Českotřebovský deník 161/2023 (7/6)      
Obchvat Vysokého Mýta  a Chocně  v projektové přípravě 

Velkým tématem pro Vysoké Mýto je budování obchvatu města a napojení Vysokomýtska a Choceňska na dálnici D35. „Napojení silnice II/312 na dálnici D35 v délce necelých 13 kilometrů bylo v době podpisu memoranda se státem velmi hrubým odhadem naceněno na 1,2 miliardy korun. Na základě jednání o trasování s obcemi a v souvislosti s upřesňováním částky se nyní dostáváme na částku přesahující 2,6 miliardy korun, což je de facto objem celého memoranda. Nicméně ani přesto přípravy neustávají a paralelně s tím velmi intenzivně jednáme se státem o zajištění financování. Z hlediska přípravy stavby bylo v dubnu zahájeno zadávací řízení na zhotovitele všech stupňů projektové dokumentace. Zároveň byly zpracovány a odevzdány podklady na pořízení aktualizace Zásad územního rozvoje Pardubického kraje,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
„Velkou investicí Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě je budování Technického muzea Pardubického kraje. V dubnu jsme předali zhotoviteli staveniště první etapy úpravy areálu na ul. Kpt. Poplera. První etapa, jejímž cílem je uvolnit historickou budovu bývalé zemědělské školy včetně její novodobé přístavby a sousedního objektu, vyjde na necelých 34 milionů korun, celkové náklady jsou propočítány na 210 milionů korun s tím, že přes 140 milionů korun získáme z Národního plánu obnovy,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se starostou řešil také další rozvoj středního školství ve městě právě v souvislosti se střední stavební školou, která má v současné době v hlavní historické budově některé dílny. „Již první etapa bude pro školu znamenat vyšší komfort pro výuku odborných předmětů. Přesunem do nových prostor vzniknou nové zednické, topenářské a vodoinstalační dílny,“ řekl hejtman.

Blesk udeřil do stohu se slámou v České Třebové-Lhotce

Blesk udeřil do stohu se slámou v České Třebové-Lhotce ve středu 7. června v podvečer. Při lokální bouřce blesk zapálil asi 50 kusů lisovaných balíků slámy poblíž statku. Poplach byl vyhlášen v 16:57 hodin.Venku vedle stohu bylo v době bouřky zvířectvo – býci a krávy. Zvířatům se ale podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové nic nestalo U požáru zasahovaly jednotky Česká Třebová, CHS Ústí nad Orlicí, Česká Třebová - Lhotka, SŽ Česká Třebová, Česká Třebová - Parník "Asi 30 balíků slámy zachvátily plameny. Hasiči požár zlikvidovali a uchránili zbylých asi 20 balíků slámy. Škoda je dle slov vyšetřovatele předběžně vyčíslena na 12 tisíc korun. Uchránit se podařilo slámu v hodnotě 8 tisíc korun," uvedla Horáková.

Špatné chodníky na Splavě vysvětleny - bude zde nové osvětlení

  • Starosta města vysvětlil, proč nebyl řádně upraven chodník kolem rekonstruované ulice Na Splavě. Jde o frekventovanou trasu a tak se dalo očekávat, že současně bude také nově upraven i chodník tak, abychom se za něho nemuseli stydět.  Vysvětlení je jednoduché - na této trase se bude ještě řešit nové veřejné osvětlení. Znamená to, že se zde nového chodníku přece jen dočkáme . Škoda že starosta ve svém vysvětlení přesněji neuvádí, kdy se tak stane a jak dlouho se budeme na nový chodník těšit.  Mám také za to, že jak rekonstrukce povrchu komunikace, tak chodníku i veřejného osvětlení je v gesci města a že by tedy bylo správné, aby se tyto práce připravily včas tak, aby se dělaly současně. Bylo by to možná i levnější. Myslím, že si je vedení města této skutečnosti vědomo, proto nakonec bylo podáno nějaké vysvětlení. Já to ovšem chápu takto: stala se chyba, kterou napravíme. Doufejme že ještě v letošním roce. (mm)

    Chudák Hříbek v Javorce dělá ostudu, napravme to!

