největší je společnost Alukov, která jen u nás zaměstnává přibližně 400 lidí. Nová železniční zastávka, která bude vybudována v zalidněné oblasti na okraji obce, výrazně zvýší bezpečnost obyvatel, zejména žen, dětí a seniorů, jelikož odpadne chůze polní cestou a osamocenými místy do sousedních Slatiňan,“ uvedl starosta obce Orel František Horník. Součástí stavby bude rovněž vybudování přístřešku na nástupišti a přístupových chodníků, osvětlení zastávky a také její vybavení mobiliářem a informačním a orientačním systémem pro cestující.
Snahu obce o zajištění železniční zastávky jsme jako Pardubický kraj podpořili. Uvědomujeme si, že zejména pro neřidiče je železniční zastávka přímo v obci zásadní ve spojení se světem. Budeme přispívat také na stavbu chodníků v rámci dotace pro obnovu venkova,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. Pro část, jejímž investorem je Správa železnic, je již uzavřena smlouva se zhotovitelem vybraným ve veřejné soutěži. Společnosti ČEZ již odstranila sloupy elektrického vedení, což bylo kvůli novostavbě nutné. „Naše obec je investorem přilehlých parkovacích stání, chodníku a veřejného osvětlení, i pro tuto část stavby již byl výběrovým řízením vybrán zhotovitel, se kterým je uzavřena smlouva o dílo,“ dodal Horník. Samotná výstavba nové zastávky začne v září a skončí v listopadu tak, aby byla zastávka Orel nejpozději s prosincovou změnou jízdního řádu připravena sloužit cestujícím.  TZPK

ÚSTÍ V POHYBU ZAHÁJENO         

Pondělí 5. června bylo prvním dnem letošního Města v pohybu. Program na Mírovém náměstí začal odpoledne a ne zcela příznivé počasí se projevilo také na menší návštěvnosti. Náměstí se však před hlavním vystupujícím večera, kapelou Čechomor, zaplnilo a všechny diváky pozdravil a slavnosti zahájil starosta města Petr Hájek. V úterý program pokračoval dle programu ZDE.  Program končí v sobotu. Anotace souborů, zpěváků a kapel na ústeckých slavnostech - najdete ZDE