Českotřebovský deník 160/2023 (7/6) 
TANEČNÍ ŠKOLA ZVÍTĚZILA  NA TANEČNÍ SKUPINĚ ROKU 

Dříve než Taneční škola vyrazila přes půl Evropy na ME do Skopje, bojovala  skupina Angels v televizním finále Taneční skupiny roku, které se konalo v prostorách Kongresového centra v Praze. Víkendový maraton opět moderoval  Ondra Vodný z radia Evropa2, který povzbuzoval všechny teamy.
Skupina Angels se svou choreografií Focused startovala v extraligové kategorii profi, díky  níž se zúčastnila samotného televizního natáčení, které se konalo v podvečerních hodinách. Extraligová kategorie dokonce startovala ve 22h, na samotný závěr taneční soutěže. Plná hala se postarala o neskutečnou atmosféru a tak  nechyběly "bouřlivé a silné" emoce. Závěrečné vyhlášení výsledků bylo zkouškou nervů, nejen pro tanečníky, ale i pro trenéra  a doprovod. Hodinu  po půlnoci však bylo jasno, zisk bronzové medaile a neoficiální titul 2. vicemistři ČR v dospělé kategorii, je pro všechny velkým úspěchem.
Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová

Záchranná stanice Pasíčka se chystá na modernizaci areálu

Pardubický kraj podpoří realizaci projektu modernizace areálu Záchranné stanice Pasíčka nedaleko Proseče. Rozhodli o tom krajští radní na svém pondělním zasedání. Na potřebnou modernizaci kraj poskytne celkem 3 miliony korun. Letos je to přitom 1,5 milionu a stejná částka je předpokládána v roce 2024. Celková cena projektu je vyčíslena na téměř 21 milionů korun.
Cílem projektu je především umožnění rozvoje a zlepšení podmínek pro činnost záchranné stanice, která poskytuje potřebnou péči poraněným a oslabeným volně žijícím živočichům. „Záchranné stanice odvádějí těžkou, ale velmi potřebnou práci, která spočívá zejména v odchytu, přepravě, ošetření, intenzivní péči a následné rehabilitaci různých živočišných druhů,“ sdělil radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil. Zároveň nastínil, jak by měla modernizace areálu vypadat: „Velmi důležité je pro stanici vybudování komplexu velkých multifunkčních voliér pro větší druhy savců a ptáků. Pro menší druhy ptáků budou postaveny menší voliéry. Opraveny budou také střechy objektů v areálu. Půjde také o pořízení nového vozidla, drobného provozního vybavení, tepelného čerpadla nebo ostrovního systému fotovoltaiky.“
Modernizace areálu Záchranné stanice a ekocentra Pasíčka bude stát přibližně 21 milionů korun. Hlavním zdrojem financí pro realizaci projektu bude dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Kraj pomůže obcím s modernizací požární techniky vice jak 15 miliony

radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili poskytnutí dotací pro obce jako podíl ke státní dotaci v rámci podpory pořízení nových cisternových automobilových stříkaček, nových dopravních automobilů, nových požárních přívěsů pro hašení a podporu výstavby a rekonstrukci požárních zbrojnic. Celková výše poskytnuté dotace činí 15,3 milionu korun.
„V rámci dotačních programů vyhlášených Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky na rok 2023, které jsou určené na pořízení nových cisternových automobilových stříkaček, dopravních automobilů, požárních přívěsů pro hašení a podporu výstavby a rekonstrukci požárních zbrojnic, jsme se zavázali k finanční podpoře v rámci krajského rozpočtu. Státní dotace v případě pořízení cisternové stříkačky je maximálně ve výši čtyř milionů korun, u dopravních automobilů a požárních přívěsů 450 tisíc korun a u stavby či rekonstrukce požárních zbrojnic 4,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Dotaci na cisternové automobilové stříkačky od kraje obdrží osm měst a obcí. „Každý úspěšný žadatel obdrží spolufinancování z krajského rozpočtu ve výši 750 tisíc korun. Jedná se například o Proseč, Srch či Vysoké Mýto,“ uvedl hejtman Netolický. Dotaci na dopravní automobil ve výši 300 tisíc na žadatele obdrží Bučina, Sopotnice a Vítanov. Dalších šest obcí získá dotaci na pořízení nového požárního přívěsu. Mezi úspěšnými žadateli jsou Jenišovice, Jezbořice či Stéblová. Šest obcí pak od kraje obdrží v souhrnu 7,5 milionu korun na stavbu nebo rekonstrukci požární zbrojnice. „Částku 1,5 milionu korun získají Dašice, Hrochův Týnec a Lázně Bohdaneč. Milion korun pak Červená Voda, Klešice a Rudoltice,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Celkově tak jako krajský příspěvek ke státní dotaci rozdělíme 15,3 milionu korun,“ uzavřel hejtman Martin Netolický.
Vzhledem k tomu, že žadatelem jsou ve všech případech obce, budou o jednotlivých dotacích na svém červnovém jednání rozhodovat krajští zastupitelé.