    V loňském roce byl po společné součinnosti více složek řádně a pořádně "od základu" opraven "domeček pro selku", dětská atrakce, která údajně dle zahradních architektů nemá valnou cenu, ovšem pro Třebováky a Javorku je nezbytná. Podobnou úlohu má také javorecký hříbek. Připomínám, že v historii  měnil podobu, býval šeredný a zase hezký, na přelomu století jej chtěla Ing. arch Eva Wagnerová při plánu na rekonstrukci Javorky nadobro odstranit.  Okrašlovací spolek tedy dokázal rozhodnutí zvrátit, hříbek se podařilo zachovat. Je to významné místo v Javorce, připomeňme kde začínají obvyklé soutěže pořádané v Javorce Domem dětí a mládeže a jde to jistě také "meeting point".
    Současný stav hříbku však zrovna není lákavý a vyžaduje opravu. Mělo by to být "prestižní místo v parku", se kterým se chlubíme návštěvám. Tak nějak jsme si zvykli, jak je šeredný a nevadí nám to. Opravdu nevadí? Oprava by snad nestála moc peněz. Už proto bychom se tím měli zabývat. Bohužel se zde také setkávají ti, kteří hříbku škodí nejen pokreslením všeho, co se zde pokreslit dá, ale také zanechám odpadků. Po víkendu jsou zde obvykle k  nalezení odhozené obaly o různých  nápojů a jiné věci, které do parku nepatří. Odpadkové koše jsou přitom v okolí hříbku tři a jak je vidět tak je "uživatelé" moc nevnímají.  Po upozornění na problém jsem sem zašel opakovaně, Již druhý den zde bylo uklizeno, neboť autorka snímku paní Stolínová jej zaslala také na Eko Bi a tam rychle zasáhli . Alespoň úklidem. Ale ono to chce víc! Ovšem může to nastat snadno znova a k tvorbě nepořádku může svádět i současný nevábný stav této zahradní stavby. Chtěl bych proto  apelovat na to, aby správce parku si zařadil do svého plánu na přednostní místo  a ještě v létě se pokusil současný stav vylepšit. Sousta Třebováků bude za to vděčná.
    Připomeňme si že naposledy byl rekonstruován v roce 2001 a docela mu to slušelo !!!
    Jenže už o 4 roky později píše předseda Okrašlovacího spolku Radim Lána stížnost na to, že se Třebováci  k novému hříbku špatně chovají a jaká to je ostuda. A současně chválí firmu Bemal za to, že zdarma  provedla nový nátěr, aby zase bylo všechno "jako nové" Od té doby už nemáme Okrašlovací spolek a tím taky ani nové nátěry na katastrofálně pomalovaném hříbku. Věřím, že si noví správci parku uvědomí že tu hrůzu v Javorce v současném stavu už nechat nemůžeme. Připomeňme ještě hříbek na snímku historickém (a nepomalovaném). Milan Mikolecký

    Pardubické autobusové nádraží se stěhuje 

    Již od neděle 11. června budou cestující autobusové linkové dopravy využívat nový Terminál B, který magistrát slavnostně otevře tento pátek. Spolu se zprovozněním terminálu nacházejícího se vedle hlavního vlakového nádraží se tak přesunou veškeré meziměstské zastávky a spoje, které měly doposud své zázemí na autobusovém nádraží u sídliště Závodu míru.
    Veškeré změny s sebou přitom nesou také změnu jízdních řádů a nově budou pojmenovány také některé autobusové zastávky. „Od neděle 11. června, tedy ode dne, který je termínem pro změny v jízdních řádech linkové dopravy po celé republice, zahajujeme provoz na novém Terminálu B. Stejně jako terminál pro městskou hromadnou dopravu jej bude provozovat Dopravní podnik města Pardubic, který tak bude mít na starost kompletní provoz a údržbu terminálu včetně zázemí pro řidiče a především správu všech elektronických zobrazovacích tabulí a označníků,“ podotýká za Dopravní podnik města Pardubic ředitel společnosti Tomáš Pelikán s tím, že stávající zastávka MHD Autobusové nádraží se nově bude jmenovat U Marka a zastávka Polabiny, Hradecká bude přejmenována na stanici Terminál Univerzita.
    Nový terminál přitom bude sloužit nejen regionálním autobusům. Stavět zde bude také mezinárodní autobusová doprava. Od neděle 11. června také dojde k avizovaným změnám jízdních řádů, které jsou již teď dostupné například na portálu idos.cz.
    Přehled současných názvů autobusových zastávek a jak se budou jmenovat od neděle
    Autobusové nádraží - U Marka
    Polabiny, Hradecká -Terminál Univerzita
    Rosice, pošta - Rosice, sokolovna
    Starý Mateřov - Starý Mateřov, náves
    Starý Mateřov, křižovatka - Starý Mateřov, točna
    Sezemice, Počaply - Sezemice, Počaply, Chalupy
    Sezemice, škola - Sezemice, Havlíčkova
    Sezemice, Veská - Sezemice, Veská, most
    Živanice - Živanice, sokolovna
    Živanice, Nerad, odb. - Živanice, odb. Nerad

    O obhajobě práv lidí s duševním onemocněním

    V minulých dnech se v sídle Krajského úřadu Pardubického kraje v Sále Jana Kašpara konala konference k tématu obhajoby potřeb a práv lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Nad akcí, kterou uspořádal spolek Dialogos společně s regionálními organizacemi, které sdružují lidi s touto zkušeností, převzali společnou záštitu náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková a radní Pavel Šotola.  Váhu události dodali svou účastí a příspěvky Tomáš Kašpárek, poradce ministra zdravotnictví a místopředseda Národní rady pro duševní zdraví, Petr Winkler, ředitel Národního ústavu duševního zdraví či Zdeněk Jiříček, ředitel Psychiatrické nemocnice v Opavě.
     V kraji začaly pomáhat svépomocné skupiny V Pardubickém kraji mají dlouhou tradici skupinová setkávání lidí se zkušeností s duševním onemocněním a rodinných příslušníků, jejichž blízkým vstoupilo do života duševní onemocnění. Sdílení zkušeností, vzájemná podpora a motivace zakládají prostor pro obhajobu jejich zájmů. „V Pardubickém kraji chceme tuto možnost rozšiřovat.  V současnosti v rámci krajského projektu Rozvoj služeb duševního zdraví v Pardubickém kraji chceme dosáhnout toho, aby byly svépomocné skupiny dostupné v každém okrese a lidé tak dostávali přirozenou podporu na cestě ke svému zotavení. Besedami s lidmi, kteří mají zkušenost se závažným duševním onemocněním, se snažíme, aby se podařilo ve společnosti změnit uvažování o lidech, kterým vstoupila do života nemoc. Lidé mají právo na podporu při zotavení a necítit se doživotně jako pacienti,“ uvedl k takzvané destigmatizaci lidí s duševním onemocněním radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
    Zkušenosti předávaly Ariana a Veronika Příkladem tohoto postupu může být fotografická výstava Barvy života, která se uskutečnila nedávno ve Společenském sále Zámku v Pardubicích a byla završena besedou. Dívky z fotografií Ariana a Veronika, přijely besedovat tentokrát se sociálními pracovníky Krajského úřadu o barvách jejich života s duševním onemocněním, ale jezdí prostřednictvím iniciativy NAROVINU a Národního ústavu duševního zdraví i na besedy do škol.
    Informace z první ruky kraj potřebuje „Pro kraj je důležité mít z první ruky informace o potřebách lidí se zkušeností s duševním onemocněním i jejich blízkých, proto máme jejich zástupkyně i v komisi Rady Pardubického kraje, která má na starosti koordinaci služeb v oblasti duševního zdraví. Připravujeme jejich další zapojení do pracovních skupin, které tvoří klíčové změny v systému prevence i péče, a také do sledování a hodnocení kvality poskytovaných služeb,“ sdělila náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.
    V Opavě už mají dobré zkušenosti Velkou inspirací pro přítomné bylo vystoupení Martina a Katky Okáčových, peer konzultanta (pomáhajícího pracovníka se zkušeností s duševním onemocněním) a peer pečovatelky (pomáhajícího pracovníka se zkušeností péče o blízkého s duševním onemocněním) z Psychiatrické nemocnice v Opavě, kde působí tým sedmi peer konzultantů a třech peer pečovatelů. Příspěvek o tom, s jakým respektem a pokorou je třeba brát nemocného jako člověka s jeho potřebami a právy, doplnil svým pohledem zaměstnavatele ředitel nemocnice Zdeněk Jiříček.
    Jak jsme na tom s peery v Pardubickém kraji? Zatímco zkušenost se začleněním peer pečovatele do pracovního týmu mají zatím pouze v Centru duševního zdraví v Chrudimi, peer konzultanti jsou téměř ve všech terénních komunitních službách po celém kraji včetně pobytové služby v Domově Na cestě ve Skutči. Alžběta Beranová z Centra duševního zdraví v Pardubicích ze své zkušenosti hovořila o tom, jak je vnímána mezi spolupracovníky v týmu i o tom, jakým způsobem prosazovat práva klientů služeb. Lůžková psychiatrická oddělení v kraji peer konzultanty doposud v týmu nemají, ale je běžné, že peeři z komunitních služeb docházejí při hospitalizaci za svými klienty na oddělení. Nově zkoušejí začlenit pozici peer konzultanta i do spádové Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě. Zkušenost z nemocnice v Opavě ukazuje, že partnerské začlenění peer pracovníků do nemocničních týmů pozitivně ovlivňuje jednání odborníků a pomáhá lidem se zkušeností s duševním onemocněním k zotavení.