Skuteč připravuje  přesun městské knihovny dle alternativního projektu 

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil město Skuteč, kde jej starosta Jaroslav Hetfleiš seznámil s aktuálním plánem na přesun sídla městské knihovny a ukázal mu prostory denního stacionáře a speciálně-pedagogického centra. Řeč byla také o budování kruhového objezdu na obchvatové komunikaci ve směru na Prosetín či projektování kanalizace v místní části Žďárec.
„Stávající prostory, ve kterých sídlí městská knihovna, jsou již po všech stránkách jednoznačně nevyhovující, a to jak pro zaměstnance, tak samotné čtenáře. Město proto odkoupilo budovu bývalé Komerční banky nedaleko náměstí. Jedná se o objekt, který bude možné po provedení dílčích stavebních úprav možné využít jako nové sídlo městské knihovny,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Původní plán města byl však jiný. „Měli jsme připravenou projektovou dokumentaci se stavebním povolením na vybudování nové knihovny. Splnili jsme veškeré podmínky dotace, avšak na investici za 95 milionů korun jsme získali pouze 17 milionů. Pro rozpočet města by nebylo možné takto velkou investici dofinancovat, a proto jsme zvolili alternativní projekt tak, aby se naše knihovna mohla přestěhovat do vyhovujících prostor,“ řekl starosta Skutče Jaroslav Hetfleiš.
Ten hejtmana seznámil také s fungováním denního stacionáře a speciálně-pedagogického centra, které se stará o klienty se sluchovým postižením. Speciálně pedagogické centrum Skuteč poskytuje speciálně pedagogické a pedagogicko-psychologické poradenství a pomoc v oblasti výchovy a vzdělávání dětí, žáků a studentů žáků se sluchovým postižením, narušenou komunikační schopností, mentálním postižením, poruchou autistického spektra. Pro klienty s těmito handicapy je centrum jediné v Pardubickém kraji.
Jedním z dlouho diskutovaných témat samospráv kraje a města je budování kruhového objezdu na obchvatu Skutče na silnici II/358 v místě stávajícího křížení se silnicí II/306 směrem na Prosetín. „Vybudování kruhového objezdu ve Skutči jsme plánovali ještě s předchozím vedením města, ale bohužel se nám do výběrového řízení nepřihlásila žádná z firem. Náš závazek však stále platí a jsem rád, že město je i nadále připraveno se finančně na stavbě podílet v rámci vybudování chodníků a veřejného osvětlení,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Jednou z připravovaných městských investic je budování kanalizace v místní části Žďárec. „V tuto chvíli připravujeme projektovou dokumentaci na vybudování kanalizace v místní části Žďárec. Kanalizace se samozřejmě bude připravovat tak, aby bylo možné následně připojit i místní část Radčice. Na pořízení projektové dokumentace jsme požádali o dotaci z rozpočtových prostředků Pardubického kraje ve výši 250 tisíc korun,“ uvedl starosta Jaroslav Hetlfeiš. (TZ) Fotografie - dosavadní a budoucí sídlo knihovny ve Skuteči)

Zásah IZS u kozlovské hájenky


100 LET KČT V České Třebové Popis tras - cyklotrasy

  • Krátká        33 km

    Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, po zelené na cyklostezku do Rybníka, Rybníkem vzhůru na Podkovu, dolů do Třebovic a na rybník Hvězda, z Hvězdy na Třebovské sedlo a po červené na Třebovské stěny. Ve Skuhrově napojení na modrou, kontrolní bod chata U Floriána, dále po modré až do cíle v Javorce.