    KODIAQ dále v Kvasinách, SUPERB do Bratislavy 

    Druhá generace modelu Kodiaq, která je jednou z letošních novinek značky Škoda, je již na startu. Vzhledem k tomu, že Škoda bude i nadále vyrábět své úspěšné SUV v Kvasinách, zahájila již proto česká automobilka komplexní úpravy montážních linek.
    První předsériové vozy se již vyrábějí, sériová výroba bude zahájena v příštím roce. „Přípravy na výrobu naší druhé generace modelu Kodiaq jsou již v plném proudu. Jak je pro značku Škoda typické, opět využíváme stávající infrastrukturu a zároveň chytře integrujeme nové technologie. Komplexní přizpůsobení a další zajištění budoucnosti montážní linky za běžného provozu je však velmi náročný úkol – jak technicky, tak logisticky. Současně jsme také úspěšně přerozdělili a optimalizovali výrobu našich modelů a mohli tak uvolnit další kapacitu,“ říká Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti Škoda Auto za výrobu a logistiku.
    Stejně jako předchozí generace bude nový model vznikat v závodě v Kvasinách, a to na linkách, z nichž dnes vyjíždějí modely Kodiaq, Superb a Superb iV. Po převedení výroby nové generace modelu Superb do Bratislavy na začátku roku 2024 dojde k uvolnění kapacity pro montáž dalších 150.000 populárních SUV Karoq a Kodiaq ročně.
    Do přestavby montážní linky investuje společnost okolo 12 milionů eur. Tato částka zohledňuje i budoucí potřeby, včetně přípravy na výrobu plug-in hybridní verze tohoto modelu. Investice se konkrétně týkají například integrace moderních technologií v oblasti manipulátorů, montáže podvozku, dopravníků a úpravy robotů pro nanášení lepidel na zasklení. Díky tomu má z linky sjíždět každý den až 410 vozů Kodiaq druhé generace.
    Škoda Auto představí druhou generaci modelu Kodiaq na podzim tohoto roku a na trh vstoupí v roce 2024. Vůz získá moderní a účinné benzínové a naftové motory, ale poprvé se objeví také plug-in hybridní a mild hybridní pohon. V oblasti bezpečnosti, technologií a všestrannosti se největší SUV značky Škoda dostává na zcela novou úroveň. Nový Kodiaq tak bude pokračovatelem úspěšného příběhu svého předchůdce.


    SDH Žamberk si vás dovoluje pozvat na oslavy 150. výročí založení sboru, které se uskuteční v sobotu 10. června 2023 na Masarykově náměstí v Žamberku.
    PROGRAM:
    13:00 Průvod (od SVČ Animo Nádražní ulicí na Masarykovo náměstí)
    13:30 Projevy hostů  - 14:30 Mažoretky
    14:40 Děti SDH Žamberk - 14:50 Andula
    15:20 Česká beseda    15:40 Klášterec - koně, domeček
    16:10 Sekyrkové cvičení   16:30 Prevence
    16:50 Parničky   17:20 Lezecká HZS UO
    17:50 Vyprošťování HZS Žamberk + ČČK
    18:20 Sranda útok Žbk + Líšnice - TFA
    18:50 Magirus 19:00 Vystoupení kapel Hashberry a E-Band             
     O týden později budou hasičské oslavy v České Třebové !!!!

    Dotace na kůrovce budou pokračovat pro vlastníky do 50 ha lesa

    Radní Pardubického kraje na svém posledním jednání schválili dotace vlastníkům lesů do 50 hektarů na těžbu kůrovcového dřeva. Prvních více než 400 tisíc korun kraj rozdělí mezi fyzické osoby a obce. Dotaci pro obce ještě musí potvrdit krajské zastupitelstvo.
    Členové Kůrovcového kalamitního štábu Pardubického kraje na dnešním jednání opět potvrdili, že se krajské dotace pro vlastníky lesů osvědčily, protože je motivují zbavit se napadených stromů a les postupně obnovovat. „Odstranění a zpracování dřeva přitom musí být co nejrychlejší, aby nedocházelo k dalšímu masivnímu šíření kůrovce. I proto vlastníky lesů nabádáme k zodpovědnosti a snažíme se je motivovat také finančně. Letos jsme obdrželi prozatím osm žádostí v celkové výši 402 tisíc korun. O většinu z nich žádají majitelé lesů jako fyzické osoby, dvě žádosti však podaly také obce, a ty může schválit až krajské zastupitelstvo,“ uvedl radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
    Sazba podpory na těžbu kůrovcových stromů činí ze strany kraje 200 korun na kubík. Dotační titul za účelem rychlého odklizení napadeného dřeva založil Pardubický kraj v roce 2019. Letos mohou vlastníci lesů do 50 hektarů žádat o krajskou podporu opět do září.