    Delší          44 km

    Start SŠTD Gustava Habrmana, serpentýnami na Kozlovský kopec, kontrolní bod na rozhledně, dále Psí kuchyně, rybník Hvězda, Třebovské stěny, ze Skuhrova po modré a dále po žluté do údolí Kojovec, zpátky do České Třebové po cyklostezce a do cíle v Javorce.

    Nejdelší     55 km

    Start SŠTD Gustava Habrmana, serpentýnami na Kozlovský kopec, kontrolní bod na rozhledně, dále Psí kuchyně, rybník Hvězda, Třebovské stěny, ze Skuhrova po modré k chatě U Floriána, zpět na žlutou, údolím Kojovce do Dlouhé Třebové, Přívrata, na Zhořský kopec, po cyklotrase na Kozlovský kopec a serpentýnami dolů do cíle v Javorce.

    Trasy mají místy velmi proměnlivý povrch, nicméně vyhýbají se hlavním pozemním komunikacím a přidržují se značených cyklotras a cyklostezek. Kontrolními body jsou chata SDH Parník U Floriána a s výjimkou krátké trasy rovněž rozhledna na Kozlovském kopci. Startovní místo na SŠTD Gustava Habrmana bude v provozu od 8:00, rozhledna na Kozlovském kopci od 8:30. Cílové místo v parku Javorka bude v provozu nejméně do 18:00.  Startovné pro všechny cyklotrasy symbolických 20,-Kč.


    Popis tras - pěší trasy 

    Městská Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, rotunda svaté Kateřiny, (možnost prohlídky nebo vyjížďky Velorexem k Florianovi) a do cíle v parku Javorka.

    5 km Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, Podhorka, rotunda svaté Kateřiny, (možnost prohlídky nebo vyjížďky Velorexem k Florianovi), dále do badatelny městského muzea na přednášku v 11:00 a do cíle v parku Javorka.

    10 km Start SŠTD Gustava Habrmana, Staré náměstí, po zelené na cyklostezku a údolím Skuhrovského potoka až k odbočce na Studenou hůru, dále po červené až k rotundě svaté Kateřiny (možnost prohlídky nebo vyjížďky Velorexem k Florianovi), dále do badatelny městského muzea na přednášku v 15:00 a do cíle v parku Javorka.

    15 km  Start SŠTD Gustava Habrmana, dále Litomyšlská ulice, po modré značce údolím Křivolík, napojením na zelenou a žlutou do Svinné a návštěva kontrolního bodu č.1 v bývalé škole čp.19 (dnes hospůdka SDH Svinná). Pokračování po zelené do údolí Zlatého pásku a neznačenou údolní cestou do Kozlova, kontrolní bod č.2 v hospůdce u Sitařů. Dále na rozhlednu na Kozlovském kopci a po červené do cíle v parku Javorka.

    Všechny nabízené pěší trasy jsou víceméně tradiční. Mají potěšit zejména návštěvou kontrolních bodů v zapadlých hospůdkách, prostou krásou českotřebovské krajiny a šťavnatou přednáškou o historii Klubu českých turistů.

    Kratší trasy chtějí ukázat nejnovější úsek cyklostezky a nejstarší románskou stavbu ve východních Čechách. Cílové místo je pro nás třebováky jedním z nejkrásnějších na světě. Vozítko Velorex má pak v České Třebové Parníku jeden ze svých kořenů a městské muzeum mu věnuje pozornost jinde nevídanou. Startovní místo na SŠTD Gustava Habrmana bude v provozu od 8:00, rozhledna na Kozlovském kopci od 8:30, hospůdky od 9:00. Cílové místo v parku Javorka bude v provozu nejméně do 18:00. Startovné pro všechny trasy symbolických 20,-Kč.